• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Fondu biržu licencēšanas noteikumu" apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.1999., Nr. 236 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19340

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts robežsardzes pavēle Nr.271

Par Valsts robežsardzes jubilejas zīmi "Valsts robežsardzei 80 gadu"

Vēl šajā numurā

21.07.1999., Nr. 236

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Vērtspapīru tirgus komisija

Veids: rīkojums

Numurs: 173

Pieņemts: 12.07.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vērtspapīru tirgus komisijas rīkojums Nr.173

Rīgā 1999.gada 12.jūlijā

Par "Fondu biržu licencēšanas noteikumu" apstiprināšanu

Pamatojoties uz 1995.gada 24.augusta likuma "Par Vērtspapīru tirgus komisiju" 6.pantu, Ministru kabineta 1997.gada 6.maija noteikumu nr.173 "Vērtspapīru tirgus komisijas nolikums" 4.3.punktu un Vērtspapīru tirgus komisijas padomes 1999.gada 2.jūlija sēdes protokolu nr.5/99, apstiprināt "Fondu biržu licencēšanas noteikumus".

Priekšsēdētājs V.Gustsons

 

Apstiprināti

ar Vērtspapīru tirgus komisijas

1999.gada 12.jūlija rīkojumu nr.173

Fondu biržu licencēšanas noteikumi

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. "Fondu biržu licencēšanas noteikumi" (turpmāk — Noteikumi) izstrādāti, pamatojoties uz likuma "Par vērtspapīriem" 29.un 30.pantiem un Ministru kabineta 1997.gada 7.oktobra noteikumu nr.348 "Atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanas noteikumi" 6.6.3.apakšpunktu.

1.2. Šie Noteikumi nosaka kārtību, kādā Vērtspapīru tirgus komisija (turpmāk — Komisija) licencē fondu biržas un veic fondu biržu darbības un šo Noteikumu ievērošanas uzraudzību.

1.3. Fondu birža ir tiesīga veikt fondu biržas darbību tikai pēc Komisijas izsniegtās licences saņemšanas un likuma "Par vērtspapīriem" 33.un 36.pantā minēto noteikumu apstiprināšanas Komisijā.

1.4. Licence tiek izsniegta uz 5 gadiem. Licences darbības termiņu var pagarināt.

1.5. Par šajos Noteikumos paredzēto licenču izsniegšanu vai pagarināšanu fondu biržai pirms licences saņemšanas jāsamaksā normatīvajos aktos noteikto valsts nodevu un, saņemot licenci, jāiesniedz Komisijai dokuments, kas apliecina valsts nodevas samaksu.

2. Fondu biržas darbībai izvirzāmās prasības

2.1. Par fondu biržas amatpersonām šo Noteikumu izpratnē uzskatāmas — fondu biržas valdes priekšsēdētājs, valdes locekļi un persona, kura kārto fondu biržas grāmatvedības reģistrus (galvenais grāmatvedis).

2.2. Fondu biržas amatpersonām izvirzāmas šādas prasības:

2.2.1. par fondu biržas valdes priekšsēdētāju, valdes locekļiem un personu, kura kārto grāmatvedības reģistrus (galveno grāmatvedi) nevar būt personas:

1) kuras sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu vai aiz neuzmanības izdarītu noziedzīgu nodarījumu pret īpašumu, par noziedzīgu nodarījumu tautsaimniecībā, noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā, noziedzīgu nodarījumu pret jurisdikciju vai noziedzīgu nodarījumu pret pārvaldības kārtību — neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas;

2) kurām atņemtas tiesības veikt uzņēmējdarbību;

2.2.2. par fondu biržas valdes priekšsēdētāju var būt fiziska perosna, kurai ir nepieciešamā pieredze un zināšanas vērtspapīru jomā un kurai ir nevainojama reputācija;

2.2.3. fondu biržas valdes priekšsēdētājs un valdes locekļi nedrīkst būt kāda no biržas biedru vai tāda emitenta pārvaldes institūcijas sastāvā, kura vērtspapīri tiek kotēti biržā.

2.3. Fondu birža nodrošina:

2.3.1. fondu biržā slēgto darījumu konfidencialitāti;

2.3.2. veikto darījumu nepārtrauktību;

2.3.3. regulāru iekšējo uzraudzību;

2.3.4. vienādas tiesības visiem biržas biedriem;

2.3.5. vienādu attieksmi pret emtitentiem;

2.3.6. fondu biržā slēgto darījumu datu uzglabāšanu, to drošību un nesankcionētas piekļūšanas nepieļaušanu;

2.3.7. citas normatīvajos aktos paredzētās prasības.

