• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2024. gada 12. jūnija saistošie noteikumi Nr. RD-24-277-sn "Rīgas valstspilsētas pašvaldības sabiedriskā transporta lietošanas saistošie noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2024., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/op/2024/117.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-279-sn

Grozījumi Rīgas domes 2013. gada 5. februāra saistošajos noteikumos Nr. 206 "Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi"

Vēl šajā numurā

18.06.2024., Nr. 117

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-24-277-sn

Pieņemts: 12.06.2024.

OP numurs: 2024/117.6

2024/117.6
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 5 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-277-sn

Rīgā 2024. gada 12. jūnijā (prot. Nr. 121, 91. §)

Rīgas valstspilsētas pašvaldības sabiedriskā transporta lietošanas saistošie noteikumi

Izdoti saskaņā ar
Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma
13. panta četrpadsmito daļu,
Ministru kabineta 2012. gada 28. augusta
noteikumu Nr. 599 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu
sniegšanas un izmantošanas kārtība" 13.1, 35. un 68. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka sabiedriskā transporta (tramvaja, trolejbusa un autobusa) lietošanas kārtību Rīgas valstspilsētas pašvaldības sabiedriskā transporta maršrutu tīklā.

2. Saistošajos noteikumos ir lietoti šādi termini:

2.1. abonementa biļete – pasažiera (nepersonalizēts vai personalizēts) braukšanas tiesības apliecinošs dokuments, kas ielādēts datu nesējā (elektroniskajā kartē, mobilajā lietotnē vai citā pārvadātāja noteiktajā datu nesējā), kas satur informāciju par biļetes veidu vai biļetes veidiem, ko pasažieris iegādājas priekšapmaksas veidā vai saņem ar braukšanas maksas atvieglojumu 100 % apmērā no biļetes cenas;

2.2. vienreizējā braukšanas biļete – pasažiera braukšanas tiesības apliecinošs dokuments, kas iegādāts braucienam sabiedriskajā transportlīdzeklī;

2.3. pasažieris – persona, kas uzsāk sabiedriskā transporta pakalpojumu izmantošanu (iekāpj sabiedriskajā transportlīdzeklī), kā arī to izmanto uz regulārā pasažieru pārvadājuma līguma pamata, veicot samaksu par braucienu (iegādājoties vienreizējo braukšanas biļeti, reģistrējot braucienam abonementa biļeti vai uz cita tiesiska pamata) vai par sabiedriskā transporta pakalpojumu izmantošanu bez samaksas vai braukšanai derīgas biļetes maksājot pārvadātājam līgumsodu; kā arī izmanto citus pārvadātāja sniegtos pakalpojumus (iegādājas abonementa biļetes vai piesakās braukšanas maksas atvieglojuma saņemšanai);

2.4. pārvadātājs – Rīgas pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rīgas satiksme", kas atbilstoši pasūtījuma līgumam ar Rīgas valstspilsētas pašvaldību un regulārā pasažieru pārvadājuma līgumam ar pasažieri vai uz cita tiesiska pamata sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumu;

2.5. pārsēšanās apliecinājums – braukšanas tiesības apliecinošs dokuments, ko bez maksas izsniedz sabiedriskā transportlīdzekļa vadītājs gadījumā, ja iepriekš neparedzētu apstākļu dēļ sabiedriskais transportlīdzeklis nevar turpināt ceļu;

2.6. brauciena apliecinājums – braukšanas tiesības apliecinošs (brauciena faktu fiksējošs) dokuments, ko bez maksas izsniedz sabiedriskā transportlīdzekļa vadītājs personām, kurām atbilstoši Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumu Nr. 414 "Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi" 2.2. un 2.3. apakšpunktam ir tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumu 100 % apmērā no vienreizējās braukšanas biļetes cenas, uzrādot transportlīdzekļa vadītājam attiecīgi apliecību sociālo garantiju nodrošināšanai vai invaliditāti apliecinošu dokumentu.

