• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2023. gada 25. aprīļa noteikumi Nr. 202 "Noteikumi par veselības pārbaudēm un medicīniskajām pretindikācijām ieroču glabāšanai un darbam ar ieročiem, kā arī apsardzes sertifikāta saņemšanai un apsardzes komersanta reģistrēšanai". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.2023., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/op/2023/82.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 203

Ražotāju organizāciju atzīšanas un atbalsta piešķiršanas kārtība

Vēl šajā numurā

27.04.2023., Nr. 82

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 202

Pieņemts: 25.04.2023.

OP numurs: 2023/82.2

2023/82.2
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 21 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 202

Rīgā 2023. gada 25. aprīlī (prot. Nr. 22 14. §)

Noteikumi par veselības pārbaudēm un medicīniskajām pretindikācijām ieroču glabāšanai un darbam ar ieročiem, kā arī apsardzes sertifikāta saņemšanai un apsardzes komersanta reģistrēšanai

Izdoti saskaņā ar Ieroču aprites likuma
27. panta sestās daļas 1. un 2. punktu, 
Apsardzes darbības likuma 7. panta ceturto daļu
un 14. panta trešās daļas 7. punktu

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka:

1.1. medicīniskās pretindikācijas ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem, kā arī apsardzes sertifikāta saņemšanai un apsardzes komersanta reģistrēšanai;

1.2. kārtību, kādā veic veselības pārbaudes personai, kura glabā (nēsā) ieročus un veic darbu ar ieročiem;

1.3. kārtību, kādā nosaka kārtējās veselības pārbaudes termiņu  personai, kura glabā (nēsā) ieročus un veic darbu ar ieročiem;

1.4. kārtību, kādā persona, kura glabā (nēsā) ieročus un veic darbu ar ieročiem, nosūtāma uz pirmstermiņa veselības pārbaudi;

1.5. kārtību, kādā izvērtē medicīnisko pretindikāciju esību personai, kura pretendē uz apsardzes sertifikāta saņemšanu vai apsardzes komersanta reģistrēšanu (turpmāk – pretendents).

II. Medicīniskās pretindikācijas un veselības pārbaudes kārtība 

2. Medicīniskās pretindikācijas ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem ir noteiktas šo noteikumu 1. pielikumā.

3. Pirmreizējo vai kārtējo veselības pārbaudi personai, kura glabā (nēsā) ieročus un veic darbu ar ieročiem (turpmāk – persona), pēc personas izvēles veic:

3.1. ģimenes ārsts, kura pacientu sarakstā persona ir reģistrēta un kura veselības aprūpē atrodas vismaz sešus mēnešus (turpmāk – ģimenes ārsts). Izvērtējot personas veselības stāvokli, ģimenes ārsts pamatojas uz psihiatra un narkologa sniegto atzinumu;

3.2. ārstniecības iestādē izveidota ārstu komisija, kuru vada ģimenes ārsts vai internists un kuras sastāvā ir neirologs, oftalmologs, otolaringologs, ķirurgs vai traumatologs ortopēds, psihiatrs un narkologs (turpmāk – ārstu komisija).

4. Ierodoties uz veselības pārbaudi pie ģimenes ārsta, persona ģimenes ārstam iesniedz pēdējā mēneša laikā izsniegtus psihiatra un narkologa atzinumus.

5. Pirmstermiņa veselības pārbaudi veic:

5.1. ārstu komisija;

5.2. ārstniecības iestādē izveidota specializēta medicīniskā komisija (turpmāk – specializētā medicīniskā komisija), ja ir pamatotas aizdomas par tādu medicīnisko pretindikāciju esību ieroču glabāšanai (nēsāšanai) vai darbam ar ieročiem, kas saistītas ar alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīgu, kaitējošu lietošanu vai atkarību vai patoloģisku tieksmi uz azartspēlēm. Komisijas sastāvā ir:

5.2.1. divi narkologi;

5.2.2. psihiatrs;

5.2.3. ģimenes ārsts vai internists;

5.2.4. neirologs;

5.2.5. oftalmologs;

5.2.6. otolaringologs;

5.2.7. ķirurgs vai traumatologs ortopēds.

