• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Speciālo ekonomisko zonu un brīvostu uzņēmējsabiedrību pārskatu aizpildīšanas metodikas" apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2003., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71604

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas valdības konsekvento politiku un pārdomāto rīcību

Vēl šajā numurā

19.02.2003., Nr. 27

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 198

Pieņemts: 14.02.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr. 198

Rīgā 2003. gada 14. februārī

Par “Speciālo ekonomisko zonu un brīvostu uzņēmējsabiedrību pārskatu aizpildīšanas metodikas” apstiprināšanu

1. Pamatojoties uz likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 8.panta 4.punktu un likuma “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” 12.panta ceturto daļu, apstiprinu “Speciālo ekonomisko zonu un brīvostu uzņēmējsabiedrību pārskatu aizpildīšanas metodiku”.

2. Rīkojumu un ar šo rīkojumu apstiprināto “Speciālo ekonomisko zonu un brīvostu uzņēmējsabiedrību pārskatu aizpildīšanas metodiku” publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

3. Ar šo rīkojumu apstiprināto “Speciālo ekonomisko zonu un brīvostu uzņēmējsabiedrību pārskatu aizpildīšanas metodiku” piemērot, aizpildot speciālo ekonomisko zonu un brīvostu uzņēmējsabiedrību pārskatus.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora p.i. N.Jezdakova

 

Speciālo ekonomisko zonu un brīvostu uzņēmējsabiedrību pārskatu aizpildīšanas metodika

Izdota saskaņā ar likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 8.panta 4.punktu un likuma “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” 12.panta ceturto daļu

1. Vispārīgie noteikumi

1. Speciālo ekonomisko zonu un brīvostu uzņēmējsabiedrību pārskatu aizpildīšanas metodika paredzēta speciālo ekonomisko zonu uzņēmējsabiedrībām un brīvostu licencētām uzņēmējsabiedrībām (turpmāk — zonas un licencētas uzņēmējsabiedrības), kuras aizpilda ar Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumiem Nr.517 “Noteikumi par speciālo ekonomisko zonu un brīvostu uzņēmējsabiedrību pārskatu veidlapu paraugiem” (turpmāk — Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumi Nr.517) apstiprinātos pārskatus, kā arī nodokļu administrācijām.

2. Metodikā lietoti likuma “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” termini.

3. Pārskatu par uzkrāto tiešo nodokļu atlaižu summu un uzkrāto ieguldījumu summu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 1.pielikums) un Pārskatu par nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu piemērošanu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 2.pielikums) līdz pēctaksācijas gada 1.martam iesniedz:

3.1. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei, kurā zonas vai licencēta uzņēmējsabiedrība ir reģistrēta kā nodokļu maksātāja;

3.2. katrai pašvaldībai, kuras teritorijā atrodas zonas vai licencētas uzņēmējsabiedrības īpašumā un valdījumā esošie vai lietošanā nodotie nekustamie īpašumi.

4. Pārskatu par tiešo nodokļu atlaižu piemērošanu taksācijas periodā (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 3.pielikums) kopā ar uzņēmuma gada pārskatu un Ministru kabineta 2001.gada 9.janvāra noteikumu Nr.11 “Noteikumi par uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarāciju” pielikumu “Uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācija” (turpmāk — Uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācija) likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem”, Kredītiestāžu likumā, Krājaizdevu sabiedrību likumā un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā noteiktajos termiņos iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei, kurā uzņēmējsabiedrība ir reģistrēta kā nodokļu maksātāja.

5. Gadījumā, ja pārskata iesniegšanas termiņš sakrīt ar svētku vai izejamo dienu, tas iesniedzams nākamajā darba dienā.

 

2. Pārskata par uzkrāto tiešo nodokļu atlaižu summu un uzkrāto ieguldījumu summu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 1.pielikums) aizpildīšanas metodika

6. 1.rindā “Ieguldījumu summa taksācijas periodā” uzrāda zonas uzņēmējsabiedrības vai licencētas uzņēmējsabiedrības taksācijas periodā veikto ilgtermiņa ieguldījumu summu.

