• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Liepājas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Liepājas pilsētas domes 2017. gada 9. novembra saistošie noteikumi Nr. 21 "Liepājas pilsētas pašvaldības palīdzība audžuģimenei". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.2017., Nr. 251 https://www.vestnesis.lv/op/2017/251.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 23

Grozījums Liepājas pilsētas domes 2012.gada 30.augusta saistošajos noteikumos Nr.14 "Naudas balvu par izciliem sasniegumiem sportā piešķiršanas kārtība un apmērs"

Vēl šajā numurā

18.12.2017., Nr. 251

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Liepājas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 21

Pieņemts: 09.11.2017.

OP numurs: 2017/251.11

2017/251.11
RĪKI

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.21

Liepājā 2017.gada 9.novembrī (prot. Nr.14, 1.§)

Liepājas pilsētas pašvaldības palīdzība audžuģimenei

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta trešo daļu
un Ministru kabineta 2006.gada 19.decembra
noteikumu Nr.1036 "Audžuģimenes noteikumi" 43.punktu

I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi nosaka Liepājas pilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) palīdzības audžuģimenei veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Saistošo noteikumu izpratnē audžuģimene ir ģimene vai persona, kurai ar bāriņtiesas lēmumu ir piešķirts audžuģimenes statuss un kurā ar Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes "LIEPĀJAS PILSĒTAS BĀRIŅTIESA" (turpmāk – Liepājas bāriņtiesa) lēmumu ir ievietots bērns.

3. Pašvaldības palīdzību audžuģimenei nodrošina un līgumu ar audžuģimeni par bērna ievietošanu audžuģimenē slēdz Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde "LIEPĀJAS PILSĒTAS DOMES SOCIĀLAIS DIENESTS" (turpmāk – Sociālais dienests).

4. Pašvaldība saistošajos noteikumos noteiktā kārtībā nodrošina audžuģimenei un audžuģimenē ievietotam bērnam šādus palīdzības veidus:

4.1. pabalsts bērna uzturam;

4.2. pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei;

4.3. pabalsts individuālo mācību piederumu iegādei;

4.4. pabalsts bērna veselības uzlabošanai;

4.5. pabalsts sadzīves apstākļu uzlabošanai;

4.6. pašvaldības atlīdzība par audžuģimenes pienākumu pildīšanu;

4.7. veselības apdrošināšana audžuģimenei;

4.8. sociālā atbalsta programma audžuģimenei un audžuģimenē ievietotam bērnam;

4.9. atelpas brīža pakalpojums audžuģimenei.

II. PALĪDZĪBAS PIEPRASĪŠANAS UN PIEŠĶIRŠANAS KĀRTĪBA

5. Lai saņemtu pašvaldības palīdzību, audžģimenes pārstāvis uzrāda Sociālajā dienestā personu apliecinošu dokumentu un iesniedz:

5.1. iesniegumu, norādot vēlamo palīdzības veidu;

5.2. pilnvaru vai tās kopiju (uzrādot oriģinālu), ja pašvaldības palīdzību pieprasa ar pilnvarotas personas starpniecību;

5.3. citus saistošajos noteikumos noteiktos dokumentus.

6. Sociālais dienests 10 darbdienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas:

6.1. apseko audžuģimeni dzīvesvietā un sastāda dzīvesvietas apsekošanas aktu, ja tas nepieciešams lēmuma pieņemšanai;

6.2. pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

6.2.1. par palīdzības piešķiršanu;

6.2.2. par atteikumu piešķirt palīdzību, ja pieprasītājam nav tiesību to saņemt, lēmumā norādot atteikuma pamatojumu un lēmuma apstrīdēšanas kārtību.

7. Sociālā dienesta lēmumu var apstrīdēt Liepājas pilsētas domē. Liepājas pilsētas domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

III. PABALSTS BĒRNA UZTURAM

8. Pabalsta bērna uzturam apmērs ir 280 euro mēnesī katram audžuģimenē ievietotam bērnam. Par nepilnu mēnesi pabalsta bērna uzturam apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam.