6. Pirmreizējās vai kārtējās veselības pārbaudes laikā ģimenes ārsts vai ārstu komisija:

6.1. izvērtē personas veselības stāvokli, medicīnisko pretindikāciju esību ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem (1. pielikums) un, ja nepieciešams, nosūta personu veikt papildu izmeklējumus vai psiholoģisko īpašību pārbaudi pie klīniskā psihologa, kā arī pieprasa citu specialitāšu ārstu atzinumus vai, ja konkrētās personas veselības stāvokļa izvērtēšanai nepieciešams, ģimenes ārsts personu nosūta uz ārstu komisiju;

6.2. izsniedz atzinumu atbilstoši normatīvajiem aktiem par medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību par personas veselības stāvokli (Izraksts no stacionārā/ambulatorā pacienta medicīniskās kartes (veidlapa Nr. 027/u)). Atzinumā:

6.2.1. norāda datumu, kad veicama kārtējā veselības pārbaude, ja veselības pārbaudē personai nekonstatē medicīniskās pretindikācijas ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem;

6.2.2. norāda medicīniskās pretindikācijas ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem;

6.2.3. izdara attiecīgu atzīmi, ja personai nepieciešami redzes korekcijas vai aizsardzības līdzekļi, dzirdes palīgierīces, locekļu protēzes vai ortozes.

7. Psihiatrs un narkologs:

7.1. atbilstoši 1. pielikuma 1., 2. un 3. punktam izvērtē medicīnisko pretindikāciju esību ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem  un, ja nepieciešams, nosūta personu veikt papildu izmeklējumus vai psiholoģisko īpašību pārbaudi pie klīniskā psihologa;

7.2. izsniedz atzinumu atbilstoši normatīvajiem aktiem par medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību par personas veselības stāvokli (Izraksts no stacionārā/ambulatorā pacienta medicīniskās kartes (veidlapa Nr. 027/u)). Atzinumā norāda:

7.2.1. datumu, kad veicama kārtējā veselības pārbaude, ja veselības pārbaudē personai nekonstatē medicīniskās pretindikācijas ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem;

7.2.2. medicīniskās pretindikācijas ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem, ja tās konstatētas personai veselības pārbaudē;

7.3. ja nepieciešams, nosūta personu papildu izmeklēšanai pie klīniskā psihologa psiholoģisko un psihodiagnostisko testu veikšanai, veic bioķīmiskos izmeklējumus un ķīmiski toksikoloģiskos izmeklējumus, kā arī alkohola koncentrācijas kontroli izelpotajā gaisā un asinīs.

8. Lai pirmstermiņa veselības pārbaudē noskaidrotu, vai personai nav medicīnisko pretindikāciju ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem, ārstu komisija veic šo noteikumu 5. punktā minētās darbības, bet specializētā medicīniskā komisija (papildus šo noteikumu 5. punktā minētajām darbībām):

8.1. nodrošina personas narkoloģisko apskati;

8.2. novērtē personas psihisko stāvokli;

8.3. ja nepieciešams, nosūta personu papildu izmeklēšanai pie klīniskā psihologa psiholoģisko un psihodiagnostisko testu veikšanai, veic bioķīmiskos izmeklējumus un ķīmiski toksikoloģiskos izmeklējumus, kā arī alkohola koncentrācijas kontroli izelpotajā gaisā un asinīs.

9. Atzinumu par personas veselības stāvokli ārstu komisija vai specializētā medicīniskā komisija sniedz pēc visu nepieciešamo izmeklējumu veikšanas.

10. Ģimenes ārsts, ārstu komisijas vadītājs vai šo noteikumu 5.2. apakšpunktā minētās specializētās medicīniskās komisijas vadītājs aizpilda personas veselības pārbaudes karti (2. pielikums). Aizpildīto veselības pārbaudes karti pievieno pacienta ambulatorajai kartei vai sešus gadus glabā ārstniecības iestādē, kurā veica personas pirmreizējo, kārtējo vai pirmstermiņa veselības pārbaudi.

III.  Kārtējās veselības pārbaudes termiņa noteikšanas kārtība

11. Ģimenes ārsts, ārstu komisija vai specializētā medicīniskā komisija, nosakot kārtējās veselības pārbaudes termiņu, ņem vērā Ieroču aprites likumā noteikto veselības pārbaužu periodiskumu un personas veselības stāvokli (piemēram, ir prognozējams konkrētas slimības uzliesmojums, veselības stāvokļa pasliktināšanās) atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumam.

