• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Latvijā ir atvērta sabiedrība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2001., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54052

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uz nākotnes Eiropu kopā ar zinātni

Vēl šajā numurā

21.09.2001., Nr. 134

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Latvijā ir atvērta sabiedrība"

Vizītē EDSO augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfs Ekeuss

AK1.JPG (18046 bytes)
Vakar, 20.septembrī, Valdības namā: Latvijas Ministru prezidents Andris Bērziņš un EDSO augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfs Ekeuss
Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 20. septembrī, Jūrmalas rezidencē tikās ar EDSO augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu.

Sarunā V.Vīķe–Freiberga un R.Ekeuss pārrunāja pilsoniskas sabiedrības veidošanos Latvijā. Prezidente stāstīja par Latvijas 20.gadsimta vēsturi un atjaunotās neatkarības laiku, uzsverot Latvijas iedzīvotājiem būtisko laiku, kad latviešu valodai tika atjaunotas tās likumiskās tiesības, iegūstot valsts valodas statusu, kā arī informēja par naturalizācijas gaitu. V.Vīķe-Freiberga tajā pašā laikā norādīja, ka Latvijā ir atvērta sabiedrība, kurā ciena citu nacionalitāšu kultūru, valodu, par to liecina arī nacionālo minoritāšu skolas astoņās mācībvalodās.

Abas puses pārrunāja EDSO aktualitātes, tai skaitā iespējamo misijas pabeigšanu Latvijā šā gada beigās.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās arī ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka Latvijas iestādēm bijusi laba sadarbība ar iepriekšējo EDSO augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Maksu van der Stūlu. Viņa atbalsts mūsu valstij bijis svarīgs, gan sadarbojoties ar Rietumu partneriem, gan atspēkojot Krievijas paustos pārmetumus.

R.Ekeuss savukārt informēja, ka EDSO augstā komisāra nacionālo minoritāšu jautājumos mandāts nozīmē sadarbības veicināšanu starp vairākumu un minoritātēm, kā arī palīdzības sniegšanu sabiedriskās spriedzes novēršanai un konfliktu ierobežošanai. "Instrumenti, ko komisārs var izmantot sava uzdevuma pildīšanai, ir vispārpieņemti starptautiski standarti, starptautiskās deklarācijas un konvencijas."

EDSO komisāru interesēja naturalizācijas procesa norise Latvijā, kā arī situācija izglītībā un valsts valodas apguvē. J.Straume pastāstīja, ka visi likumdošanas akti, kas skar šīs jomas, izstrādāti ilgākā laika periodā un saņēmuši Eiropas institūciju, tostarp arī EDSO, pozitīvu novērtējumu. Lielais pilsonības pretendentu skaits liecina par iedzīvotāju vēlmi savu dzīvi neatgriezeniski saistīt ar Latviju. Turklāt naturalizācijas procesu intensificējušas vairākas izmaiņas, piemēram, naturalizācijas nodevas samazināšana.

Latvijas likumi nosaka stingras prasības valsts valodas zināšanās. J.Straume uzsvēra, ka tās ir pamatotas, tomēr, ņemot vērā, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesā tiks izskatīta lieta pret mūsu valsti, kurā tiek apšaubīta šīs normas piemērotība, Latvija vēlas sagaidīt tiesas lēmumu un tad, ja nepieciešams, lemt par iespējamiem grozījumiem likumdošanā.

Kas attiecas uz valsts īstenoto izglītības politiku, Latvija nodrošina plašu mazākumtautību kultūrautonomiju — mūsu valstī darbojas ap 200 valsts finansētu skolu astoņām nacionālajām minoritātēm.

 

Saeimas komisijās

Vakar, 20. septembrī, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Linards Muciņš tikās ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu.

Juridiskās komisijas priekšsēdētājs sveica EDSO augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos jaunajā amatā. Savukārt R.Ekeuss akcentēja savas darbības galveno mērķi — palīdzēt mūsu valstij īstenot starptautiski atzītos principus un standartus minoritāšu jomā.

L.Muciņš pastāstīja viesim par līdzšinējo Latvijas un EDSO organizācijas sadarbību. "Kopējais rezultāts labs! Process neatgriezeniski nostādīts uz pareiziem pamatiem," sacīja L.Muciņš un pastāstīja par iesāktā darba turpināšanu arī patlaban, akcentējot pieņemto Sabiedrības integrācijas fonda likumu, veiksmīgi sākto sabiedrības integrācijas procesu un aktīvās valsts valodas mācības. Juridiskās komisijas priekšsēdētājs arī norādīja, ka reizēm bijušas psiholoģiska rakstura problēmas. "Iedzīvinot starptautiskos standartus, ir svarīgi kliedēt psiholoģiskās bažas," uzsvēra L.Muciņš.

