• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tukuma novada domes 2024. gada 25. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 18 "Par grozījumiem Tukuma novada domes 2021. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 44 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Tukuma novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2024., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/op/2024/113.20

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

12.06.2024., Nr. 113

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tukuma novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 18

Pieņemts: 25.04.2024.

OP numurs: 2024/113.20

2024/113.20
RĪKI

Tukuma novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 18

Tukumā 2024. gada 25. aprīlī (prot. Nr. 5, 6. §)

Par grozījumiem Tukuma novada domes 2021. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 44 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Tukuma novadā"

IZDOTI
ar Tukuma novada domes
25.04.2024. lēmumu Nr. TND/24/188
(prot. Nr. 5, 6. §)

Precizēti ar Tukuma novada domes
30.05.2024. lēmumu Nr. TND/24/288
(prot. Nr. 6, 16. §)

Izdoti saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma
8. panta pirmās daļas 3. punktu un 15. panta trešo daļu

Izdarīt Tukuma novada domes 2021. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 44 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Tukuma novadā" šādus grozījumus:

1. papildināt ar 2.8., 2.9., 2.10. un 2.11. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.8. daudzdzīvokļu dzīvojamā māja – šo noteikumu izpratnē dzīvojamā māja, kurā ir vismaz vienpadsmit dzīvokļi;

2.9. individuālā dzīvojamā māja – šo noteikumu izpratnē dzīvojamā māja, kurā ir ne vairāk kā desmit dzīvokļi;

2.10. dārzu un parku atkritumi – bioloģiski noārdāmie atkritumi, kuri rodas dārzos un parkos (piemēram, nopļauta zāle, koku un krūmu lapas, mulča, veci augi, puķes, nezāles);

2.11. bioloģiski noārdāmie atkritumi – mājsaimniecību, biroju, sabiedriskās ēdināšanas iestāžu (restorānu, ēdnīcu u. c.), vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības vietu pārtikas un virtuves atkritumi un citi tiem pielīdzināmi pārtikas rūpniecības uzņēmumu atkritumi, izņemot dārzu un parku atkritumi.",

2. svītrot 4.2. apakšpunktu,

3. izteikt 12.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"12.3. atkritumu poligons un tā infrastruktūra:

12.3.1. poligona teritorijā izveidotā atkritumu šķirošanas stacija, atkritumu dalītās vākšanas laukums un bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas laukums;

12.3.2. Tukuma pilsētā izveidotā atkritumu šķirošanas un pārkraušanas stacija un atkritumu dalītās vākšanas laukums;

12.3.3. Kandavas pilsētā izveidotais atkritumu dalītās vākšanas laukums.",

4. izteikt 15. punktu šādā redakcijā:

15. Nešķirotos sadzīves atkritumus un bioloģiski noārdāmos atkritumus saskaņā ar sadzīves atkritumu izvešanas laika grafiku izved ne retāk kā:

15.1. individuālās dzīvojamās mājās – vienu reizi astoņās nedēļās;

15.2. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās:

15.2.1. pilsētu teritorijās (Tukums un Kandava) – vienu reizi nedēļā;

15.2.2. pārējā Tukuma novada administratīvajā teritorijā, ciemu teritorijās – vienu reizi četrās nedēļās;

15.3. nedzīvojamām ēkām (telpām), kurās tiek veikta saimnieciskā vai komercdarbība, ja tā ir saistīta ar viesnīcu, restorānu, sabiedriskās ēdināšanas iestāžu un mazumtirdzniecības objektu pārtikas un virtuves atkritumu un citu tiem pielīdzināmo pārtikas ražošanas atkritumu radīšanu, – vienu reizi divās nedēļās.",

5. svītrot 16. punktā vārdus "vai viņa" un "un 15.4.",

6. papildināt 16. punktu aiz vārda "vietnieka" ar vārdu "vai" un aiz vārdiem "pagasta pārvaldes vadītāja" ar zīmi "," un tekstu "vai pārvaldnieka, vai".

7. aizstāt 21. punktā vārdu "interneta" ar vārdu "tīmekļa",

8. svītrot 28., 29., 30., 31., 32. punktu,

9. papildināt saistošos noteikumus ar III1 nodaļu šādā redakcijā:

"III.1 Bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošana

32.1 Atkritumu apsaimniekotājs bioloģiski noārdāmos atkritumus izved šajos saistošajos noteikumos, Atkritumu apsaimniekošanas likumā un tam pakārtotajos normatīvajos aktos noteiktajos termiņos un kārtībā.

32.2 Atkritumu apsaimniekotāja pienākums ir nodrošināt klientu ar bioloģiski noārdāmo atkritumu konteineru, veikt to mazgāšanu un dezinfekciju divas reizes gadā, iekļaujot izmaksas kopējā bioloģiski noārdāmo atkritumu izvešanas tarifā.

