• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jelgavas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas pilsētas domes 2024. gada 25. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 24-12 "Pabalsti un atlīdzība audžuģimenei Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.2024., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/op/2024/102.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 24-14

Grozījumi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2024. gada 20. februāra saistošajos noteikumos Nr. 24-1 "Jelgavas valstspilsētas pašvaldības budžets 2024. gadam"

Vēl šajā numurā

28.05.2024., Nr. 102

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 24-12

Pieņemts: 25.04.2024.

OP numurs: 2024/102.4

2024/102.4
RĪKI

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 24-12

Jelgavā 2024. gada 25. aprīlī (prot. Nr. 5, 7. p.)

Pabalsti un atlīdzība audžuģimenei Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā

Precizēti ar 2024. gada 23. maija lēmumu Nr. 6/4

Izdoti saskaņā ar
Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu
un Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija
noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi"
78. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka pabalsta bērna uzturam, pabalsta apģērba un vienreizēja pabalsta mīkstā inventāra iegādei (turpmāk – pabalsti), kā arī atlīdzības par audžuģimenes pienākumu veikšanu uz laiku, kas ir īsāks par vienu mēnesi (turpmāk – atlīdzība), apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā.

2. Noteikumu izpratnē audžuģimene ir ģimene vai persona, kura ieguvusi audžuģimenes statusu un kurā ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas valstspilsētas bāriņtiesa" (turpmāk – bāriņtiesa) lēmumu ir ievietots bērns.

3. Līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē ar attiecīgo audžuģimeni (turpmāk – līgums) slēdz Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" (turpmāk – JSLP).

4. Pabalstus un/vai atlīdzību piešķir, neizvērtējot audžuģimenes materiālo situāciju.

5. Pabalstus un/vai atlīdzību ir tiesīgs pieprasīt viens no audžuvecākiem (turpmāk – iesniedzējs).

6. Lai saņemtu pabalstus un/vai atlīdzību, iesniedzējs iesniedz iesniegumu JSLP: e-adresē vai e-pastā soc@soc.jelgava.lv, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, vai klātienē Pulkveža Oskara Kalpaka ielā 9, Jelgavā, vai nosūtot pa pastu Jelgavas sociālo lietu pārvalde, Pulkveža Oskara Kalpaka ielā 9, Jelgavā, LV-3001.

7. Lēmumu par pabalstu un/vai atlīdzības piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt pieņem ar JSLP vadītāja rīkojumu izveidota JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupa ne vēlāk kā mēneša laikā no dienas, kad saņemts iesniedzēja iesniegums.

8. Iesniedzēja pienākums ir nekavējoties ziņot JSLP par izmaiņām apstākļos, kas bija par pamatu pabalstu un/vai atlīdzības saņemšanai.

9. Pabalstus un/vai atlīdzību izmaksā pēc JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupas lēmuma pieņemšanas līdz kārtējā mēneša 15. vai 30. datumam.

10. JSLP ir tiesīga pieprasīt audžuģimenei sniegt pārskatu par piešķirto pabalstu un/vai atlīdzības izlietojumu.

II. Pabalstu apmērs un izmaksas kārtība

11. Pabalsts bērna uzturam mēnesī audžuģimenē tiek noteikts divkārša Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmērā.

12. Pabalsts bērna uzturam tiek aprēķināts un piešķirts saskaņā ar noslēgto līgumu proporcionāli dienu skaitam, sākot ar dienu, kad bērns ievietots audžuģimenē.

13. Pabalsta bērna uzturam izmaksu pārtrauc, ja beidzas līgumā noteiktais termiņš vai ar dienu, kad ar bāriņtiesas lēmumu tiek pārtraukta bērna uzturēšanās audžuģimenē.

14. Audžuģimene, kurai piešķirts pabalsts bērna uzturam, informē JSLP par apstākļiem, kas varētu būt par iemeslu pabalsta izmaksas pārtraukšanai. Informācija sniedzama e-pastā soc@soc.jelgava.lv ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā pēc minēto apstākļu iestāšanās.

15. Ja bērns atrodas patvaļīgā prombūtnē, ir policijas meklēšanā vai bērnam tiek piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, audžuģimene informē JSLP par bērna prombūtnes dienām. Informācija sniedzama e-pastā soc@soc.jelgava.lv ne vēlāk kā piecu dienu laikā pēc bērna prombūtnes fakta konstatēšanas. JSLP veic pabalsta bērna uzturam pārrēķinu atbilstoši bērna faktiskajām uzturēšanās dienām audžuģimenē.

