• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2021. gada 15. jūnija noteikumi Nr. 374 "Atzīto struktūru statusa iegūšanas un uzraudzības kārtība". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2021., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/op/2021/116.12

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 375

Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 288 "Noteikumi par dzelzceļa speciālistu profesijām, kurās nodarbinātajiem tiek nodrošināta papildpensijas uzkrājumu veidošana privātajos pensiju fondos vai dzīvības apdrošināšanā ar līdzekļu uzkrāšanu"

Vēl šajā numurā

17.06.2021., Nr. 116

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 374

Pieņemts: 15.06.2021.

OP numurs: 2021/116.12

2021/116.12
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 10 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 374

Rīgā 2021. gada 15. jūnijā (prot. Nr. 48 14. §)

Atzīto struktūru statusa iegūšanas un uzraudzības kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma "Par aviāciju" 117.2 panta sesto daļu
un 117.7 panta pirmās daļas 3. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. atbilstības prasības valsts aģentūras "Civilās aviācijas aģentūra" (turpmāk – Civilās aviācijas aģentūra) atzītai struktūrai un kārtību atzītās struktūras statusa iegūšanai, darbības ierobežošanai, grozīšanai un anulēšanai;

1.2. kārtību, kādā Civilās aviācijas aģentūra veic atzīto struktūru uzraudzību.

2. Šie noteikumi attiecas uz atzītām struktūrām, kas:

2.1. pieņem tālvadības pilotu teorētisko zināšanu klātienes eksāmenu atvērtajā A2 kategorijā;

2.2. īsteno tālvadības pilotu teorētiskās apmācības bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijai specifiskajā kategorijā, ja to paredz lidojumu drošuma novērtējums;

2.3. pieņem tālvadības pilotu teorētisko zināšanu klātienes eksāmenu bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijai specifiskajā kategorijā;

2.4. novērtē tālvadības pilotu praktisko apmācību un prasmju apguvi bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijai specifiskajā kategorijā.

3. Atzītās struktūras statusu piešķir uz nenoteiktu laiku.

4. Civilās aviācijas aģentūra savā tīmekļvietnē publicē informāciju par atzītās struktūras nosaukumu un tās darbības jomu, tiklīdz šāda informācija ir Civilās aviācijas aģentūras rīcībā.

5. Civilās aviācijas aģentūras lēmumus, kas pieņemti saskaņā ar šiem noteikumiem, var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

6. Eiropas aviācijas drošības aģentūras izstrādātie dokumenti Komisijas 2019. gada 24. maija Īstenošanas regulas (ES) 2019/947 par bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijas noteikumiem un procedūrām (turpmāk – regula Nr. 2019/947) 8. panta prasību piemērošanai – "Attiecīgie līdzekļi atbilstības panākšanai un vadlīnijas" (turpmāk – AMC) – ir tulkoti latviešu valodā un publicēti Civilās aviācijas aģentūras tīmekļvietnē.

7. Atzītās struktūras apstiprināšana, atzītās struktūras apliecības nosacījumu grozīšana un atzītās struktūras novērtēšana atbilstoši uzraudzības ciklam ir maksas pakalpojums saskaņā ar normatīvo aktu par Civilās aviācijas aģentūras publisko maksas pakalpojumu cenrādi.

II. Prasības atzītajai struktūrai un tās atzīšanas kārtība

8. Atzītās struktūras statusu var iegūt:

8.1. juridiska persona, kuras galvenā darbības vieta ir Latvijas Republika;

8.2. fiziska persona, kas ir reģistrējusies Latvijas Republikā individuālā komersanta vai pašnodarbinātas personas statusā.

