• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2013. gada 29. augusta lēmums Nr. 43 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2013., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/op/2013/185.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.45

Par lietas izpētes izbeigšanu

Vēl šajā numurā

23.09.2013., Nr. 185

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 43

Pieņemts: 29.08.2013.

OP numurs: 2013/185.10

2013/185.10
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.43

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2013.gada 29.augustā (prot. Nr.44, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.1589/13/03.01./11

Par Douglas Investment B.V. un SIA "Douglas Baltic" apvienošanos

Konkurences padome (turpmāk – KP) 29.07.2013. saņēma Douglas Investment B.V. ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk – Ziņojums). Apvienošanās rezultātā Douglas Investment B.V. iegūs vienpersonisku izšķirošu ietekmi (100% kapitāla daļu) pār SIA "Douglas Baltic". Līdz šim Douglas Investment B.V. īstenoja kopēju izšķirošu ietekmi SIA "Douglas Baltic".

Ziņojums iesniegts atbilstoši Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk – Noteikumi) prasībām. Pilnīga Ziņojuma saņemšanas diena ir 29.07.2013.

Izvērtējot Ziņojumā sniegto informāciju un no citiem tirgus dalībniekiem iegūto informāciju, KP

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

[1] Douglas Investment B.V. ir Nīderlandē reģistrēta privāta sabiedrība, reģistrācijas Nr.09138802.

[2] Douglas Investment B.V. ir holdinga sabiedrība, kura īsteno izšķirošu ietekmi vairākos ārvalstu uzņēmumos, kā arī īsteno kopēju izšķirošu ietekmi SIA "Douglas Baltic" (pieder 51% kapitāla daļu).

[3] Douglas Investment B.V. 100% kapitāla daļu pieder Parfümerie Douglas International GmbH (holdinga kompānija), bet Parfümerie Douglas International GmbH 100% kapitāla daļu pieder Douglas Holding AG.

[4] Kopš 02.01.2013. vairāk nekā 95% Douglas Holding AG kapitāla daļu pieder Beauty Holding Two GmbH, kas arī ir holdinga sabiedrība.

[5] Beauty Holding Two GmbH netieši pieder un to kontrolē ASV reģistrēts privāts investīciju fonds Advent International Corporation.

[6] SIA "Douglas Baltic" ir Latvijā reģistrēta sabiedrība, reģistrācijas Nr.40003933995. SIA "Douglas Baltic" 51% kapitāla daļas pieder Nīderlandē reģistrētai sabiedrībai Douglas Investment B.V. 49% SIA "Douglas Baltic" kapitāla daļu pieder Lietuvā reģistrētai sabiedrībai UAB "Fragrances International".

[7] SIA "Douglas Baltic" īsteno tiešu izšķirošu ietekmi (pieder 100% kapitāla daļas) šādos uzņēmumos:

- SIA "Douglas Latvija" – Latvijā reģistrēta sabiedrība ar reģistrācijas Nr.40003566973. Nodarbojas ar smaržu un kosmētikas preču mazumtirdzniecību. SIA "Douglas Latvija" pieder smaržu un kosmētikas veikalu tīkli ar zīmoliem Douglas, Kolonna un Express Kolonna.

- UAB "Douglas" – Lietuvā reģistrēta sabiedrība. Nodarbojas ar smaržu un kosmētikas preču mazumtirdzniecību. UAB "Douglas" pieder smaržu un kosmētikas veikalu tīkli ar zīmoliem Douglas un Sarma.

Visas augstāk norādītās sabiedrības ir uzskatāmas par vienu tirgus dalībnieku atbilstoši Konkurences likuma (turpmāk – KL) 1.panta 9.punktam.

2. Apvienošanās veids

[8] Saskaņā ar KL 15.panta pirmās daļas 3.punktu: "Tirgus dalībnieku apvienošanās ir: (..) tāds stāvoklis, kad (..) viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem".

