• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ogres novada domes 2024. gada 30. maija saistošie noteikumi Nr. 22/2024 "Grozījumi Ogres novada pašvaldības 2023. gada 15. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 15/2023 "Pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtība studējošajiem, kuri studē valsts akreditētā augstākās izglītības studiju programmā un iegūst pedagogiem nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2024., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/op/2024/106.13

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Siguldas novada domes saistošie noteikumi Nr. 10

Mājas (istabas) dzīvnieku labturības noteikumi Siguldas novadā

Vēl šajā numurā

03.06.2024., Nr. 106

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ogres novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 22/2024

Pieņemts: 30.05.2024.

OP numurs: 2024/106.13

2024/106.13
RĪKI

Ogres novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Ogres novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 22/2024

Ogrē 2024. gada 30. maijā (prot. Nr. 8, 15.)

Grozījumi Ogres novada pašvaldības 2023. gada 15. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 15/2023 "Pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtība studējošajiem, kuri studē valsts akreditētā augstākās izglītības studiju programmā un iegūst pedagogiem nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju"

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

1. Izdarīt Ogres novada pašvaldības 2023. gada 15. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 15/2023 "Pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtība studējošajiem, kuri studē valsts akreditētā augstākās izglītības studiju programmā un iegūst pedagogiem nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju" šādus grozījumus:

1.1. izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Stipendiju var saņemt pilna un nepilna laika klātienes profesionālajās un bakalaura studiju programmās studējošie, sākot ar pirmo studiju gadu."

1.2. izteikt 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Studējošais var saņemt stipendiju par studijām vienā studiju programmā. Prioritāri atbalstāmās pedagogu kvalifikācijas atbilstoši turpmākās darbības izglītības pakāpei un veidam tiek noteiktas sekojošā secībā:

7.1. vispārējās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādes pedagogs;

7.2. pirmsskolas izglītības iestādes pedagogs;

7.3. profesionālās ievirzes izglītības iestādes pedagogs."

2. Šie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Helmanis

 

Ogres novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 22/2024 "Grozījumi Ogres novada pašvaldības 2023. gada 15. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 15/2023 "Pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtība studējošajiem, kuri studē valsts akreditētā augstākās izglītības studiju programmā un iegūst pedagogiem nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Ogres novada pašvaldības dome 2023. gada 15. jūnijā pieņēma saistošos noteikumus Nr. 15/2023 "Pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtība studējošajiem, kuri studē valsts akreditētā augstākās izglītības studiju programmā un iegūst pedagogiem nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju" (turpmāk – Saistošie noteikumi). Ogres novada Izglītības pārvalde izvērtējusi esošo pieredzi Saistošos noteikumu piemērošanā un konstatējusi, ka nepieciešams veikt izmaiņas, lai pilnveidotu atbalsta sistēmu jaunu kvalificētu pedagogu piesaistei Ogres novada izglītības iestādēs. Ogres novada Izglītības pārvalde konstatējusi, ka netiek pilnībā sasniegts sākotnēji plānotais mērķis – piesaistīt dabaszinātņu, tehnoloģiju un valodu jomas pedagogus, ja stipendijas piešķiršanas nosacījums ir tikai izglītības ieguve pilna laika klātienes augstākās izglītības programmās. Ņemot vērā valstī esošo ekonomisko situāciju, daudzi studenti izvēlas studēt nepilna laika studiju programmās, līdz ar to vajadzētu paplašināt iespējamo stipendijas saņēmēju pretendentu grupu – pilna un nepilna laika studiju programmās studējošie. Saistošo noteikumu grozījumos paredzēts arī noteikt prioritāri atbalstāmās pedagogu kvalifikācijas atbilstoši turpmākās darbības izglītības pakāpei un veidam – vispārējā pamatizglītības un vidējās izglītības iestādes pedagogs, pirmsskolas izglītības iestādes pedagogs, profesionālās ievirzes izglītības pedagogs.

Sagatavoti Saistošo noteikumu projekts "Grozījumi Ogres novada pašvaldības 2023. gada 15. jūnija saistošajos noteikumos "Pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtība studējošajiem, kuri studē valsts akreditētā augstākās izglītības studiju programmā un iegūst pedagogiem nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju"" un paskaidrojuma raksts.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Ogres novada pašvaldības budžetā ir paredzēti finanšu līdzekļi, ko piešķir pašvaldības stipendiju izmaksai studentiem, kas iegūst pedagoga kvalifikāciju. Papildu finansējuma piešķiršana nav plānota un nav paredzēta ietekme uz Ogres novada pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Stipendijas tiek piešķirtas studējošiem, kuri apgūst pedagoģijas programmas, un pēc studiju beigšanas piekrīt nodibināt darba tiesiskās attiecībās ar kādu no novada izglītības iestādēm, un nostrādāt izglītības iestādē pedagoga darbā atbilstoši iegūtajai kvalifikācijai ne mazāk kā divus gadus, skaitot no dienas, kad izdots izglītības dokuments, kas apliecina kvalifikācijas ieguvi.

