• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Pārtikas un veterinārais dienests
Valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors publicē rīkojumus par karantīnas teritorijas noteikšanu un rīkojumus par karantīnas atcelšanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pārtikas un veterinārā dienesta 2014. gada 15. augusta rīkojums Nr. 229 "Par Āfrikas cūku mēra meža cūku karantīnas teritorijas noteikšanu Rēzeknes novada Ilzeskalna, Audriņu un Vērēmu pagastos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2014., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/op/2014/162.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

19.08.2014., Nr. 162

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Pārtikas un veterinārais dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 229

Pieņemts: 15.08.2014.

OP numurs: 2014/162.17

2014/162.17
RĪKI

Pārtikas un veterinārā dienesta rīkojumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums Nr.229

Rīgā 2014.gada 15.augustā

Par Āfrikas cūku mēra meža cūku karantīnas teritorijas noteikšanu Rēzeknes novada Ilzeskalna, Audriņu un Vērēmu pagastos

Sakarā ar to, ka tika konstatēta meža cūkas saslimšana ar Āfrikas cūku mēri (Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" 2014. gada 15. augusta testēšanas pārskats Nr. DZ-2014-V-57485.01) Rēzeknes novada, Vērēmu pagastā, pamatoties uz Ministru kabineta 2004. gada 17. februāra noteikumu Nr. 83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" 65. punktu, X nodaļu, EK Lēmumu 2003/422/EK, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra diagnostikas rokasgrāmatu, nosaku:

1. Apstiprināt Āfrikas cūku mēra (turpmāk tekstā – ĀCM) meža cūku karantīnas teritoriju (inficēto teritoriju), kurā ietilpst šādas administratīvās teritorijas: Rēzeknes novada Ilzeskalna, Audriņu un Vērēmu pagasti.

2. Aizliegts no novietnēm, kas atrodas karantīnas teritorijā (inficētajā teritorijā) (saskaņā ar šī rīkojuma 1. punktu), izvest cūkas (t.sk. nebrīvē audzētas meža cūkas) bez Pārtikas un veterinārā dienesta (turpmāk tekstā – PVD) valsts veterinārā inspektora izsniegtas atļaujas.

3. Aizliegts no novietnēm, kas atrodas meža cūku karantīnas (inficētajā) teritorijā (saskaņā ar šī rīkojuma 1. punktu) izvest cūku spermu, olšūnas vai embrijus.

4. Aizliegts organizēt meža cūku medības bez PVD inspektora piedalīšanās.

5. Karantīnas teritorijā (inficētajā teritorijā) nomedītajām vai atrastajām beigtajām meža cūkām aizliegts veikt eviscerāciju, ādas novilkšanu vai to sadalīšanu bez saskaņošanas ar PVD inspektoru.

6. Aizliegts laist pārtikas apritē galapatērētājiem un piegādāt mazumtirdzniecības uzņēmumiem (veikali, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, tirgus tirdzniecības vietas) svaigu meža cūku gaļu (t.sk. sadalītu meža cūkas gaļu, maltu meža cūkas gaļu, meža cūkas gaļas izstrādājumus), kas iegūta šī rīkojuma 1. punktā minētajā teritorijā.

7. Meža cūkas ķermeni (ar ādu, diafragmu un galvu) ir atļauts nosūtīt uz atzītu medījumu apstrādes uzņēmumu ar PVD izsniegtu atļauju, ja meža cūkas ir izmeklētas uz ĀCM un ir iegūti negatīvi laboratoriskie izmeklējumi. Iegūto meža cūkas liemeni ir atļauts nosūtīt ar PVD izsniegtu atļauju gaļas produktu iegūšanai uz atzītiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem. Mežacūkas āda, citas trofejas un pārtikā neizmantojamie mežacūkas izcelsmes blakusprodukti jāiznīcina pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes (EK) Regulas Nr. 1069/2009 (21.10.2009.), ar ko nosaka veselības aizsardzības noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem un atvasinātajiem produktiem, kuri nav paredzēti cilvēku patēriņam, ar ko atceļ Regulu (EK) 1774/2002.

