• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par profesionālās izglītības reformu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2011., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224611

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju

Vēl šajā numurā

20.01.2011., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par profesionālās izglītības reformu

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija 18.janvārī, spriežot par profesionālās izglītības sistēmas attīstības perspektīvām, uzsvēra nepieciešamību plašāk informēt un skaidrot gaidāmās izmaiņas profesionālās izglītības sistēmā.

“Jau vairākus gadus Izglītības un zinātnes ministrija strādā pie plāna, kā celt profesionālās izglītības kvalitāti, to padarīt pieejamu un efektīvāk izmantot esošos resursus,” skaidro komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete. “Rīcība ir pārdomāta, taču reformas nedos gaidīto efektu, ja tām nebūs sabiedrības atbalsta.”

Izglītības sistēma jau tuvākajā laikā izjutīs milzīgu demogrāfijas ietekmi – pēc pāris gadiem vidusskolās un profesionālās izglītības iestādēs bērnu būs daudz mazāk, tāpēc neiztikt arī bez profesionālo izglītības iestāžu tīkla optimizācijas, pauda Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji. Komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ministrijai ārkārtīgi rūpīgi jārisina sociālie aspekti, lai skolu darbinieki varētu sagatavoties pārmaiņām.

Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks informēja, ka tiks turpināta iesāktā Eiropas Sociālā fonda programma, kas pedagogiem dod iespēju celt savu konkurētspēju vai pārkvalificēties, un šo programmu var izmantot arī profesionālo izglītības iestāžu skolotāji.

Deputāte Inguna Rībena aicināja IZM būt pilnīgi atklātai par iecerētajām izmaiņām skolu tīklā un izstrādāt objektīvus kritērijus atbalstāmo skolu izvēlei.

Pārrunājot darba devēju iesaisti profesionālās izglītības pilnveidē, Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāve atzina, ka vairākās nozarēs un lielajiem uzņēmumiem ar skolām ir veiksmīga sadarbība, taču ne visās jomās tāda sadarbība ir izveidojusies. Deputāti bija vienisprātis, ka jāstiprina darba devēju iesaiste izglītības satura veidošanā un mācību procesā.

Šajā plānošanas periodā profesionālo izglītības iestāžu rekonstrukcijai atvēlēti 65 miljoni latu, taču finansējums nav pietiekams, pauda IZM pārstāvji. Tāpat, lai īstenotu reformas profesionālās izglītības sistēmā, vairāki jautājumi jāatrisina starpministriju līmenī un jāpanāk vienošanās par pašvaldību iesaisti skolu uzturēšanā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!