9. Pabalstu bērna uzturam par kārtējo mēnesi izmaksā līdz 16.datumam.

10. Pabalsta bērna uzturam izmaksu pārtrauc:

10.1. ja bērns sasniedzis pilngadību;

10.2. beidzies līguma par bērna ievietošanu audžuģimenē termiņš;

10.3. bērna uzturēšanās audžuģimenē izbeigta pirms līgumā par bērna ievietošanu audžuģimenē noteiktā termiņa saskaņā ar bāriņtiesas un audžuģimenes vienošanos;

10.4. Sociālajam dienestam vienpusēji atkāpjoties no līguma par bērna ievietošanu audžuģimenē, ja bāriņtiesa ir pieņēmusi lēmumu par bērna uzturēšanās izbeigšanu audžuģimenē;

10.5. bērns ir nodots adoptētāju aprūpē un uzraudzībā līdz adopcijas apstiprināšanai tiesā. Sociālais dienests pabalsta izmaksu atjauno pēc rakstiskas informācijas saņemšanas no Liepājas bāriņtiesas par bērna aprūpes un uzraudzības izbeigšanu adoptētāju ģimenē un bērna atgriešanu audžuģimenē.

11. Pabalsta bērna uzturam saņēmējam ir pienākums ne vēlāk kā trīs darbdienu laikā informēt Sociālo dienestu par apstākļiem, kas ir par iemeslu pabalsta apmēra pārrēķinam vai pabalsta izmaksas pārtraukšanai.

12. Ja pabalsta bērna uzturam saņēmējs nav informējis Sociālo dienestu par noteikumu 11.punktā minētajiem apstākļiem, bet ir saņēmis pabalstu, pabalsta saņēmējam ir pienākums nepamatoti saņemto pabalsta summu atmaksāt Sociālajam dienestam labprātīgi. Ja pabalsta bērna uzturam saņēmējs nepamatoti saņemto pabalsta summu neatmaksā labprātīgi, to ietur no nākamajos mēnešos izmaksājamā pabalsta, vai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā piedzen tiesas ceļā.

IV. PABALSTS APĢĒRBA UN MĪKSTĀ INVENTĀRA IEGĀDEI

13. Pabalsta bērna apģērba un apavu iegādei apmērs ir līdz 220 euro gadā.

14. Pabalsta mīkstā inventāra iegādei apmērs ir līdz 80 euro gadā.

15. Sociālais dienests pabalsta bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei apmēru nosaka atbilstoši bērna vajadzībām, nepieciešamības gadījumā apsekojot audžuģimeni dzīvesvietā un novērtējot bērna vajadzības.

16. Ja bērns ievietots citas pašvaldības administratīvā teritorijā dzīvojošā audžuģimenē, Sociālais dienests pieprasa atzinumu par bērna vajadzībām tās pašvaldības sociālajam dienestam vai bāriņtiesai, kuras teritorijā audžuģimene ir deklarējusi dzīvesvietu.

17. Ja bērns pārtrauc uzturēties audžuģimenē, par pašvaldības līdzekļiem iegādātais apģērbs, apavi, mīkstais inventārs, kā arī personiskās mantas, kuras bērns paņēmis līdzi no iepriekšējās dzīvesvietas, paliek viņa lietošanā.

V. PABALSTS INDIVIDUĀLO MĀCĪBU PIEDERUMU IEGĀDEI

18. Pabalsta individuālo mācību piederumu iegādei apmērs ir līdz 100 euro gadā.

19. Pabalstu individuālo mācību piederumu iegādei ir tiesības saņemt par katru audžuģimenē ievietotu bērnu, kurš mācās vispārējās izglītības iestādē, sākot no 1.klases, vai profesionālās izglītības iestādē.

