• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par banku nodevām un nodokļiem par finanšu darījumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.09.2010., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217488

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Liels uzsvars būs uz ekonomikas jautājumiem"

Vēl šajā numurā

09.09.2010., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par banku nodevām un nodokļiem par finanšu darījumiem

7.septembrī Briselē norisinājās Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksme, kurā Latvijas nacionālās intereses pārstāvēja Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, pastāvīgais pārstāvis Eiropas Savienībā Normunds Popens, Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, kā arī FM valsts sekretāra vietnieks Andžs Ūbelis.

ECOFIN sanāksmē tika prezentēti Eiropas Komisijas (EK) darba dokumenti par banku nodevām un nodokļiem par finanšu darījumiem, kā arī par šiem jautājumiem tika uzklausīti sanāksmes dalībnieku viedokļi. Kā jau iepriekš tika ziņots, Eiropadome pauda apņemšanos ieviest finanšu institūciju nodevu, lai nodrošinātu taisnīgu sloga sadali un mazinātu sistēmisko risku.

ES dalībvalstīs pastāv dažādi nodokļu instrumenti, radot atšķirīgus konkurences apstākļus tirgū, tāpēc pastāv uzskats, ka būtu vēlams noteikt vienotu ES politiku. Pamatā šāda veida iniciatīvas tiek apspriestas, lai novērstu negatīvos efektus, ko rada finanšu sektora pārmērīga risku uzņemšana; veicinātu krīzes ietekmē pieaugušā budžeta deficīta samazināšanu, nosakot jaunus vai palielinot esošos nodokļus finanšu sektoram.

Latvija jau iepriekš ir paudusi atbalstu banku nodevas (finanšu stabilitātes maksājuma) ieviešanai un īpaša banku risinājuma fondu veidošanai kā vienam no krīzes risināšanas instrumentiem, lai palielinātu finanšu institūciju atbildību par savas darbības negatīvajām sekām. Latvija uzskata, ka ir svarīgi to darīt vienoti ES līmenī, tomēr labāk – globāli, lai izvairītos no konkurences kropļojumiem un nodrošinātu vienlīdzīgus darbības apstākļus starptautiskajā finanšu tirgū.

Savukārt attiecībā uz nodokļiem par finanšu darījumiem pašlaik nav vienotas nostājas. Arī Latvija aicina izvērtēt, vai EK ieteiktie nodokļi (finanšu darījumu nodoklis un finansiālās darbības nodoklis) sasniegs izvirzītos mērķus. Nebūtu pieļaujama situācija, ka nodokļa slogs tiktu pārnests uz finanšu pakalpojumu galapatērētāju, tāpat ir būtiski, lai, veicinot finanšu tirgu stabilitāti un gūstot papildu nodokļu ieņēmumus, netiktu radīts neadekvāti liels nodokļu un citu administratīvo izmaksu slogs finanšu sektoram, kas var palēnināt ekonomikas atveseļošanos un negatīvi ietekmēt kredītresursu pieejamību.

Finanšu ministrijas
Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!