• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par likumprojektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.1997., Nr. 263/264 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45286

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par likumprojektu

Vēl šajā numurā

10.10.1997., Nr. 263/264

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par likumprojektu

Likumprojektā saskaņā ar Ministru kabineta Komitejas sēdē izteiktajiem ierosinājumiem izdarīti šādi precizējumi.

Precizēts likumprojekta 5.pants (par akcizēto preču noliktavu). Likumprojekta 5.panta ceturtā daļa paredz ar Ministru kabineta noteikumiem noteikt kārtību, kādā izsniedz atļaujas turēt akcizēto preču noliktavu, un kārtību, kādā var veikt darbības ar naftas produktiem akcizēto preču noliktavā. Šajos noteikumos paredzēts iestrādāt prasības, kuru izpilde jānodrošina akcizēto preču noliktavas turētājam. Tās ir prasības par naftas produktu uzskaiti, reģistrāciju, par noliktavas teritorijas aspsardzi, caurlaides režīmu, par mērinstrumentu, tvertņu un citu iekārtu atbilstību tehniskām, darba drošības, vides aizsardzības prasībām un par citu tamlīdzīgu pasākumu izpildi, lai nodrošinātu pareizu un pilnīgu akcīzes nodokļa nomaksāšanu.

Precizēta likumprojekta 6.panta pirmā daļa. Precizēta likumprojekta 6.panta otrā daļa, kā arī likumprojektā iestrādāta jauna 7.panta piektā daļa un 17.panta ceturtā daļa. Tā kā nav pamatojuma ar akcīzes nodokli aplikt naftas gāzes, kuras izmanto mājsaimniecībā gāzes krāsnīs, jo tas sadārdzinās izdevumus lielam skaitam patērētāju, īpaši lauku rajonos, šos naftas produktus paredzēts atbrīvot no akcīzes nodokļa saskaņā ar likumprojekta 7.panta piekto daļu. Ņemot vērā to, ka vienus un tos pašus naftas gāzes produktus izmanto gan mājsaimniecībā gāzes plītīs, gan dzīvokļa vai mājas apsildīšanā, likumprojektā noteikts, ka no akcīzes nodokļa atbrīvo arī naftas gāzes, kuras izmanto kā kurināmo, tādā veidā akcīzes nodokli piemēro tikai naftas gāzēm, kuras lieto kā degvielu. Saskaņā ar likumprojekta 6.panta piekto daļu paredzams ar Ministru kabineta noteikumiem noteikt kārtību, kādā piemērojams akcīzes nodoklis naftas gāzēm. Šajos noteikumos tiks iestrādātas noteiktas prasības gāzes piegādes uzņēmumam (akcizēto preču noliktavai) un kārtība, kādā šim uzņēmumam jāmaksā akcīzes nodoklis par naftas gāzēm, kuras paredzētas lietošanai transporta līdzekļos kā degviela.

Saskaņā ar likumprojekta 6.panta trešo daļu paredzēts izstrādāt un izdot Ministru kabineta noteikumus par to naftas produktu iezīmēšanu (marķēšanu) un piegādi patērētājam, kurus paredzēts lietot kā kurināmo. Šajos noteikumos paredzēts noteikt prasības, kuras jāizpilda akcizēto preču noliktavas turētājam, kas nodarbosies ar kurināmā piegādi patērētājam, tās ir prasības, ar kādām ķīmiskām vielām jābūt marķētiem kā kurināmam lietotājam naftas produktiem un ar kādām iekārtām to var darīt. Noteikumos tiks paredzēts, ka naftas produktus var piegādat, kā kurināmo tikai tām personām, kuras iesniedz atbilstošu pierādījumu, ka tām īpašumā vai nomā ir katlumāja vai krāsns un kuras iesniedz atbilstošu tehnisku izziņu par naftas produktu patēriņa normu konkrētajā krāsnī. Tiks paredezēts, ka naftas produktu varēs piegādāt limita ietvaros saskaņā ar tehnisko izziņu par naftas produktu patēriņa normu. Dokumentiem, kas pierāda, ka naftas produkti piegādāti personām, kurām ir tiesības saņemt naftas produktus kā kurināmo, jāpaliek pie akcizēto preču noliktavas turētāja kā pierādījumam, ka šiem naftas produktiem bija tiesības piemērot samazinātu nodokļa likmi.

Saskaņā ar likumprojekta 7.panta piekto daļu ar Ministru kabineta noteikumiem paredzēts noteikt kārtību, kādā var piegādāt naftas produktus uzņēmumiem, kuri izmanto naftas produktus kā izejvielu ražošanā. Paredzēts noteikt, ka šiem uzņēmumiem nepieciešams veikt naftas produktu uzskaiti, ka arī jāiesniedz atskaites par izlietotiem naftas produktiem.

Eiropas Savienības direktīvas paredz atbrīvot no akcīzes nodokļa naftas produktus, kurus izmanto jūras transporta līdzekļos un gaisa satiksmes transporta līdzekļos. Arī šajā likumprojektā ir iestrādāti šādi atbrīvojuma veidi. Lidostā vai ostā, kur uzpildās gaisa satiksmes transporta līdzekļi vai jūras transporta līdzekļi, ir muitas kontroles zonas, tādēļ šo procesu ir iespējams izkontrolēt. Direktīvas neparedz atbrīvojumus sauszemes transporta līdzekļiem, un uzskatām, ka tas nav pieļaujams arī Latvijā, jo to nav iespējams izkontrolēt.

Likumprojekta 8.panta noteiktā norma par akcīzes nodokļa atmaksāšanu lauksaimniecības produkcijas ražotājiem jau darbojas saskaņā ar pašlaik spēkā esošo likumdošanu un to piemērot paredzēts esošajā kārtībā, kas jau pašlaik darbojas. Tas pats attiecināms uz likumprojekta 14.pantu, kurš papildināts ar normu, kas jau darbojas pašlaik un kas nosaka kārtību, kādā tiek sadalīti akcīzes nodokļa ieņēmumi.

Ar Ministru kabineta noteikumiem paredzēts arī apstiprināt vienota parauga akcīzes nodokļa deklarāciju saskaņā ar likumprojekta 13.panta ceturto daļu. Noteikumos tiks noteikta šo deklarāciju forma un saturs.

Finansu ministrs R.Zīle

1997.gada 11.septembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!