9. Lai saņemtu atzītās struktūras statusu, pretendents atbilstoši paredzētajai darbības jomai Civilās aviācijas aģentūrā iesniedz:

9.1. iesniegumu atzītās struktūras statusa saņemšanai (pielikums);

9.2. dokumentus, kas apliecina, ka pretendentam ir šāds personāls:

9.2.1. atbildīgais vadītājs;

9.2.2. teorētisko zināšanu klātienes eksāmenu norises novērtētājs;

9.2.3. apmācību teorētisko zināšanu instruktors (ja piemērojams);

9.2.4. apmācību praktisko prasmju instruktors un praktisko prasmju novērtētājs (ja piemērojams);

9.3. dokumentu, kas apliecina lietošanas tiesības uz telpām, kur notiks apmācības un plānotās darbības;

9.4. apdrošināšanas polisi praktisko prasmju apmācībām un pārbaudēm (ja piemērojams);

9.5. mācību programmu (ja piemērojams);

9.6. darbības rokasgrāmatu, kas satur šādu informāciju:

9.6.1. organizatorisko struktūru;

9.6.2. definētas darbības jomas un procedūras;

9.6.3. darbības jomai nepieciešamā personāla kompetences un darbības jomas uzturēšanas, apmācības, eksaminācijas un novērtēšanas aprakstu;

9.6.4. telpu aprakstu, kurās notiks plānotās darbības;

9.6.5. vietas aprakstu, kurā plānota praktisko prasmju apguve un pārbaude (ja piemērojams);

9.6.6. iekārtu vai sistēmu aprakstu, kuras tiks izmantotas praktisko prasmju apguvei un pārbaudei (ja piemērojams).

10. Pretendents, kas vēlas pieņemt tālvadības pilotu teorētisko zināšanu klātienes eksāmenu vai īstenot teorētiskās apmācības bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijai specifiskajā kategorijā, ja to paredz lidojumu drošuma novērtējums, papildus šo noteikumu 9. punktā minētajiem dokumentiem atbilstoši izvēlētajai darbības jomai iesniedz:

10.1. eksāmena jautājumus, kas atbilst regulas Nr. 2019/947 pielikuma 1. papildinājuma I nodaļas A pielikuma 1. punktā minētajām tēmām;

10.2. mācību programmu, kas satur informāciju par regulas Nr. 2019/947 pielikuma 1. papildinājuma I nodaļas A pielikuma 1. punktā minētajām tēmām.

11. Pretendents, kas vēlas pieņemt teorētisko zināšanu klātienes eksāmenu bezpilota gaisa kuģa ekspluatācijai atvērtajā A2 kategorijā, eksāmeniem izmanto Civilās aviācijas aģentūras apstiprinātus eksāmena jautājumus.

12. Par tālvadības pilotu teorētisko zināšanu klātienes eksāmenu norises novērotāju var būt persona, kura ir sasniegusi vismaz 18 gadu vecumu.

13. Par apmācību teorētisko zināšanu instruktoru bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijai specifiskajā kategorijā var norīkot personu:

13.1. kura ir sasniegusi 18 gadu vecumu;

13.2. kurai ir pieredze darbā ar auditoriju;

13.3. kura ieguvusi attiecīgu izglītību vai kurai ir zināšanas vai pieredze ar instruktora pienākumu pildīšanu saistītā jomā;

13.4. kura ir nokārtojusi atzītās struktūras instruktoru kvalifikācijas pārbaudi (ja piemērojams) Civilās aviācijas aģentūrā vai piedalījusies Civilās aviācijas aģentūras intervijā (ja piemērojams);

13.5. kura ir saņēmusi apmācību teorētisko zināšanu instruktora sertifikātu.

14. Civilās aviācijas aģentūrai ir tiesības šo noteikumu 13.4. apakšpunktā minēto prasību izpildei pielīdzināt kompetento iestāžu vai apstiprinātu organizāciju izdotos sertifikātus aviācijas jomā.

15. Par apmācību praktisko prasmju instruktoru un praktisko prasmju novērtētāju var norīkot personu, kura atbilst regulas Nr. 2019/947 pielikuma 3. papildinājuma 4. punktā minētajām prasībām.

16. Par atzītās struktūras atbildīgo vadītāju var norīkot personu:

16.1. kurai saskaņā ar juridiskās personas statūtiem ir piešķirtas paraksta tiesības;

16.2. kura pēdējo triju gadu laikā nav bijusi atbildīgais vadītājs tādā atzītā struktūrā, kuras darbība apturēta, anulēta vai ierobežota sakarā ar pieļautajiem pārkāpumiem vai neatbilstībām bezpilota gaisa kuģu lidojumu drošuma jomā.