12. Ja personai tiek noteikta kāda no šo noteikumu 1. pielikuma 3.1., 3.2., 3.3., 3.4. apakšpunktā minētajām diagnozēm, kārtējo veselības pārbaudi veic katru gadu un turpina dinamisko novērošanu pie narkologa.

13. Ja personai ir šo noteikumu 1. pielikuma 6.1. apakšpunktā minētās medicīniskās pretindikācijas, kārtējo veselības pārbaudi veic ik pēc trim gadiem.

IV. Prasības pirmstermiņa veselības pārbaudei un tās veikšanas kārtība

14. Uz pirmstermiņa veselības pārbaudi nosūta personu, kas glabā (nēsā) ieročus un veic darbu ar tiem, ja ir pamatotas aizdomas, ka personai ir radušās šo noteikumu 1. pielikumā minētās medicīniskās pretindikācijas ieroču glabāšanai (nēsāšanai) vai darbam ar ieročiem. 

15. Ja Valsts policijas amatpersona pieņem lēmumu par personas nosūtīšanu uz ārstu komisiju vai alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu lietošanas dēļ uz specializēto medicīnisko komisiju veikt pirmstermiņa veselības pārbaudi, to noformē uz noteikta parauga veidlapas (3. pielikums), norādot pirmstermiņa veselības pārbaudes pamatojumu. Viens eksemplārs paliek Valsts policijā, otrs – pie personas, kuru nosūta uz pirmstermiņa veselības pārbaudi.

16. Ja ārstniecības persona atbilstoši savai kompetencei nosūta personu uz ārstu komisiju vai specializēto medicīnisko komisiju veikt pirmstermiņa veselības pārbaudi, ārstniecības persona sagatavo nosūtījumu (Izraksts no stacionārā/ambulatorā pacienta medicīniskās kartes (veidlapa Nr. 027/u)) atbilstoši normatīvajiem aktiem par medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību un norāda pirmstermiņa veselības pārbaudes pamatojumu.

17. Personas pienākums ir veikt pirmstermiņa veselības pārbaudi mēneša laikā no šo noteikumu 15. punktā minētā Valsts policijas lēmuma vai šo noteikumu 16. punktā ​​​​​minētā ārstniecības personas nosūtījuma saņemšanas dienas.

18. Ārstniecības persona par personas nosūtīšanu uz pirmstermiņa veselības pārbaudi informē Valsts policiju. 

V. Medicīniskās pretindikācijas un to izvērtēšanas kārtība pretendentam apsardzes sertifikāta saņemšanai vai apsardzes komersanta reģistrācijai

19. Medicīniskās pretindikācijas apsardzes sertifikāta saņemšanai un apsardzes komersanta reģistrēšanai ir noteiktas šo noteikumu 1. pielikuma 1., 2. un 3. punktā. 

20. Veselības pārbaudes laikā psihiatrs un narkologs:

20.1. izvērtē tās personas veselības stāvokli un medicīnisko pretindikāciju esību apsardzes sertifikāta saņemšanai un apsardzes darbības reģistrēšanai, kura pretendē uz apsardzes sertifikāta saņemšanu un apsardzes darbības reģistrēšanu apsardzes darbības reģistrā, un, ja nepieciešams, nosūta personu papildu izmeklējumu vai psiholoģisko īpašību pārbaudes veikšanai pie klīniskā psihologa;

20.2. pēc visu nepieciešamo izmeklējumu veikšanas izsniedz atzinumu atbilstoši normatīvajiem aktiem par medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību par pretendenta veselības stāvokli (Izraksts no stacionārā/ambulatorā pacienta medicīniskās kartes (veidlapa Nr. 027/u)). Atzinumā norāda:

20.2.1. datumu, kad veicama kārtējā veselības pārbaude, ja veselības pārbaudē pretendentam nekonstatē medicīniskās pretindikācijas apsardzes sertifikāta izsniegšanai;

20.2.2. medicīniskās pretindikācijas apsardzes sertifikāta saņemšanai un apsardzes komersanta reģistrēšanai.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Veselības ministre L. Meņģelsone

