• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par laukiem un lauksaimniecisko ražošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.1999., Nr. 337/340 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16356

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūsu uzturēšanos ārvalstīs

Vēl šajā numurā

14.10.1999., Nr. 337/340

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par laukiem un lauksaimniecisko ražošanu

Mārtiņš Roze, Zemkopības ministrijas Integrācijas un ārējo sakaru departamenta direktors, — "Latvijas Vēstnesim"

— PHARE projektu "Atbalsts lauku ekonomikas dažādošanai" ("Suport to the Diversification of the Rural Economy") vada sabiedrība ABG no Vācijas. Šim konkrētajam projektam finansējums ir 1,2 miljoni eiro. Līdzfinansējums projektam no Latvijas puses netika paredzēts naudas veidā, bet gan telpu, transporta, biroja tehnikas nodrošinājuma un cilvēku līdzdalības veidā no Zemkopības ministrijas un Konsultāciju dienesta.

Projekts šobrīd ir ievirzījies beigu fāzē, un tā noslēgums paredzēts pēc diviem mēnešiem. Tātad visas reāli darāmās lietas jau ir pabeigtas, palicis vien sakārtot dokumentus, uzrakstīt galaziņojumu un nokārtot visas atlikušās formalitātes, kuru nav mazums, jo projekts lauku ekonomikas dažādošanai ilga divus gadus.

Projekta vadība bāzējās Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centrā Ozolniekos, un kopīgi ar Zemkopības ministriju Konsultāciju centrs piedalījās projekta realizēšanā no Latvijas puses.

Netika domāts tieši ar projekta līdzekļiem dažādot pilnībā visu lauku ekonomiku, bet projektam, ja tā varētu teikt, bija divas daļas. Viena — teorētiskā un otra — praktiskā, kurā arī bija vairāki izmēģinājumprojekti. Šo projektu ietvaros tika izvēlēti konkrēti pagasti, kuros veica pasākumus no projekta finansējuma, lai reāli atbalstītu ekonomikas dažādošanu un izveidotu nelauksaimniecisku ienākumu veidus.

Konkrētie izvēlētie pagasti pavisam bija pieci, un projekts kopumā norisinājās veiksmīgi gan no PHARE, gan arī Latvijas viedokļa. Īpaši iepriecinošs bija fakts, ka cieši sastrādājās mūsu un PHARE speciālisti, lai, meklējot dažādās iespējas jau esošajās saimniecībās, ieviestu jaunus veidus nelauksaimnieciskai ražošanai laukos, piemēram, organizējot atpūtu ar zivju makšķerēšanu un apmetnes vietām — tas ir lauku tūrisma "dārziņā". Vai arī izveidojot nelielas šūšanas darbnīciņas un veļas mazgātavas, jo laukos ir ļoti nepieciešami šāda veida mazā servisa uzņēmumi. Vēl projekta ietvaros tika izveidota koncepcija, kas katrā projektā iesaistītajā pagastā būtu nepieciešams, lai palielinātu ieņēmumus no nelauksaimnieciskās ražošanas un šīs ražotnes arī nostiprinātu. Ir izstrādātas nelielas rokasgrāmatas un uzziņas materiāli par lauku mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kas jau darbojas Latvijā, un kādi tie varētu būt, darbojoties pēc konkrētiem pamatprincipiem. Uzmanība pievērsta arī mašīnu ringiem jeb lauksaimniecības tehnikas nomas laukumiem. Tāpat projektā iekļauta šāda Latvijā ilgi apspriesta un reāli "neiedarbināta" lieta kā kooperatīvo sabiedrību veidošana, kā arī veidoties sākušais nozaru pašpārvaldes organizāciju tīkls un to loma lauku mazo ražotāju darbības aktivizēšanā.

Atsaucība no pagastiem un vēlme, lai tieši viņu pagasti tiktu iekļauti PHARE projektā, bija ļoti liela. Tādēļ informācija un pieredze, kas iegūta projekta gaitā, tiks izplatīta visiem Latvijas pagastiem, kuri to vēlēsies. Projekts "Atbalsts lauku ekonomikas dažādošanai" jau bija daļēja sagatavošanās nākotnē gaidāmo pirmsstrukturālo fondu izmantošanai.

Rūta Bierande,  "LV" ekonomikas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!