• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cēsu novada domes 2024. gada 18. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 11 "Par kārtību, kādā Cēsu novada pašvaldība piedalās novada nozīmes infrastruktūras objektu jaunas būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2024., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/op/2024/104.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 13

Cēsu novada pašvaldības nolikums

Vēl šajā numurā

30.05.2024., Nr. 104

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Cēsu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 11

Pieņemts: 18.04.2024.

OP numurs: 2024/104.4

2024/104.4
RĪKI

Cēsu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 11

Cēsīs 2024. gada 18. aprīlī

Par kārtību, kādā Cēsu novada pašvaldība piedalās novada nozīmes infrastruktūras objektu jaunas būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā

Apstiprināti ar Cēsu novada domes
18.04.2024. lēmumu Nr. 171

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu, un Zemes pārvaldības likuma
8.1 panta ceturto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi "Par kārtību, kādā Cēsu novada pašvaldība piedalās novada nozīmes infrastruktūras objektu jaunas būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā" (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā fiziskas un juridiskas personas var ierosināt Cēsu novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā esošo infrastruktūras objektu jaunas būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanu, saskaņā ar Cēsu novada Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, Teritorijas plānojumu un Cēsu novada pašvaldības domes lēmumiem.

2. Noteikumi paredz tādu Pašvaldības administratīvajā teritorijā publiskai lietošanai paredzētu ielu un ceļu jaunas būvniecības līdzfinansēšanu, kuru būvniecība netiek plānota Pašvaldības tuvāko piecu gadu investīciju plānā, bet paredzēta novada attīstības plānā.

3. Līdzfinansējuma objekts – Ielu vai ceļu jauna būvniecība vai pārbūve, tai skaitā ūdensapgādes, sadzīves kanalizācijas, lietus ūdens kanalizācijas un apgaismojuma tīklu būvniecība, kas paredzēti publiskai lietošanai.

4. Līdzfinansējuma ierosinātājs – juridiska vai fiziska persona, kuras īpašumā ir nekustamais īpašums uz kura ir paredzēta Ielu vai ceļu jauna būvniecība vai pārbūve tai skaitā ūdensapgādes, sadzīves kanalizācijas, lietus ūdens kanalizācijas tīklu būvniecību, kas paredzēti publiskai lietošanai vai juridiska, vai fiziska persona kura ierosina pašvaldības ceļa vai ielas būvniecību.

5. Pašvaldības līdzfinansējuma saņēmējs – fiziska vai juridiska persona, kura ir ierosinājusi Ielu vai ceļu jaunu būvniecību vai pārbūvi, tai skaitā ūdensapgādes, sadzīves kanalizācijas, lietus ūdens kanalizācijas tīklu būvniecību, kas paredzēti publiskai lietošanai un pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu par līdzfinansējuma sniegšanu.

II. Infrastruktūras objektu līdzfinansēšanas kārtība

6. Līdzfinansējuma ierosinātājam ir tiesības rakstveidā ierosināt atsevišķu infrastruktūras objektu līdzfinansēšanu, kuri pēc to izbūves tiek nodoti pašvaldības īpašumā:

6.1. Ielu vai ceļu jaunu būvniecību, tai skaitā ūdensapgādes, sadzīves kanalizācijas, lietus ūdens kanalizācijas un apgaismojuma tīklu būvniecību, kas paredzēti publiskai lietošanai;

6.2. Publiskā lietošanā esošu, privāto ielu, ceļu jaunu būvniecību vai pārbūvi, paredzot to nodošanu pašvaldības īpašumā pēc objekta nodošanas ekspluatācijā.