2.4. Saskaņā ar likumu "Par vērtspapīriem" izveidotajam fondu biržas garantiju fondam izvirzāmas šādas prasības:

2.4.1. garantiju fonda līdzekļus izvieto augsti likvīdos un minimāla riska aktīvos;

2.4.2. ja garantiju fonda līdzekļus tur bankā, tad tie ir jānoformē tā, lai bankas maksātnespējas gadījumā šie līdzekļi tiktu uzskatīti par trešās personas mantu.

2.5. Fondu birža nosaka procedūru, kas paredz fondu biržas rīcību, lai nodrošinātu vērtspapīru darījumu apmaksu un izpildi, ja garantiju fondā nepietiek līdzekļu.

2.6. Attiecībā uz tirdzniecību un kotēšanu fondu biržai izvirzāmas šādas prasības:

2.6.1. cenu aprēķināšanas metodi pieņem fondu biržas padome;

2.6.2. cenu aprēķināšanas metode ir visiem pieejama.

3.Iesniedzamie dokumenti

3.1. Lai saņemtu licenci, fondu birža komisijai iesniedz:

3.1.1. pieteikumu fondu biržas licences izsniegšanai. Pieteikumā norāda pievienoto dokumentu sarakstu;

3.1.2. Uzņēmuma reģistrā reģistrētus fondu biržas statūtus ar Uzņēmuma reģistra atzīmi vai notariāli apliecinātu to kopiju;

3.1.3. reģistrācijas apliecības notariāli apliecinātu kopiju;

3.1.4. dokumentus par fondu biržas akcionāriem:

3.1.4.1. rezidentiem:

1) reģistrācijas apliecības notariāli apliecinātu kopiju,

2) ziņas par šo juridisko personu dalībniekiem:

a) fiziskām personām — vārds, uzvārds un personas kods. Ja personas koda nav, tad persona norāda citu identifikācijas pazīmi. Personas ienākumu (nodokļu) deklarācijas par pēdējiem diviem gadiem;

b) juridiskām personām — reģistrācijas apliecības notariāli apliecināta kopija, kā arī ziņas par šo juridisko personu dalībniekiem, līdz iegūta informācija par dalībniekiem — fiziskām personām, kura jāsniedz saskaņā ar šo noteikumu 3.1.4.1.punkta 2. "a" apakšpunktu;

c) ziņas par fiziskajām personām jāsniedz, ja to dalība juridiskajās personās pārsniedz 1%;

3) revidētus pēdējo divu darbības gadu gada pārskatus, kas sagatavoti saskaņā ar likumu "Par uzņēmumu gada pārskatiem";

4) līdzdalību apliecinošus dokumentus citās uzņēmējsabiedrībās, ja šī līdzdalība nodrošina vismaz 10% no balsu skaita, norādot šo uzņēmējsabiedrību pilnu nosaukumu un līdzdalības apjomu (procentos un naudas izteiksmē pēc nominālvērtības).

3.1.4.2. nerezidentiem:

1) reģistrācijas apliecības notariāli apliecinātu kopiju,

2) ziņas par šo juridisko personu dalībniekiem:

a) fiziskām personām — vārds, uzvārds un personas kods. Ja personas koda nav, tad persona norāda citu identifikācijas pazīmi. Personas ienākumu (nodokļu) deklarācijas par pēdējiem diviem gadiem;

b) juridiskām personām — reģistrācijas apliecības notariāli apliecināta kopija, kā arī ziņas par šo juridisko personu dalībniekiem, līdz iegūta informācija par dalībniekiem — fiziskām personām, kura jāsniedz saskaņā ar šo noteikumu 3.1.4.2.punkta 2. "a" apakšpunktu;

c) ziņas par fiziskajām personām jāsniedz, ja to dalība juridiskajās personās pārsniedz 1%;

3) revidētus pēdējo divu darbības gadu gada pārskatus, kas sagatavoti saskaņā ar starptautiskajiem grāmatvedības standartiem,

4) līdzdalību apliecinošus dokumentus citās uzņēmējsabiedrībās, ja šī līdzdalība nodrošina vismaz 10% no balsu skaita, norādot šo uzņēmējsabiedrību pilnu nosaukumu un līdzdalības apjomu (procentos un naudas izteiksmē pēc nominālvērtības).

3.1.4.3. paskaidrojumu, ja objektīvu iemeslu dēļ šo Noteikumu 3.1.4.1. un 3.1.4.2. punktā minēto informāciju vai dokumentus nav iespējams iesniegt. Par paskaidrojuma pamatotību lemj licencēšanas komisija.

