• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija publicē:
  • lēmumus par tarifu aprēķināšanas metodiku un lēmumus, ar kuriem noteikts tarifs;
  • noteikumus par Regulatoram regulāri iesniedzamās informācijas veidiem, apjomu un iesniegšanas termiņiem;
  • vispārējās atļaujas noteikumus;
  • ziņojumus par izmaksu aprēķināšanas un attiecināšanas metodikas ievērošanu un ziņojumus, kuros informē par universālā pakalpojuma saistību tīrajām izmaksām.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2015. gada 15. oktobra lēmums Nr. 1/14 "Elektronisko sakaru pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2015., Nr. 205 https://www.vestnesis.lv/op/2015/205.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmums Nr.1/15

Grozījumi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2013.gada 21.augusta lēmumā Nr.1/8 "Noteikumi par iepazīšanos ar tarifu projektu"

Vēl šajā numurā

20.10.2015., Nr. 205

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 1/14

Pieņemts: 15.10.2015.

OP numurs: 2015/205.7

2015/205.7
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.1/14

Rīgā 2015.gada 15.oktobrī (prot. Nr.32, 2.p.)

Elektronisko sakaru pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika

Izdota saskaņā ar Elektronisko sakaru likuma
8.panta pirmās daļas 12.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Elektronisko sakaru pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika (turpmāk – metodika) nosaka kārtību, kādā elektronisko sakaru komersants, kuram noteikta būtiska ietekme tirgū un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators) noteikusi saistību piemērot šo metodiku (turpmāk – komersants), aprēķina galalietotājam sniegto elektronisko sakaru pakalpojumu (turpmāk – pakalpojumu) tarifu.

2. Regulētais tarifs šīs metodikas izpratnē ir galalietotājam sniegtā pakalpojuma tarifs, ko apstiprinājis Regulators vai kas aprēķināts un saskaņots ar Regulatoru šajā metodikā noteiktajā kārtībā.

II. Komersanta pienākumi

3. Komersants iesniedz Regulatoram tarifu projektu kopā ar izmaksu pamatojumu, lai noteiktu pakalpojumu tarifu attiecīgajā pakalpojumu tirgū.

4. Komersants izmaksas aprēķina saskaņā ar Regulatora apstiprināto elektronisko sakaru pakalpojumu izmaksu aprēķināšanas un attiecināšanas metodiku (turpmāk – izmaksu metodika).

5. Komersants var iekļaut tarifu projekta izmaksu pamatojumā plānotās pakalpojuma sniegšanas izmaksas, kas nav aprēķinātas saskaņā ar izmaksu metodiku, ja komersants var pierādīt šādu izmaksu pamatotību un tiešu saistību ar konkrētā pakalpojuma sniegšanu.

6. Regulēto iekšzemes izsaukuma tarifu komersants aprēķina un publicē šīs metodikas III.nodaļā noteiktajā kārtībā.

7. Komersants galalietotājam piemēro regulēto tarifu, izņemot gadījumu, kad komersants un galalietotājs ir vienojušies par atšķirīgu pakalpojumu tarifu vai tarifu plānu.

III. Iekšzemes izsaukumu tarifu aprēķināšana

8. Komersants regulēto iekšzemes izsaukumam tarifu aprēķina, ja komersantam noteikta būtiska ietekme un pienākums ievērot šo metodiku tirgū, kurā komersants sniedz iekšzemes izsaukumu.

9. Komersants, lai noteiktu regulēto iekšzemes izsaukuma tarifu savā publiskajā elektronisko sakaru tīklā, sagatavo tarifu projektu kopā ar izmaksu pamatojumu un iesniedz Regulatoram apstiprināšanai.

10. Komersants nosaka regulēto iekšzemes izsaukuma tarifu uz cita elektronisko sakaru komersanta publisko elektronisko sakaru tīklu šādā kārtībā:

10.1. aprēķina regulēto iekšzemes izsaukuma tarifu uz citu publisko fiksēto elektronisko sakaru tīklu šādi:

ja tst > 0,5 tr , tad tcf ≤ tr + (tst – 0,5 tr);

ja tst ≤ 0,5 tr, tad tcf ≤ tr,

kur:

tcf – regulētais iekšzemes izsaukuma uz citu publisko fiksēto elektronisko sakaru tīklu tarifs;

tr – regulētais iekšzemes izsaukuma tarifs komersanta publiskajā elektronisko sakaru tīklā;

tst – zemākais starpsavienojuma tarifs atbilstoši starpsavienojuma punkta atrašanās vietai, ko saskaņā ar noslēgtajiem starpsavienojuma līgumiem komersants maksā par izsaukumu uz citu publisko fiksēto elektronisko sakaru tīklu;