Aprēķinot ieguldījumu summu, aprēķinā iekļauj tikai tajos zonas vai licencētas uzņēmējsabiedrības, kā arī zonas pārvaldes vai brīvostas pārvaldes pamatlīdzekļos (ēkās, būvēs, tehnoloģiskajās iekārtās un mašīnās, nepabeigtās celtniecības objektos) taksācijas periodā veiktos ilgtermiņa ieguldījumus, kas atbilst šādiem kritērijiem:

6.1. attiecīgie pamatlīdzekļi ir paredzēti zonas pārvaldes un zonas uzņēmējsabiedrības vai brīvostas pārvaldes un licencētas uzņēmējsabiedrības noslēgtajā līgumā par ieguldījumu veikšanu;

6.2. attiecīgos pamatlīdzekļus (atbilstoši finanšu grāmatvedībā izmantotajā pamatlīdzekļa uzskaites kartītē uzrādītajai informācijai) ir plānots izmantot zonas vai brīvostas uzņēmējsabiedrības saimnieciskajā darbībā attiecīgajā zonas vai brīvostas teritorijā vai zonas vai brīvostas darbības nodrošināšanā vismaz piecus gadus no to iegādes brīža;

6.3. attiecīgajos pamatlīdzekļos ieguldītās investīcijas ir klasificējamas kā investīcijas jauna uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pamatlīdzekļos, esoša uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) paplašināšanā vai arī ražojamās produkcijas vai ražošanas procesa fundamentālā pārveidošanā, investīcijas pamatlīdzekļos, pārņemot slēgtu uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) vai tādu uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), kuru slēgtu, ja nenotiktu tā pārņemšana.

7. 2.rindā “Ieguldījumu uzkrātā summa” uzrāda zonas uzņēmējsabiedrības vai licencētas uzņēmējsabiedrības pirmstaksācijas periodos uzkrāto ieguldījumu summu:

7.1. Liepājas speciālās ekonomiskās zonas uzņēmējsabiedrības, Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas uzņēmējsabiedrības un Rīgas brīvostas licencētas uzņēmējsabiedrības pirmstaksācijas periodos ieguldījumu uzkrāto summu aprēķina, summējot ieguldījumus, kuri veikti, sākot ar taksācijas periodu, kurā zonas un licencēta uzņēmējsabiedrība ar zonas vai brīvostas pārvaldi ir noslēgusi līgumu par ieguldījumu veikšanu zonas vai brīvostas teritorijā, līdz tam taksācijas periodam (ieskaitot), par kuru tiek veikts aprēķins;

7.2. Ventspils brīvostas licencētas uzņēmējsabiedrības pirmstaksācijas periodos ieguldījumu uzkrāto summu aprēķina, summējot ieguldījumus, kuri veikti, sākot ar 2002.gada 1.janvāri līdz tam taksācijas periodam (ieskaitot), par kuru tiek veikts aprēķins.

7.3. gadījumā, ja aprēķinā iekļauto pamatlīdzekli piecu gadu laikā atsavina vai noraksta uzņēmuma grāmatvedībā, attiecīgajā taksācijas periodā ieguldījumu uzkrāto summu samazina par pamatlīdzeklī ieguldīto un ieguldījumu uzkrātās summas aprēķinā iepriekš iekļauto investīciju summu.

8. 3.rindā “Maksimālā piemērojamā tiešo nodokļu atlaižu summa” — uzrāda maksimālo piemērojamo tiešo nodokļu atlaižu summu, kuru iegūst, 2.rindā “Ieguldījumu uzkrātā summa” uzrādīto summu reizinot ar 0,5.

9. 4.rindā “Uzkrātā tiešo nodokļu atlaižu summa” — uzrāda visu izmantoto tiešo nodokļu atlaižu summu, sākot ar taksācijas periodu, kurā zonas uzņēmējsabiedrībai vai licencētai uzņēmējsabiedrībai izsniegta atļauja piemērot tiešo nodokļu atvieglojumus, līdz taksācijas periodam (neieskaitot), par kuru tiek veikts aprēķins.