17. Atbilstoši atzītās struktūras darbības jomai atzītās struktūras rīcībā ir telpas:

17.1. kas piemērotas apmācību un plānoto darbību veikšanai;

17.2. kurās ir teorētisko zināšanu apguvei un praktisko prasmju (ja piemērojams) apmācībām nepieciešamais aprīkojums.

18. Ja iesniegumā norādīta nepilnīga informācija, nav iesniegti visi šo noteikumu 9. un 10. punktā (ja piemērojams) minētie dokumenti vai iesniegtajos dokumentos ir nepilnīga informācija, Civilās aviācijas aģentūra pieprasa pretendentam desmit darbdienu laikā no pieprasījuma izsūtīšanas dienas precizēt iesniegto informāciju un iesniegt trūkstošos dokumentus.

19. Ja šo noteikumu 9. un 10. punktā (ja piemērojams) minēto dokumentu izvērtēšanas laikā nepieciešama papildu informācija, Civilās aviācijas aģentūra var veikt pretendenta pārbaudi uz vietas.

20. Civilās aviācijas aģentūra pieņem lēmumu par atzītās struktūras statusa piešķiršanu, ja pretendents:

20.1. ir iesniedzis visus šo noteikumu 9. un 10. punktā (ja piemērojams) minētos dokumentus;

20.2. atbilst šajā nodaļā minētajām prasībām.

21. Civilās aviācijas aģentūra pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt atzītās struktūras statusu, ja pretendents:

21.1. nav iesniedzis visus šo noteikumu 9. un 10. punktā (ja piemērojams) minētos dokumentus;

21.2. neatbilst šajā nodaļā minētajām prasībām.

22. Atzītā struktūra ne vēlāk kā desmit dienas pirms plānotajām izmaiņām informē Civilās aviācijas aģentūru par izmaiņām šo noteikumu 9. un 10. punktā (ja piemērojams) minētajos dokumentos, iesniedzot attiecīgu iesniegumu (pielikums).

23. Civilās aviācijas aģentūra viena mēneša laikā pēc atzītās struktūras iesnieguma saņemšanas, ar kuru atzītā struktūra paziņojusi par izmaiņām, izskata attiecīgo iesniegumu un pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

23.1. apstiprina iesniegtās izmaiņas, ja atzītā struktūra ir iesniegusi visus šo noteikumu 9. un 10. punktā (ja piemērojams) minētos dokumentus un atbilst šajā nodaļā minētajām prasībām;

23.2. atsaka apstiprināt iesniegtās izmaiņas, ja atzītā struktūra nav iesniegusi visus šo noteikumu 9. un 10. punktā (ja piemērojams) minētos dokumentus vai neatbilst šajā nodaļā minētajām prasībām.

24. Izmaiņas atzītās struktūras darbības jomā atļauts ieviest tikai pēc tam, kad tās ir apstiprinātas Civilās aviācijas aģentūrā.

III. Atzīto struktūru uzraudzības kārtība

25. Civilās aviācijas aģentūra ne retāk kā reizi divos gados veic atzītās struktūras uzraudzību saskaņā ar Civilās aviācijas aģentūras sagatavotu atbilstības uzraudzības programmu.

26. Civilās aviācijas aģentūra saskaņā ar atbilstības uzraudzības programmu:

26.1. izvērtē atzītās struktūras darbību, darbības rokasgrāmatu un citu šajos noteikumos minēto dokumentu atbilstību šiem noteikumiem un normatīvajiem aktiem, kas regulē atzīto struktūru darbības jomu;

26.2. veic plānotus un, ja nepieciešams, neplānotus atzītās struktūras auditus un inspekcijas. To nepieciešamību un biežumu Civilās aviācijas aģentūra nosaka, pamatojoties uz drošuma riska novērtējumu. Atzītajai struktūrai par plānotā audita vai inspekcijas uzsākšanu paziņo ne vēlāk kā desmit darbdienas pirms audita vai inspekcijas sākuma;