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 25. aprīļa
noteikumiem Nr. 202

Medicīniskās pretindikācijas ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem, kā arī apsardzes sertifikāta saņemšanai un apsardzes komersanta reģistrēšanai

Nr. p. k. Slimības un veselības problēmas Diagnozes kods atbilstoši SSK-101 Piezīmes
1. Psihiski un uzvedības traucējumi, kuri atzīstami par medicīniskajām pretindikācijām
1.1. Demence F00; F01; F02; F03  
1.2. Organisks amnestisks sindroms, delīrijs F04; F05  
1.3. Organiska halucinoze. Organiski katatoni traucējumi. Organiski murgi. Organiski afektīvi traucējumi – maniakāli, bipolāri, jaukti F06.0; F06.1; F06.2; F06.30; F06.31; F06.33 Nav iekļauts F06.32
1.4. Šizofrēnija, šizotipiski traucējumi un murgi F20; F21; F22; F23; F24; F25; F28; F29  
1.5.  Mānijas epizode. Bipolāri afektīvie traucējumi F30; F31  
1.6.  Smaga depresijas epizode F32.2; F32.3  
1.7.  Specifiski personības traucējumi (paranoīda, asociāla, emocionāli nestabila, histēriska personība). Jaukti personības traucējumi F60.0; F60.2; F60.3; F60.4; F61  
1.8.  Paradumu un dziņu traucējumi F63.1; F63.2; F63.3; F63.8; F63.9  
1.9.  Garīga atpalicība F70; F71; F72; F73  
1.10. Pervezīvi attīstības traucējumi (autisms) F84  

2. Psihiski un uzvedības traucējumi, kas ir izvērtējamās medicīniskās kontrindikācijas

Psihiski un uzvedības traucējumi, kas atzīstami par medicīniskām kontrindikācijām, izņemot gadījumu, ja personai veselības pārbaudes laikā konstatē piezīmēs norādīto veselības stāvokli un šādus kritērijus:

1) traucējumi bijuši anamnēzē, veselības pārbaudes laikā ir remisija, kas ilgāka par vienu gadu;

2) traucējumu intensitāte viegla vai vidēji smaga, norise ir īslaicīga, traucējumi labi padodas ārstēšanai, pacients ir līdzestīgs ārstēšanai vai ārstēšana nav nepieciešama;

3) nav bijušas stacionāras ārstēšanas epizodes sakarā ar sociāli bīstamu uzvedību (pret sevi vai apkārtējiem) pēdējo piecu gadu laikā;

4) nav novērota paškaitējoša uzvedība vai suicidāli mēģinājumi pēdējo piecu gadu laikā
2.1.

Organiski afektīvi traucējumi, depresīvs tips. Organiska trauksme, emocionāla labilitāte. Organiski disociatīvi traucējumi. Viegli kognitīvi traucējumi

F06.32; F06.4; F06.6; F06.7

Traucējumi viegli/mēreni izteikti, padodas ārstēšanai

2.2.

Personības un uzvedības traucējumi smadzeņu slimības, bojājuma vai disfunkcijas dēļ

F07

Traucējumi viegli/mēreni izteikti, bez komorbiditātes, nav sociālas funkcionēšanas traucējumu

2.3.

Viegla/vidēji smaga depresijas epizode

F32.0; F32.1

Viegla/vidēji smaga depresijas epizode, kas labi padodas ārstēšanai. Nav sociālās funkcionēšanas traucējumu

2.4.

Rekurenti depresīvi traucējumi

F33

Atkārtotas vieglas/vidēji smagas depresijas epizodes, kas labi padodas ārstēšanai. Nav sociālās funkcionēšanas traucējumu

2.5.

Hroniski, citi un neprecizēti garastāvokļa traucējumi

F34; F38; F39

Traucējumi viegli/mēreni izteikti, bez komorbiditātes, padodas ārstēšanai

2.6.

Fobiska trauksmainība, specifiskas fobijas

F40

Traucējumi viegli/mēreni izteikti, bez komorbiditātes, padodas ārstēšanai

2.7.

Cita veida trauksme (panika, ģeneralizēta trauksme, trauksme ar depresiju)

F41

Traucējumi viegli/mēreni izteikti, bez komorbiditātes, panikas lēkmes retas, labi padodas ārstēšanai

2.8. 

