• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas valsts un tās vīri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.1997., Nr. 263/264 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45295

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pārdomas par okupāciju

Vēl šajā numurā

10.10.1997., Nr. 263/264

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie pirmavotiem

Latvijas valsts

un tās vīri

Pirmpublikācija

Kārlis Ulmanis,

sarakstē ar domubiedru

Turpinājums. Sākums — “LV” 28.08., nr.213; 29.08., nr.214; 02.09., nr.215;

03.09., nr.216; 04.09., nr.217; 05.09., nr.218/219; 09.09., nr.220/222; 10.09., nr.223;

11.09., nr.224; 12.09., nr.225; 16.09., nr.226/229; 17.09., nr.230; 18.09., nr.231;

19.09., nr.232/235; 23.09., nr.236/241; 24.09., nr.242/245; 25.09., nr.246/247;

26.09., nr.248; 30.09., nr.249; 01.10., nr.250; 02.10., nr.251/252; 03.10., nr.253/254;

07.10., nr.255/257; 08.10., nr.258/259; 09.10., nr.260/262

Rīgā, 1934.g. decembrī

Ļoti godājamam H.Enzeliņa kungam,

Baltijas lauksaimnieku biedrības priekšniekam, Valmierā

Atbildot uz Jūsu š.g. 24. novembra vēstuli un pateikdamies par laipno uzaicinājumu piedalīties ar priekšlasījumu Valmieras 14. Zemnieku dienā nāk. gada 16. februārī, varu teikt, ka pieņemu Jūsu uzaicinājumu un priecāšos, ka man atkal būs patīkama izdevība satikties ar Jums un citiem valmieriešiem.

Kas attiecas uz mācītāja Dr. Freija un rektora prof. Auškapa uzaicinājumu minētos svētkos, tad šo kungu izvēle ir tikai apsveicama, jo abi viņi patiks klausītājiem un saviem priekšlasījumiem varēs sniegt kaut ko vērtīgu un paliekošu.

Ar patiesu cieņu K.Ulmanis, Ministru prezidents

Rīgā, Tērbatas ielā 38, dz. 7, 1935.g. 13.martā

Augsti godātais H.Enzeliņa kungs!

Uz Jūsu laipno 11. marta vēstuli man jāatbild, ka es labprāt likšu noskaidrot tur minētās lietas. Bet jāpārliecinās, vai Stolterfohti nemēģina Jūs izlietot, lai nepiemēroti paceltu savu kontingentu.

Par otro jautājumu jāsaka, ka mums šinī brīdī visvajadzīgāka ir iepirkšana Vācijā, jo citādi nedabūjam naudu par mūsu eksportu uz Vāciju.

Bet redzēsim, ko rādīs šo lietu sīkāka noskaidrošana.

Jūs patiesi cienot K.Ulmanis

Rīgā, Tērbatas ielā 38, dz. 7, 1935.g. 20.martā

Augsti godātais H.Enzeliņa kungs!

Pieliekot klāt valūtas komisijas norādījumus, lūdzu tūliņ man paziņot, kuŗš ievedums Jums svarīgāks. Varbūt tam varētu dabūt valūtu; abiem nav iespējams.

Ar sirsnīgiem sveicieniem Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, 1935.g. 10.oktobrī

Ļoti godājamam H.Enzeliņa kungam,

Baltijas Lauksaimnieku Biedrības priekšniekam, Valmierā

Izsaku Jums un lūdzu nodot manu sirsnīgo pateicību Valmieras biškopju saimei par sveicienu, un ar prieku novēlu mūsu centīgajiem dravniekiem rosības sparu un kuplas ražas vaiņagotu darba ceļu.

K.Ulmanis. Ministru prezidents

Rīgā, 1935.g. 10.oktobrī

Ļoti godājamam H.Enzeliņa kungam,

Baltijas Lauksaimnieku Biedrības priekšniekam, Valmierā

Izsaku Jums un lūdzu nodot Valmieras lauksaimnieku organizācijām manu sirsnīgo pateicību par bagātīgajiem ziedojumiem mūsu kultūras fonda, mazpulku un kara aviacijas vajadzībām, un novēlu centīgajām organizācijām sekmes un panākumus arī viņu turpmākās rosības gaitās, strādājot par labu un par svētību atjaunotās Latvijas saimnieciskai labklājībai.

K.Ulmanis. Ministru prezidents

Rīgā, p.4.200., 1935.g. 23.oktobrī

Augsti godātais H.Enzeliņa kungs!