3. Sabiedriskajā transportā un nodrošinot pasažieru un bagāžas pārvadāšanas kontroli pārvadātājs videonovērošanu ar audioierakstu veic šādiem nolūkiem: īpašuma aizsardzībai, drošības, kārtības un korupcijas risku novēršanas nodrošināšanai. Pārvadātājs ir tiesīgs noteikt arī citus videonovērošanas ar audioierakstu veikšanas nolūkus, par to izvietojot informāciju normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Videonovērošanas gadījumā transportlīdzekļa ārpusē un salonā tiek izvietotas informatīvas zīmes par videonovērošanas veikšanu. Pasažieru un bagāžas pārvadāšanas kontroles procesā informācija par videonovērošanu tiek piestiprināta personas, kas veic kontroli, apģērbam.

4. Sabiedriskā transporta maršrutus, kuros ir iespējams iegādāties vienreizējo braukšanas biļeti, pārvadātājs publicē tīmekļvietnē www.rigassatiksme.lv.

5. Pārvadātājs, lai nodrošinātu pasažieru informēšanu pasažieriem viegli uztveramā un saprotamā veidā, ir tiesīgs atveidot Rīgas valstspilsētas pašvaldības sabiedriskā transporta lietošanas saistošo noteikumu saturu vieglajā valodā, tostarp izmantojot grafiskus elementus un attēlus. Blakus saistošo noteikumu tekstam vieglajā valodā pārvadātājs izvieto kvadrātkodu ar saiti uz pārvadātāja tīmekļvietni, kur pieejama saistošo noteikumu pilna versija.

II. Pasažieru iekāpšanas un izkāpšanas kārtība

6. Iekāpt sabiedriskajā transportlīdzeklī un izkāpt no tā pasažierim atļauts tikai maršruta pieturās pēc sabiedriskā transportlīdzekļa pilnīgas apstāšanās saskaņā ar pārvadātāja noteikto kārtību, kuru pārvadātājs publicē tīmekļvietnē www.rigassatiksme.lv. Sabiedriskā transporta kontroles gadījumos pasažierim ir tiesības izkāpt no transportlīdzekļa arī starp maršruta pieturām saskaņā ar kontroliera norādījumiem.

7. Priekšrocība iekāpt sabiedriskajā transportlīdzeklī un ieņemt sēdvietas ir personām ar invaliditāti, personām ar funkcionāliem traucējumiem, senioriem, grūtniecēm un personām ar bērniem līdz septiņu gadu vecumam.

8. Ja sabiedriskais transportlīdzeklis ir aprīkots ar durvju aizvēršanas skaņas signālu, gaismas signālu vai abiem kopā, pēc signāla atskanēšanas vai parādīšanās pasažieris pārtrauc iekāpšanu vai izkāpšanu un nekavējoties atkāpjas no durvīm.

9. Ja sabiedriskais transportlīdzeklis ir aprīkots ar durvju atvēršanas pogu, pasažieris pirms iekāpšanas tajā vai pirms izkāpšanas no tā nospiež pogu durvju atvēršanai.

10. Sabiedriskajam transportlīdzeklim piebraucot maršruta galapunktā, kur atrodas dispečerpunkts vai paredzēta sabiedriskā transportlīdzekļa stāvēšana, pasažieris izkāpj no sabiedriskā transportlīdzekļa. Citos gadījumos pasažieris pēc galapunkta var turpināt braucienu, neizkāpjot no sabiedriskā transportlīdzekļa, ievērojot saistošo noteikumu 21. punktā noteikto braukšanas kārtību.