Noteikumi iedzīvotāju veselību un uzņēmējdarbības vidi neietekmē.

Jaunu kvalificētu pedagogu piesaiste Pašvaldības izglītības iestādēm veicinās kvalitatīvāku izglītības pakalpojuma nodrošināšanu. Saistošie noteikumi varētu veicināt konkurenci, lai Pašvaldības izglītības iestādēm piesaistītu augsti kvalificētu un motivētus pedagogus.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Ogres novada Izglītības pārvalde organizē līguma slēgšanu ar studējošo par stipendijas izmaksāšanu.

Lēmumu par stipendijas piešķiršanu pieņem stipendiju piešķiršanas komisija. Komisija izsludina stipendiju konkursu, izskata studējošo iesniegumus, izvērtē to atbilstību šajos saistošajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem, pieņem lēmumu par stipendijas piešķiršanu un veic citas darbības, kas noteiktas šajos saistošajos noteikumos.

Lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Nav plānota ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu īstenošana neietekmē Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā izveido stipendiju piešķiršanas komisiju piecu cilvēku sastāvā, nosakot arī komisijas priekšsēdētāju un sekretāru.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošajos noteikumos noteiktā komisija izsludina pieteikšanos stipendiju konkursam laika posmā no 1. jūlija līdz 31. augustam, nosakot pieteikšanās termiņu ne mazāku kā divas nedēļas. Informācija par stipendiju konkursu publicējama tīmekļvietnē www.ogresnovads.lv, kā arī pēc iespējas citos masu informācijas līdzekļos.

Lēmumu par stipendijas piešķiršanu pieņem iepriekš minētā komisija. Pēc komisijas lēmuma par stipendijas piešķiršanu stāšanās spēkā, studējošais divu nedēļu laikā ar Izglītības pārvaldes vadītāju noslēdz līgumu par pašvaldības stipendiju.

Stipendiju studējošais saņem piecus mēnešus rudens semestrī un piecus mēnešus pavasara semestrī. Pašvaldība stipendiju ieskaita studējošā kredītiestādes norēķinu kontā.

Ja stipendijas konkursa kārtībā šajā termiņā tiks piešķirtas mazākam skaitam studējošo, kā noteikusi pašvaldības dome, tad stipendiju piešķiršanas komisija varēs izsludināt papildu pieteikšanos stipendiju konkursam laika posmā no 1. septembra līdz 30. septembrim, nosakot pieteikšanās termiņu ne mazāku kā divas nedēļas. Papildu stipendiju konkursa rezultātā studējošais stipendiju saņems par vienu mēnesi mazāk – deviņus mēnešus no oktobra līdz jūnijam.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai, pašvaldības autonomās funkcijas izpildei. Mērķa sasniegšanai noteiktas samērīgas prasības un ieguldījumi, lai piesaistītu kvalificētus pedagogus Pašvaldības izglītības iestādēm.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Konsultācijas veiktas ar Ogres novada pašvaldības izglītības iestāžu vadītājiem.

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanas laikā, no 2024. gada 18. aprīļa līdz 3. maijam, saņemts viens priekšlikums:

Papildināt Saistošos noteikumus "Grozījumi Ogres novada pašvaldības 2023. gada 15. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 15/2023 "Pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtība studējošajiem, kuri studē valsts akreditētā augstākās izglītības studiju programmā un iegūst pedagogiem nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju"" ar vēl vienu grozījumu un izteikt Noteikumu 5. punktu šādā redakcijā: "5. Stipendijas apmērs pilna laika klātienē profesionālajās un bakalaura studiju programmās studējošajiem ir 400 (četri simti) euro mēnesī, nepilna laika klātienes profesionālajās un bakalaura studiju programmās studējošajiem ir 300 (trīs simti) euro mēnesī".

Priekšlikums nav ņemts vērā, jo Saistošo noteikumu mērķis ir paplašināt iespējamo stipendijas saņēmēju pretendentu grupu – pilna un nepilna laika studiju programmās studējošie, nevis palielināt stipendijas apjomu, jo pašvaldībai šādam palielinājumam nav paredzēts finansējums.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Helmanis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!