• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2020. gada 10. septembra likums "Grozījumi likumā "Par Latvijas Nacionālo bibliotēku"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2020., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/op/2020/184.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"

Vēl šajā numurā

23.09.2020., Nr. 184

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 10.09.2020.

OP numurs: 2020/184.1

2020/184.1
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par Latvijas Nacionālo bibliotēku"

Izdarīt likumā "Par Latvijas Nacionālo bibliotēku" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1993, 1. nr.; 2005, 24. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2012, 192. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 3. pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Latvijas Nacionālajai bibliotēkai ir tiesības veikt informācijas apmaiņu ar starptautiskajām organizācijām un ārvalstīm, tai skaitā nodot un saņemt personas datus, veicot šā panta trešajā daļā noteiktās funkcijas."

2. Izslēgt 4. panta pirmajā daļā vārdu "piecus".

3. Izteikt 6. pantu šādā redakcijā:

"6. pants. Latvijas Nacionālās bibliotēkas funkcijas

(1) Latvijas Nacionālā bibliotēka, koordinējoties ar citām bibliotēkām:

1) veido nacionālās literatūras krājumu, nodrošina tā izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm;

2) selektīvi komplektē (iegādājoties, iegūstot apmaiņas ceļā, saņemot ziedojumu veidā) un glabā tos cittautu (ārvalstu) iespieddarbus un dokumentus, kas ir nozīmīgi Latvijas valstiskuma, zinātnes, tautsaimniecības, izglītības un kultūras attīstībai, kā arī nodrošina to izmantošanu;

3) veic Latvijas centrālās depozītbibliotēkas funkcijas;

4) atbild par nacionālās bibliogrāfijas attīstību valstī, veido, uztur un pārvalda nacionālo bibliogrāfiju un nacionālo bibliogrāfisko datu un zināšanu organizācijas sistēmu un resursus;

5) organizē un veido Latvijas bibliotēku kopkatalogu sistēmu, lai nodrošinātu izmantotājus ar ziņām par visiem valstī esošajiem informācijas resursiem;

6) veic Latvijas starpbibliotēku abonementa centra funkcijas;

7) organizē un nodrošina parlamenta apkalpošanas bibliotekārā un informatīvā dienesta darbību;

8) īsteno kultūras mantojuma digitalizācijas procesus, attīsta nacionālā kultūras mantojuma digitālos resursus, tai skaitā veido Latvijas kultūras mantojuma digitālo bibliotēku un nodrošina tā ilglaicīgu saglabāšanu.

(2) Nacionālā bibliogrāfija ir informācijas kopums par fiziskā un digitālā formā Latvijā publicētām publikācijām, kas ir nacionālā kultūras mantojuma sastāvdaļa, un ar tām saistīta strukturēta, sistematizēta informācija un autoritatīvie dati, kas ir standartizētas, strukturētas, pārbaudītas un uzticamas ziņas par personām, institūcijām, vietām, notikumiem, pasākumiem, darbiem, priekšmetiem un citiem kontrolētu klasifikatoru vārdiskiem apzīmējumiem.

(3) Latvijas Nacionālā bibliotēka uztur kultūras nozares tezaura datu bāzi un nodrošina tās publisku pieejamību.

(4) Latvijas Nacionālā bibliotēka nodrošina Nacionālās enciklopēdijas grāmatas formā un elektroniskā formā internetā izveidošanu, uzturēšanu, izdošanu, publicēšanu un publiskošanu.

(5) Latvijas Nacionālā bibliotēka, uzturot un attīstot tās rīcībā esošo datu centra infrastruktūru, kā arī sadarbojoties ar citām institūcijām, var sniegt datu centra, skaitļošanas resursu nodrošināšanas, datu apstrādes, datu īstermiņa glabāšanas resursu nodrošināšanas, informācijas sistēmu izmitināšanas, kā arī datu ilgtermiņa uzglabāšanas maksas pakalpojumus valsts pārvaldes, jo īpaši zinātniski pētnieciskajām institūcijām, izglītības iestādēm un kultūras institūcijām."

4. Papildināt likumu ar 6.1 pantu šādā redakcijā:

"6.1 pants. Fizisko personu datu apstrādes ierobežojumi

(1) Šā likuma 6. panta pirmās daļas 4. punktā un trešajā daļā noteikto funkciju izpildē Latvijas Nacionālā bibliotēka, veicot personas datu apstrādi zinātniskās vai vēstures pētniecības nolūkos un nodrošinot sabiedrības intereses attiecībā uz informācijas pieejamību, nepiemēro Eiropas Parlamenta un Padomes 2016. gada 27. aprīļa regulas (ES) 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) (turpmāk — Regula) 15. pantu.

(2) Veicot šā likuma 6. panta ceturtajā daļā noteiktās funkcijas zinātniskās vai vēstures pētniecības nolūkos, tai skaitā akadēmiskās izpausmes vajadzībām, un vienlaikus nodrošinot sabiedrības intereses attiecībā uz pārbaudītu un uzticamu informāciju, Latvijas Nacionālā bibliotēka apstrādā, tai skaitā iegūst, glabā un publicē, personas datus, ieskaitot īpašu kategoriju personas datus un datus par sodāmību un pārkāpumiem. Attiecībā uz veikto personas datu apstrādi netiek piemērots Regulas 15. pants. Regulas 16., 17. un 18. pants netiek piemērots attiecībā uz Nacionālo enciklopēdiju grāmatas formā."

Likums Saeimā pieņemts 2020. gada 10. septembrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2020. gada 23. septembrī

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!