III. Braukšana un bagāžas pārvadāšana

11. Pasažiera braukšanas tiesības apliecina derīga vienreizējā braukšanas biļete (maršrutos, kuros vienreizējo braukšanas biļeti ir iespējams iegādāties sabiedriskajā transportlīdzeklī), abonementa biļete, pārsēšanās vai brauciena apliecinājums vai cits braukšanas tiesības apliecinošs dokuments, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem pasažierim dod tiesības lietot sabiedrisko transportu bez maksas. Pasažierim, kurš izmanto datu nesējā ielādētu personalizētu abonementa biļeti, ir pienākums rakstveidā informēt pārvadātāju par pārvadātājam nodoto un personalizētajā abonementa biļetē (vai uz tās) attēlotu datu, it īpaši fotogrāfijas, izmaiņām pārvadātāja noteiktajā kārtībā.

12. Pasažierim ir pienākums nekavējoties pēc iekāpšanas sabiedriskajā transportlīdzeklī autorizēt (reģistrēt) abonementa biļeti (tajā skaitā abonementa biļeti ar braukšanas maksas atvieglojumu 100 % apmērā no biļetes cenas) vai saņemt brauciena apliecinājumu.

13. Abonementa biļetes derīgumu braucienam apliecina abonementa biļetes autorizācijas kods, kas ir elektroniska informācija, ko iegūst pārvadātāja noteiktajā kārtībā.

14. Ja nav notikusi biļetes autorizācija, pasažierim ir pienākums nekavējoties iegādāties biļeti citā datu nesējā un to autorizēt vai iegādāties vienreizējo braukšanas biļeti (maršrutos, kuros vienreizējo braukšanas biļeti ir iespējams iegādāties sabiedriskajā transportlīdzeklī), vai izkāpt no transportlīdzekļa.

15. Gadījumā, ja brauciena autorizācija nav veikta elektroniskās kartes lasītāja, mobilās lietotnes vai pārvadātāja cita datu nesēja tehnisku bojājumu dēļ, pārvadātājs pēc pasažiera pieprasījuma lemj par papildu izdevumu, kas pasažierim radušies, veicot samaksu par šo braucienu pārvadātāja sabiedriskajā transportlīdzeklī (iegādājoties vienreizējo braukšanas biļeti vai reģistrējot braucienam abonementa biļeti), atlīdzināšanu. Pieprasot atlīdzināt šos papildu izdevumus, pieteikumam pievieno papildu izdevumus apliecinošos datus vai dokumentus.

16. Rīgas domes saistošajos noteikumos par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas pašvaldības sabiedriskā transporta maršrutu tīklā noteiktajos gadījumos, kad pasažieri Rīgas valstspilsētas pašvaldības sabiedriskā transporta maršrutu tīklā ir tiesīgi braukt bez maksas, kā arī īpašos apstākļos sabiedriskā transporta pakalpojumi Rīgas valstspilsētas pašvaldības sabiedriskā transporta maršrutu tīklā tiek izmantoti bez biļetes, kā arī bez pārsēšanās vai brauciena apliecinājuma. Rīgas valstspilsētas pašvaldība publicē par to informāciju Rīgas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv un citos plašsaziņas līdzekļos.

17. Elektroniskajā kartē ielādēto abonementa biļeti var izmantot (autorizēt) 12 mēnešu laikā pēc tās iegādes, bet mobilajā lietotnē ielādēto abonementa biļeti var izmantot (autorizēt) trīs mēnešu laikā pēc tās iegādes. Ja datu nesējā ir ielādētas vairākas abonementa biļetes, elektroniskais kartes lasītājs autorizē vai mobilajā lietotnē prioritāri piedāvā autorizēt to abonementa biļeti, kura pasažierim, rēķinot viena brauciena vidējās izmaksas, ir vislētākā, bet, ja viena brauciena vidējās izmaksas ir vienādas, elektroniskais kartes lasītājs autorizē vai mobilajā lietotnē prioritāri piedāvā autorizēt to abonementa biļeti, kura iegādāta agrāk.

18. Ja pasažieris neizmanto abonementa biļeti vai citu braukšanas tiesības apliecinošu dokumentu, viņam ir pienākums iekāpt sabiedriskajā transportlīdzeklī pa priekšējām durvīm un nekavējoties pēc iekāpšanas iegādāties vienreizējo braukšanas biļeti pie sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāja maršrutos, kuros tiek tirgotas vienreizējās braukšanas biļetes.