7. Pašvaldība līdzfinansējumu publiskai lietošanai paredzētu ceļu, ielu vai inženiertīklu būvniecībai piešķir gadījumos, ja:

7.1. plānota pašvaldības, privātas ielas vai ceļa izbūve vai pārbūve ar nesaistītu minerālmateriālu segumu, ietverot jaunas, publiskai lietošanai paredzētas inženierkomunikācijas, ūdensapgādes, sadzīves kanalizācijas un īpašums atbilst šo noteikumu nosacījumiem;

7.2. Iela vai ceļš ir izdalīts kā atsevišķs īpašums, kas ir reģistrēts zemesgrāmatā.

7.3. Pieguļošie zemes īpašumi ir sadalīti atsevišķos dzīvojamai apbūvei paredzētos īpašumos, kas reģistrēti zemesgrāmatā un ne mazāk kā 2 (diviem) piegulošajiem nekustamajiem īpašumiem ir spēkā esošas būvatļaujas dzīvojamo māju būvniecībai;

7.4. Ielai vai ceļam ir izstrādāts un būvvaldē apstiprināts būvprojekts.

8. Ielu vai ceļu jaunu būvniecību vai pārbūve, tai skaitā ūdensapgādes, sadzīves kanalizācijas, lietus ūdens kanalizācijas būvniecību pašvaldība, līdzfinansē līdz 70 % apmērā no ielas vai ceļa jaunas būvniecības vai pārbūves būvdarbu tāmes izmaksām, bet ne vairāk kā 10 000 EUR (desmit tūkstoši eiro) uz katriem 200 (divi simti) metriem vienas ielas vai ceļa.

9. Līdzfinansējumu infrastruktūras objektu jaunai būvniecībai vai pārbūvei piešķir Pašvaldības apstiprinātā budžeta ietvaros un finansiālo iespēju robežās.

10. Lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu pieņem ar pašvaldības izpilddirektora rīkojumu apstiprināta komisija.

11. Prioritāri tiek izskatītas Pašvaldības iespējas piešķirt līdzfinansējumu, ja:

11.1. Ierosinātāja līdzfinansējums pārsniedz 60 % no attiecīgās ielas vai ceļa jaunas būvniecības vai pārbūves darbu tāmes summas;

11.2. Ielu vai ceļu jaunbūves darbiem;

11.3. Pilnai ielas pārbūvei vai jaunbūvei ar cieto segumu un nepieciešamajām inženierkomunikācijām.

12. Līdzfinansējums netiek piešķirts kā komercdarbības atbalsts.

13. Pēc ielas vai ceļa, kuras/kura būvniecībai saņemts pašvaldības līdzfinansējums, pieņemšanas ekspluatācijā, tā/tas tiek nodots pašvaldībai, viena mēneša laikā no pieņemšanas ekspluatācijā brīža, atbilstoši pašvaldībā noteiktai kārtībai. Atbildīgās personas par ielas vai ceļa nodošanu pašvaldībai ir: Cēsu pilsētā un Vaives pagastā: pašvaldības Īpašumu apsaimniekošanas pārvalde, pašvaldības apvienību pārvaldēs: apvienības vadītājs.

III. Infrastruktūras objektu realizācijas kārtība

14. Lai ierosinātu infrastruktūras objektu līdzfinansēšanu, ierosinātājs līdz kārtējā gada 1. oktobrim iesniedz Pašvaldībai izskatīšanai rakstisku ierosinājumu, aizpildot šo noteikumu pielikumā noteikto pieteikumu un atkarībā no Ministru kabineta noteikumiem, kas nosaka vispārīgos būvnoteikumos noteiktās inženierbūvju grupas un būvniecības veidu:

14.1. Būvprojektu (ar tajā iekļautu ekonomisko daļu) un būvatļauju ar atzīmi par projektēšanas nosacījumu izpildi;

14.2. Paskaidrojuma rakstu ar Būvvaldes atzīmi par būvniecības ieceres akceptu un tāmi saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu, kas nosaka būvizmaksu noteikšanas kārtību, prasībām;

14.3. Apliecinošus dokumentus par būvdarbu izmaksu tirgus izpēti (ne mazāk kā 3 piedāvājumi).

15. Noteikumu 14. punktā minētos dokumentus izskata un lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu pieņem ar pašvaldības izpilddirektora rīkojumu apstiprināta komisija, kurā ietilpst Cēsu novada Būvvaldes pārstāvis, Īpašumu apsaimniekošanas pārvaldes pārstāvis, Attīstības pārvaldes pārstāvis, Finanšu pārvaldes pārstāvis, Juridiskās pārvaldes pārstāvis, ūdensapgādes un sadzīves kanalizācijas pakalpojuma sniedzēja pārstāvis.

