• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumi Nr. 441 "Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 21. aprīļa noteikumos Nr. 231 "Noteikumi par studiju un studējošo kreditēšanu studijām Latvijā no kredītiestāžu līdzekļiem, kas ir garantēti no valsts budžeta līdzekļiem"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.07.2022., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/op/2022/136.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 442

Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.2. reformas "Sociālo un nodarbinātības pakalpojumu pieejamība minimālo ienākumu reformas atbalstam" 3.1.2.3.i. investīcijas "Ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojuma...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

18.07.2022., Nr. 136

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 441

Pieņemts: 14.07.2022.

OP numurs: 2022/136.10

2022/136.10
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 20 Pēdējās nedēļas laikā 12 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 441

Rīgā 2022. gada 14. jūlijā (prot. Nr. 36 53. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 21. aprīļa noteikumos Nr. 231 "Noteikumi par studiju un studējošo kreditēšanu studijām Latvijā no kredītiestāžu līdzekļiem, kas ir garantēti no valsts budžeta līdzekļiem"

Izdoti saskaņā ar Attīstības finanšu institūcijas likuma
12. panta ceturto daļu,
Augstskolu likuma 79. panta otro daļu
un Izglītības likuma 14. panta 4. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2020. gada 21. aprīļa noteikumos Nr. 231 "Noteikumi par studiju un studējošo kreditēšanu studijām Latvijā no kredītiestāžu līdzekļiem, kas ir garantēti no valsts budžeta līdzekļiem" (Latvijas Vēstnesis, 2020, 79., 248. nr.; 2021, 129. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu nosaukumu šādā redakcijā:

"Noteikumi par studiju un studējošo kreditēšanu studijām Latvijā no kredītiestāžu līdzekļiem, kas garantēti no valsts budžeta un starptautisko finanšu institūciju līdzekļiem".

2. Izteikt 1.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.1. kārtību, kādā piešķir, atmaksā un dzēš studiju un studējošo kredītus no kredītiestāžu līdzekļiem (turpmāk abi kopā – kredīti), kas garantēti no valsts budžeta un starptautisko finanšu institūciju līdzekļiem;".

3. Izteikt 2.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.2. garantija – akciju sabiedrības "Attīstības finanšu institūcija Altum" (turpmāk – sabiedrība "Altum") saistības šajos noteikumos noteiktajā apmērā un atbilstoši šim mērķim sabiedrībai "Altum" piešķirtajam valsts budžeta un starptautisko finanšu institūciju līdzekļu finansējumam segt kredītiestādes zaudējumus, kas radušies, ja kredītņēmējs nepilda saistības par kredītiestādes izsniegto kredītu;".

4. Papildināt ar 2.6.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.6.1 kredītlīgums – starp studējošo un kredītiestādi noslēgts līgums par studiju vai studējošā kredītu;".

5. Izteikt 4. punktu šādā redakcijā:

"4. Garantiju izsniegšanai un sabiedrības "Altum" pārvaldības izdevumu segšanai izmanto gadskārtējā valsts budžeta likumā Izglītības un zinātnes ministrijas budžetā plānoto finansējumu atbilstoši līgumam, kas noslēgts starp Izglītības un zinātnes ministriju un sabiedrību "Altum", kā arī sabiedrībai "Altum" šim mērķim pieejamo starptautisko finanšu institūciju līdzekļu finansējumu."

6. Papildināt ar 32.2 punktu šādā redakcijā:

"32.2 Kredītu izmaksu aptur, ja, pārbaudot šo noteikumu 49.1.6. apakšpunktā minēto informāciju, tiek secināts, ka ir beidzies programmas akreditācijas termiņš vai arī nav spēkā studiju programmas licence. Turpmākā kredīta izmaksa tiek apturēta līdz brīdim, kamēr studiju programma tiek akreditēta un ir spēkā studiju programmas licence. Kredīta izmaksas apturēšanas laikā valsts turpina maksāt studiju kredīta procentus."

7. Izteikt 35.1 punktu šādā redakcijā:

"35.1 Studiju un studējošo kredītus, kas garantēti no valsts budžeta līdzekļiem, kredītiestāde piešķir attiecīgajam gadam pieejamā garantijas finansējuma ietvaros."

8. Izteikt 58. punktu šādā redakcijā:

"58. Valsts izglītības attīstības aģentūra ar 2020. gada 1. jūliju izpilda Ministru kabineta 2001. gada 29. maija noteikumos Nr. 219 "Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts no valsts budžeta līdzekļiem", Ministru kabineta 2001. gada 29. maija noteikumos Nr. 220 "Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu" un Ministru kabineta 2001. gada 23. oktobra noteikumos Nr. 445 "Kārtība, kādā no valsts budžeta līdzekļiem tiek piešķirts un atmaksāts studējošo kredīts" Studiju un zinātnes administrācijai noteiktās funkcijas, neveicot grozījumus noslēgtajos studiju un studējošo kredītlīgumos. Valsts izglītības attīstības aģentūra ar 2020. gada 1. jūliju administrē kredītam pielīdzināto zinātniskā grāda ieguvei paredzēto stipendiju atmaksu Ministru kabineta 2001. gada 29. maija noteikumos Nr. 219 "Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts no valsts budžeta līdzekļiem" noteiktajā kārtībā Ministru kabineta 2004. gada 24. augusta noteikumu Nr. 740 "Noteikumi par stipendijām" 35. punktā noteiktajos gadījumos."

9. Papildināt ar 58.1 punktu šādā redakcijā:

"58.1 Valsts izglītības attīstības aģentūra uztur informācijas sistēmu "Studiju kreditēšana no valsts budžeta līdzekļiem". Minētajā sistēmā reģistrē informāciju par Ministru kabineta 2001. gada 29. maija noteikumu Nr. 219 "Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts no valsts budžeta līdzekļiem" kārtībā izsniegtajiem studiju kredītiem un kredītam pielīdzinātajām stipendijām doktora grāda ieguvei. Informācijas sistēmā iekļauj šādu informāciju: studiju kredīta vai kredītam pielīdzinātās stipendijas zinātniskā grāda ieguvei saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods, e-pasts, tālrunis, dzīvesvietas adrese, augstskola un studiju programma, kuras apguvei izsniegts studiju kredīts vai kredītam pielīdzinātā stipendija zinātniskā grāda ieguvei, eksmatrikulācijas datums, studiju kredīta vai kredītam pielīdzinātās stipendijas zinātniskā grāda ieguvei līguma numurs, līgumsumma, pamatsummas parāds, procentu parāds, soda procentu parāds, studiju kredīta vai kredītam pielīdzinātās stipendijas zinātniskā grāda ieguvei atmaksas uzsākšanas datums, maksājumu grafiks, veiktā pamatsummas, procentu, soda procentu atmaksa, faktiskais pamatsummas atlikums – parāda summa vai pārmaksa, studiju kredīta vai kredītam pielīdzinātās stipendijas zinātniskā grāda ieguvei dzēšana."

10. Papildināt ar 63. punktu šādā redakcijā:

"63. Šo noteikumu 32.2 punkts stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Izglītības un zinātnes ministra pienākumu izpildītājs ‒
labklājības ministrs G. Eglītis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!