[9] Izšķirošā ietekme var būt vienpersoniska vai kopīga. Atkarībā no tā, kura veida ietekme tā būtu, lēmumu pieņemšana un saimnieciskās darbības veidošana tirgus dalībniekos var būtiski atšķirties. Notiekot izmaiņām kāda tirgus dalībnieka kontroles veidā, var būtiski mainīties arī tirgus struktūra un tirgus dalībnieku savstarpējās konkurences apstākļi. Tādējādi KL 15.panta pirmās daļas 3.punktā minētais apvienošanās veids ietver ne tikai izšķirošas ietekmes iegūšanas gadījumus, bet arī to veida izmaiņas, proti, no vienpersoniskas ietekmes uz kopīgu vai otrādi1. Apstāklim, ka darījuma rezultātā nemainās tirgus dalībniekiem piederošo kapitāla daļu skaits, nav nozīmes, jo izšķirošā ietekme var izveidoties vai mainīt savu veidu arī bez kapitāla daļu atsavināšanas2.

[10] SIA "Douglas Baltic" statūtu 4.4.punkts paredz, ka (*). Tādējādi līdz šim Douglas Investment B.V. ar 51% kapitāla daļu īpašumtiesībām nevarēja īstenot vienpersonisku izšķirošu ietekmi.

[11] Apvienošanās rezultātā Douglas Investment B.V. iegūs UAB "Fragrances International" īpašumā esošās 49% kapitāla daļas, kā rezultātā SIA "Douglas Baltic" tiks mainīta Douglas Investment B.V. ietekmes forma – no kopējas izšķirošas ietekmes Douglas Investment B.V. iegūs vienpersonisku izšķirošu ietekmi pār SIA "Douglas Baltic".

[12] UAB "Fragrances International" iegādājās 49% SIA "Douglas Baltic" kapitāla daļas, kad to iepriekšējam īpašniekam AS "DK Holding" tika pasludināta maksātnespēja un tai piederošās SIA "Douglas Baltic" kapitāla daļas tika pārdotas publiskā izsolē.

[13] Lai gan pēc KP rīcībā esošās informācijas UAB "Fragrances International" kopš SIA "Douglas Baltic" kapitāla daļu iegādes brīža nav izmantojis tiesības īstenot ietekmi SIA "Douglas Baltic", proti, apvienošanās īstenošana nav tikusi uzsākta, vienlaikus AS "DK Holding" arī neturpināja īstenot savu ietekmi, tādējādi nav uzskatāms šīs lietas ietvaros, ka Douglas Investment B.V. būtu ieguvusi vienpersonisku izšķirošu ietekmi pirms šīs apvienošanās.

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

[14] KL 15.panta otrajā daļā noteikts: "Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu vai apvienošanās dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus."

[15] SIA "Douglas Latvia", kurā apvienošanās dalībnieks SIA "Douglas Baltic" īsteno tiešu izšķirošu ietekmi (pieder 100% kapitāla daļas) darbojas selektīvo smaržu un kosmētikas mazumtirdzniecības tirgū ar mazumtirdzniecības veikalu tīkliem Douglas, Kolonna un Express Kolonna. SIA "Douglas Latvia" selektīvo smaržu un kosmētikas mazumtirdzniecības tirgus daļa pārsniedz 40%.

[16] KL 15.panta otrajā prim daļā noteikts: "Šā panta otrajā daļā minētajā gadījumā ziņojumu neiesniedz, ja vienam no diviem apvienošanās dalībniekiem apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā nepārsniedz 1,5 miljonus latu."

[17] Douglas Investment B.V. un SIA "Douglas Baltic" apgrozījums Latvijā pārsniedz 1,5 miljonus latu. Kopējais Douglas Investment B.V. un SIA "Douglas Baltic" apgrozījums Latvijā 2012.gadā ir (*) LVL.

Nr.

Tirgus dalībnieka nosaukums

Apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā (2012)

Kopējais (koncerna) apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā (2012)

1.

Douglas Investment B.V.

0

~ (*)LVL

2.