19. Ja pasažieris neizmanto abonementa biļeti vai citu braukšanas tiesības apliecinošu dokumentu, viņam pēc iekāpšanas transportlīdzeklī, kurā ir izvietots biļešu pārdošanas aparāts, ir pienākums nekavējoties iegādāties braukšanas biļeti biļešu pārdošanas aparātā un veikt tās autorizāciju transportlīdzeklī.

20. Vienreizējā braukšanas biļete, brauciena apliecinājums vai brauciena autorizācija ir derīga braukšanai vienā virzienā līdz maršruta galapunktam tikai tajā sabiedriskajā transportlīdzeklī, kurā tā nopirkta, saņemta vai autorizēta, no tās iegādes, saņemšanas vai autorizācijas brīža līdz izkāpšanai no sabiedriskā transportlīdzekļa.

21. Pārvadātāja noteiktos maršrutos, kuros sabiedriskais transportlīdzeklis nākamajā reisā pēc maršruta galapunkta nebrauc atpakaļ pa to pašu ceļu, pasažieris, lai turpinātu braucienu līdz nākamajam maršruta galapunktam, ir tiesīgs neiegādāties vienreizējo braukšanas biļeti vai neveikt atkārtotu brauciena autorizāciju.

22. Pasažieris, kas izmanto datu nesējā ielādētu abonementa biļeti ar normatīvajos aktos paredzētajiem braukšanas maksas atvieglojumiem, sabiedriskajā transportlīdzeklī var neuzrādīt dokumentu, kas apliecina tiesības saņemt šos atvieglojumus. Ja pasažieris neizmanto datu nesējā ielādētu abonementa biļeti ar normatīvajos aktos paredzētajiem braukšanas maksas atvieglojumiem, bet izmanto normatīvajos aktos paredzētos braukšanas maksas atvieglojumus, tam ir pienākums uzrādīt minētos atvieglojumus apliecinošo dokumentu un saņemt pie sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāja brauciena apliecinājumu. Ja kontrolierim rodas šaubas par abonementa biļetes turētāju, kontrolieris ir tiesīgs pieprasīt pasažierim uzrādīt personu apliecinošu dokumentu.

23. Ja pasažieris sabiedriskajā transportlīdzeklī nevar uzrādīt derīgu vienreizējo braukšanas biļeti, abonementa biļeti, pārsēšanās vai brauciena apliecinājumu, viņš uzskatāms par pasažieri bez biļetes un saucams pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

24. Sabiedriskā transportlīdzekļa vadītājs skaļrunī informē pasažierus par iespēju saņemt pārsēšanās apliecinājumu un to izsniedz pasažierim, ja pasažieris var uzrādīt derīgu vienreizējo braukšanas biļeti vai abonementa biļeti. Pasažierim ir tiesības izmantot pārsēšanās apliecinājumu 90 minūtes no tā izsniegšanas brīža jebkurā pārvadātāja sabiedriskajā transportlīdzeklī.

25. Pasažieris, kam ir personalizētā abonementa biļete, tajā skaitā pasažieris, kurš izmanto braukšanas maksas atvieglojumu, ja personalizētajā abonementa biļetē nav attiecīgās personas fotogrāfijas, sabiedriskā transportlīdzekļa vadītājam vai kontrolierim pēc pieprasījuma kopā ar personalizēto abonementa biļeti uzrāda arī derīgu personu apliecinošu dokumentu. Ja biļete ir locīta, spiesta, lauzta, burzīta vai biļetes datu nesējs ir bojāts, vai arī citu biļetes bojājumu dēļ kontroles brīdī nav iespējams konstatēt biļetes derīgumu, biļete ir nederīga.

26. Personām ar funkcionāliem traucējumiem, senioriem, pasažieriem ar bērniem līdz septiņu gadu vecumam un grūtniecēm paredzētās vietas sabiedriskajā transportlīdzeklī ir apzīmētas ar attiecīgām zīmēm. Citu pasažieru pienākums ir atbrīvot aizņemtās vietas pēc minēto personu, sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāja vai kontroliera pirmā pieprasījuma.

