• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Šī ir piemiņas diena visai Latvijai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2002., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68969

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

03.12.2002., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Šī ir piemiņas diena visai Latvijai”

Piektdien, 29.novembrī, Rumbulā tika atklāts piemiņas memoriā 1941.gada 29.–30.novembrī nevainīgajiem nogalinātajiem ebrejiem

RUMBULA.JPG (31667 bytes)
R02.JPG (14252 bytes)

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Piektdien, 29.novembrī, Rumbulas memoriāla atklāšanā: valsts amatpersonas, diplomāti, bojā gājušo tuvinieki un Latvijas iedzīvotāji (augšējā attēlā); Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, Latvijas Ebreju kopienas vadītājs Arkādijs Suharenko

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

Uzruna nacisma upuru piemiņas vietas atklāšanā Rumbulā 2002.gada 29.novembrī

Ekselences! Rabīn! Dāmas un kungi! Dārgie klātesošie!

Mēs esam nākuši kopā, lai atklātu piemiņas memoriālu vairāk nekā 25 tūkstošiem cilvēku, kas pāris dienu laikā šajā vietā tika noslepkavoti 1941.gada 29. un 30. novembrī. Tas ir viens no melnākajiem un varbūt pats melnākais datums Latvijas vēsturē, tā ir diena, kad šeit skanēja vaidi un plūda asinis. Šeit tika brutāli noslepkavoti tūkstošiem un vēl tūkstošiem nevainīgu cilvēku tikai tamdēļ vien, ka viņi bija gadu simtiem un tūkstošiem cauri palikuši uzticīgi savām ciltīm, savai piederībai un savai reliģijai. Viņi bija uzticīgi kalpojuši savam dievam un savu senču parašām.

Holokausts tā daudzajās izpausmēs ir sāpīgi skāris arī Latviju. Un šeit, Rumbulā, atdusas Latvijas ebreju mirstīgās atliekas, kuras šodien mēs nākam godināt un atcerēties. Es tamdēļ īpaši vēlos šodien sveikt Latvijas ebreju kopienas pārstāvjus, jo viņiem tā ir īpaša sēru diena, daudziem šeit atdusas viņu cieši tuvinieki, viņu radinieki, viņu ticības brāļi.

Bet šī diena ir sēru un piemiņas diena visai Latvijai, jo šie notikumi notika uz Latvijas zemes un tajos piedalījās arī mūsu ļaudis. Mēs zinām, ka šo kolektīvo vājprātu organizēja Himlers no Berlīnes, viņš atsauca no Kijevas turienes Frīdrihu Jekelnu, kas tur jau bija paveicis milzīga apjoma masu slepkavības Babijarā, šurp uz Rīgu, lai tiktu likvidēti Rīgas geto iedzīvotāji. Jekelns pats personīgi atlasīja slepkavas, šāvējus no sava štāba, vāciešus, kam viņš īpaši uzticējās un kam it kā tika dota arī izvēle vai nu piedalīties, vai nepiedalīties šajā akcijā. Bet Jekelns arī mobilizēja šeit visus okupācijas spēkus un piesauca viņiem līdzi arī Rīgas policijas darbiniekus, kam bija jāpiedalās geto aplenkšanā, ļaužu izdzīšanā, dzīšanā astoņu kilometru garā ceļā uz Rumbulu un tad jānoved pa šo nāves taku līdz lielajām bedrēm, kuras jau iepriekš bija izrakuši krievu karagūstekņi.

Tas ir šausmīgs vardarbības akts, tā ir šausmīga masu slepkavība, un mums, tiem, kas esam palikuši dzīvi, ir pienākums nest tālāk nākamām audzēm šo nevainīgo upuru piemiņu, pieminēt to ar līdzjūtību, ar sērām un ar cieņu. Mūsu pienākums ir arī mācīt par to saviem bērniem un nākamām audzēm, mums ir pienākums apzināt tos visus, kas vēl palikuši dzīvi, un savākt viņu atmiņas, bet mūsu pienākums vairāk par visu ir gādāt par to, lai nekad kaut kas tāds vairs nenotiktu. Mums visiem visā pasaulē ir jābūt modriem pret naida izpausmēm starp tautām un ticībām, mums jābūt modriem pret neiecietības un citu vainošanas pazīmēm un pasākumiem. Mums jābūt modriem pret to, ka ļaudis dažādas grūtības, savas dzīves vilšanās un sarežģījumus uzveļ uz pleca kādai viegli sazīmējamai grupai un tad uzskata, ka ar tās iznīcību pasaulē viss būs sakārtots. Tie nav tikai aizspriedumi un naids, tas jau ir vājprāts. Tas, ko toreiz darīja nacistu okupācijas šeit atsūtītie varasvīri, bija vājprāts, tīrās paranojas dzīts, ļaudis šeit atnāca ar ieročiem un ar tankiem, viņi sagrāba varu. Mums visiem nākotnē ir jāgādā par to, lai nebūtu tā, ka jebkurā valstī varu sagrābj vājprātīgie, varu sagrābj paranoja, varu sagrābj tie, kas ir gatavi masu slepkavībām. Šodien mēs esam sanākuši, lai atcerētos šos nevainīgos upurus, mēs pieminam viņu vārdus, kurus visus pat nezinām, bet centīsimies izzināt, mēs pieminam viņu ciešanas, mēs viņu ciešanu priekšā šodien noliecam galvas.

R08.JPG (26009 bytes) R03.JPG (19869 bytes)
R01.JPG (23979 bytes) R06.JPG (24702 bytes)
R04.JPG (20603 bytes) Rumbulas memoriāla atklāšanā: Jūdaikas studiju centra valdes priekšsēdētājs Ruvins Ferbers, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga (augšējā attēlā pa labi); bijušais geto ieslodzītais, memoriāla finansiālais atbalstītājs Boriss Kliots (vidējā attēlā pa labi); ieslodzīto piederīgie, Rīgas iedzīvotāji; Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Sergejs Dolgopolovs, uzņēmējs Haims Kogans un Rīgas pilsētas galva Gundars Bojārs (apakšējos attēlos)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!