Ļoti pateicos par Jūsu sirsnīgo uzmanību, man atsūtot brīnišķīgo zāļu tēju, kādas es labprāt dzeŗu. Šo mums abiem tik labi pazīstamo tēju es tagad ar prieku dzeršu un, ceru, ar vislabākiem panākumiem.

Tai čaklajai lasītājai E.Krūmiņai lūdzu izteikt manu pateicību.

Sveicinādams un Jums visulabāko novēlēdams, Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, 1935.g. 19.decembrī

Ļoti godājamais Enzeliņa kungs!

Sirsnīgi pateicos Jums par laipno uzaicinājumu uz 15.Zemnieku dienu Valmierā, kur es labprāt ieradīšos 1936.g. 15.februārī.

Manas runas tematu attiecīgajā paziņojumā varētu apzīmēt šādi: “Mūsu lauksaimniecības stāvoklis un izredzes”. Ar prieku apsveicu izglītības ministra prof. A.Tenteļa un armijas mācītāja Apkalna uzaicināšanu, jo atzīstu viņus par labiem lektoriem un piemērotiem runātājiem minētā zemnieku dienā. Tomēr gribētos vaicāt, vai ar trim runātājiem tur vien pietiks?

Bez tam es laipni lūgtu Jūs gādāt par to, lai mana sagaidīšana un uzņemšana Valmierā būtu pavisam vienkārša un ne tāda kā pagājušajā gadā: nevajaga taču celt ne goda vārtus, nedz arī iet uz svinīgo sēdi pilsētas valdē un t.t.

No sirds novēlēdams Jums Ziemsvētku mieru un klusumu, palieku patiesā cieņā

Ļoti godājamam H.Enzeliņa kungam, Jūsu K.Ulmanis

Baltijas lauksaimnieku biedrības priekšniekam,

Valmierā, Diakonāta ielā Nr.1

Rīgā, 1936.g. 21.jūlijā

Ļoti godājamam H.Enzeliņa kungam,

Baltijas Lauksaimnieku Biedrības priekšniekam, Valmierā

Sakarā ar drīzumā izdodamu jaunu likumu par lauku krājkasēm, lūdzu pie izdevības man paskaidrot še pieliktā bilancē dažus skaitļus.

1. Kāda ir kārtība (cik mēnešos, vai un kā atmaksā) aizdevums pret galviniekiem;

2. Kāda ir kārtība (cik mēnešos, vai un kā atmaksā) aizdevums pret nekustamiem īpašumiem un lauksaimniecības inventaru.

3. Kāda izlaiduma Valsts zemes bankas ķīlu zīmes; kā iegūtas vai arī pirktas.

Bez tam lūdzu 1 eks. kases statutu, kā arī pielikto lapu atpakaļ.

Es būtu arī pateicīgs par Jūsu ieskatu jautājumā — kāpēc tik daudz krājkases izputējušas, vai še vainīgs tikai tagadējais likums, vai ir arī vēl citi iemesli.

Ar patiesu cieņu K.Ulmanis, Valsts un Ministru prezidents

Rīgā, 1936.g. 14.decembrī

Ļoti godātais Enzeliņa kungs!

Kā “Valmierietis” savā š.g. 1.oktobŗa numurā tā arī “Zeme” 7.novembrī devuši pēc “Kopdarbības” 26.septembŗa numurā ievietota pārskata aprakstu par Bal-tijas patērētāju biedrības gadskārtējo sapulci.

Izlasījis šo aprakstu, laipni lūdzu atsūtīt man Baltijas patērētāju biedrības statūtus un paskaidrot, kādā veidā notiek šīs biedrības sapulces un vēlēšanas, vērā ņemot, ka Baltijas lauksaimnieku biedrībai ir minētās biedrības 77 proc. paju. Līdz ar to lūdzu pateikt, vai izmaksājumi Baltijas lauksaimnieku biedrībai attiecas arī uz šīm pajām.

Tā kā patreiz es strādāju pie mūsu kopdarbības pārjaunošanas plāna un pie jauniem statūtiem, tad aprādītās ziņas man būtu nepieciešamas un svarīgas.

Ar patiesu cieņu K.Ulmanis, Valsts un Ministru Prezidents.

Ļoti godātam H.Enzeliņa kungam,

Baltijas lauksaimniecības biedrības priekšniekam, Valmierā

1936.g. 16.decembrī

Augsti godājamais Enzeliņa kungs!

Uzvaras laukuma izbūves komiteja ar lielu prieku un pateicību saņēma Baltijas lauksaimnieku biedrības savāktos un Jūsu iemaksātos Ls. 3000,–.