Obsesīvi kompulsīvi traucējumi

F42

Traucējumi viegli/mēreni izteikti, bez komorbiditātes, padodas ārstēšanai

2.9.

Reakcija uz smagu stresu un adaptācijas traucējumi

F43

Traucējumi viegli/mēreni izteikti, bez komorbiditātes, bez pašnāvības draudiem vai mēģinājuma

2.10.

Disociatīvi traucējumi. Somatoformi traucējumi. Citi neirotiski traucējumi

F44; F45; F48

Traucējumi viegli/mēreni izteikti, padodas ārstēšanai sešu mēnešu periodā. Traucējumi neierobežo sociālo funkcionēšanu

2.11. 

Ēšanas traucējumi

F50

Traucējumi viegli/mēreni izteikti, padodas ārstēšanai sešu mēnešu periodā. Traucējumi neierobežo sociālo funkcionēšanu

2.12.

Miega traucējumi (neorganiski). Somnambulisms. Bailes miegā. Nakts šausmas

F51

Traucējumi viegli/mēreni izteikti, padodas ārstēšanai sešu mēnešu periodā. Traucējumi neierobežo sociālo funkcionēšanu

2.13.

Psihiski un uzvedības traucējumi pēcdzemdību periodā

F53

Traucējumi viegli/mēreni izteikti, padodas ārstēšanai sešu mēnešu periodā pēc dzemdībām

2.14.

Specifiski personības traucējumi (šizoīda, anankastiska, trauksmaini izvairīga, atkarīga personība, citi precizēti personības traucējumi)

F60.1; F60.5; F60.6; F60.7; F60.8

Traucējumi kompensēti, būtiski neierobežo sociālo funkcionēšanu

2.15.

Stabilas personības pārmaiņas, kas nav saistītas ar smadzeņu bojājumu vai slimību

F62

Traucējumi būtiski neierobežo sociālo funkcionēšanu

2.16.

Dzimumidentitātes traucējumi

F64

Traucējumi neierobežo sociālo funkcionēšanu

2.17.

Seksuālās izvēles traucējumi, psihiski un uzvedības traucējumi, kas saistīti ar seksuālo attīstību un orientāciju

F65; F66

Traucējumi neierobežo sociālo funkcionēšanu

2.18. Citi un neprecizēti pieaugušo personības un uzvedības traucējumi F68; F69 Traucējumi neierobežo sociālo funkcionēšanu
2.19. Hiperkinētiski traucējumi F90 Traucējumi novērojami pieaugušo vecumā, tie ir viegli/mēreni izteikti, padodas ārstēšanai

3. Alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu (izņemot tabaku) pārmērīga, kaitējoša lietošana vai atkarība, patoloģiska tieksme uz azartspēlēm

Psihiski un uzvedības traucējumi, kas atzīstami par medicīniskām kontrindikācijām, izņemot gadījumu, ja personai veselības pārbaudes laikā konstatē piezīmēs norādīto veselības stāvokli un šādus kritērijus:

1) slimības norise ir viegla vai vidēji smaga; veselības traucējumi bija anamnēzē, pacients ir līdzestīgs ārstēšanai vai ārstēšana nav nepieciešama profilaktiskās vai dinamiskās novērošanas laikā;

2) pacientam ir veikti objektīvi papildu izmeklējumi (piemēram, bioķīmiski izmeklējumi, ķīmiski toksikoloģiskie izmeklējumi)
3.1. Alkohola pārmērīga, kaitējoša lietošana F10.1

Pretindikāciju nav pēc objektīvi pierādāma un izvērtējama stabila viena gada nelietošanas perioda un/vai ārstēšanās perioda

3.2. Narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīga, kaitējoša lietošana

F11.1; F12.1; F13.1; F14.1; F15.1; F16.1; F18.1; F19.1

Pretindikāciju nav pēc objektīvi pierādāma un izvērtējama stabila viena gada nelietošanas perioda vai ārstēšanās, ja nepieciešams 

3.3. Patoloģiska tieksme uz azartspēlēm F63.0

Pretindikāciju nav pēc objektīvi pierādāma un izvērtējama stabila viena gada nespēlēšanas un/vai ārstēšanās perioda