10. 5.rindā “Taksācijas periodā piemērojamā tiešo nodokļu atlaižu summa” — uzrāda taksācijas periodā piemērojamo tiešo nodokļu atlaižu summu, kuru aprēķina kā 3.rindas “Maksimālā piemērojamā tiešo nodokļu atlaižu summa” un 4.rindas “Uzkrātā tiešo nodokļu atlaižu summa” starpību.

 

3. Pārskata par nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu piemērošanu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 2.pielikums) aizpildīšanas metodika

11. Pārskata par nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu piemērošanu aizpildīšanai izmanto:

11.1. Pārskatu par uzkrāto tiešo nodokļu atlaižu summu un uzkrāto ieguldījumu summu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 1.pielikums);

11.2. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu (Valsts ieņēmumu dienesta 1997.gada 23.decembra Metodisko norādījumu par nekustamā īpašuma nodokļa uzskaites kārtību 2.pielikums 1999.gada 26.janvāra redakcijā);

11.3. Ministru kabineta 1999.gada 28.decembra noteikumu Nr.438 “Noteikumi par ēku un būvju nekustamā īpašuma nodokļa deklarāciju un pārskatu” 3.pielikumu (aizpildot pārskatu par 2002. un 2003.gadu).

12. 1.rindā “Aprēķinātais nekustamā īpašuma nodoklis bez atlaižu piemērošanas saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokli””— uzrāda aprēķināto nodokļa summu par zonas vai brīvostas teritorijā atrodošos nekustamo īpašumu, neņemot vērā likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 5.panta ceturtajā daļā paredzētās nekustamā īpašuma nodokļa atlaides. Minētā summa norādīta no attiecīgās pašvaldības saņemtajā Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma 7.ailē.

12.1. Pārskatā par 2002. un 2003.gadu 1.rindu “Aprēķinātais nekustamā īpašuma nodoklis bez atlaižu piemērošanas saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokli”” aizpilda, pamatojoties uz attiecīgā taksācijas gada Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma 7.aili un Ēku un būvju nekustamā īpašuma nodokļa pārskata 21.rindu.

12.2. Ja speciālās ekonomiskās zonas teritorijā iekļautas vairāku pašvaldību administratīvās teritorijas vai to daļas, kurās zonas vai licencētai uzņēmējsabiedrībai atrodas nekustamais īpašums, tad katras pašvaldības maksāšanas paziņojumā norādīto nodokļa summu ieraksta 1.1.— 1.3.rindā, bet to kopsummu — 1.rindā.

13. 2.rindā “Aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” uzrāda nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi, kuru aprēķina par attiecīgo taksācijas periodu saskaņā ar likuma “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” 6.pantu. Tajā ierakstāmo summu nosaka kā 2.1. un 2.2. rindas kopsummu:

13.1. 2.1.rindā “Likumā noteiktā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” uzrāda attiecīgā taksācijas perioda atlaides summu, kuru aprēķina, 1.rindā “Aprēķinātais nekustamā īpašuma nodoklis bez atlaižu piemērošanas saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokli”” uzrādīto summu reizinot ar 0,8;

13.2. 2.2.rindā “Pašvaldības piešķirtā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” — uzrāda ar pašvaldības lēmumu noteikto taksācijas perioda nodokļa atlaides summu. Atlaides apmēru aprēķina, 1.rindā “Aprēķinātais nekustamā īpašuma nodoklis bez atlaižu piemērošanas saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokli”” uzrādīto summu reizinot ar attiecīgās pašvaldības noteikto atlaidi, kura nedrīkst pārsniegt 20 procentus no aprēķinātās nodokļa summas.

14. 3.rindā “Piemērojamā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” uzrāda mazāko no 2.rindā “Aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” un Pārskata par uzkrāto tiešo nodokļu atlaižu summu un uzkrāto ieguldījumu summu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 1.pielikums) 5.rindā “Taksācijas periodā piemērojamā tiešo nodokļu atlaižu summa” uzrādītajām summām.

14.1. Zonas uzņēmējsabiedrības, kuras līdz 2001.gada 31.decembrim ieguvušas zonas uzņēmējsabiedrības statusu un kurām līdz 2001.gada 31.decembrim izsniegta atļauja piemērot tiešo nodokļu atvieglojumus, un Rīgas brīvostas licencētas uzņēmējsabiedrības, aizpildot pārskatu par 2002.gadu, 3.rindā “Piemērojamā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” norāda 2.rindā “Aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” uzrādīto summu.

