• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES sankciju pārskatīšanu pret Baltkrieviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.2008., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182236

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kopīgu cīņu pret nabadzību

Vēl šajā numurā

10.10.2008., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES sankciju pārskatīšanu pret Baltkrieviju

 

Eiropas Parlaments pauž gandarījumu par Baltkrievijas politieslodzīto Aleksandra Kozuļina, Sergeja Parsjukeviča un Andrejs Kima atbrīvošanu. Deputāti aicina apsvērt iespēju atcelt noteiktus pasākumus, ko Eiropas Savienība ieviesusi pret Baltkrievijas režīmu. Vienlaikus deputāti apšauba 28.septembrī ievēlētā parlamenta leģitimitāti, jo vēlēšanas neatbilda demokrātijas standartiem.

9.oktobrī ar 597 balsīm par, 31 pret un 22 atturoties pieņemtajā rezolūcijā Parlaments pauž gandarījumu par to, ka atbrīvoti politieslodzītie A.Kozuļins, S.Parsjukevičs un A.Kims. Vienlaikus Parlaments pauž vilšanos, ka 28.septembra parlamenta vēlēšanās netika ievēroti demokrātisku velēšanu standarti, neraugoties uz dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Parlaments uzskata, ka Baltkrievijā ievēlētā parlamenta demokrātiskā leģitimitāte ir apšaubāma.

Lai veicinātu brīvas sabiedrības attīstību, deputāti aicina dalībvalstis un Eiropas Komisiju apsvērt iespēju selektīvi pārskatīt un uz laiku atcelt ES ierobežojošos pasākumus. Deputātu skatījumā nav jāatceļ aizliegums izsniegt vīzas personām, kas ir tieši iesaistītas demokrātijas standartu un cilvēktiesību pārkāpumos. Turpretim jāatvieglo vīzu izsniegšana Baltkrievijas pilsoņiem kopumā – tas ir vienīgais veids, kā novērst arvien lielāku izolāciju.

Deputāti arī aicina palielināt finansiālo atbalstu neatkarīgajiem plašsaziņas līdzekļiem, nevalstiskajām organizācijām un ārzemēs studējošiem Baltkrievijas studentiem. Parlaments atzinīgi vērtē Komisijas sniegto finansiālo atbalstu Baltkrievijas Eiropas humanitārajai universitātei, kas darbojas trimdā Viļņā.

Veicot plašāku skatījumu uz politiskajām aktualitātēm valstī, deputāti atzinīgi vērtē to, ka “neskatoties uz ievērojamu spiedienu, Baltkrievijas iestādes līdz šim ir izvēlējušās neatzīt Dienvidosetijas un Abhāzijas vienpusēji pasludināto neatkarību”.

Pēc tam, kad Baltkrievijas iestādes no 16. līdz 20.augustam atbrīvoja trīs tā brīža politieslodzītos, Baltkrievijā apcietinājumā vairs neatrodas neviens starptautiski atzīts politieslodzītais. Neseno parlamenta vēlēšanu demokrātisku norisi uzskatīja par vēl vienu iespēju Baltkrievijai parādīt, ka tā ievēro demokrātiskas vērtības. EDSO vēlēšanu novērošanas misija tās provizoriskajos secinājumos norādīja, ka, neskatoties uz dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem, 28.septembra vēlēšanās tomēr netika ievēroti starptautiskie standarti.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!