Douglas Baltic

0

10,039,721 LVL

 

Kopā

0

~ (*) LVL

[18] Atbilstoši iepriekš minētajam SIA "Douglas Baltic" tirgus daļa selektīvo smaržu un kosmētikas mazumtirdzniecības tirgū pārsniedz 40% un katra apvienošanās dalībnieka 2012.gada apgrozījums Latvijas teritorijā pārsniedza 1,5 miljonus latu, līdz ar ko izpildās ziņojuma iesniegšanas pienākums atbilstoši KL 15.panta otrajā daļā un otrajā prim daļā noteiktajam.

4. Apvienošanās ietekmes izvērtējums

4.1. Tirgus, kurā darbojas apvienošanās darbinieki

[19] Douglas Investment B.V. ir holdinga sabiedrība, kurai pieder SIA "Douglas Baltic" un vairākas citas ārvalstu sabiedrības. Douglas Investment B.V. ienākumi un saimnieciskā darbība Latvijā ir saistīti tikai ar SIA "Douglas Latvija" saimniecisko darbību.

[20] Douglas Investment B.V. ietilpst Douglas Holding AG grupā, kas ir starptautisks mazumtirdzniecības koncerns ar pieciem komercdarbības virzieniem:

- parfimērija (galvenokārt, darbojoties ar zīmolu Douglas);

- grāmatas (darbojoties ar zīmolu Thalia);

- juvelierizstrādājumi (darbojoties ar zīmolu Christ);

- mode (darbojoties ar zīmolu AppelrathCüpper);

- konditoreja (darbojoties ar zīmolu Hussel).

[21] Ietekme pār Douglas Holding AG grupu ir ASV reģistrētam privātam investīciju fondam Advent International Corporation, kam pieder sabiedrības, kas darbojas dažādās nozarēs visā pasaulē, tai skaitā tādās nozarēs kā: uzņēmējdarbības un finanšu pakalpojumi; veselības aprūpe; rūpniecība; mazumtirdzniecība, patēriņa preces un izklaide; un tehnoloģijas, mediji un telekomunikācijas. Turpmāk norādīti uzņēmumi, kurus tieši vai netieši (vienpersoniski vai kopīgi) kontrolē Advent International Corporation, un kuri darbojas Latvijā:

- Allnex (iepriekš pazīstams ar nosaukumu Cytec Coating Resins) – sveķu un piedevu ražotājs pārklājumiem arhitektūrā, rūpniecībā, aizsargājošajiem pārklājumiem, pārklājumiem un krāsām automobiļiem un īpašiem nolūkiem, izmantošanai uz koka, metāla, plastmasas un citām virsmām. Allnex darbojas visā pasaulē, un tam ir neliels tirdzniecības apjoms Latvijā.

- MaxamCorp Holding S.L. – Spānijā dibināts uzņēmums, kas vada dažādus uzņēmumus, kuri attīsta, ražo un pārdod plaša profila produkciju, tai skaitā sprāgstvielas iepakojumā un neiesaiņotas, munīciju un spridzināšanas ietaises un ķimikālijas. Tam ir neliels tirdzniecības apjoms Latvijā.

- Mediq – starptautisks medicīnas ierīču, zāļu un ar to saistītās aprūpes nodrošinātājs. Mediq nodrošina piegādes no ražotāja līdz pacientam ar triju izplatīšanas kanālu starpniecību: tieši līdz cilvēku mājām, ja nepieciešams saistībā ar pacienta aprūpi; ar slimnīcu un citu aprūpes iestāžu starpniecību; un ar Mediq aptieku starpniecību. Mediq galvenais birojs atrodas Nīderlandē, un tas galvenokārt darbojas Eiropā. Latvijā Mediq ir nišas spēlētājs medicīnisko ierīču piegādēs slimnīcām, aprūpes iestādēm un terapeitiem/speciālistiem. Tam ir meitasuzņēmums Latvijā – SIA "Mediq Latvia".

