• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Civilprocesa likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.07.2011., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233585

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Latvijas Republikas Satversmē

Vēl šajā numurā

26.07.2011., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Civilprocesa likumā

Saeima 21.jūlijā trešajā, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Civilprocesa likumā, kas izstrādāti, lai paātrinātu civillietu izskatīšanu.

Galvenās izmaiņas skar regulējumu maza apmēra prasību izskatīšanai tiesās. Turpmāk maza apmēra prasības varēs izskatīt rakstveida procesā, tādējādi paātrinot izskatīšanu un mazinot tiesu noslodzi. Jaunā kārtība attieksies uz naudas piedziņas un uzturlīdzekļu piedziņas prasībām, kas nepārsniedz 1500 latus. Maza apmēra prasības arī turpmāk varēs iztiesāt tiesas sēdē, ja to lūgs kāda no pusēm vai ja to par lietderīgu uzskatīs pati tiesa.

Tiesas spriedums lietās par maza apmēra prasībām apelācijas kārtībā nebūs pārsūdzams, bet lietas dalībnieki to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā, paredz Saeimas atbalstītais likumprojekts. Pieteikumus par procesuālo termiņu pagarināšanu vai nokavētā termiņa atjaunošanu varēs izlemt rakstveida procesā, nerīkojot tiesas sēdi. Rakstveida procesā tiesas izlems arī jautājumus par pārrakstīšanās un matemātiskā aprēķina kļūdu labošanu. Tāpat likumā noteikts, ka civillietu apvienošanai nav obligāta pušu piekrišana.

Grozījumi arī nosaka, ka ekspertus un lieciniekus būs iespējams nopratināt arī bez viņu tiešas klātbūtnes tiesā – ar videokonferences palīdzību. Savukārt tiesas dokumentus būs iespējams piegādāt arī elektroniskā pasta sūtījumā, tādējādi taupot laiku un resursus.

Likumprojekts paredz arī citus uzlabojumus un jauninājumus, lai tiesas civillietas skatītu raitāk.

Grozījumus Civilprocesa likumā atbalstīja 76 deputāti, viens atturējās.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!