• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Valmieras pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras pilsētas domes 2017. gada 21. decembra saistošie noteikumi Nr. 293 "Grozījumi Valmieras pilsētas pašvaldības 2014.gada 27.novembra saistošajos noteikumos Nr.221 "Bērnu reģistrācijas kārtība uzņemšanai Valmieras pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, kurās tiek īstenota pirmsskolas izglītības programma"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.2018., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/op/2018/110.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tērvetes novada domes saistošie noteikumi Nr. 8

Saistošie noteikumi par kārtību koku ciršanai ārpus meža Tērvetes novada teritorijā

Vēl šajā numurā

06.06.2018., Nr. 110

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 293

Pieņemts: 21.12.2017.

OP numurs: 2018/110.11

2018/110.11
RĪKI

Valmieras pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.293

Valmierā 2017.gada 21.decembrī (prot. Nr.18, 28.§)

Grozījumi Valmieras pilsētas pašvaldības 2014.gada 27.novembra saistošajos noteikumos Nr.221 "Bērnu reģistrācijas kārtība uzņemšanai Valmieras pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, kurās tiek īstenota pirmsskolas izglītības programma"

Precizēti ar Valmieras pilsētas pašvaldības
domes 26.04.2018. lēmumu Nr.173 (prot. Nr.4, 43.§)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15.panta pirmās daļas 4.punktu un
43.panta trešo daļu, Vispārējās izglītības likuma
26.panta pirmo daļu

Izdarīt Valmieras pilsētas pašvaldības 2014.gada 27.novembra saistošajos noteikumos Nr.221 "Bērnu reģistrācijas kārtība uzņemšanai Valmieras pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, kurās tiek īstenota pirmsskolas izglītības programma" (Latvijas Vēstnesis, 2014, Nr.251) šādus grozījumus:

1. svītrot 1.1.apakšpunktā vārdus: "speciālajās pirmsskolas izglītības iestādēs un";

2. papildināt ar 2.1punktu šādā redakcijā:

"2.1 Bērnu reģistrāciju un vietas piešķiršanu, uzņemšanai speciālajā izglītības iestādē, nodrošina speciālā izglītības iestāde normatīvajos aktos un speciālās izglītības iestādes noteiktajā kārtībā, kas saskaņota ar Pašvaldību.";

3. izteikt 10.punktu šādā redakcijā:

"10. Iesniedzot pieteikumu par uzņemšanu speciālajā pirmsskolas izglītības programmā, uzrāda valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu.";

4. izteikt 15.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"15.3. Vecāks ir pedagogs Iestādē (pamatdarbā).";

5. svītrot 26.punktā vārdus: "(izņemot speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē vai speciālajā pirmsskolas izglītības grupā)";

6. izteikt 26.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"26.2. ja bērna un vismaz viena Vecāka dzīvesvieta ir deklarēta Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā:

26.2.1. bērns neapmeklē nevienu Iestādi, un viņam ir piešķirts ārpus kārtas statuss atbilstoši noteikumu 15.punktam;

26.2.2. bērns neapmeklē nevienu Iestādi;

26.2.3. bērns reģistrēts rindā uz Iestādes maiņu, un viņam ir piešķirts ārpus kārtas statuss atbilstoši noteikumu 15.punktam;

26.2.4. bērns reģistrēts rindā uz Iestādes maiņu.";

7. papildināt noteikumus ar 26.2.1apakšpunktu šādā redakcijā:

"26.2.1 ja bērna dzīvesvieta ir deklarēta Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā:

26.2.11. bērns neapmeklē nevienu Iestādi;

26.2.12. bērns reģistrēts rindā uz Iestādes maiņu";

8. izteikt 26.3.apakšpunkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"26.3. ja bērna dzīvesvieta nav deklarēta Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā:";

9. svītrot 27.punktu.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs J.Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras pilsētas pašvaldības 2017.gada 21.decembra saistošajiem noteikumiem Nr.293 "Grozījumi Valmieras pilsētas pašvaldības 2014.gada 27.novembra saistošajos noteikumos Nr.221 "Bērnu reģistrācijas kārtība uzņemšanai Valmieras pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, kurās tiek īstenota pirmsskolas izglītības programma""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 15.panta pirmās daļas 4.punktu, kas nosaka, ka viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir gādāt par iedzīvotāju izglītību (pirmsskolas vecuma bērnu nodrošināšana ar vietām mācību un audzināšanas iestādē), un 43.panta trešo daļu, kas nosaka, ka dome var pieņemt saistošos noteikumus arī, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, Izglītības likuma 17.panta pirmo daļu, kas nosaka, ka katras pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību un pamatizglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē vai tuvākajā izglītības iestādē, kas īsteno izglītības programmu valsts valodā, Vispārējās izglītības likuma 26.panta pirmo daļu, kas nosaka, ka pašvaldību vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamos uzņem izglītības iestādes dibinātāja noteiktajā kārtībā, grozījumi Valmieras pilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) 27.11.2014. saistošajos noteikumos Nr.221 "Bērnu reģistrācijas kārtība uzņemšanai Valmieras pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, kurās tiek īstenota pirmsskolas izglītības programma" (turpmāk – Saistošie noteikumi) nepieciešami, lai precizētu:

1) bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtību speciālajā izglītības iestādē;

2) bērnu reģistrācijas kārtību, uzņemšanai speciālā pirmsskolas izglītības programmā Pašvaldības vispārizglītojošajās izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas (turpmāk – Izglītības iestāde);

3) kritērijus, kādos gadījumos bērniem tiek piešķirts ārpuskārtas statuss Izglītības iestādē;

4) secību, kādā bērniem tiek nodrošinātas vietas Izglītības iestādēs.