3.1.5. Fondu biržas valdes locekļus un personu, kura kārto fondu biržas grāmatvedības reģistrus (galveno grāmatvedi), raksturojošas ziņas un dokumentus:

3.1.5.1. vārds,uzvārds un personas kods. Ja personas koda nav, tad persona norāda citu identifikācijas pazīmi;

3.1.5.2. izvērsta profesionālā biogrāfija.

3.1.6. Valsts ieņēmuma dienesta attiecīgās teritoriālās iestādes izziņu, kas apliecina fondu biržas stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē;

3.1.7. dokumentus, kas apliecina šo Noteikumu 2.3., 2.4., 2.5. un 2.6. punktā minēto prasību izpildi;

3.1.8. saskaņā ar likuua "Par uzņēmumu gada pārskatiem" sagatavots finansu pārskats par iepriekšējo mēnesi;

3.1.9. fondu biržas padomes pieņemtos likuma "Par vērtspapīriem" 33.pantā un 36.pantā minētos noteikumus;

3.1.10. fondu birža iesniedz komisijai to fondu biržas amatpersonu sarakstu, kurā ir paraksta tiesības, un apliecinātus šo personu parakstu paraugus.

3.2. Lai pagarinātu licenci, fondu birža 30 kalendārās dienas pirms licences darbības termiņa beigām iesniedz komisijai pieteikumu.

4. Iesniegto dokumentu izskatīšana un lēmuma pieņemšana

4.1. Komisija pieteikumu licences saņemšanai vai pagarināšanai izskata un lēmumu par licences izsniegšanu vai par atteikumu izsniegt licenci pieņem 30 kalendāro dienu laikā.

4.2. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu un dokumentu lēmuma pieņemšanai, Komisija par to paziņo pieteikuma iesniedzējam un pieprasa nepieciešamās ziņas un dokumentus. Laiks no paziņojuma nosūtīšanas dienas līdz papildu informācijas ziņu un dokumentu iesniegšanas dienai pieteikuma izskatīšanas termiņā netiek ieskaitīts.

4.3. Lēmumu par licences izsniegšanu vai pagarināšanu pieņem licencēšanas komisija, kuras sastāvu un darbības kārtību apstiprina Komisija.

4.4. Licencēšanas komisija savas kompetences ietvaros ir tiesīga pieņemt lēmumus par:

4.4.1. licences izsniegšanu;

4.4.2. licences darbības termiņa pagarināšanu;

4.4.3. izsniegtās licences atjaunošanu;

4.4.4. izsniegtās licences darbības apturēšanu;

4.4.5. izsniegtās licences anulēšanu;

4.4.6. jautājuma izskatīšanas atlikšanu.

4.5. Licencēšanas komisijas lēmums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā pieņemšanas, ja tajā nav noteikts citādi. Licencēšanas komisijas lēmumu fondu birža ir tiesīga pārsūdzēt tiesā. Lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā izpildi.

4.6. Pieteikuma iesniedzējam nekavējoties rakstiski paziņot par pieņemto lēmumu. Ja pieņem lēmumu atteikt izsniegt, pagarināt vai atjaunot fondu biržas licenci, tad norāda atteikuma iemeslus.

4.7. Licencēšanas komisija var atlikt jautājuma izskatīšanu par licences izsniegšanu, ja:

4.7.1. fondu biržas iesniegtajos dokumentos nav pietiekamas informācijas vai, ja jautājuma objektīvai izlemšanai nepieciešami papildu dokumenti vai informāacija;

4.7.2. iesniegtie dokumenti neatbilst šo Noteikumu vai normatīvo aktu prasībām.

4.8. Ja licencēšanas komisija pieņem lēmumu par licences pagarināšanu, tad fondu biržai izsniedz jaunu licenci, saglabājot iepriekšējās licences numuru.

5. Fondu biržas darbības uzraudzība

5.1.Pēc licences saņemšanas fondu birža Komisijai regulāri iesniedz šādu informāciju:

5.1.1. 15 dienu laikā pēc pārskata mēneša beigām — nerevidētu finansu pārskatu par iepriekšējo mēnesi, kas sastādīts saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" prasībām;

5.1.2. līdz katra gada 1. maijam — fondu biržas pilnsapulces apstiprinātu gada pārskatu par iepriekšējo pārskata gadu, kuram pievienots auditorsabiedrības vai zvērināta revidenta atzinums. Ja fondu birža ir koncerns, gada pārskats tiek iesniegts termiņā, kāds normatīvajos aktos paredzēts koncerna gada pārskata iesniegšanai;

5.1.3. līdz katra mēneša 15. datumam — pārskatu par fondu biržas garantiju fonda izmantošanu;

5.1.4. nekavējoties — par izmaiņām un grozījumiem šo Noteikumu 3.1. punktā minētajos dokumentos.