Juridiskās komisijas priekšsēdētājs ar viesi pārrunāja arī negatīvās vēsturiskās pieredzes ietekmi uz valsts valodas jautājuma risinājumu Latvijā. "Valodas lietošanu nevar mainīt ar likumdošanas aktu vien," uzsvēra L.Muciņš un pamatoja, ka mūsu valstī, regulējot ar valsts valodu saistītos jautājumus, ir svarīgi tos aplūkot caur "pozitīvās diskriminācijas" prizmu. Viņš arī norādīja uz vēl veicamajiem uzdevumiem likumdošanas normu ievērošanā un īstenošanā reālajā dzīvē un atzina, ka šajā jomā lielu ieguldījumu varētu sniegt tieši augstais komisārs. Savukārt R.Ekeuss sacīja, ka "pēc 50 gadiem taisnīgums atjaunots", un uzsvēra, ka ar sabiedrības integrāciju saistīto jautājumu risinājumā jāvirzās uz priekšu.

Abas puses sprieda arī par Eiropas Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību ratifikāciju Latvijā. Juridiskās komisijas priekšsēdētājs pastāstīja, ka diskusija par šo konvenciju ir tikai sākusies. Abas puses bija vienisprātis, ka ar šīs konvencijas ratifikāciju saistīto jautājumu apspriešanā nozīmīgu atbalstu varētu sniegt EDSO augstais komisārs.

L.Muciņš un R.Ekeuss pauda cerību, ka izveidosies laba sadarbība.

Arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Antons Seiksts vakar tikās ar EDSO augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu.

Tikšanās sākumā A.Seiksts kā EDSO Parlamentu asamblejas loceklis izteica atzinību par misijas konstruktīvo darbību Latvijā, īpaši valstiskās neatkarības atjaunošanas sākumā. "Esmu gandarīts, ka EDSO vairs nav instruments vienas lielvalsts rokās, lai ietekmētu mazās valstis. EDSO ieņem ļoti stabilu un konstruktīvu nostāju starptautiskā līmenī," teica A.Seiksts.

Saeimas komisijas priekšsēdētājs pastāstīja viesim par EDSO lielo lomu Pilsonības likuma izstrādāšanā un liberalizācijā, Izglītības likuma sagatavošanā, kā arī Valsts valodas likuma pieņemšanā, kura redakciju atzinīgi novērtējis bijušais EDSO augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos Makss van der Stūls.

Runājot par pašreizējām aktualitātēm, A.Seiksts uzsvēra Sabiedrības integrācijas fonda darba sākšanas nozīmi un sabiedrības integrācijas programmas padziļināšanas nepieciešamību. Viņš izteica cerību, ka, līdzīgi kā valsts valodas apguves programmās, arī sabiedrības integrācijas procesa sekmīgā īstenošanā iesaistīsies starptautiskās organizācijas. Pārrunājot naturalizācijas procesa norisi, A.Seiksts norādīja, ka tas nedrīkst būt sasteigts.

Sarunas noslēgumā EDSO augstais komisārs R.Ekeuss atzinīgi novērtēja paveikto sabiedrības integrācijā mūsu valstī un atzina tās veiksmīgas norises nozīmi pasaules attieksmes veidošanā pret Latviju.

Saeimas preses dienests

 

Pie Ministru prezidenta

AK2.JPG (17875 bytes)Vakar, 20.septembrī, Ministru prezidents Andris Bērziņš tikās ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu, kurš ieradies Latvijā, lai, tiekoties ar amatpersonām, iegūtu detalizētu informāciju par pašreizējo situāciju un iepriekšējās sadarbības rezultātiem.

Ministru prezidents apliecināja, ka Latvijas iestādēm izveidojusies laba sadarbība ar EDSO misiju, kuras ieteikumi palīdzējuši izveidot attīstītu un progresīvu sistēmu cilvēktiesību aizsardzībai un veicināšanai.

Tam apliecinājums ir arī pieņemtais likums "Par valsts valodu" un "Pilsonības likums". Ministru prezidents arī informēja, ka, lai veicinātu saliedētas sabiedrības veidošanos uz demokrātiskas vērtību bāzes, valdībā akceptēta un jau tiek īstenota Sabiedrības integrācijas programma, Integrācijas fondam piešķirot līdzekļus no valsts budžeta, nākotnē piesaistot arī starptautiskos donorus. Kā apliecināja A.Bērziņš, pilsonības pretendentu skaits liecina par Latvijas iedzīvotāju izvēli savu dzīvi saistīt ar Latviju.

EDSO augstais komisārs izteica gandarījumu par veiksmīgi īstenotajiem projektiem, atzīstot, ka Latvija paveikusi lielāko daļu no tiem ieteikumiem, kas iekļauti misijas slēgšanas vadlīnijās.

Valdības preses departaments

Pie izglītības un zinātnes ministra

Vakar, 20. septembrī, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns tikās ar EDSO augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu. Ministrs informēja augsto komisāru par latviešu valodas apguves valsts programmas veiksmīgo darbību. Programmas ietvaros tiek īstenotas četras darbības jomas: skolotāju tālākizglītība (latviešu valodas skolotājiem, kas māca latviešu valodu kā otro valodu); latviešu valodas kā otrās valodas un bilingvālās izglītības mācību līdzekļu izveide un tālāka attīstība; latviešu valodas kā otrās valodas kursi un integrācijas pasākumi.

Izglītības un zinātnes ministrijas darbinieki informēja EDSO amatpersonu par mazākumtautību vidusskolu attīstības perspektīvu pēc 2004. gada un Mazākumtautību konsultatīvās padomes veikumu.

Līva Biseniece, Izglītības un zinātnes ministrijas preses sekretāre

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!