• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas prezidentu tikšanās Palangā Kopīgais paziņojums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.1997., Nr. 293/294 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30948

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs visi Baltijā

Vēl šajā numurā

11.11.1997., Nr. 293/294

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas prezidentu tikšanās Palangā

1997.gada 10.novembrī

Kopīgais paziņojums

Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas prezidenti tikās Palangā 1997.gada 10.novembrī un apsprieda vairākus svarīgus jautājumus, īpašu uzmanību veltot integrācijai Eiropas Savienībā, ASV un Baltijas valstu partnerattiecību hartas sagatavošanai un gaidāmajai parakstīšanai, attiecībām ar Krieviju un Baltijas valstu trīspusējai sadarbībai.

Prezidenti apsprieda Igaunijas, Latvijas un Lietuvas integrāciju Eiropas Savienībā un apsveica Eiropas Komisijas ieteikumu par iestāšanās sarunu sākšanu ar Igauniju. Viņi apstiprināja uzskatu, ka Baltijas valstu kopīgai dalībai Eiropas Savienības paplašināšanas procesā uz vienlīdzības pamatiem ir svarīga nozīme, un izteica pārliecību par savu valstu gatavību uzsākt sarunas par uzņemšanu ES 1998.gada sākumā.

Tikšanās laikā prezidenti apsprieda un ar gandarījumu uzņēma ASV un Baltijas valstu hartas sagatavošanas pabeigšanu. Viņi atzina, ka hartai ir liela nozīme dinamiskajā attiecību attīstībā ar ASV un Igaunijas, Latvijas un Lietuvas virzībā uz pilnīgu iekļaušanos Eiropas un transatlantiskajās politiskajās, ekonomiskajās, drošības un aizsardzības institūcijās.

Prezidenti konstatēja, ka Igaunijas, Latvijas un Lietuvas drošības politikas pamatā ir atziņa par Eiropas drošības nedalāmību un ka drošība un stabilitāte pieaugtu, Igaunijai, Latvijai un Lietuvai integrējoties Eiropas Savienībā un NATO.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas prezidenti apsveica Krievijas Federācijas prezidenta Borisa Jeļcina vēlēšanos paplašināt labas kaimiņattiecības un savstarpēji izdevīgu praktisko sadarbību visdažādākajās kopīgo interešu jomās, kā arī turpināt politisko dialogu kā divpusēji, tā arī pastāvošo institūciju ietvaros.

Prezidenti ar gandarījumu uzņēma Lietuvas un Krievijas līguma par robežas delimitāciju parakstīšanu un atzīmēja, ka Igaunija un Latvija ir gatavas parakstīt līdzīgus līgumus.

Prezidenti izskatīja Krievijas Federācijas priekšlikumu par vienpusēju drošības garantiju sniegšanu Igaunijai, Latvijai un Lietuvai.

Prezidenti atkārtoti uzsvēra kopīgo nostāju, ka vienpusējas drošības garantijas neatbilst jaunās Eiropas garam un ka tās, kā arī reģionālie drošības pakti nekad nav bijuši Igaunijas, Latvijas un Lietuvas politikas darba kārtībā.

Prezidenti apsprieda Baltijas valstu trīspusējās sadarbības dažādos aspektus un ar gandarījumu atzīmēja, ka pragmatiskais, uz galarezultātu vērstais un konstruktīvais attīstības process turpinās. Viņi uzsvēra, cik svarīgi ir atvieglot ekonomisko sadarbību, kuras galīgais mērķis ir radīt telpu brīvai preču, pakalpojumu, kapitāla un cilvēku plūsmai. Šajā sakarā prezidenti atzinīgi novērtēja iespēju parakstīt līgumu par savstarpējās tirdzniecības netarifu barjeru atcelšanu un rosināja savu valstu valdības parakstīt līgumus par vienotu tranzīta procedūru un pakalpojumu brīvo tirgu.

Prezidenti uzsvēra, ka “Via Baltica” projekts ir kopīga prioritāte, un aicināja valdības paātrināt šī projekta infrastruktūras izveidošanu, kas ir nozīmīga visam reģionam un Baltijas valstu integrācijai Eiropā, kā arī veikt tūlītējus pasākumus robežšķērsošanas uzlabošanā starp Baltijas valstīm.

Prezidenti uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi un nepieciešams nostiprināt sadarbību iekšlietu un tieslietu jomā, kas ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem uzņemšanai ES.

Lennarts Meri, Igaunijas Republikas prezidents

Guntis Ulmanis, Latvijas Republikas prezidents

Aļģirds Brazausks, Lietuvas Republikas prezidents

“Latvijas Vēstneša” (Juris Afremovičs)
neoficiāls tulkojums no angļu val.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!