3.4.  Alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu atkarība

F10.2; F11.2; F12.2; F13.2; F14.2; F15.2; F16.2; F18.2; F19.2

Pretindikāciju nav pēc objektīvi pierādāma un izvērtējama trīs gadu stabila nelietošanas un ārstēšanās perioda, kas, ja nepieciešams, var ilgt līdz pieciem gadiem stabilas remisijas sasniegšanai

4. Redzes traucējumi2
4.1. Binokulārās redzes asums zemāks par 0,5 (arī ar redzi koriģējošām lēcām), skatoties ar abām acīm vienlaikus, vājāk redzīgajā acī redzes asums zemāks par 0,2 (arī ar redzi koriģējošām lēcām)  -   
4.2.  Redzes horizontālais lauks mazāks par 120 grādiem, tā plašums mazāks par 50 grādiem laterāli un 20 grādiem mediāli, redzes traucējumi 20 centrālo grādu rādiusā  -   
4.3. Vienīgajā redzīgajā acī redzes asums zemāks par 0,7 (arī ar redzi koriģējošām lēcām)   -  Nepieciešams oftalmologa atzinums, ka šis monokulārās redzes stāvoklis ir pastāvējis pietiekami ilgi (vismaz 6 mēnešus), lai būtu notikusi pielāgošanās, un ka šīs acs redzes lauks atbilst šā pielikuma 4.2. apakšpunktā minētajām prasībām

5. Neiroloģiskās slimības un sindromi2

Personas veselības stāvokli atsevišķos izņēmuma gadījumos izvērtē ārsts speciālists (neirologs)
5.1. Perifērās un centrālās nervu sistēmas traucējumu dēļ radušās roku, kāju vai ķermeņa parēzes un paralīzes  -  Pēc neirologa atzinuma
5.2. Cerebelārās un citas ataksijas  -   
5.3. Motoriskā neirona saslimšanas  -   
5.4. Progresējošās muskuļu un neiromuskulārās slimības  -  
5.5. Parkinsona slimība vai sindroms (no 3. pakāpes)  -   
5.6. Alcheimera slimība vai citas progresējošas deģeneratīvas centrālās nervu sistēmas slimības  -  
5.7. Epilepsija ar samaņas zudumu un automātismiem  -  
5.8. Dažādu iemeslu izveidojušās encefalopātijas ar mentāliem traucējumiem  -  
6. Iekšķīgās slimības2
6.1. 

Cukura diabēts, ja konstatēta atkārtota smaga hipoglikēmija, kas nav saistīta ar nepareizu terapijas izvēli, vai nepietiekama šīs problēmas apzināšanās

 - 

Ja lieto medikamentus, kas var izraisīt hipoglikēmiju, jāņem vērā šādi kritēriji:

1) pēdējā gada laikā nav konstatēti nopietni hipoglikēmijas gadījumi, kad ir bijusi vajadzīga citas personas palīdzība;

2) persona pilnībā saprot un apzinās hipoglikēmijas risku, atpazīst hipoglikēmijas simptomus un ir apguvusi pašaprūpes iemaņas.

Personai, kurai ir cukura diabēts, jāpierāda, ka viņa apzinās hipoglikēmijas risku, pazīst hipoglikēmijas simptomus un spēj adekvāti kontrolēt cukura līmeni asinīs.

Personai nav citu cukura diabēta radītu komplikāciju, kas būtu uzskatāmas par medicīnisku kontrindikāciju ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem.

Personas veselības stāvokli atsevišķos izņēmuma gadījumos izvērtē ārsts speciālists (endokrinologs), pamatojoties uz regulārām medicīniskām pārbaudēm, kuru intervāls nepārsniedz trīs gadus

