• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dārzeņi iet talkā patēriņa cenām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.09.2005., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116215

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iekšzemes kopprodukta tāllēciens

Vēl šajā numurā

09.09.2005., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dārzeņi iet talkā patēriņa cenām

Augustā patēriņa cenu līmenis nav kāpis, taču gada inflācija aizvadītajā mēnesī joprojām bija 6,1 procents.

Vidējais patēriņa cenu līmenis augustā salīdzinājumā ar jūliju samazinājās par 0,1%. Precēm cenas kritās par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vakar publiskotā informācija. Tāda pati situācija bija arī pērn augustā, jo lētāki kļūst dārzeņi un augļi. Kā skaidro CSP, arī šogad lielākā ietekme uz patēriņa cenu izmaiņām aizvadītajā mēnesī bija dārzeņu, kartupeļu, augļu cenu kritumam, kā arī degvielas, cietā kurināmā un gāzes cenu kāpumam.
Piemēram, cenas ievērojami kritās kāpostiem, bietēm, burkāniem, gurķiem. Daļai produktu tās pieauga, piemēram, gaļai, zivīm un zivju izstrādājumiem, maizei, cukuram. Turpināja sadārdzināties alkoholiskie dzērieni un tabakas izstrādājumi.
No nepārtikas precēm cenas pieauga cietajam kurināmajam (+9,4%), degvielai (+1,9%), grāmatām un kancelejas piederumiem (+1,7%).
Augustā, stājoties spēkā jaunajiem dabasgāzes piegādes tarifiem, tā sadārdzinājās par 14,9%. Kļuva dārgāki transporta, ēdināšanas un viesnīcu pakalpojumi. Cenas pieauga finanšu pakalpojumiem.
Gada inflācijas līmenis nav mainījusies, proti, augustā salīdzinājumā ar iepriekšējā gada augustu patēriņa cenas pieauga par 6,1% (precēm – par 6%, pakalpojumiem – par 6,3%). Tāda pati situācija bija arī jūlijā salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo mēnesi.
Augustā straujāk nekā pērn palētinājās augļi un dārzeņi, kā arī atsevišķi piena produkti. Pieauguma tempa samazināšanos veicināja labības produkti, ēdināšanas pakalpojumi, zivis un zivju izstrādājumi, kā arī gaļa un gaļas produkti, kam pirms gada bija ievērojamāks cenu kāpums. Savukārt gāzei, cietajam kurināmajam, tabakas izstrādājumiem, cukuram, alkoholiskajiem dzērieniem šā gada augustā cenas kāpa straujāk nekā pērn.

Fakti:

* Igaunijā augustā patēriņa cenas vidēji pieauga par 0,3%.
* Gada inflācija Igaunijā4,2%.
* Lietuvā patēriņa cenas augustā pieauga par 0,1%.
* Gada inflācija Lietuvā2,3%.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!