27. Brauciena laikā pasažierim ir pienākums turēties pie sabiedriskajā transportlīdzeklī esošajiem atbalsta stieņiem vai siksnām.

28. Pieaugušai personai, kas brauc kopā ar bērnu, ir pienākums uzraudzīt bērnu, lai tas ievērotu saistošos noteikumus, un nodrošināt bērna drošību sabiedriskajā transportlīdzeklī, drošu iekāpšanu tajā un izkāpšanu no tā.

29. Pasažierim papildus Ministru kabineta 2012. gada 28. augusta noteikumu Nr. 599 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība" 4. punktā noteiktajam aizliegts:

29.1. braukt uz kāpnēm un citām izvirzītajām sabiedriskā transportlīdzekļa daļām;

29.2. atvērt sabiedriskā transportlīdzekļa durvis ārpus atļautajām pasažieru iekāpšanas un izkāpšanas vietām;

29.3. kavēt sabiedriskā transportlīdzekļa durvju atvēršanu vai aizvēršanu;

29.4. atvērt sabiedriskā transportlīdzekļa salona kreisās puses logus, izliekties pa logiem vai durvīm;

29.5. ļaut bērniem uz sēdekļiem stāvēt kājās vai tupēt uz ceļiem;

29.6. smēķēt, aizdedzināt sērkociņus vai šķiltavas u. tml. priekšmetus;

29.7. trokšņot, dziedāt, spēlēt mūzikas instrumentus vai lietot skaņu atskaņošanas aparatūru;

29.8. runāt ar sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāju braukšanas laikā, sarunāties pa tālruni sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāja kabīnes tuvumā vai citādi ar savu rīcību traucēt sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāju vai citus pasažierus;

29.9. izvietot sabiedriskajā transportlīdzeklī ar pārvadātāju nesaskaņotas reklāmas vai paziņojumus, kā arī veikt ar pārvadātāju nesaskaņotus tirgvedības pasākumus;

29.10. iekāpt un braukt sabiedriskajā transportlīdzeklī ar skrituļslidām;

29.11. nodot citam pasažierim biļeti, lai šo biļeti atkārtoti izmantotu braucienam tajā pašā sabiedriskajā transportlīdzeklī;

29.12. sēdēt sabiedriskajā transportlīdzeklī vietās, kas nav paredzētas šim nolūkam;

29.13. novietot rokas bagāžu uz sēdekļa;

29.14. braukšanas laikā atrasties sabiedriskajā transportlīdzeklī uz grīdas laukuma, kas apzīmēts ar dzeltenu krāsojumu;

29.15. atrasties transportlīdzekļa salonā ar atvērtu vai vaļēju dzēriena (izņemot ūdens) iepakojumu.

30. Pārvadātājs turpmākajās attiecībās ar pasažieri ir tiesīgs noteikt pasažiera identitāti pēc tam izsniegtas personalizētas abonementa biļetes ar identifikācijas funkciju, ja tā izsniegta, pirmreizēji pārbaudot pasažiera personu apliecinošu dokumentu, un personalizētā abonementa biļete satur šādus obligātos rekvizītus:

30.1. dokumenta nosaukumu;

30.2. dokumenta izdevējinstitūcijas nosaukumu;

30.3. dokumenta numuru;

30.4. dokumenta derīguma termiņu;

30.5. dokumenta turētāja fotogrāfiju un citus identifikācijas datus (vārds, uzvārds, personas kods).

31. Rokas bagāžu sabiedriskajā transportlīdzeklī atļauts pārvadāt bez maksas.

32. Pasažierim aizliegts pārvadāt:

32.1. smērējošus, smakojošus vai sprādzienbīstamus priekšmetus;

32.2. rokas bagāžu, kuras izmēru (garums, augstums, platums) summa pārsniedz 300 cm;

32.3. rokas bagāžu, kuras garums pārsniedz 180 cm;

32.4. vairāk par diviem suņiem pavadā;

32.5. ar infekcijas slimībām slimus vai nevakcinētus mājas (istabas) dzīvniekus.