14.2. 3.1.rindā “Likumā noteiktā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” un 3.2.rindā “Pašvaldības piešķirtā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” — ierakstāmās summas sadalījumā pa pašvaldībām nosaka, 3.rindā “Piemērojamā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” uzrādīto summu sadalot proporcionāli katras pašvaldības aprēķinātajai nekustamā īpašuma nodokļa atlaidei attiecīgajā taksācijas periodā (2.1.rinda “Likumā noteiktā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” un 2.2.rinda “Pašvaldības piešķirtā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide”) kopējā atlaižu summā (2.rinda “Aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide”).

 

1.piemērs

Zonas uzņēmējsabiedrībai taksācijas gadā aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis 21 100 lati (1.rinda). Atlaide saskaņā ar likuma “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” 6.panta pirmo daļu ir 16 880 lati (2.1.rinda), bet atlaide saskaņā ar likuma “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” 6.panta otro daļu ir 2752 lati (2.2.rinda) — pavisam 19 632 lati (2.rinda), tai skaitā īpašumam, kurš atrodas:

1) Rēzeknes pilsētā — nodoklis 12 840 latu (1.1.rinda), atlaide 10 272 lati (80 procentu, 2.1.1.rinda) un 1 926 lati (15 procentu, 2.2.1.rinda);

2) Griškānu pagasta zonas teritorijā — nodoklis 8 260 latu (1.2.rinda), atlaide 6 608 lati (80 procenti, 2.1.2.rinda) un 826 lati (10 procentu, 2.2.2.rinda).

Piemērojamā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide kopā attiecīgajā taksācijas gadā (3.rinda) ir 15 400 lati, jo Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 1.pielikuma pārskata 5.rinda ir mazāka par šī pārskata 3.rindu.

Piemērojamās atlaides sadalījums pa pašvaldībām ir šāds:

3.1.rinda 13 241 lats (16880 : 19632 x 100 x 15400 : 100), t.sk.:

3.1.1.rinda — Rēzeknes pilsēta 8058 lati (10272 : 16880 x 100 x 13241 : 100);

3.1.2.rinda — Griškānu pagasts 5183 lati (6608 : 16880 x 100 x 13241 : 100);

3.2.rinda 2159 lati (2752 : 19632 x 100 x 15400 : 100), t.sk.:

3.2.1.rinda — Rēzeknes pilsēta 1511 lati (1926 : 2752 x 100 x 2159 : 100);

3.2.2.rinda — Griškānu pagasts 648 lati (826 : 2752 x 100 x 2159 : 100).

15. 4.rindā “Budžetā papildus iemaksājamā nekustamā īpašuma nodokļa summa” — uzrādāmo summu aprēķina kā 2.rindas “Aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” un 3.rindas “Piemērojamā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” starpību. Šīs rindas sadalījumu pa pašvaldībām nosaka kā 2.rindas “Aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” un 3.rindas “Piemērojamā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” attiecīgo punktu starpību.

16. Ja 2.rindā “Aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” uzrādītā summa ir mazāka par 3.rindā “Piemērojamā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” uzrādīto, 4.rindu “Budžetā papildus iemaksājamā nekustamā īpašuma nodokļa summa” neaizpilda.

 

4. Pārskata par tiešo nodokļu atlaižu piemērošanu taksācijas periodā (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 3.pielikums) aizpildīšanas metodika

17. Pārskata par tiešo nodokļu atlaižu piemērošanu taksācijas periodā aizpildīšanai izmanto:

17.1. Pārskatu par uzkrāto tiešo nodokļu atlaižu summu un uzkrāto ieguldījumu summu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 1.pielikums);

17.2. Pārskatu par nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu piemērošanu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 2.pielikums);

17.3. Uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarāciju (Ministru kabineta 2001.gada 9.janvāra noteikumu Nr.11 “Noteikumi par uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarāciju” pielikums).