26.3. sagatavo 2. līmeņa neatbilstības ziņojumu, ja konstatē, ka atzītā struktūra neatbilst šiem noteikumiem vai citiem normatīvajiem aktiem, kas regulē atzīto struktūru darbības jomu, šo noteikumu 9. punktā minētajā iesniegumā un tam pievienotajos dokumentos vai regulas Nr. 2019/947 pielikuma 6. papildinājumā minētajā deklarācijā iekļautajiem nosacījumiem un tas varētu pazemināt lidojumu drošuma līmeni vai apdraudēt lidojumu drošumu;

26.4. sagatavo 1. līmeņa neatbilstības ziņojumu, ja konstatē, ka atzītā struktūra neatbilst šiem noteikumiem vai citiem normatīvajiem aktiem, kas regulē atzīto struktūru darbības jomu, šo noteikumu 9. punktā minētajā iesniegumā un tam pievienotajos dokumentos vai regulas Nr. 2019/947 pielikuma 6. papildinājumā minētajā deklarācijā iekļautajiem nosacījumiem un tas būtiski pazemina lidojumu drošuma līmeni vai ievērojami apdraud lidojumu drošumu.

27. Civilās aviācijas aģentūra sagatavo 1. līmeņa neatbilstības ziņojumu, ja:

27.1. atzītās struktūras darba laikā un pēc diviem rakstveida pieprasījumiem Civilās aviācijas aģentūras inspektoriem netiek nodrošināta piekļuve atzītās struktūras telpām vai dokumentiem;

27.2. atzītās struktūras iesniegumā un tam pievienotajos dokumentos vai regulas Nr. 2019/947 pielikuma 6. papildinājumā minētajā deklarācijā ir sniegta apzināti nepatiesa informācija;

27.3. Civilās aviācijas aģentūrai ir pierādījumi par atzītās struktūras statusa vai regulas Nr. 2019/947 pielikuma 6. papildinājumā minētās deklarācijas prettiesisku izmantošanu;

27.4. atzītajai struktūrai nav šajos noteikumos noteiktajām prasībām atbilstoša atbildīgā vadītāja.

28. Civilās aviācijas aģentūra sagatavo 2. līmeņa neatbilstības ziņojumu, ja konstatētā neatbilstība nav klasificējama kā 1. līmeņa neatbilstība.

29. Civilās aviācijas aģentūra katru gadu līdz 15. janvārim informē atzītās struktūras par šo noteikumu 26. punktā minētajā atbilstības uzraudzības programmā plānotajiem auditiem un inspekcijām, norādot to veikšanas datumus.

30. Atzītās struktūras desmit darbdienu laikā pēc šo noteikumu 29. punktā minētās informācijas saņemšanas var rakstiski informēt Civilās aviācijas aģentūru par nepieciešamību noteikt citus plānoto auditu un inspekciju veikšanas datumus, to pamatojot.

31. Ja Civilās aviācijas aģentūra ir sagatavojusi:

31.1. 2. līmeņa neatbilstības ziņojumu – atzītā struktūra pēc audita vai inspekcijas noslēguma Civilās aviācijas aģentūras noteiktajā termiņā, kas nav ilgāks par 15 dienām, iesniedz Civilās aviācijas aģentūrai izvērtēšanai konstatētās neatbilstības cēloņu analīzi un neatbilstības novēršanas plānu un triju mēnešu laikā pēc neatbilstības ziņojuma saņemšanas novērš konstatēto neatbilstību. Pēc minētā termiņa beigām, ņemot vērā neatbilstības būtību, Civilās aviācijas aģentūrai pēc atzītās struktūras atkārtoti iesniegta neatbilstību novēršanas plāna izvērtēšanas ir tiesības pagarināt konstatētās neatbilstības novēršanas termiņu uz laiku līdz trim mēnešiem. Ja atzītā struktūra minētajā termiņā nav veikusi konstatētās neatbilstības cēloņu analīzi, nav izstrādājusi neatbilstības novēršanas plānu vai nenovērš konstatēto neatbilstību, Civilās aviācijas aģentūra to klasificē kā 1. līmeņa neatbilstību;

31.2. 1. līmeņa neatbilstības ziņojumu – Civilās aviācijas aģentūra atzītajai struktūrai atbilstīgi lidojumu drošuma apdraudējumam uz laiku līdz sešiem mēnešiem ierobežo atzītās struktūras darbību un norāda, kādas konstatētās neatbilstības atzītajai struktūrai jānovērš. Atzītā struktūra pēc audita vai inspekcijas noslēguma Civilās aviācijas aģentūras noteiktajā termiņā, kas nav ilgāks par 15 dienām, iesniedz Civilās aviācijas aģentūrā konstatētās neatbilstības cēloņu analīzi un neatbilstības novēršanas plānu.