20. Pabalstu individuālo mācību piederumu iegādei Sociālais dienests var piešķirt un izmaksāt pa daļām, atbilstoši bērna vajadzībām.

VI. PABALSTS BĒRNA VESELĪBAS UZLABOŠANAI

21. Pabalsta bērna veselības uzlabošanai apmērs ir līdz 100 euro gadā.

22. Pabalstu bērna veselības uzlabošanai piešķir par:

22.1. ārstniecības personas vai ārstniecības iestādē bērnam sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem;

22.2. briļļu iegādi bērnam ar ārsta speciālista nozīmējumu.

23. Pabalsta saņemšanai audžuģimenes pārstāvis Sociālajā dienestā iesniedz:

23.1. ģimenes ārsta vai ārsta speciālista izsniegtu izrakstu no bērna mediciniskās kartes par veselības aprūpes pakalpojuma nepieciešamību;

23.2. veselības aprūpes pakalpojuma vai briļļu iegādes izdevumus apliecinošu dokumentu (kases čeks, stingrās uzskaites kvīts vai faktūrrēķins) kopijas, uzrādot oriģinālus, kuros norādīts pakalpojuma saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods, maksājuma mērķis, pakalpojuma nosaukums un cena.

24. Pabalstu bērna veselības uzlabošanai pēc pabalsta pieprasītāja izvēles izmaksā:

24.1. kredītiestādē skaidrā naudā;

24.2. ar pārskaitījumu pabalsta pieprasītāja bankas kontā;

24.3. apmaksājot veselības aprūpes pakalpojumus vai briļļu iegādi saskaņā ar pakalpojuma sniedzēja vai preču pārdevēja izsniegto rēķinu.

VII. PABALSTS SADZĪVES APSTĀKĻU UZLABOŠANAI

25. Pabalstu sadzīves apstākļu uzlabošanai ir tiesības saņemt audžuģimenei, kuras deklarētā un faktiskā dzīvesvieta ir Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā un kuras aprūpē vismaz trīs gadus pēdējo piecu gadu laikā ir bijuši ar Liepājas bāriņtiesas lēmumu ievietoti bērni.

26. Pabalsta sadzīves apstākļu uzlabošanai apmērs ir līdz 1500 euro.

27. Pabalstu sadzīves apstākļu uzlabošanai piešķir vienu reizi piecos gados mantiskā veidā remontmateriālu un sadzīves priekšmetu iegādei.

28. Audžuģimenes pārstāvis iesniedz Sociālajā dienestā dokumentus, kas apliecina remontmateriālu un sadzīves priekšmetu iegādes nepieciešamību.

29. Pabalstu sadzīves apstākļu uzlabošanai izmaksā, apmaksājot pakalpojuma sniedzēja vai preču pārdevēja izsniegtu rēķinu.

VIII. PAŠVALDĪBAS ATLĪDZĪBA PAR AUDŽUĢIMENES PIENĀKUMU PILDĪŠANU

30. Tiesības saņemt pašvaldības atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu ir audžuģimenei, kuras deklarētā un faktiskā dzīvesvieta ir Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā un kurā ar Liepājas bāriņtiesas lēmumu ir ievietots bērns.

31. Pašvaldības atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu apmērs ir 100 euro mēnesī. Par nepilnu mēnesi atlīdzības apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam.

32. Pašvaldības atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu piešķir sākot ar dienu, kad bērns ievietots audžuģimenē.

33. Pašvaldības atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu izmaksā audžuģimenes pārstāvim, ar kuru ir noslēgts līgums par bērna ievietošanu audžuģimenē, par iepriekšējo mēnesi līdz kārtējā mēneša 20.datumam, pārskaitot uz audžuģimenes pārstāvja iesniegumā norādīto kredītiestādes norēķinu kontu vai izmaksā skaidrā naudā kredītiestādē.