8. Meža cūkas gaļas produktus (piemēram, desas, cīsiņi, kūpinājumi, konservi, dabiski fermentēti produkti u.tml.), ir atļauts laist pārtikas apritē ar PVD izsniegtu atļauju, ja tiek izpildīti visi zemāk uzskaitītie nosacījumi:

8.1. meža cūkas ir izmeklētas uz ĀCM un ir iegūti negatīvi laboratoriskie izmeklējumi;

8.2. meža cūku ķermeņu apstrāde (ādas novilkšana, diafragmas izņemšana, galvas atdalīšana utt.) ir veikta atzītā medījumu apstrādes uzņēmumā (nodrošināta pēckaušanas veterinārā ekspertīze un marķēšana ar rombveida veselības marķējumu);

8.3. meža cūku gaļas produkcija ir iegūta, apstrādāta un pārstrādāta (vai ir paredzēts apstrādāt un pārstrādāt) atzītā gaļas pārstrādes uzņēmumā saskaņā ar Padomes Direktīvas 2002/99/EK, ar ko paredz dzīvnieku veselības noteikumus, ar ko reglamentē tādu dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanu, pārstrādi, izplatīšanu un ievešanu, kas paredzēti lietošanai pārtikā, III pielikumu;

8.4. meža cūkas gaļas produkcija ir skaidri identificējama un marķēta ar rombveida identifikācijas marķējumu, un pavaddokumentā ir papildus norāde, ka to izcelsme ir no ĀCM skartās teritorijas.

9. Aizliegts novietnē ienest nošautu vai atrastu beigtu mežacūku ķermeņus vai to līķus, medību trofejas vai jebkādu citu inficētu materiālu vai priekšmetu (piemēram, medību apģērbs, apavi, medību inventārs utt.), kas var būt infekcijas izplatītājs.

10. Visām personām, kuras ir atradušas beigtas meža cūkas vai to ķermeņa daļas, nekavējoties ir jāinformē PVD.

11. Visām tām personām, kurām ir bijusi saskare ar meža cūkām, veikt higiēnas pasākumus (piemēram, roku mazgāšana, apģērba maiņa, apavu dezinfekcija, utt.) ĀCM ierosinātāja izplatīšanās samazināšanai.

12. Cūku īpašniekiem vai turētājiem:

12.1. pie novietņu ieejām vai izejām novietot ar piemērotiem dezinfekcijas šķīdumiem piesūcinātus paklājus;

12.2. turēt visus dzīvniekus tikai to atrašanās vietās vai izolēt citā, mežacūkām nepieejamā vietā;

12.3. nodrošināt apstākļus, kas ierobežotu mežacūku piekļūšanu materiāliem vai priekšmetiem (lopbarība, novietnes inventārs utt.), kuri var nonākt saskarē ar mājas cūkām;

12.4. izveidot un uzglabāt reģistru, uzskaitot cūku skaitu pa grupām – sivēnus līdz 30 kg dzīvsvarā, cūkas virs 30 kg dzīvsvarā, sivēnmātes un kuiļus.

13. Personām, kuras skar šajā rīkojumā noteiktie pienākumi, sadarboties un nodrošināt noteiktajās teritorijās iespēju PVD inspektoriem veikt uzraudzību un citus nepieciešamos pasākumus, nekavējoties pēc PVD inspektora pieprasījuma.

14. Publicēt šo rīkojumu oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

15. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

16. Kontroli par rīkojuma izpildi paturu sev.

Pielikumā: ĀCM meža cūku karantīnas (inficētā) teritorija.

Valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors M.Balodis

 

Pielikums
Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora
2014.gada 15.augusta rīkojumam Nr.229

ĀCM meža cūku karantīnas (inficētā) teritorija

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!