32.3 Atkritumu apsaimniekotāja pienākums ir nodrošināt klientiem bioloģiski noārdāmo atkritumu konteineru mazgāšanu un dezinfekciju pēc nepieciešamības saskaņā ar klientu lūgumu un apsaimniekotāja noteikto un tīmekļa vietnē publicēto cenrādi.

32.4 Atkritumu apsaimniekotāja pienākums ir reģistrēt kompostēšanas vietu un iekļaut atbilstošu atzīmi līgumā par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu, nolūkā šos datus izmantot aprēķinos par atkritumu pārstrādes mērķu izpildi.

32.5 Maksa par bioloģiski noārdāmo atkritumu izvešanu tiek noteikta saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma 39. un 39.1 pantu.

32.6 Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas lietotājam, valdītājam, īpašniekam, īpašnieku kopībai bioloģiski noārdāmie atkritumi jānodala no pārējo atkritumu plūsmas un jāievieto atbilstošos konteineros.

32.7 Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas apsaimniekotājs, īpašnieku kopība, pārvaldnieks vai pilnvarotā persona slēdz līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju par katrā nekustamajā īpašumā radīto bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanu, nodrošinot regulāru bioloģiski noārdāmo atkritumu izvešanu, ievērojot, ka bioloģiski noārdāmo atkritumu izvešana nevar tikt noteikta retāk par šo noteikumu 15. punktā norādīto nešķiroto sadzīves atkritumu izvešanas biežumu.

32.8 Tukuma pilsētas, Kandavas pilsētas un Tukuma novada ciemu individuālās dzīvojamās mājas lietotājam, valdītājam, īpašniekam, īpašnieku kopībai bioloģiski noārdāmos atkritumus atļauts kompostēt savas mājsaimniecības teritorijā (mājkompostēšana), ārpus dzīvošanai paredzētajām telpām, slēgtās kompostēšanas kastēs tādā veidā, kas atbilst normatīvajiem aktiem un neapdraud cilvēku dzīvību, veselību, vidi, trešo personu mantu.

32.9 Pārējiem individuālo dzīvojamo māju lietotājiem, valdītājiem, īpašniekiem, kas nav minēti šo noteikumu 32.8 punktā, dārza un parka atkritumus un bioloģiski noārdāmos atkritumus atļauts kompostēt savas mājsaimniecības teritorijā (mājkompostēšana), ārpus dzīvošanai paredzētajām telpām, tādā veidā, kas atbilst normatīvajiem aktiem un neapdraud cilvēku dzīvību, veselību, vidi, trešo personu mantu.

32.10 Individuālo dzīvojamo māju lietotājiem, valdītājiem, īpašniekiem dārza un parka atkritumu un bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietas izvietojums nedrīkst atrasties tuvāk kā vienu metru no blakus esošā zemesgabala robežas.

32.11 Individuālo dzīvojamo māju lietotāji, valdītāji, īpašnieki, savstarpēji vienojoties, dārza un parka atkritumu un bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietas izvietojumu var noteikt tuvāk par 32.10 punktā noteikto, kā arī veidot kopēju kompostēšanas vietu.

32.12 Individuālo dzīvojamo māju lietotāji, valdītāji, īpašnieki par mājkompostēšanas esamību informē atkritumu apsaimniekotāju. Ja individuālo dzīvojamo māju lietotāji, valdītāji, īpašnieki ir ieviesuši savā mājsaimniecības teritorijā mājkompostēšanu, kas ir reģistrēta atbilstoši šo noteikumu 32.4 punktam, minētās personas var neizvietot pie ēkas bioloģisko atkritumu dalītai vākšanai paredzētos konteinerus.

32.13 Atkritumu radītājiem, kuri darbojas kādā no pārtikas piegādes ķēdes posmiem – primārā ražošana, pārstrāde un ražošana, pārtikas mazumtirdzniecība un citāda izplatīšana, restorāni un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi –, ir pienākums dalīti vākt bioloģiski noārdāmos atkritumus, kas rodas to saimnieciskās darbības rezultātā, un noslēgt līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju par šo atkritumu izvešanu, ievērojot normatīvos aktus un atkritumu apsaimniekotāja noteiktās prasības attiecībā uz šo atkritumu apsaimniekošanu. Bioloģiski noārdāmo atkritumu uzkrāšana veicama tādā veidā, kas nodrošina attiecīgā konteinera nepieejamību trešajām personām, kā arī grauzējiem, putniem un kaitēkļiem.

32.14 Publiskajās vietās radušos un savāktos dārzu un parku atkritumus ir atļauts kompostēt tikai ar pašvaldību saskaņotās vietās;

32.15 Veicot kompostēšanu ārpus pilsētu teritorijām, daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas apsaimniekotājam, īpašnieku kopībai, pārvaldniekam vai pilnvarotai personai jābūt saskaņojumam no attiecīgā pagastu pārvalžu vadītāja.",

10. izteikt 33.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"33.1. iekļauties pašvaldības sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmā, noslēdzot normatīvajos aktos noteiktā kārtībā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līgumu ar pašvaldības izvēlēto atkritumu apsaimniekotāju;",

11. papildināt saistošos noteikumus ar 39.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"39.5. nepieļaut sadzīves atkritumu ilgstošu uzkrāšanos atkritumu radītāja vai valdītāja īpašumā vai valdījumā esošajā nekustamajā īpašumā."