33. Velosipēdu un citus mikromobilitātes rīkus atļauts pārvadāt saskaņā ar pārvadātāja noteikto kārtību, kas publicēta pārvadātāja tīmekļvietnē www.rigassatiksme.lv.

34. Saistošo noteikumu 32.2. un 32.3. apakšpunktā noteiktie ierobežojumi neattiecas uz tehniskajiem palīglīdzekļiem personām ar funkcionāliem traucējumiem, senioriem un personām ar bērniem līdz septiņu gadu vecumam, kas nodrošina to pārvietošanos, kā arī sporta inventāra vai mūzikas instrumenta pārvadāšanu, ja to pieļauj sabiedriskā transportlīdzekļa tehniskās iespējas.

35. Sabiedriskā transportlīdzekļa vadītājam vai kontrolierim ir tiesības neuzņemt sabiedriskajā transportlīdzeklī, izsēdināt no tā vai arī nodot policijai pasažieri, kas pārkāpj saistošos noteikumus, citus sabiedriskā transporta lietošanu reglamentējošos normatīvos aktus vai neievēro sabiedrisko kārtību.

36. Sabiedriskā transportlīdzekļa vadītājam ir tiesības atteikties pārvadāt dzīvnieku vai bagāžu, ja tā neatbilst saistošo noteikumu vai citu sabiedriskā transporta lietošanu reglamentējošo normatīvo aktu prasībām.

IV. Noslēguma jautājums

37. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 2012. gada 28. februāra saistošos noteikumus Nr. 165 "Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu" (Latvijas Vēstnesis, 2012, Nr. 37; 2013, Nr. 16; 2015, Nr. 172; 2018, Nr. 79; 2021, Nr. 96, Nr. 135, Nr. 252A; 2022, Nr. 70).

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 12. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-277-sn "Rīgas valstspilsētas pašvaldības sabiedriskā transporta lietošanas saistošie noteikumi"

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības sabiedriskā transporta lietošanas saistošajiem noteikumiem (turpmāk – Saistošie noteikumi) tiek noteikta Rīgas valstspilsētas pašvaldības sabiedriskā transporta (tramvaja, trolejbusa un autobusa) lietošanas kārtība.

Ministru kabineta 2012. gada 28. augusta noteikumi Nr. 599 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība" nosaka vispārīgo sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtību un līgumsoda maksimālo apmēru un piemērošanas kārtību, vienlaikus šajā normatīvajā aktā ir noteikts deleģējums pašvaldībām noteikt savu, speciālu sabiedriskā transporta lietošanas kārtību, piemēram, citus biļetes derīguma un tās izmantošanas nosacījumus, kā arī citu bagāžas pārvadāšanas kārtību. Ar Saistošajiem noteikumiem tiek noteikta šāda kārtība, kā arī tiek noteikts pienākums pārvadātājam nodrošināt transportlīdzekļus ar videonovērošanas kamerām transportlīdzekļa salonā esošo personu videonovērošanai un noteikti šo videonovērošanu ar audioierakstiem nolūki u. tml.

Līdz šim spēkā esošo Rīgas domes 2012. gada 28. februāra saistošo noteikumu Nr. 165 "Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu" izdošanas pamats ietver atsauci uz spēku zaudējušā likuma "Par pašvaldībām" normu, tādēļ, ievērojot Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktu, ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos resursus, nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Nav būtiskas ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Neietekmē.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Neietekmē.

6. Izpildes nodrošināšana

Saistošo noteikumu izpildē nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2024. gada 26. aprīļa līdz 2024. gada 10. maijam tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Norādītajā laikposmā sabiedrības priekšlikumi, iebildumi vai komentāri netika saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!