6.2. Q-miokarda infarkts pēdējo triju mēnešu laikā  -  
6.3. IV klases slodzes un miera stenokardija, nestabilās stenokardijas epizodes (biežāk nekā divas reizes gadā)  -  
6.4. Sirds ritma traucējumi ar bezsamaņas lēkmēm. Pacienti ar implantētiem kardioverteriem defibrilatoriem, kuriem sirds ritma korekcijai nepieciešama elektroimpulsu terapija  -  
6.5. Arteriālās hipertensijas 2. un 3. pakāpe ar biežām hipertensīvām krīzēm (vairāk nekā četras pēdējā gada laikā vai hipertensīvās krīzes ar smadzeņu asinsrites traucējumiem pēdējā pusgadā)  -  
6.6. Jebkura cita iekšķīga slimība, ja ir pamatota prognoze, ka slimības norises smagums vai stāvokļa pēkšņa pasliktināšanās var izraisīt galvas smadzeņu darbības traucējumus vai citādi apdraudēt personas vai apkārtējo drošību  -  
7. Dzirdes traucējumi2
Personas veselības stāvokli atsevišķos izņēmuma gadījumos izvērtē ārsts speciālists (otolaringologs), nosakot traucējumu smaguma pakāpi, kā arī veselības pārbaužu periodiskumu
7.1. Pilnīgs kurlums vienai ausij un runas balss nedzirdēšana ar otru ausi triju metru attālumā, čukstus balss nedzirdēšana metra attālumā vai runas balss nedzirdēšana ar katru ausi divu metru attālumā  -   
7.2. Hronisks vienpusējs vai abpusējs strutains, nelabvēlīgs vidusauss iekaisums ar holesteatomu, granulācijām vai polipu  -  
7.3. Hronisks strutains mastoidīts, sarežģījumi pēc mastoidektomijas (cista, fistulas)  -  
8. Traumas un to sekas, fiziskie trūkumi, kuru dēļ persona nav spējīga lietot šaujamieroci2
8.1. Mazkustīgas rētas un ievainojumi, kuru dēļ ir traucētas roku kustības, ļoti izteikti kakla kustības ierobežojumi, nepareizi saauguši vai nesaauguši lūzumi, noturīgas izmaiņas lielajās locītavās, kuru dēļ ievērojami traucētas roku kustības, kā arī noturīgas izmaiņas mugurkaulā, kuru dēļ ir traucētas tā kustības  -   
8.2. Vienas vai abu roku, kā arī plaukstas deformācijas, kuru dēļ ir ievērojami traucētas to kustības  -  
8.3. Pirmā pirksta, divu vai vairāku pirkstu trūkums labajai rokai vai labās rokas nekustīgums, vai fleksijas kontraktūra ar pilnīgu viena pirksta saliekumu, plaukstas tvērējfunkcijas traucējumi (kreiļiem atbilstoši kreisā roka)  -   
8.4. Pirmā pirksta, triju vai vairāku pirkstu trūkums kreisajai rokai vai kreisās rokas nekustīgums, vai kontraktūra ar pilnīgu vismaz viena pirksta saliekumu, plaukstas tvērējfunkcijas traucējumi (labročiem atbilstoši labā roka)  -  

Piezīmes.

1 Starptautiskā statistiskā slimību un veselības problēmu klasifikatora 10. redakcija.

2 Nevērtē fiziskās personas, kuras vēlas saņemt vai ir saņēmušas ieroču kolekcijas atļauju, juridisko personu, kas vēlas saņemt vai ir saņēmušas ieroču glabāšanas vai  kolekcijas atļauju, vai speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai ar ieročiem, munīciju vai speciālajiem līdzekļiem, dalībniekus, vadītājus un komercsabiedrības pārvaldes (pārstāvības) amatpersonas.

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 25. aprīļa
noteikumiem Nr. 202

Veselības pārbaudes karte

Vārds     Uzvārds  
                           
Personas kods                         
   
Adrese  

(vajadzīgo atzīmēt ar x):

Pirmreizējā veselības pārbaude
 
Kārtējā veselības pārbaude
Pirmstermiņa veselības pārbaude

Anamnēze:

saslimšanas pēdējo triju gadu laikā    
bieži lietotie medikamenti    
regulāri lietotie medikamenti    
             
Traumas Nav Ir   Kādas  
Epilepsijas lēkmes Nav   Ir      
Operācijas Nav   Ir   Kādas  
Redzes traucējumi Nav   Ir   Kādi  
Dzirdes traucējumi Nav   Ir   Kādi  
Hroniskas aknu slimības Nav Ir Kādas
Hroniskas nieru slimības Nav Ir Kādas
Cukura diabēts Nav   Ir   Kāds  
Sirds–asinsvadu slimības Nav   Ir Kādas  
Arteriāla hipertensija Nav Ir Cik sen  
Arteriālais spiediens   Krīzes  
Elpošanas ceļu slimības Nav Ir   Kādas  
 