12. izteikt 48.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"48.2. slēgt līgumus ar pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajiem atkritumu radītājiem, valdītājiem par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, piemērojot Tukuma novada domes apstiprināto maksu par sadzīves atkritumu un bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanu;",

13. papildināt 48.6. apakšpunktu pirms skaitļa "30 (trīsdesmit)" ar vārdu "vismaz",

14. izteikt 48.11. apakšpunktu šādā redakcijā:

"48.11. izvest dalīti savāktos sadzīves atkritumus saskaņā ar saistošo noteikumu 22. punktu vai tad, kad tie ir piepildīti, vai saskaņā ar izvešanas grafiku, saglabājot dalīti savākto atkritumu punktu tīrību un nodrošinot uz zemes nokritušo sadzīves atkritumu savākšanu konteineru iztukšošanas laikā;",

15. aizstāt 48.16. apakšpunktā vārdu "mēnesī" ar vārdu "ceturksnī",

16. svītrot 57. punktā tekstu "un maksu nemaina biežāk kā vienu reizi gadā".

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

Saistošo noteikumu Nr. 18 "Par grozījumiem Tukuma novada domes 2021. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 44 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Tukuma novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Tukuma novada domes 2021. gada 29. decembra saistošos noteikumus Nr. 44 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Tukuma novadā" nepieciešams papildināt ar nodaļu "Bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošana Tukuma novadā", pamatojoties uz Atkritumu apsaimniekošanas likuma 39.1 pantu, kas stājās spēkā 2024. gada 1. janvārī, kurā noteikts, ka maksu par dalīti savākto bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu pašvaldība nosaka 60 procentu apmērā no nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas, un Ministru kabineta 2021. gada 26. oktobra noteikumu Nr. 712 "Atkritumu dalītas savākšanas, sagatavošanas atkārtotai izmantošanai, pārstrādes un materiālu reģenerācijas noteikumi" 3.3. apakšpunktu, kas noteic, ka pašvaldībai sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotāju no 2023. gada 31. decembra jānodrošina, ka bioloģiskie atkritumi ir vai nu atdalīti un pārstrādāti rašanās vietā, vai savākti dalīti un nav sajaukti ar citiem atkritumu veidiem.
2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Nav ietekmes uz pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu īstenošana un ievērošana veicinās sadzīves atkritumu dalītu vākšanu, tādējādi samazinot atkritumu poligonā noglabājamo atkritumu apjomu un uzlabojot vides kvalitāti kopumā.

Ievērojot saistošo noteikumu prasības, tiek nodrošināta droša atkritumu apsaimniekošana, līdz ar to nav tiešas ietekmes uz iedzīvotāju veselību.

Saistošajiem noteikumiem nav tiešas ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Par atkritumu apsaimniekošanas jomu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem personas ir saucamas pie administratīvās atbildības normatīvajos noteiktajā kārtībā – par sadzīves atkritumu radītāja vai valdītāja nepiedalīšanos pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanā.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Nav nepieciešama jaunu institūciju izveide vai papildu cilvēkresursu piesaiste.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Izpildes nodrošināšanai pašvaldībai papildu resursi nav nepieciešami.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Tukuma novada domes Komunālā nodaļa.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošo noteikumu izdošanai papildu izdevumi nav nepieciešami, ietekmes uz pašvaldības budžetu nav.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts ar Tukuma novada domes Vides un komunālo jautājumu komitejas 2024. gada 14. marta lēmumu Nr. TND/1-8.1/24/4 (prot. Nr. 3, 4. §) nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Tukuma novada pašvaldības tīmekļvietnē www.tukums.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publikācijas dienas: no 2024. gada 15. marta līdz 2024. gada 2. aprīlim. Šai laikā nav saņemts neviens viedoklis.

Pēc sabiedrības viedokļa noskaidrošanas termiņa Tukuma novada Pašvaldības policija sniedza priekšlikumu veikt šādus grozījumus:

- izteikt 33.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"33.1. iekļauties pašvaldības sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmā, noslēdzot normatīvajos aktos noteiktā kārtībā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līgumu ar pašvaldības izvēlēto atkritumu apsaimniekotāju;";

- papildināt saistošos noteikumus ar 39.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"39.5. nepieļaut sadzīves atkritumu ilgstošu uzkrāšanos atkritumu radītāja vai valdītāja īpašumā vai valdījumā esošajā nekustamajā īpašumā."

Priekšlikums ņemts vērā un veikti atbilstoši grozījumi.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!