• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2015. gada 26. februāra lēmums Nr. 8 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2015., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/op/2015/55.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.10

Par lietas izpētes izbeigšanu

Vēl šajā numurā

18.03.2015., Nr. 55

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 8

Pieņemts: 26.02.2015.

OP numurs: 2015/55.4

2015/55.4
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.8

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2015.gada 26.februārī (prot. Nr.9, 6.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.354/15/7.3.2./2

Par fiziskas personas izšķirošās ietekmes iegūšanu AS "Nordeka"

1 Konkurences padome (turpmāk – KP) 10.02.2015. saņēma ziņojumu par fiziskas personas [..] ietekmes maiņu AS "Nordeka", noslēdzot akciju pirkuma un pilnvarojuma darījumus (turpmāk – Ziņojums).

2 Saskaņā ar Ziņojumā norādītajiem finanšu datiem apvienošanās dalībnieku kopējais neto apgrozījums Latvijas teritorijā pārsniedz Konkurences likuma (turpmāk – KL) 15.panta otrajā daļā noteikto slieksni 35 572 000 euro un nevienam no apvienošanās dalībniekiem apgrozījums nav bijis mazāks par KL 15.panta otrajā prim daļā noteikto 2 134 000 euro apmēru, līdz ar to konkrētā apvienošanās ir paziņojama KP.

3 Iepazīstoties ar Ziņojumā ietverto informāciju, KP konstatēja, ka ir izpildītas Ministru kabineta 2008.gada 29.septembra noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" prasības (turpmāk – Noteikumi Nr.800). Atbilstoši Noteikumu Nr.800 4.punktam par pilna Ziņojuma iesniegšanas dienu ir uzskatāms 10.02.2015.

4 [..] ir izšķiroša ietekme arī sekojošos uzņēmumos: SIA "Islande Hotel", SIA "ELSSA-SIA", SIA "Enerģija un Pasaule", SIA "Palasta Nami", SIA "Ajura", SIA "Blūza klubs", SIA "Nordeka Serviss", SIA "Nordeka Oil", SIA "Areti Holding", SIA "L.J.S.M.", SIA "Select Medical", SIA "Noj", AS "Dinamo Rīga", SIA "Glesum Investments", SIA "Energo SG", SIA "Licence" un SIA "Latuzvis".

5 "Nordeka" (turpmāk – Nordeka) ir Latvijas Republikas Komercreģistrā reģistrēta akciju sabiedrība ar reģ.Nr.40003022404, kuras juridiskā adrese ir Dzirciema iela 121, Rīga.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, KP

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

6 Nordeka galvenie darbības veidi, atbilstoši Ziņojumā iekļautajai informācijai un Lursoft datu bāzē1 norādītajam, ir pilsētas un piepilsētas pasažieru sauszemes pārvadājumi, automobiļu apkope un remonts, kravu pārvadājumi pa autoceļiem, kā arī sauszemes transporta palīgdarbības. Nordeka dalībnieki ir vairāk nekā 100 fiziskas personas, jo akciju sabiedrības akcijas tiek kotētas "NASDAQ OMX Riga" fondu biržā, taču četrām fiziskām personām kopā pieder vairākums akciju, jeb 95,099% ([..] – 48,796%, savukārt pārējām trim – attiecīgi 35,224%, 7,282% un 3,797%), pārējās akcijas 4,901% apmērā attiecīgi atlikušajām personām.

7 [..] ir Nordeka akcionārs un dalībnieks, kuram izšķiroša ietekme ir arī vairākās citās sabiedrībās, kuru darbības veidi, ņemot vērā Ziņojumā norādīto, ir ar Nordeka darbības veidiem nesaistīti:

Uzņēmums

Darbības veids

SIA "Islande Hotel"

Viesnīcas pakalpojumi, Hotel Islande darbība, t.sk. viesnīcas nekustamā īpašuma pārvalde

SIA "ELSSA-SIA"

Profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi kokapstrādē un mašīnbūvē

SIA "Enerģija un Pasaule"

Žurnālu un periodisko izdevumu izdošana, žurnāla "Enerģija un pasaule" izdošana

SIA "Palasta Nami"

Nekustamā īpašuma – biroju un administratīvās ēkas izīrēšana un pārvadīšana

SIA "Ajura"

Būvniecības projektu izstrādāšana, aktīvās atpūtas un lauku nekustamā īpašuma objektu attīstība un apsaimniekošana

SIA "Blūza klubs"

Izklaides un atpūtas darbība, blūza kluba darbība, patreiz darbība nenotiek, maksātnespējas process

SIA "Nordeka Serviss" Sauszemes transporta palīgdarbība – kases aparātu tirdzniecība un apkalpošana transportam
SIA "Nordeka Oil"

Degvielas vairumtirdzniecība, naftas produktu vairumtirdzniecības bāzes un noliktavas izveide un darbība

SIA "Areti Holding"

Ieguldījumu pārvaldīšana, SIA izveidota holdingkompānijas darbībai, paredzēta turpmākiem ieguldījumiem citās kapitālsabiedrībās

SIA "L.J.S.M."

Degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā vairumtirdzniecība, naftas produktu pārkraušanas terminālu attīstība

SIA "Select Medical"

Tirgus un sabiedriskās domas izpēte, farmaceitisko izstrādājumu vairumtirdzniecība, pamatā ārpus Latvijas Republikas, starptautiskās farmācijas preču piegādes

SIA "Noj"

Nekustamā īpašuma (noliktavu un industriāla rakstura telpu) izīrēšana un pārvaldīšana

AS "Dinamo Rīga"

"Rīgas Dinamo" hokeja kluba darbība, ieņēmumi no reklāmas un simbolikas preču realizācijas

SIA "Glesum Investments"

Holdingkompāniju darbība, ieguldījuma SIA "Arēna Rīga" pārvalde

SIA "Energo SG"

Degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecība, attīstības un ostas termināla projekti Rīgas brīvostā

SIA "Licence"

Darbības ar intelektuālā īpašuma objektiem, tehnoloģiju patentu izveide un iegāde un turpmāka izmantošana

SIA "Latuzvis"

Nekustamā īpašuma – brīvdienu māju attīstība un iznomāšana

2. Apvienošanās veids

8 Nordeka valde izsludināja ārkārtas akcionāru sapulci 2015.gada 10.februārī ar darba kārtības jautājumu "Par akciju izslēgšanu no regulētā tirgus". Nordeka kopš 2005.gada tiek kotēta "NASDAQ OMX Riga" fondu biržā, kur daļa Nordeka akciju atrodas regulētajā tirgū, publiskā apgrozībā fondu biržas otrajā sarakstā.

9 Ņemot vērā pašreizējo akcionāru struktūru, [..] plāno panākt vienošanos lielāko akcionāru starpā, lai netiešā veidā kontrolējot 95,1% balsstiesību, būtu tiesīgs izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu mazākuma akcionāriem. Plānoto darbību rezultātā [..] līdzdalība Nordeka pamatkapitālā palielinātos līdz (*) %, bet izmantojot pilnvarojumu, ko iespējams varēs saņemt no pārējiem Nordeka akcionāriem, [..] pārstāvētu (*) % pamatkapitāla.

10 Saskaņā ar KL 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto "tirgus dalībnieku apvienošanās ir (..) tāds stāvoklis, kad viena vai vairākas fiziskās personas, kurām jau ir izšķiroša ietekme pār vienu vai vairākiem tirgus dalībniekiem, vai viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem."

11 Ņemot vērā minēto, paziņotā apvienošanās ir uzskatāma par apvienošanos KL 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē, vienai fiziskai personai, kurai jau ir izšķiroša ietekme pār vairākiem tirgus dalībniekiem, iegūstot tiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku.

3. Konkrētie tirgi un apvienošanās ietekmes izvērtējums

12 Saskaņā ar KL 1.panta 4.punktu "konkrētais tirgus – konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu". Saskaņā ar KL 1.panta 5.punktu "konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt ar šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības".

13 Atbilstoši Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" 2.punktam apvienošanās rezultātā ietekmētais tirgus ir: 1) konkrētais tirgus, kurā darbojas apvienošanā iesaistītie tirgus dalībnieki; 2) ar konkrēto tirgu, kurā darbojas viens no apvienošanā iesaistītiem tirgus dalībniekiem, vertikāli saistīts tirgus, kurā darbojas cits apvienošanā iesaistīts tirgus dalībnieks.

14 Nordeka darbojas sabiedriskā transporta (pasažieru pārvadājumi ar autobusiem) pakalpojumu tirgū. Izvērtējot Ziņojumā norādīto informāciju, KP secina, ka neviens [..] ietekmē esošais uzņēmums nedarbojas sabiedriskā vai cita veida pasažieru transporta pakalpojumu tirgū, tādēļ apvienošanās rezultātā koncentrācija tirgū nemainīsies. SIA "Nordeka Serviss" nodarbojas ar transporta (autobusu) kases aparātu tirdzniecību un apkalpošanu, kas ir ar pasažieru sabiedriskā transporta pakalpojumu tirgu saistīts tirgus. Tomēr sava kases aparātu piegādātāja un apkalpotāja esamības rezultātā netiks būtiski samazināta konkurence pasažieru sabiedriskā transporta pārvadājumu pakalpojumu tirgū.

15 Saskaņā ar KL 16.panta trešo daļu KP aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. KL 16.panta ceturtā daļa nosaka, ka, ja paziņotā tirgus dalībnieku apvienošanās neizraisa šā panta trešajā daļā minētās sekas, KP pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, fiziskai personai [..] iegūstot izšķirošu ietekmi AS "Nordeka", noslēdzot akciju pirkuma un pilnvarojuma darījumus.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1Lursoft datu bāze: http://company.lursoft.lv/nordeka/40003022404

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!