34. Pašvaldības atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu izmaksu pārtrauc:

34.1. ja bērns sasniedzis pilngadību;

34.2. beidzies līguma par bērna ievietošanu audžuģimenē termiņš;

34.3. bērna uzturēšanās audžuģimenē izbeigta pirms līgumā par bērna ievietošanu audžuģimenē noteiktā termiņa saskaņā ar bāriņtiesas un audžuģimenes vienošanos;

34.4. Sociālajam dienestam vienpusēji atkāpjoties no līguma par bērna ievietošanu audžuģimenē, ja Bāriņtiesa ir pieņēmusi lēmumu par bērna uzturēšanās izbeigšanu audžuģimenē;

34.5. bērns ir nodots adoptētāju aprūpē un uzraudzībā līdz adopcijas apstiprināšanai tiesā. Sociālais dienests atlīdzības izmaksu atjauno pēc rakstiskas informācijas saņemšanas no Liepājas bāriņtiesas par bērna aprūpes un uzraudzības izbeigšanu adoptētāju ģimenē un bērna atgriešanu audžugimenē.

35. Pašvaldības atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu saņēmējam ir pienākums ne vēlāk kā trīs darbdienu laikā informēt Sociālo dienestu par apstākļiem, kas ir par iemeslu atlīdzības apmēra pārrēķinam vai izmaksas pārtraukšanai.

36. Ja pašvaldības atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu saņēmēja vainas dēļ atlīdzība ir izmaksāta nepamatoti, atlīdzības saņēmējam ir pienākums attiecīgo summu Sociālajam dienestam atmaksāt labprātīgi. Ja atlīdzības saņēmējs nepamatoti saņemto atlīdzības summu neatmaksā labprātīgi, to ietur no nākamajos mēnešos izmaksājamās atlīdzības, vai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā piedzen tiesas ceļā.

IX. VESELĪBAS APDROŠINĀŠANA AUDŽUĢIMENEI

37. Tiesības saņemt veselības apdrošināšanas polisi ir audžuģimenei, kuras deklarētā un faktiskā dzīvesvieta ir Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā un kurā vismaz sešus mēnešus pēdējā kalendārā gada laikā ar Liepājas bāriņtiesas lēmumu ir bijuši ievietoti bērni.

38. Veselības apdrošināšanas polises saņemšanai audžuģimene, sākot no kalendārā gada 1.decembra līdz nākamā gada 15.janvārim, Sociālajā dienestā iesniedz iesniegumu.

39. Veselības apdrošināšanas polisi audžuģimenei piešķir uz kalendāro gadu.

40. Veselības apdrošināšanas polisi nepiešķir, ja audžuģimenes pārstāvja rīcībā ir cita veselības apdrošināšanas polise.

41. Audžuģimenei nekavējoties ir jāatgriež veselības apdrošināšanas polise Sociālajam dienestam, ja tai ar bāriņtiesas lēmumu ir atņemts vai izbeigts audžuģimenes statuss.

X. SOCIĀLĀ ATBALSTA PROGRAMMA AUDŽUĢIMENEI UN AUDŽUĢIMENĒ IEVIETOTAM BĒRNAM

42. Sociālā atbalsta programma nodrošina profesionālu psihosociālu atbalsta sistēmu audžuģimenei un audžuģimenē ievietotam bērnam.

43. Sociālā atbalsta programma ietver šādus pakalpojumus:

43.1. individuālas psihologa vai psihoterapeita konsultācijas audžuģimenei;

43.2. individuālas konsultācijas pie speciālistiem audžuģimenē ievietotam bērnam;

43.3. speciālista asistēšana audžuģimenē ievietota bērna un bioloģiskā vecāka tikšanās laikā;

43.4. atbalsta grupa audžuģimenēm.