18. Speciālo ekonomisko zonu un brīvostu uzņēmējsabiedrību uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide tiek piemērota arī nerezidentiem izmaksātajām summām. Līdz ar to Uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācijas piektās daļas “Nodokļa ieturēšana (likuma 24.pants)” 84.rindas “Saskaņā ar likuma 3.panta ceturto un astoto daļu” tabulas (turpmāk — Uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācijas 84.rindas tabula):

18.1. 1.ailes “Izmaksu veids” — attiecīgajā rindā veic atzīmi par speciālo ekonomisko zonu un brīvostu uzņēmējsabiedrību uzņēmumu ienākuma atlaides piemērošanu;

18.2. 2.ailes “Likme” — attiecīgajā rindā norāda konkrētajam maksājumam pēc atlaides piemērošanas piemērojamo nodokļa likmi, piemēram, vispārīgā gadījumā dividendēm pēc 80 procentu atlaides piemērošanas likme ir 2 procenti (10 — (10 x 0,8)).

 

4.1. Pārskata par tiešo nodokļu atlaižu piemērošanu taksācijas periodā pirmās daļas “Uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides piemērošana nodokļa maksātājam” aizpildīšanas metodika

19. 1.rindā “Ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekamais ienākums” — uzrāda Uzņēmumu ienākuma deklarācijas 61.rindā “Koriģētais apliekamais ienākums saskaņā ar likuma I un II nodaļu” uzrādīto summu.

20. 2.rindā “Uzņēmumu ienākuma nodoklis pirms atlaižu piemērošanas saskaņā ar likumu “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” u.c. likumiem” — uzrāda Uzņēmumu ienākuma deklarācijas 62.rindā “Nodoklis no koriģētā apliekamā ienākuma” uzrādīto summu.

21. 3.rindā “Aprēķinātā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” — uzrāda uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaides summu, ko aprēķina 2.rindā “Uzņēmumu ienākuma nodoklis pirms atlaižu piemērošanas saskaņā ar likumu “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” u.c. likumiem”, uzrādīto summu reizinot ar 0,8 .

22. 4.rindā “Piemērojamā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” — uzņēmējsabiedrības, kuru Pārskata par nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu piemērošanu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 2.pielikums) 2.rindā “Aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” uzrādītā summa ir mazāka par 3.rindā “Piemērojamā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” uzrādīto summu, uzrāda “0”.

22.1. Zonas uzņēmējsabiedrības, kuras līdz 2001.gada 31.decembrim ieguvušas zonas uzņēmējsabiedrības statusu un kurām līdz 2001.gada 31.decembrim izsniegta atļauja piemērot tiešo nodokļu atvieglojumus, un Rīgas brīvostas licencētas uzņēmējsabiedrības, aizpildot Pārskatu par tiešo nodokļu atlaižu piemērošanu taksācijas periodā par 2002.gadu, 4.rindā “Piemērojamā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” uzrāda 3.rindā “Aprēķinātā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” norādīto summu.

22.2. Pārējos gadījumos ir jāaprēķina Pārskata par uzkrāto tiešo nodokļu atlaižu summu un uzkrāto ieguldījumu summu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 1.pielikums) 5.rindā “Taksācijas periodā piemērojamā tiešo nodokļu atlaižu summa” uzrādītās summas un Pārskata par nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu piemērošanu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 2.pielikums) 3.rindā “Piemērojamā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” uzrādītās summas starpība. Iegūtā starpība jāsalīdzina ar Pārskata par tiešo nodokļu atlaižu piemērošanu taksācijas periodā (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 3.pielikums) 3.rindā “Aprēķinātā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” uzrādīto summu un 4.rindā “Piemērojamā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” jāuzrāda mazākā no tām.

23. 5.rinda “Avansa maksājumu samazinājums, kas uzskatāms par nokavēto nodokļa maksājumu” — ir jāaizpilda tikai tām uzņēmējsabiedrībām, kuru pārskatos 3.rindā “Aprēķinātā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” uzrādītā summa pārsniedz 4.rindā “Piemērojamā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” uzrādīto summu un kuras, nosakot taksācijas gada uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumus, ņēmušas vērā likuma “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” 7.panta pirmajā un otrajā daļā paredzēto uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi.