Sajūtu patīkamu pienākumu šinī gadījumā izsacīt Jums, augsti godājamais kungs, manu no sirds izjustu mīļu paldies gan par Jūsu personīgo ziedojumu, gan sevišķi par visām pūlēm tik prāvas summas sagādāšanā. Ar lielāko gandarījumu te atzīmēju šo Jūsu sirsnīgo čaklo strādāšanu līdz mūsu tautas lielajā darbā. Lūdzu Jūs nodot manu pateicību arī rosīgajai Baltijas lauksaimnieku biedrībai un pārējiem laipnajiem ziedotājiem, kas šādā kārtā vēlējušies nākt kopīgajā talkā, lai stalts un dižens pretī mūžībai Rīgā pie Daugavas pavērtos Uzvaras laukums kā atdzimušās tautas vienības simbols.

Jūs patiesi un no sirds cienīdams K.Ulmanis, Valsts prezidents

Uzvaras laukuma izbūves komitejas priekssēdētājs.

Augsti godājamam H.Enzeliņa kungam, Valmierā

gā, 1936.g. 20.decembrī

Augsti godātais H.Enzeliņa kungs!

Valsts Prezidenta K.Ulmaņa kunga uzdevumā nosūtu Jums atsevišķās aploksnēs Keizerlinga romānu “Munte” un šī romāna tulkojumu, ko patlaban iespiež laikraksts “Rīts”. Tas ir drausmu pilns stāsts par senprūšiem, un šīs vecās lietas Jums rūp.

Prezidenta kunga vārdā atļaujos izteikt arī šādu lūgumu — ja Jums būtu kādi materiāli par senprūšiem un to atmirdzu tagadējos laiks, tad Jūs tos varētu apstrādāt un piesūtīt “Rītam”. Ja turpreti Jums nebūtu vaļas ar šādiem apcerējumiem nodarboties, tad eventuālos materiālus laipni lūdzu atsūtīt man uz Rīgu.

Patiesā cieņā Jūsu J.Cimermanis

Rīgā 1937. gada 4. janv.

Augsti godātais H.Enzeliņa kungs!

Valsts Prezidenta kunga vārdā atļaujos izlūgties kādu paciņu pelušķu tēju, kas Prezidenta kungam pagājušā gadā tik labi garšoja un derēja.

Novēlot Jums sekmīgu jauno gadu, palieku Patiesā cieņā J.Cimermanis

Rīgā, 1937.g. 9. janvārī

Ļoti godātais Enzeliņa kungs!

Es šogad neesmu no Jums saņēmis nekādu ziņu zīmējoties uz Valmieras Zemnieku dienu. Es lasu, ka tā nolikta uz š.g. 13. februāri. Man būtu no svara dzirdēt no Jums, vai Jūs arī piedalāties sarīkošanā. Ja Jūs sarīkošanā klāt nebūsiet, tad mana braukšana varētu arī atkrist. Tāpēc lūdzu man atrakstīt.

Ļoti godājamam H.Enzeliņa kungam, Ar patiesu cieņu K.Ulmanis

Baltijas lauksaimnieku biedrības priekšniekam, Valmierā

Rīgā, 1937.g. 14.janvārī

Ļoti godājamais Enzeliņa kungs!

Sirsnīgu sveicienu sūtu Jums sakarā ar 12. janvārī tik spīdoši izdevušos Kauguriešu seno cīnītāju atceres dienu. Man liels prieks, ka arī Jūs ar savu aktīvo piedalīšanos esat veicinājuši šo brīžu svinīgumu.

Ļoti godājamam H.Enzeliņa kungam, Ar patiesu cieņu K.Ulmanis

Baltijas lauksaimnieku biedrības priekšniekam, Valmierā.

Hermaņa Enzeliņa vēstule Valmierā, 20.aprīlī, 1937.g.

Augsti godātais Valsts prezidenta kungs!

Atļaujos Jums nosūtīt Valmieras draudzes senseno saimnieku ģimeņu sarakstu, kas aptver 67 mājas un kas sastādīts uz manu pētījumu pamata. Man šķiet, ka nevienā citā draudzē nebūs tik daudz ilggadīgo zemnieku ģimeņu. To esmu novērojis, pētot dažu citu novadu pagātni. Izrādās, ka no tām dzimtām, kas ap 1825.gadu, kad zemniekiem deva uzvārdus, savā novadā valdīja mājas, tagadējos īpašnieku sarakstos vairs ļoti maz kas atlicis. Tā tas, piemēram, ir Burtnieku un Rubenes draudzēs un vēl citās. Labāki šinī ziņā nostādīta gan Trikatas draudze, kur ar vēl vairāk vecu dzimtu paglābušās.