44. Sociālā atbalsta programmu piešķir saskaņā ar speciālista izvērtējumu pēc nepieciešamības.

XI. ATELPAS BRĪŽA PAKALPOJUMS AUDŽUĢIMENEI

45. Atelpas brīža pakalpojuma ietvaros audžuģimenē ievietotam bērnam tiek nodrošināta izmitināšana, ēdināšana un uzraudzība pakalpojuma sniedzēja telpās, atslogojot audžuģimeni no aprūpes pienākumu veikšanas.

46. Atelpas brīža pakalpojumu piešķir audžuģimenei īpašās situācijās līdz 10 diennaktīm gadā.

XII. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMI

47. Atzīt par spēku zaudējušiem Liepājas pilsētas domes 2007.gada 22.novembra saistošos noteikumus Nr.18 "PAR PAŠVALDĪBAS PALĪDZĪBU AUDŽUĢIMENEI" (Latvijas Vēstnesis, 2007, 207. nr.; 2011, 9. nr.; 2013, 233. nr.).

48. Sociālā dienesta un audžuģimenes pirms šo noteikumu spēkā stāšanās noslēgtie līgumi par kāda no saistošajos noteikumos minētā pabalsta izmaksu, ir pārslēdzami trīs mēnešu laikā no saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

49. Noteikumi stājas spēkā 2018.gada 1.janvārī.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

 

Saistošo noteikumu "Liepājas pilsētas pašvaldības palīdzība audžuģimenei"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Lai nodrošinātu Liepājas pilsētas domes 2017.gada 14.septembra lēmuma Nr.363 "Par Liepājas pilsētas Audžuģimeņu atbalsta plānu 2018.–2019.gadam" izpildi, Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde "Liepājas pilsētas Domes Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests) ir sagatavojusi lēmumprojektu par jaunu saistošo noteikumu apstiprināšanu pašvaldībā, kas ietver iepriekšminētā plānā iekļautos atbalsta pasākumus audžuģimenēm un audžuģimenēs ievietotiem bērniem.
2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi paredz deviņus atbalsta veidus audžuģimenēm un audžuģimenēs ievietotiem bērniem. Materiāls atbalsts tiks nodrošināts piešķirot šādus pabalstus: pabalsts bērna uzturam, pabalsts apģērba iegādei, pabalsts mīkstā inventāra iegādei, pabalsts mācību piederumu iegādei, pabalsts bērna veselības uzlabošanai, pabalsts sadzīves apstākļu uzlabošanai, atlīdzība par audžuģimenes pienākumu pildīšanu, veselības apdrošināšana audžuģimenei. Audžuģimenei un audžuģimenē ievietotam bērnam būs iespēja saņemt arī sociālā atbalsta programmu, kas ietvers speciālistu konsultācijas gan ģimenei, gan bērnam, gan asistēšanu tikšanās laikā ar bērna bioloģiskiem vecākiem, gan atbalsta grupas pakalpojumus. Audžuģimenei būs iespēja saņemt arī atelpas brīža pakalpojumu īpašās dzīves situācijās. Saistošajos noteikumos noteikta katra atbalsta veida saņemšanas kārtība un apmērs.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Sociālais dienests ir veicis aprēķinus par nepieciešamiem finanšu līdzekļiem, lai nodrošinātu saistošo noteikumu ieviešanu ar 2018.gada 1.janvāri. Kopā nepieciešamais finansējums 2018.gadā sastāda 235 060 euro. Iepriekšminētie līdzekļi ir ieplānoti Sociālā dienesta 2018.gada budžeta projektā.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu mērķis ir palielināt bērnu, kuri palikuši bez vecāku aprūpes, skaitu audžuģimenēs. Turklāt virkne pasākumu ir mērķtiecīgi virzīti uz atbalstu Liepājas pašvaldībā esošām audžuģimenēm, lai veicinātu to skaita pieaugumu.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Sociālais dienests.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu projekts ir saskaņots ar Liepājas pilsētas bāriņtiesu, kā arī izstrādes procesā tika iesaistīti speciālisti, kuri sniedz pakalpojumus, nodrošinot atbalsta sniegšanu audžuģimenēm.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!