2. Īss projekta satura izklāsts Saskaņā ar Saistošo noteikumu līdzšinējo redakciju, bērnu ar speciālām vajadzībām reģistrāciju un vietas piešķiršanu Valmieras pilsētas speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē "Bitīte" (turpmāk – SPII "Bitīte" nodrošina Valmieras Izglītības pārvalde, savukārt bērnu uzņemšanu Valmieras vājdzirdīgo bērnu internātvidusskolas – attīstības centra (turpmāk – VVBIS-AC) pirmsskolas izglītības grupās nodrošina VVBIS-AC.

SPII "Bitīte" 2017./2018.mācību gadā apmeklē 58% Valmierā deklarēti bērni un 42% citās pašvaldībās deklarēti bērni. Lai noteiktu vienotu pieeju un bērnu vecākiem atvieglotu procedūru, kādā bērns tiek uzņemts Pašvaldības speciālajā izglītības iestādē "Valmieras Gaujas krasta vidusskola-attīstības centrs", kas SPII "Bitīte" un VVBIS-AC reorganizācijas rezultātā ar 2018.gada 1.janvāri uzsāks savu darbību, ar šiem saistošajiem noteikumiem plānots noteikt, ka bērnu reģistrāciju un vietas piešķiršanu, uzņemšanai speciālajā izglītības iestādē, nodrošina speciālā izglītības iestāde normatīvajos aktos un speciālās izglītības iestādes noteiktajā kārtībā, kas saskaņota ar Pašvaldību.

Saskaņā ar Saistošo noteikumu 10.punkta līdzšinējo redakciju, valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinuma kopiju pievieno vecāku pieteikumam par vietu speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē vai speciālajā pirmsskolas izglītības grupā. Īstenojot iekļaujošu izglītību, vispārējās pirmsskolas izglītības grupās tiek iekļauti arī bērni ar speciālām vajadzībām, kuriem ar pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu ir ieteikta speciālās pirmsskolas izglītības programma. Piemēram, Valmieras pilsētas pirmsskolas izglītības iestādē "Buratino" 2017./2018.mācību gadā vispārējās pirmsskolas izglītības grupās ir iekļauts 21 bērns (dati uz 01.09.2017.), kuriem ar pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu ir ieteikta izglītības programma "Speciālās pirmsskolas izglītības programma izglītojamiem ar valodas traucējumiem". Grozījumi Saistošajos noteikumos paredz, ka, bērna vecākiem Pašvaldībā iesniedzot pieteikumu par bērna reģistrāciju Izglītības iestādē, uzņemšanai speciālajā pirmsskolas izglītības programmā, tam pievieno valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinuma kopiju. Līdz ar to, neatkarīgi no tā, kur tiek īstenota speciālā pirmsskolas izglītības programma – speciālajā izglītības iestādē, speciālajā grupā vai vispārējās izglītības grupā – vecāku pieteikumam par bērna uzņemšanu speciālajā pirmsskolas izglītības programmā ir jāpievieno pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinuma kopija.

Saistošo noteikumu 15.punkta pašreizējā redakcija nosaka gadījumus, kādos bērnam tiek piešķirts ārpus kārtas statuss rindā uz Izglītības iestādēm, cita starpā paredzot, ka ārpus kārtas statusu piešķir, ja bērna vecāka darbvieta ir attiecīgā Izglītības iestāde. Minētais attiecas gan uz pedagogiem, gan uz saimniecisko (tehnisko) personālu.

Grozījumi saistošajos noteikumos paredz, ka ārpuskārtas statusu bērnam cita starpā piešķir, ja vecāks ir pedagogs Izglītības iestādē pamatdarbā. Līdz ar to tiek samazināts to bērnu loks, kuriem tiek piešķirts ārpuskārtas statuss, tādējādi veicinot vienlīdzības principa ievērošanu.

Saistošo noteikumu 26.punkta pašreizējā redakcija nosaka secību, kādā bērni tiek nodrošināti ar vietām Izglītības iestādēs, cita starpā nosakot, ka bērniem, kuri ir reģistrēti rindā uz Izglītības iestādes maiņu, vieta tiek nodrošināta prioritāri attiecībā pret bērniem, kuri neapmeklē nevienu Izglītības iestādi un viņiem ir piešķirts ārpus kārtas statuss.

Ar grozījumiem Saistošajos noteikumiem paredzēts mainīt vietu piešķiršanas secību Saistošo noteikumu 26.2.punktā noteiktajos gadījumos, paredzot, ka prioritāri vieta Izglītības iestādē tiek piešķirta bērniem, kuri paši un vismaz viena vecāka dzīvesvieta ir deklarēta Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā un kuriem ir piešķirts ārpuskārtas statuss – pirmkārt, bērniem, kuri ir rindā uz Izglītības maiņu, un, otrkārt, bērniem, kuri neapmeklē nevienu Izglītības iestādi.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav attiecināms.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Pašvaldības iestāde "Valmieras Izglītības pārvalde".

Saistošie noteikumi attiecas uz pirmsskolas izglītības jomu.

Privātpersonas saistošo noteikumu piemērošanā var griezties Pašvaldībā, Pašvaldības iestādē "Valmieras Izglītības pārvalde" un Pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs J.Baiks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!