32. Civilās aviācijas aģentūra anulē atzītās struktūras statusu, ja tā:

32.1. sešu mēnešu laikā pēc darbības ierobežošanas nav novērsusi Civilās aviācijas aģentūras konstatētās neatbilstības;

32.2. 24 mēnešu laikā pēc atzītās struktūras statusa iegūšanas nav uzsākusi nevienu no iesniegumā par atzītās struktūras statusa saņemšanu plānotajām darbībām.

33. Civilās aviācijas aģentūra audita noslēguma ziņojumu sagatavo ne vēlāk kā desmit darbdienas pēc audita noslēguma.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Satiksmes ministrs T. Linkaits

 

Pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 15. jūnija
noteikumiem Nr. 374

Iesniegums atzītās struktūras statusa iegūšanai

Sākotnējā atzīšana/ Iesniegums par izmaiņām
Plānotais darbības sākums (dd/mm/gggg)
 

Iestāde/juridiska persona/fiziska persona, kas ir reģistrējusies Latvijas Republikā individuālā komersanta vai pašnodarbinātas personas statusā

Nosaukums  
Reģistrācijas numurs  
Juridiskā adrese un faktiskā adrese  
Tālrunis  
E-pasts  

Kontaktpersona

Vārds, uzvārds  
Amats  
Tālrunis  
E-pasts  

Dokuments, kas apliecina Civilās aviācijas aģentūras maksas pakalpojuma samaksu

Maksājuma numurs  
Maksājuma datums  
 

Plānotā darbības joma

Nr.
p. k.

     

1.

     

2.

     

3.

     

4.

     
 

Atzītās struktūras personāls

Atbildīgais vadītājs*
Vārds, uzvārds  
Tālrunis  
E-pasts  
Darba līgums   pilna laika/ nepilna laika
Teorētisko zināšanu klātienes eksāmenu norises novērtētājs
Vārds, uzvārds  
Tālrunis  
E-pasts  
Darba līgums   pilna laika/ nepilna laika
Apmācību teorētisko zināšanu instruktors
Vārds, uzvārds  
Tālrunis  
E-pasts  
Apmācību teorētisko zināšanu instruktora sertifikāts  
Kompetento iestāžu vai apstiprinātu organizāciju izdoti sertifikāti aviācijas jomā (ja piemērojams)  
Darba līgums   pilna laika/ nepilna laika
Apmācību praktisko prasmju instruktors
Vārds, uzvārds  
Tālrunis  
E-pasts  
Kvalifikācija  
Darba līgums   pilna laika/ nepilna laika
Praktisko prasmju novērtētājs
Vārds, uzvārds  
Tālrunis  
E-pasts  
Kvalifikācija  
Darba līgums   pilna laika/ nepilna laika
 
Ekspluatācijas (prakses) vieta(-as), ko plānots izmantot (ja piemērojams)

Nr.
p. k.

   

1.

   

2.

   

3.

   

4.

   
 
Iesniegumam pievienotie dokumenti

Rokasgrāmatas

Līgumi

Personāla kvalifikācija

Citi

 darbības rokasgrāmata

 mācību programma

 personāla (ja piemērojams)

 telpu

 apdrošināšanas polise praktisko prasmju apmācībām un pārbaudēm (ja piemērojams)

 apliecība

 sertifikāts

 
 
Es,

,

 

(vārds, uzvārds)

atzītās struktūras  
 

(nosaukums)

atbildīgais vadītājs, apliecinu, ka visas iesniegumā minētās personas atbilst piemērojamām prasībām un visa sniegtā informācija ir pilnīga un pareiza.

 

 

 

(datums**)

 

(paraksts**)

Piezīmes.

1. * Atbilstoši papildināt, ja minētajam personālam ir norīkoti vietnieki.

2. ** Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Satiksmes ministrs T. Linkaits

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!