Avansa maksājumu samazinājumu aprēķina kā starpību starp faktiski piemēroto uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumu atlaidi un 04.rindā “Piemērojamā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” uzrādīto atlaidi.

 

2.piemērs

Uzņēmējsabiedrība, nosakot 2003.gada uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumus, ņēma vērā likuma “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” 7.panta pirmajā un otrajā daļā paredzēto uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi.

2004.gadā, aizpildot Pārskatu par tiešo nodokļu atlaižu piemērošanu, tika konstatēta uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides pārsnieguma summa (3.rindā “Aprēķinātā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” uzrādītā summa pārsniedz 4.rindā “Piemērojamā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” uzrādīto summu).

Tas nozīmē, ka uzņēmējsabiedrībai izveidojās avansa maksājumu samazinājums, kuru aprēķina šādi:

1.

Saskaņā ar likumu “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 23.pantu aprēķinātais avanss pirms likumā “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” paredzētās uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides piemērošanas

5000,00

2.

Saskaņā ar likuma “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” 7.panta otro daļu aprēķinātā avansa maksājumu atlaide, ko aprēķina, avansa summu (tabulas 1.rinda) reizinot ar 0,8

4000,00

3.

Piemērojamā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide (Pārskats par tiešo nodokļu atlaižu piemērošanu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 3.pielikums) 4.rindā “Piemērojamā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” uzrādītā summa)

2000,00

4.

Pārskata 5.rindā “Avansa maksājumu samazinājums, kas uzskatāms par nokavēto nodokļa maksājumu” uzrādāmā summa, ko aprēķina kā piemērotās (tabulas 2.rinda) un piemērojamās atlaides (tabulas 3.rinda) starpību

2000,00

 

4.2. Pārskata par tiešo nodokļu atlaižu piemērošanu taksācijas periodā otrās daļas “Uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides piemērošana nerezidentiem izmaksātajām summām” aizpildīšanas metodika

24. Šīs daļas aizpildīšanai izmanto Uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācijas 84.rindas tabulu.

25. 6.rindā “Izmaksas nerezidentiem” — uzrāda 6.1.rindas “Dividendes”, 6.2.rindas “Atlīdzība par vadības un konsultatīvajiem pakalpojumiem” un 6.3.rindas “Atlīdzība par vadības un konsultatīvajiem pakalpojumiem” summu:

25.1. 6.1.rindā “Dividendes” — uzrāda Uzņēmumu ienākuma deklarācijas 84.rindas tabulas 5.ailes dividendēm atbilstošajā rindā uzrādīto summu;

25.2. 6.2.rindā “Atlīdzība par vadības un konsultatīvajiem pakalpojumiem” — uzrāda Uzņēmumu ienākuma deklarācijas 84.rindas tabulas 5.ailes vadības un konsultatīvajiem pakalpojumiem atbilstošajā rindā uzrādīto summu;

25.3. 6.3.rindā “Samaksa par intelektuālo īpašumu” — uzrāda Uzņēmumu ienākuma deklarācijas 84.rindas tabulas 5.ailes intelektuālajam īpašumam atbilstošajā rindā uzrādīto summu.

 

4.3. Pārskata par tiešo nodokļu atlaižu piemērošanu taksācijas periodā trešās daļas “Tiešo nodokļu atlaižu piemērošana nodokļa maksātājam” aizpildīšanas metodika

26. 7.rindā “Aprēķinātās tiešo nodokļu atlaides kopā” — uzrāda Pārskata par nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu piemērošanu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 2.pielikums) 2.rindas “Aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” un Pārskata par tiešo nodokļu atlaižu piemērošanu taksācijas gadā (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 3.pielikums) 3.rindas “Aprēķinātā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” summu.

27. 8.rindā “Piemērojamās tiešo nodokļu atlaides kopā” — uzrāda Pārskata par nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu piemērošanu (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 2.pielikums) 3.rindas “Piemērojamā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide” un Pārskata par tiešo nodokļu atlaižu piemērošanu taksācijas gadā (Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumu Nr.517 3.pielikums) 4.rindas “Piemērojamā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide” summu.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!