Piebilstu, ka par visām dzimtām, man zināmi nevien sarakstā pirmie senči, bet arī pirmie 3—4 viņu pēcnācēji. Tagadējo īpašnieku un apsaimniekotāju vārdus es izzināju no pagastu valdēm.

Kas attiecas uz mani pašu un Mičkēnu ciematu, tad, ja es vēl 1945.g. būtu starp dzīvajiem, es piedzīvotu to dienu, kad pagājuši 100 gadi kopš Mičkēnu pāriešanas mana tēva rokās.

1937.g. 18.jūnijā

Augsti godājamais kungs!

Brenguļu pagasta Jaundaudžu saimnieks un sabiedrisks darbinieks Dāvids Dauvarts šodien svin retu jubileju. Jūs viņu it labi zinat kā dedzīgu zemniecības darbinieku. To ievērojot, Valsts Prezidenta kungs vēlējās apbalvot D.Dauvartu par visiem nopelniem viņa mūža gaitās un uz Valsts Prezidenta priekšlikumu Triju zv. ordeņa dome šodien nolēma: apbalvot Dāvidu Dauvartu ar V šķiras Triju zvaigžņu ordeni.

Nosūtot šo ordeni šodien pa pastu Jums, saskaņā ar Valsts Prezidenta kunga norādījumiem laipni lūdzu Jūs, augsti godājamais kungs, vai neatrastu par iespējamu apbalvoto uzaicināt pie sevis Valmierā un Valsts Prezidenta vārda pasniegt viņam šo ordeni.

Augsti godājamam H.Enzeliņa kungam, Jūs augsti cienīdams Sekretārs.

Valmierā

Rīgā, 1937.g. 16.septembrī

Ļoti godātais Enzeliņa kungs!

Atgriežoties pie š.g. 2. un 4. septembŗa atcerēm, izsaku savu gandarījumu un pateicību, ka “Valmierieša” numurs iznācis tik kupls un bagāts saturā.

Svinības pagājušas un mēs abi atkal darbā.

Ļoti godājamam H.Enzeliņa kungam, Ar patiesu cieņu K.Ulmanis

Baltijas lauksaimniecības biedrības priekšniekam, Valmierā

1937.g. 24.septembrī

Augsti godājamais kungs!

Uzvaras laukuma loterijas veicināšanai nodibinātā vietējā komisijā man ļoti patīkami redzēt arī Jūs kopā ar citiem vadošiem sabiedriskiem darbiniekiem.

Tādēļ laipni lūdzu Jūs uzņemties pūles tā darba sekmīgai veikšanai, ko nosaka mūsu kopīgais mērķis, kas sprausts tagadējā lielā celtniecības laikmeta iezīmēšanai paliekošā simbolā. Par laipno līdzdarbību jau iepriekš izsaku Jums savu sirsnīgu pateicību un atzinību.

Jūs patiesi cienīdams, K.Ulmanis, Valsts prezidents

Uzvaras laukuma izbūves komitejas priekšsēdētājs.

Augsti godājamam H.Enzeliņa kungam,

Baltijas lauksaimniecības biedrības priekšniekam.

Rīgā, 1937.g. 17.decembrī

Ļoti godāts Enzeliņa kungs!

Pateicos Jums par laipni piesūtītiem uzņēmumiem, kas man sagādāja patiesu prieku.

Raugoties šais uzņēmumos, atmiņā ataust jaukās vietas Valmieras apkārtnē un sirdi pilda gandarījums par atzinību, ar kādu mūsu sabiedrība atzīmējusi Jūsu dzīves un darba svētkus.

Ļoti godājamam H.Enzeliņa kungam, Ar sirsnīgu sveicienu K.Ulmanis

Baltijas lauksaimniecības biedrības priekšniekam, Valmierā

“Latvijas Vēstneša” publikācija.

Dr. Sigizmunds Timšāns, “LV” informācijas redaktors

Trīsdesmito gadu vidū Kārlis Ulmanis īpaši rūpējas par Uzvaras laukuma izbūvi. Attēlā redzam Uzvaras laukuma izbūves komitejas prezidija locekļus Brāļu kapos, ar to atzīmējot Uzvaras laukuma ziedojumu vākšanas pirmā gada noslēgumu. Uzņēmumā pirmais no labās — Valsts prezidents Dr. Kārlis Ulmanis. Viņam blakus kara ministrs ģenerālis Jānis Balodis

Kārlis Ulmanis izrādīja lielu interesi par senprūšu vēsturi

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!