10.2. aprēķina regulēto iekšzemes izsaukuma tarifu uz citu publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu šādi:

ja tst > 0,5 tr , tad tcm ≤ tr + (tst – 0,5 tr);

ja tst ≤ 0,5 tr , tad tcm ≤ tr ,

kur:

tcm – regulētais iekšzemes izsaukuma uz citu publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu tarifs;

tr – regulētais iekšzemes izsaukuma tarifs komersanta publiskajā elektronisko sakaru tīklā;

tst – zemākais starpsavienojuma tarifs atbilstoši starpsavienojuma punkta atrašanās vietai, ko saskaņā ar noslēgtajiem starpsavienojuma līgumiem komersants maksā par izsaukumu uz citu publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu;

10.3. regulēto iekšzemes izsaukuma tarifu uz citu publisko elektronisko sakaru tīklu aprēķina par minūti un noapaļo līdz četrām zīmēm aiz komata;

10.4. aprēķināto regulēto iekšzemes izsaukuma tarifu uz citu publisko elektronisko sakaru tīklu komersants publicē savā mājaslapā internetā, ja tāda ir, un informē savu galalietotāju par aprēķināto regulēto tarifu;

10.5. nosaka regulētā iekšzemes izsaukuma uz citu publisko elektronisko sakaru tīklu tarifa spēkā stāšanās dienu ne agrāk kā trīsdesmitajā dienā pēc tā publicēšanas savā mājaslapā internetā, ja tāda ir, un galalietotāja informēšanas.

11. Komersants veic šīs metodikas 10.punktā noteiktās darbības un rakstiski informē Regulatoru par aprēķināto regulēto tarifu uz citu publisko elektronisko sakaru tīklu, pievienojot tarifa aprēķinu, informāciju par tarifa publiskošanas vai galalietotāju informēšanas dienu un veidu šādā kārtībā:

11.1. vienlaikus ar iekšzemes izsaukuma savā publiskajā elektronisko sakaru tīklā tarifa projektu;

11.2. ne vēlāk kā 10 dienu laikā pēc starpsavienojuma līguma noslēgšanas ar attiecīgo elektronisko sakaru komersantu vai pēc starpsavienojuma līgumā noteikto tarifu izmaiņām.

12. Ja Regulators konstatē, ka komersants, aprēķinot regulēto iekšzemes izsaukuma uz citu publisko elektronisko sakaru tīklu tarifu, nav ievērojis šīs metodikas prasības, komersants pēc Regulatora pieprasījuma ne vēlāk kā 10 dienu laikā atkārtoti veic šīs metodikas 10.punktā minētās darbības.

13. Komersants par aprēķināto regulēto tarifu ne vēlāk kā 30 dienas pirms šī tarifa stāšanās spēkā rakstiski informē elektronisko sakaru komersantu, uz kura publisko elektronisko sakaru tīklu veiktam izsaukumam tarifs aprēķināts.

IV. Noslēguma jautājumi

14. No 2016.gada 1.janvāra līdz jauna regulēta iekšzemes izsaukuma tarifa apstiprināšanai iekšzemes izsaukumam, kas uzsākts un pabeigts fiksētā elektronisko sakaru tīklā, komersants piemēro vietējās sarunas tarifu, kas apstiprināts pirms šīs metodikas spēkā stāšanās.

15. Komersants šīs metodikas 10.2.apakšpunktā noteiktajā kārtībā aprēķina regulēto iekšzemes izsaukuma tarifu uz citu publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu, ja pēc šīs metodikas spēkā stāšanās konkrētā elektronisko sakaru pakalpojumu tirgus analīzes rezultātā komersantam noteikta jauna vai saglabāta (nav atcelta) esošā saistība piemērot tarifu aprēķināšanas metodiku. Ja komersantam saglabā (neatceļ) līdz šīs metodikas spēkā stāšanās brīdim noteikto saistību piemērot tarifu aprēķināšanas metodiku, komersants saskaņā ar šīs metodikas 10.2.apakšpunktu aprēķināto iekšzemes izsaukuma tarifu uz citu publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu piemēro no 2017.gada 1.janvāra.

16. Atzīt par spēku zaudējušu ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2005.gada 30.novembra lēmumu Nr.282 apstiprināto Elektronisko sakaru pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku (Latvijas Vēstnesis, 2005, 196.nr.; 2009, 97.nr.).

17. Šī metodika stājas spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs V.Lokenbahs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!