• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2024. gada 12. jūnija saistošie noteikumi Nr. RD-24-283-sn "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2024., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/op/2024/117.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-284-sn

Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Augsti kvalificētu speciālistu relokācija"

Vēl šajā numurā

18.06.2024., Nr. 117

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-24-283-sn

Pieņemts: 12.06.2024.

OP numurs: 2024/117.10

2024/117.10
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 5 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-283-sn

Rīgā 2024. gada 12. jūnijā (prot. Nr. 121, 117. §)

Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma"

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" (turpmāk – Aģentūra) piešķir līdzfinansējumu Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma" ietvaros (turpmāk – līdzfinansējums).

2. Saistošo noteikumu mērķis ir ar līdzfinansējuma palīdzību veicināt jaunuzņēmumu ekosistēmas izaugsmi Rīgā, atbalstot tādu organizāciju aktivitātes, kuru ikdienas darbs ir saistīts ar jaunuzņēmumu attīstību, tādā veidā veicinot arvien jaunu jaunuzņēmumu rašanos un popularizējot Rīgu kā jaunuzņēmumiem draudzīgu pilsētu.

3. Pieteikties līdzfinansējumam var komersants, augstskola, zinātniskā institūcija, biedrība vai nodibinājums, kuru darbs ikdienā saistīts ar jaunuzņēmumu attīstības veicināšanu un kas pieteikuma iesniegšanas dienā atbilst šādiem kritērijiem:

3.1. tam ir vismaz trīs gadu pieredze attiecīgajā jomā;

3.2. tam nav nodokļu un citu valsts vai pašvaldību noteikto obligāto maksājumu parādu, kas pārsniedz 150 euro;

3.3. tam nav ierosināta tiesiskās aizsardzības procesa lieta, netiek īstenots tiesiskās aizsardzības process vai tam nav pasludināts maksātnespējas process.

4. Līdzfinansējums tiek sniegts no šim mērķim pašvaldības attiecīgā saimnieciskā gada budžetā paredzētajiem finanšu līdzekļiem.

5. Vienam atbalstāmajam pasākumam (individuāla aktivitāte vai aktivitāšu kopums) maksimālais līdzfinansējums ir 20 000 euro.

6. Konkursu organizē Aģentūras izveidota konkursa komisija (turpmāk – komisija).

7. Konkursa ietvaros tiek vērtēts:

7.1. pretendenta pieredze;

7.2. aktivitātē iesaistīto jaunuzņēmumu un dalībnieku skaits;

7.3. pienesums Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstībai;

7.4. Rīgas valstspilsētas pašvaldības ieguvums no konkrētās aktivitātes;

7.5. līdzfinansējuma proporcija attiecībā pret kopējām aktivitātes izmaksām.

8. Komisija:

8.1. izstrādā un apstiprina konkursa nolikumu;

8.2. vērtē konkursa pieteikumus un pieņem lēmumus par līdzfinansējuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt līdzfinansējumu.

9. Konkursa nolikumā tiek noteikts:

9.1. konkursa pieteikuma iesniegšanas kārtība;

9.2. pieteikuma izvērtēšanas kārtība un vērtēšanas kritēriji;

9.3. lēmuma par līdzfinansējuma piešķiršanu pieņemšanas kārtība;

9.4. līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība;

9.5. prasības līdzfinansējuma saņēmēja pārskata saturam;

9.6. līdzfinansējuma saņēmēja pārskata iesniegšanas kārtība.

10. Komisijas lēmumu var apstrīdēt Rīgas pilsētas izpilddirektoram.

11. Paziņojums par konkursu tiek publicēts tīmekļvietnē www.liveriga.com, norādot:

11.1. konkursa pieteikumu iesniegšanas vietu;

11.2. konkursa pieteikumu iesniegšanas termiņu;

11.3. konkursa nolikumu.

12. Komisijas paziņojums par konkursa rezultātiem tiek publicēts tīmekļvietnē www.liveriga.com.

13. Aģentūra, pamatojoties uz komisijas lēmumu, veic līdzfinansējuma izmaksu.

14. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 2022. gada 30. marta saistošos noteikumus Nr. 130 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma"" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 89).