16. JSLP bērna uzturēšanai audžuģimenei piešķir:

16.1. pabalstu apģērba iegādei 100,00 euro apmērā katram 6 mēnešu periodam;

16.2. vienreizēju pabalstu mīkstā inventāra iegādei 150,00 euro, ievietojot bērnu audžuģimenē.

17. Pabalsta apģērba iegādei pārtrauc, ja beidzas līgumā noteiktais termiņš vai ar dienu, kad ar bāriņtiesas lēmumu tiek pārtraukta bērna uzturēšanās audžuģimenē.

18. Pabalstus, kas ir noteikti noteikumu 11. un 16. punktā pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

III. Atlīdzības apmērs un izmaksas kārtība

19. Atlīdzība par audžuģimenes pienākumu veikšanu tiek maksāta, ja bērns (bērni) audžuģimenē ievietoti uz laiku, kas ir īsāks par vienu mēnesi. Atlīdzību par audžuģimenes pienākumu veikšanu nosaka proporcionāli dienu skaitam, kuras bērns (bērni) dzīvo audžuģimenē, par pamatu ņemot valstī noteikto atlīdzības apmēru mēnesī.

20. Atlīdzību par audžuģimenes pienākumu veikšanu, ja bērns (bērni) audžuģimenē ievietoti uz laiku, kas ir īsāks par vienu mēnesi, pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

IV. Lēmuma par pabalstu un/vai atlīdzības piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

21. JSLP Pabalstu piešķiršanas darba grupas lēmumu par pabalstu un/vai atlīdzības piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt var apstrīdēt JSLP vadītājam Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

22. JSLP vadītāja pieņemto lēmumu par pabalstu un/vai atlīdzības piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt var apstrīdēt Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

23. Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

V. Noslēguma jautājumi

24. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

25. Ar noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušiem Jelgavas pilsētas pašvaldības 2015. gada 12. novembra saistošos noteikumus Nr. 15-22 "Jelgavas valstspilsētas pašvaldības palīdzība audžuģimenēm" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 234. nr.).

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

 

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2024. gada 25. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 24-12 "Pabalsti un atlīdzība audžuģimenei Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1. Saistošo noteikumu "Pabalsti un atlīdzība audžuģimenei Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā" projekts (turpmāk – saistošo noteikumu projekts) izstrādāts ar mērķi noteikt pabalstu apmēru, pabalstu un/vai atlīdzības piešķiršanas un izmaksas kārtību Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Pabalsti un/vai atlīdzība audžuģimenei ir Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) materiālais atbalsts audžuģimenei, kuru piešķir saskaņā ar noslēgto līgumu par audžuģimenes pakalpojumu, neizvērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju.

2. Saskaņā ar Pašvaldību likuma, kas stājās spēkā 2023. gada 1. janvārī, pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanos, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam, piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

3. Saistošo noteikumu projekta izdošanas tiesiskais pamats ir noteikts Pašvaldību likuma 44. panta otrajā daļā, kas nosaka, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

4. Izvērtējot Jelgavas pilsētas pašvaldības 2015. gada 12. novembra saistošos noteikumus Nr. 15-22 "Jelgavas valstspilsētas pašvaldības palīdzība audžuģimenēm", tika pieņemts lēmums izdot jaunus saistošos noteikumus ar atsauci izdošanas tiesiskajā pamatā uz Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu.

5. Saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumu" (turpmāk – MK Nr. 354) 78. punktu pabalstu bērna uzturam un pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenei izmaksā no tās pašvaldības budžeta līdzekļiem, kura noslēgusi līgumu ar audžuģimeni. Pašvaldībai jānosaka pabalsta apmēru bērna uzturam, ņemot vērā, ka tas mēnesī nedrīkst būt mazāks par 215,00 euro par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai un 258,00 euro par bērnu vecumā no septiņiem gadiem līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai.

6. Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā pabalsta bērna uzturam apmērs piešķirts papildus valsts noteiktajam pabalstam bērna uzturam mēnesī audžuģimenei un tas noteikts divkārša Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmērā bērnam. 2024. gadā tiek maksāts pabalsts bērna uzturam mēnesī 350,00 euro par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai un 420,00 euro par bērnu vecumā no septiņiem gadiem līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, attiecīgi pabalsts bērna uzturam Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā ir lielāks par 135,00 euro par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai un par 162,00 euro par bērnu vecumā no septiņiem gadiem līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai. 2023. gadā Jelgavas valstspilsētas pašvaldība nodrošināja pabalstu bērna uzturam 28 bērniem, kuri saņem ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu audžuģimenēs.

7. Bērna uzturēšanai audžuģimenē pabalsts apģērba iegādei noteikts 100,00 euro apmērā katram sešu mēnešu periodam un vienreizējs pabalsts mīkstā inventāra iegādei – 150,00 euro apmērā, ievietojot bērnu audžuģimenē.

8. Saskaņā ar MK Nr. 354 78. punktu atlīdzība par audžuģimenes pienākumu veikšanu tiek maksāta, ja bērns (bērni) audžuģimenē ievietoti uz laiku, kas ir īsāks par vienu mēnesi. Atlīdzību par audžuģimenes pienākumu veikšanu nosaka proporcionāli dienu skaitam, kuras bērns (bērni) dzīvo audžuģimenē, par pamatu ņemot valstī noteikto atlīdzības apmēru mēnesī (uz 01.01.2024. – 171,00 euro).

9. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

10. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos tiek atzīti par spēku zaudējušiem Jelgavas pilsētas pašvaldības 2015. gada 12. novembra saistošie noteikumi Nr. 15-22 "Jelgavas valstspilsētas pašvaldības palīdzības audžuģimenēm" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 234. nr.).

11. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti audžuģimenēm tiek noteikti citā normatīvajā aktā.

12. Precizējums saistošajos noteikumos izstrādāts, ievērojot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas 08.05.2024. atzinumu Nr. 1-18/2857 "Par saistošajiem noteikumiem Nr. 24-12". Redakcionāli tiek precizēts saistošo noteikumu izdošanas tiesiskais pamatojums, svītrojot atsauci uz Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" 77. punktu, jo tas nesatur deleģējumu pašvaldībai saistošo noteikumu izdošanai.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  1. Nav ietekmes uz ieņēmumu daļu.

2. Nav ietekmes uz izdevumu daļu, jo 2024. gada Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" (turpmāk – JSLP) budžetā ir paredzēti līdzekļi pabalstiem audžuģimenēm 32 bērniem par kopējo summu 152040,00 euro, tajā skaitā:

• pabalstam bērna uzturam par kopējo summu 145040,00 euro, tajā skaitā: 39200,00 euro (9 bērni līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai x 350,00 euro mēnesī x 12 mēneši un 1 bērns līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai x 350,00 euro x 4 mēneši) un 105840,00 euro (21 bērns no 7 gadu vecumam līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai x 420,00 euro x 12 mēneši);

• pabalstam apģērba iegādei 6400,00 euro (32 bērni x 100,00 euro x 2 reizes gadā);

• vienreizēja pabalsta mīkstā inventāra iegādei 600,00 euro (4 bērni x 150,00 euro vienreizēja pabalsta apmērs mīkstā inventāra iegādei, ievietojot bērnu audžuģimenē).

3. Papildu līdzekļi saistošo noteikumu realizēšanai nav nepieciešami.

4. Ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā nav paredzēta.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  1. Sociālā ietekme – Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā tiek noteikts lielāks, salīdzinot ar valstī noteikto, pabalsts bērna uzturam audžuģimenē, kas ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva, un tās mērķis ir veicināt audžuģimeņu kustības attīstību Jelgavā un nodrošināt bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem institūcijai alternatīvu ārpusģimenes aprūpes formu – ģimenisko vidi audžuģimenē.

2. Nav ietekmes uz vidi.

3. Nav ietekmes uz veselību.

4. Nav ietekmes uz uzņēmējdarbību.

5. Nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Neietekmē.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Neietekmē pašvaldības funkcijas un cilvēkresursus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildē nav paredzēts izveidot jaunu institūciju. 
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir samērīgi.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  1. Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 25.03.2024. tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jelgava.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 08.04.2024.

2. Par saistošo noteikumu projektu pašvaldība nav saņēmusi viedokļus un priekšlikumus.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!