16. Ja tiek pieņemts lēmums par infrastruktūras objektu jaunas būvniecības vai pārbūves darbu līdzfinansēšanu, ar ierosinātāju un darbu veicēju (trīspusējs līgums) tiek noslēgts līdzfinansēšanas līgums par līdzfinansējuma summu, projekta realizācijas kārtību.

17. Līdzfinansējuma ierosinātājs no jauna uzbūvētas, pārbūvētas, publiskai lietošanai paredzētās ielas, ceļus, ceļu paplašinājumus transportlīdzekļu novietošanai, kuru būvniecībai saņemts Pašvaldības līdzfinansējums, pēc to nodošanas ekspluatācijā ar pieņemšanas – nodošanas aktu, bez atlīdzības nodod Pašvaldības īpašumā.

18. Ja ielas izbūves ietvaros, kuras būvniecībai saņemts Pašvaldības līdzfinansējums, izbūvēti ielas ūdensvada vai kanalizācijas tīkli, ierosinātājs uzbūvētus ūdensapgādes vai sadzīves kanalizācijas tīklus, pēc to nodošanas ekspluatācijā ar pieņemšanas – nodošanas aktu, bez atlīdzības nodod pašvaldībai, kura pēc tam iegulda ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniedzēja uzņēmumā.

19. Pēc ielas ūdensvada un kanalizācijas tīklu nodošanas ekspluatācija, robežojošie zemes īpašnieki pieslēdzas šiem ūdensvada un kanalizācijas tīkliem līdz būves nodošanai ekspluatācijā.

20. Noteikumi stājas spēkā ar 2025. gada 1. februāri.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs

 

Pielikums
saistošajiem noteikumiem Nr. 11
"Par kārtību, kādā Cēsu novada pašvaldība piedalās
pašvaldības nozīmes infrastruktūras objektu
jaunas būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā"

PIETEIKUMS

Cēsu novada pašvaldības nozīmes infrastruktūras objekta jaunas būvniecības, pārbūves vai atjaunošanas darbu līdzfinansēšanai

Līdzfinansējuma objekta adrese

 
Līdzfinansējuma pieteicējs
vārds, uzvārds/ nosaukums  
personas kods/ reģ. nr.  
deklarētā dzīvesvieta/ juridiskā adrese  
faktiskā adrese  
kontaktinformācija saziņai: telefona numurs  
kontaktinformācija saziņai: e-pasts  
juridiskas personas kontaktpersona  
 
Projekta nepieciešamības pamatojums





 
Projekta mērķis, uzdevumi un plānotās aktivitātes




 
Projekta īstenošanas beigu termiņš:

 
Projekta finansējuma avoti
  Pašfinansējums Cits finansējums Pašvaldībai pieprasītais finansējums Kopā
Izmaksas [EUR]        
Izmaksas [%]       100
 
līdzfinansējuma pieteikumam pievienotie dokumenti (vajadzīgo atzīmēt)
Būvprojekts (ar tajā iekļautu ekonomisko daļu) un būvatļauja ar atzīmi par projektēšanas nosacījumu izpildi vai paskaidrojuma raksts ar būvvaldes atzīmi par būvniecības ieceres akceptu (atkarībā no būvniecības ieceres)
Izdevumu tāme (būvdarbu lokālā tāme, pakalpojumu izmaksu tāme)
Esošās situācijas fotofiksācija un citi vizuālie, vēsturiskie materiāli
Informācija par darba veicēju (pieredze, kvalifikācija)
Kopīpašnieku vienošanās par projekta realizāciju (ja attiecināms)
Dokumenti par būvdarbu izmaksu tirgus izpēti (ne mazāk kā 3 piedāvājumi)
   