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 12. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-283-sn "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Saistošie noteikumi "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma"" nosaka kārtību, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" piešķir līdzfinansējumu Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma" ietvaros.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam, piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu. Tātad Rīgas domes 2022. gada 30. marta saistošie noteikumi Nr. 130 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma"", kas izdoti uz likuma "Par pašvaldībām" pilnvarojuma pamata, zaudē spēku 2024. gada 1. jūlijā.

Ņemot vērā iepriekšminēto, kā arī nepieciešamību veikt uzlabojumus līdzšinējā regulējumā, tiek izdoti jauni saistošie noteikumi.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 2. pantam pašvaldība savas funkcijas pilda, ievērojot attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses, savukārt uzņēmēji ir ieinteresēti attīstīt konkurētspējīgu, inovācijās balstītu biznesu, tāpēc pašvaldībai ir nepieciešams sadarboties ar uzņēmējiem savu funkciju īstenošanā, lai, piemēram, realizētu Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 12. punktā noteikto pašvaldības autonomo funkciju – sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā un sniegt tai atbalstu. Arī Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam ir noteikts, ka Rīgas ilgtermiņa attīstības mērķis ir "Rīga – starptautiski atpazīstama, nozīmīga un konkurētspējīga Ziemeļeiropas metropole". Viens no instrumentiem, kā var veicināt jaunuzņēmumu attīstību, ir finansiāla atbalsta sniegšana jaunuzņēmumu ekosistēmas uzlabošanai, tādējādi veicinot jaunu investīciju un darbaspēka piesaisti.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai reglamentētu minētā atbalsta sniegšanu, kas ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva. Pašvaldību likuma 5. panta pirmajā daļā noteikts, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi.

2022. gada 13. jūnijā Finanšu ministrija atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma 9. panta pirmās daļas 1. punktam ir veikusi Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma" nolikuma jeb atbalsta programmas sākotnējo izvērtējumu un, ņemot vērā, ka nolikums ir sagatavots, ievērojot atbilstošā komercdarbības atbalsta regulējuma normas, neiebilst pret tā apstiprināšanu Finanšu ministrijai iesniegtajā redakcijā, kura šobrīd netika grozīta.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Finansējums tiek piešķirts no budžeta programmas 21.01.00. "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" līdzekļiem.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Atbalstot nevis atsevišķus uzņēmumus, bet gan organizācijas, kas strādā ar daudziem jaunuzņēmumiem, līdzfinansējums dos vietējai jaunuzņēmumu ekosistēmai papildu stimulu dibināt jaunus kontaktus, atrast sadarbības partnerus, darbiniekus vai potenciālos investorus. Tas ļaus aktīvāk dalīties ar pieredzi, tādā veidā sekmējot visas ekosistēmas attīstību, mudinot rasties jaunām idejām, risinājumiem un metodēm.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Saistošie noteikumi paredz, ka administratīvās procedūras tiek noteiktas pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas konkursa nolikumā. Nolikumā regulējamo jautājumu loks noteikts saistošajos noteikumos. Saistošie noteikumi nosaka administratīvas procedūras pretendentiem, kas vēlas saņemt līdzfinansējumu konkursa ietvaros.

Saistošie noteikumi paredz, ka konkursa komisijas lēmumu var apstrīdēt Rīgas pilsētas izpilddirektoram.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūras "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" rīcībā ir nepieciešamie resursi programmas nodrošināšanai.

6. Izpildes nodrošināšana

Izpildi nodrošina Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra".

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir nepieciešams minētā mērķa sasniegšanai. Saistošie noteikumi neparedz papildu ierobežojumus privātpersonām, tādējādi nav nepieciešams veikt samērīguma pārbaudi.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Ir veiktas konsultācijas ar jaunuzņēmumiem gan individuāli, gan arī Vienotas Rīgas jaunuzņēmumu atbalsta ekosistēmas attīstības sadarbības memoranda dalībnieku sapulcēs.

Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2024. gada 21. marta līdz 2024. gada 5. aprīlim tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Komentāri vai ierosinājumi netika saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!