- Mondo Minerals Holding B.V. – pasaules mēroga talka ražotājs ar spēcīgu klātbūtni Eiropā. Tas ražo augsti specializētas, vērtīgas piedevas papīram, krāsām un pārklājumiem, plastmasai, kordierīta keramikai, plaša patēriņa precēm, personiskās higiēnas līdzekļiem un zālēm. Darbojas visā pasaulē. Latvijai piegādā produktus nelielos apjomos.

- Oberthur Technologies S.A. – Francijas drošo tehnoloģiju uzņēmums, kas sniedz drošības pakalpojumus viedkaršu, iespiešanas, identifikācijas un skaidras naudas aizsardzības jomās. Darbojas visā pasaulē. Tam ir meitasuzņēmums Latvijā – "Oberthur Technologies Latvia" SIA.

- Oxea Group – Oxo ķimikāliju ražotājs. Tā produktu vidū ir aldehīdi, spirti, īpašie esteri, karboksilskābes, aldehīdi, dioli, un olefīnu atvasinājumi. Darbojas visā pasaulē. Tas veic nelielas produktu piegādes uz Latviju.

- Vinnolit GmbH & Co. KG – Vācijas uzņēmums, kas ražo un pārdod visplašākā sortimenta PVC (polivinila hlorīdi) produktus, kas piemēroti izmantošanai būvniecības nozarē, automobiļu nozarē vai medicīnas nozarē – grīdām, sienu pārklājumiem, logu profiliem, cauruļvadiem, cietajām plēvēm, tehniskajiem pārklājumiem, automašīnu blīvējumiem, kabeļu apvalkiem vai pielietošanai medicīnā. Tas ražo un pārdod arī tādus starpproduktus kā kodīgais nātrijs (nātrija hidrohlorīds), vinilhlorīds un alvas tetrahlorīds. Darbojas visā pasaulē. Veic nelielas produktu piegādes uz Latviju.

- WorldPay Group – maksājumu apstrādes uzņēmums. Tas sniedz maksājumu pakalpojumus mazumtirgotājiem, kas darbojas ar pasta sūtījumu un interneta starpniecību, kā arī veic kases operācijas. Darbojas pasaules mērogā, Latvijā pakalpojumus sniedz nelielā apjomā.

[22] SIA "Douglas Baltic" ir SIA "Douglas Latvia" un UAB "Douglas LT" holdinga sabiedrība.

[23] SIA "Douglas Latvia" veic smaržu un kosmētikas mazumtirdzniecību caur veikalu tīkliem Douglas, Kolonna un Express Kolonna.

4.2. Tirgus, kuru ietekmē apvienošanās

[24] Saskaņā ar KL 1.panta 5.punktu "konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības".

[25] SIA "Douglas Latvia" īsteno tiešu izšķirošu ietekmi pār veikalu tīkliem, kuri specializējas smaržu un kosmētikas mazumtirdzniecībā – Douglas, Kolonna un Express Kolonna.

Apvienošanās dalībnieka SIA "Douglas Baltic" veikalu galvenā specialitāte ir selektīvo zīmolu smaržu un kosmētikas mazumtirdzniecība. Šis selektīvās kosmētikas tirgus ir nošķirams no "plaša patēriņa" smaržu un kosmētikas tirgus un no profesionālās kosmētikas.

Selektīvās/luksus smaržas un kosmētika ir pasaules slavenu zīmolu produkcija, kā piemēram, Chanel, Gucci, Trussardi, Dior, Prada, Nina Ricci, Burberry, Mont Blanc, Clinique u.tml. Preču zīmoli, kuri tiek pozicionēti tirgū kā selektīvu jeb luksuss preču zīmoli, raksturojami ar augstu kvalitāti un augstāku cenu. Šo preču tirdzniecība notiek atbilstoši ražotāja prasībām preces prestiža uzturēšanas nodrošināšanai – veikala vizuālais tēls un atrašanās vieta, preces atrašanās vieta veikalā, citu selektīvo zīmolu esamība veikalā, konsultanta klātesamība u.tml.