Vai esat vērsies pēc palīdzības un ārstējies pie narkologa? Kad
Ir/ir bijušas atkarības problēmas Kādas
Vai esat vērsies pēc palīdzības un ārstējies pie psihiatra? Kad
Ir/ir bijušas psihiskas saslimšanas Kādas

Ar parakstu apliecinu, ka sniegtās ziņas ir patiesas un esmu brīdināts(-a), ka par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu iestājas atbildība, kas paredzēta Latvijas Republikas normatīvajos aktos.

20___. gada ___. __________________

                 
Objektīvā atradne:             (paraksts)  
Psihisku traucējumu simptomi Nav   Ir   Kādi      
Patoloģiski neiroloģiskie simptomi Nav   Ir   Kādi      
Jušanas, kustību traucējumi Nav   Ir   Kādi      
Sirds–asinsvadu slimību simptomi Nav   Ir   Kādi      
           
Pulss   (reizes minūtē) asinsspiediens   mm Hgst
                 
 Plaušu slimību simptomi   Nav     Ir     Kādi      
 Nieru slimību simptomi   Nav     Ir     Kādi      
 Traumu sekas   Nav     Ir     Kādas      
 Dzirdes traucējumi   Nav     Ir     Kādi      
         
  Dx =         metri
    (čukstus, balsī)    
  Sin =       metri
                 
 Redzes traucējumi   Nav     Ir     Kādi  
  Visus Dx =
  Sin =
Īpašas piezīmes  
  (nepieciešamie papildu izmeklējumi vai ekspertīze)

Atzinums

Nav konstatētas medicīniskās pretindikācijas ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem:

Īpašas piezīmes (vajadzīgo atzīmēt ar x):

    jālieto brilles vai kontaktlēcas
    jālieto dzirdes palīgierīces
    jālieto locekļu protēzes vai ortozes
   
Kārtējā veselības pārbaude jāveic līdz  
   
Konstatētas medicīniskās pretindikācijas ieroču
glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem
 
  (norādīt iemeslu)
   
Netika vērtēti fiziski trūkumi, kuru dēļ persona nav spējīga lietot
šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci
 
   
Ģimenes ārsts/komisijas vadītājs  
  (vārds, uzvārds, paraksts)

Z. v.

20__. gada ___. ___________________

 

3. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 25. aprīļa
noteikumiem Nr. 202

Lēmums par personas nosūtīšanu uz pirmstermiņa veselības pārbaudi

Saskaņā ar Ministru kabineta 2023. gada 25. aprīļa noteikumu Nr. 202 "Noteikumi par veselības pārbaudēm un medicīniskajām pretindikācijām ieroču glabāšanai un darbam ar ieročiem, kā arī apsardzes sertifikāta saņemšanai un apsardzes komersanta reģistrēšanai" 14. punktu lūdzu ārstu komisiju/specializēto medicīnisko komisiju (vajadzīgo pasvītrot) veikt pirmstermiņa veselības pārbaudi personai, kura saņēmusi ieroču glabāšanas, nēsāšanas vai kolekcijas atļauju, atļauju darbam ar ieročiem vai šaušanas instruktora sertifikātu:

  ,                   -                 ,
(vārds, uzvārds)   (personas kods)   
     
dzīvo     
  (dzīvesvietas adrese)   
       ,

sakarā ar aizdomām par medicīniskām pretindikācijām ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem, par ko liecina

20____. gada ____. _______________

Z. v.  
  (iestādes nosaukums)
   
Amatpersona  
  (amats, vārds, uzvārds, paraksts)
Es,________________________________ ,                   -                ,  
________________________________          

lēmumu par nosūtīšanu uz pirmstermiņa veselības pārbaudi saņēmu

20____ . gada ____________________    
    (paraksts par lēmuma saņemšanu)

Esmu informēts par pienākumu ierasties uz pirmstermiņa veselības pārbaudi mēneša laikā no Valsts policijas lēmuma saņemšanas dienas.

(vārds, uzvārds, paraksts)

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!