5.2. Fondu birža nodrošina Komisijai pieeju visai fondu biržas rīcībā esošai informācijai par vērtspapīru tirgus darījumiem ar publiskajā apgrozībā esošiem vērtspapīriem reālā laika (on-line) un vēsturiskā skatījuma (off-line) režīmā.

5.3. Fondu birža iesniedz Komisijai fondu biržas pārvaldes institūciju pieņemtos lēmumus attiecībā uz fondu biržas licencējamo darbību.

5.4. Fondu birža nekavējoties ziņo Komisijai par gadījumiem, kad fondu birža var kļūt vai ir kļuvusi par procesa dalībnieku tiesas un šķīrējtiesas procesos.

5.5. Dokumentu kopiju (norakstu), kurus iesniedz Komisijai, pareizību apliecina fondu biržas valdes priekšsēdētājs, ja šajos Noteikumos nav noteikts citādi.

5.6. Fondu biržai var atteikt licences pagarināšanu, ja:

5.6.1. fondu biržas iesniegtie dokumenti vai informācija licences pagarināšanai ir nepilnīga vai nepatiesa;

5.6.2. par fondu biržu tiek atklāti būtiski apstākļi, kas ietekmē tālāku jautājuma izskatīšanu.

5.7. Fondu biržai var apturēt izsniegtās licences darbību, ja:

5.7.1. fondu biržas darbībā konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi;

5.7.2. fondu birža neievēro un nepilda Komisijas norādījumus;

5.7.3. tiek iesniegts pieprasījums par fondu biržas atzīšanu par maksātnespējīgu;

5.7.4. fondu birža iesniegusi rakstisku pieprasījumu par licences apturēšanu.

5.8. Fondu biržai var anulēt izsniegto licenci, ja:

5.8.1. fondu birža nav veikusi fondu biržas darbību ilgāk par 6 mēnešiem no licences saņemšanas dienas;

5.8.2. fondu biržai atkāroti tiek apturēta licence;

5.8.3. fondu birža atzīta par bankrotējušu;

5.8.4. fondu biržas darbība izbeigta pēc tiesas nolēmuma;

5.8.5. fondu birža nav ievērojusi likuma "Par vērtspapīriem", šo Noteikumu un citu normatīvo aktu prasības;

5.8.6. fondu birža iesniegusi rakstisku pieprasījumu par licences anulēšanu.

5.9. Pirms licences anulēšanas Komisija rakstveidā brīdina fondu biržu par tās pārkāpumiem un par iespējamo licences anulēšanu. Pēc brīdinājuma izteikšanas Komisijai ir tiesības noteikt termiņu pārkāpumu novēršanai, kā arī apturēt vai ierobežot fondu biržas darbību. Pēc šā termiņa izbeigšanās fondu biržas pienākums ir iesniegt Komisijai ziņojumu par veiktajiem pasākumiem pārkāpumu novēršanā un to rezultātiem.

5.10. Ar lēmuma par licences apturēšanu vai anulēšanu paziņošanas brīdi fondu biržai darbība ir aizliegta. Paziņojuma saņemšanas dienā fondu birža iesniedz Komisijai licences oriģinālu.

5.11. Ja licenci anulē, valsts nodeva par licences izsniegšanu netiek atmaksāta.

5.12. Ja mainās fondu biržas juridiskā adrese vai nosaukums, Komisija pārreģistrē licenci 15 dienu laikā pēc tam, kad fondu birža iesniedz notariāli apliecinātu reģistrācijas apliecības kopiju un Uzņēmumu reģistrā reģistrētus statūtu grozījumus vai notariāli apliecinātu to kopiju.

5.13. Ja licence nozaudēta, nozagta, iznīcināta vai neatjaunojami bojāta, fondu birža var saņemt licences dublikātu, samaksājot valsts nodevu normatīvajos aktos noteiktajā apmērā.

6. Pārejas jautājumi

6.1. Šie Noteikumi stājas spēkā nākajamā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

6.2. Fondu biržas, kuras saņēmušas licenci pirms šo Noteikumu stāšanās spēkā, trīs mēnešu laikā no to spēkā stāšanās dienas iesniedz Komisijai šo Noteikumu 3.1.2., 3.1.3., 3.1.5., 3.1.7. un 3.1.10. punktos minētos dokumentus.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!