[26] SIA "Douglas Latvia", galvenokārt, darbojas selektīvo smaržu un kosmētikas mazumtirdzniecības tirgū – (*)% no SIA "Douglas Latvija" veikalu apgrozījuma. "Plaša patēriņa" smaržas un kosmētika aizņem (*)% no SIA "Douglas Latvija" veikalu apgrozījuma, savukārt profesionālā kosmētika aizņem mazāk kā (*)% no veikalu apgrozījuma.

[27] Douglas Holding AG grupas uzņēmums

- Douglas Cosmetics GmbH ir pašzīmola produktu (tas ir, produktu bez zīmoliem vai produktu ar Douglas Holding Grupai piederošiem zīmoliem – Douglas un Baratti) piegādātājs koncerna iekšienē, kas piegādā arī pašzīmola preces SIA "Douglas Latvia". Douglas Cosmetics GmbH nepārdod preces trešajām personām Latvijā.

- Douglas Einkaufs- und Service Gesellschaft mbH & Co.KG ir luksusa smaržu un kosmētikas preču ar zīmoliem VENUS un Toni Gard izplatītājs. Latvijā tas šīs preces piegādā vienīgi SIA "Douglas Latvia".

[28] Apvienošanās rezultātā ietekmētais tirgus ir tirgus, kurā notiek abu apvienošanās dalībnieku darbību pārklāšanās vai vertikālā integrācija. Šajā gadījumā tas ir smaržu un kosmētikas vairumtirdzniecības tirgus (gan "plaša patēriņa", gan selektīvā), kurā Douglas Holding AG grupas uzņēmumi – Douglas Cosmetics GmbH un Douglas Einkaufs- und Service Gesellschaft GmbH & Co.KG, kā vairumtirgotāji piegādā SIA "Douglas Latvia" Douglas, Baratti, VENUS un Toni Gard zīmolu preces, kā arī bezzīmola preces.

[29] Kopējais preču apgrozījums, kuras SIA "Douglas Latvia" piegādāja Douglas Investmet B.V. saistītie uzņēmumi, 2012.gadā veidoja (*)% no kopējā SIA "Douglas Latvia" produktu iepirkuma.

[30] Izvērtējot ar apvienošanos saistītos apstākļus, KP nekonstatē tādus apstākļus, kas norādītu uz riskiem, ka apvienošanās rezultātā varētu būtiski samazināties konkurence smaržu un kosmētikas vairumtirdzniecības vai mazumtirdzniecības tirgū.

[31] SIA "Douglas Baltic" ir viens no lielākajiem tirgus dalībniekiem selektīvo smaržu un kosmētikas mazumtirdzniecības tirgū Latvijā, aizņemot tirgus daļu virs 40%. Vērtējot apvienošanās ietekmi, netika konstatēti riski, ka apvienošanās rezultātā būtiski pieaugtu apvienošanās dalībnieku tirgus vara, kā arī ka apvienošanās rezultātā samazinātos konkurences struktūra smaržu un kosmētikas vairumtirdzniecības vai mazumtirdzniecības tirgū.

[32] KL 16.panta ceturtā daļa nosaka, ka, ja paziņotā tirgus dalībnieku apvienošanās rezultātā nerodas vai nenostiprinās dominējošais stāvoklis vai nav konstatēts, ka konkurence jebkurā konkrētajā tirgū tikt būtiski samazināta, KP pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos.

Ievērojot augstāk minēto, kā arī pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 2.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, kuras rezultātā Douglas Investment B.V. iegūst vienpersonisku izšķirošu ietekmi pār SIA "Douglas Baltic".

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 Sal. ES Komisijas Konsolidētā Jurisdikcijas Paziņojuma saskaņā ar Padomes Regulu (EK) Nr.139/2004 par kontroli pār uzņēmumu koncentrāciju 83. un 89.punkts

2 KP 16.01.2008. lēmums Nr.7 SIA "PKL"/OÜ PKL Holding

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!