Līdzfinansējuma pieteikuma iesniegšanas datums*  
Līdzfinansējuma pieteicēja/pilnvarotās personas paraksts*  

* Ailes neaizpilda, ja dokuments sagatavots elektroniski un parakstīts ar elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu

 

Cēsu novada domes 2024. gada 18. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 11
"Par kārtību, kādā Cēsu novada pašvaldība piedalās pašvaldības nozīmes infrastruktūras objektu jaunas būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu mērķis ir noteikt kārtību, kādā pašvaldība piedalās pašvaldības nozīmes infrastruktūras objektu būvniecībā, kā arī kārtību kādā pašvaldība sedz izmaksas par pašvaldības nozīmes infrastruktūras objektu būvniecību.

Saskaņā ar Zemes pārvaldības likuma 8.1 panta ceturto daļu pašvaldības dome izdod saistošos noteikumus, kuros paredz kārtību, kādā pašvaldība piedalās pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas būvniecībā un uzturēšanā, kā arī kārtību, kādā pašvaldība sedz izmaksas par pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas būvniecību un uzturēšanu.

Saistošie noteikumi veicinātu Cēsu novada pašvaldības ielu un ceļu tīkla attīstību, kā arī nodrošinātu vienotas sabiedrības iespējas un tiesības to izmantot.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Noteikumu izpilde notiks pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros. Noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu Noteikumu īstenošanu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu regulējums attiecas uz personām, kas vēlas izbūvēt pašvaldības nozīmes ceļus un ielas. Saistošie noteikumi sekmē transporta un inženiertīklu sakārtošanu, sabiedrības un operatīvā transporta piekļuvi īpašumiem, vides sakārtošanu, jaunu mikromobilitātes maršrutu savienojumu izveidi.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Noteikumu piemērošanas jautājumos var vērsties Cēsu novada būvvaldē, Apvienību pārvaldēs. Nav paredzētas papildus administratīvās procedūras izmaksas.

Noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un pašvaldības mājaslapā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Pašvaldībā netiks veidotas jaunas darba vietas. Pašvaldības atbildīgie speciālisti tiks iesaistīti Noteikumu ievērošanā, situācijas novērtēšanā un nepieciešamo pasākumu īstenošanā, lai panāktu noteikumos izvirzīto mērķu sasniegšanu.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Noteikumu izpildē tiks iesaistītas.

6.2. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošo likvidācija, reorganizācija. Izpildei nepieciešamie resursi tiek paredzēti pašvaldības budžeta ietvaros.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumu mērķis ir sniegt atbalstu sabiedrībai, kas veidojot privāto apbūvi un piekļuvi īpašumam, piedalās pašvaldībai nozīmīgu ceļu un ielu tīkla, tajā skaitā inženierkomunikāciju tīkla izbūvē. Infrastruktūras sakārtošana sekmē straujāku apbūvi un deklarēto iedzīvotāju skaita pieaugumu.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tiks publicēts Cēsu novada pašvaldības mājaslapā www.cesunovads.lv sadaļas apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti".

Noteikumu projekts bija publicēts pašvaldības mājaslapā no 2024. gada 5. marta 1. redakcija, noteikumu projekts ar papildinājumiem publicēts 2024. gada 4. aprīlī.

Publicēšanas laikā par noteikumu projektu tika saņemts vienas personas viedoklis, kura īpašumā ir zemes vienība, kura piešķietami atbilst noteikumos minētajam pašvaldības atbalstam ar priekšlikumu – kā papildus kritērijiem līdzfinansējumam vajadzētu būt metri, kvadrātmetri, būvdarbu apjoms, projekta lielums(attiecīgi koeficents). Saņemtais ierosinājums ir ņemts vērā.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!