• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts institūciju un NVO sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2003., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71627

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar kopīgu sapratni par mieru un stabilitāti pasaulē

Vēl šajā numurā

19.02.2003., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts institūciju un NVO sadarbību

Vakar, 18.februārī, uz tikšanos Nevalstisko organizāciju centrā ieradās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Tikšanās laikā diskutēts par jautājumiem, kas saistīti ar nevalstisko organizāciju (NVO) likumprojektiem, kā arī citām NVO sektora aktualitātēm.

Tikšanās laikā apspriesti konceptuāli jautājumi, kas vēl nav atrisināti Biedrību un nodibinājumu likuma projektā. Šis likums un ar to saistīto likumprojektu pakete stātos līdz šim spēkā esošā likuma “Par sabiedriskām organizācijām un to apvienībām” vietā. Vēl nav atrisināti daudzi jautājumi, piemēram, sabiedriskā labuma organizāciju statusa noteikšana (sporta biedrības), dibināšanas un reģistrēšanas kārtība (nepieciešamība pēc notariālās apliecināšanas), to jautājumu grupa, kas saistīti ar biedrību saimniecisko darbību, pārreģistrēšanas finansiālie un sociālie blakusiedarbības apstākļi.

Apspriesta arī Sabiedrības integrācijas fonda un tā padomes darba efektivitāte un izmaiņas pēc jaunās valdības darba sākšanas, kā arī ieteikumi sabiedriskā sektora un ministriju sadarbības uzlabošanai.

NVO centra direktore Kaija Gertnere-Ozola minēja vairākas pastāvošās problēmas, kas tiks atrisinātas, pieņemot NVO likumprojektus: tiks skaidri definēts brīvprātīgais darbs; NVO būs lielākas iespējas nodrošināt savu mērķu sasniegšanu, jo tiks paredzēti daudzveidīgi resursi organizāciju darba atbalstam; organizācijas varēs veikt saimniecisko darbību; tiks nodrošināts organizāciju vienlīdzības princips; darbosies vienoti kritēriji un tiks nodrošināta atklātība nodokļu atlaižu un atvieglojumu piešķiršanā; tiks nodrošināts atklātums organizāciju darbā; tiks regulēta fondu darbība; NVO netiks regulētas vienā likumā ar politiskajām partijām, ko paredz pašreizējā likumdošana.

Komisijas pārstāvji atzina, ka šie aspekti ir būtiski NVO sektoram un sabiedrības ilgtermiņa attīstībai, tādēļ interesējās, kādas bijušas problēmas NVO likumprojektu izstrādē un kādas vēl jārisina.

Viens no būtiskākajiem jautājumiem, kas vēl risināms, ir jautājums par sporta organizāciju statusu likumprojektu aspektā. NVO centra direktore minēja, ka pēc sporta organizāciju ieteikumiem, ir izstrādāti vairāki varianti šā jautājuma risināšanai. Piemēram: jebkura sporta organizāciju darbība jāuzskata par sabiedriska labuma darbību, nosakot, ka sabiedriskā labuma darbība ir sports; vai jēdziens “sports” definējams kā “visu veidu individuālas vai organizētas aktivitātes fiziskās un garīgās veselības saglabāšanai un uzlabošanai, kā arī panākuma gūšanai sacensībās, kurām nav peļņas gūšanas raksturs”.

Saeimas cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pauda savu atbalstu NVO likumprojektu nepieciešamībai un nāca klajā ar priekšlikumu turpmāk sadarboties gan likumprojektu, gan citos ar nevalstisko sektoru saistītos jautājumos.

K.Gertnere-Ozola atzina, ka šāda veida sadarbība un informācijas apmaiņa ir vērtīga un lietišķa abām pusēm, tādējādi gūstot priekšstatu par Saeimā izskatītajiem jautājumiem un iespēju sniegt kvalitatīvus priekšlikumus.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, Nevalstisko organizāciju centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!