• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2024. gada 12. jūnija saistošie noteikumi Nr. RD-24-279-sn "Grozījumi Rīgas domes 2013. gada 5. februāra saistošajos noteikumos Nr. 206 "Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2024., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/op/2024/117.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-281-sn

Velorikšu izmantošanas un kustības maršrutu apstiprināšanas saistošie noteikumi

Vēl šajā numurā

18.06.2024., Nr. 117

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-24-279-sn

Pieņemts: 12.06.2024.

OP numurs: 2024/117.7

2024/117.7
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 5 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-279-sn

Rīgā 2024. gada 12. jūnijā (prot. Nr. 121, 93. §)

Grozījumi Rīgas domes 2013. gada 5. februāra saistošajos noteikumos Nr. 206 "Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par autoceļiem"
6. panta 4.1 daļu

Izdarīt Rīgas domes 2013. gada 5. februāra saistošajos noteikumos Nr. 206 "Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2013, Nr. 27, Nr. 212; 2015, Nr. 64; 2016, Nr. 67, Nr. 142; 2018, Nr. 129; 2020, Nr. 179; 2021, Nr. 38, Nr. 136) šādus grozījumus:

1. Izteikt nosaukumu šādā redakcijā:

"Rīgas valstspilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi".

2. Izteikt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar likuma "Par autoceļiem" 6. panta 4.1 daļu".

3. Izteikt 1. punktu šādā redakcijā:

"1. Saistošie noteikumi nosaka Rīgas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu posmos, apsaimniekošanas un lietošanas kārtību."

4. Aizstāt 2.1. apakšpunktā vārdus "Rīgas pilsētas pašvaldības" ar vārdu "pašvaldības".

5. Aizstāt 14.2. un 14.3. apakšpunktā vārdus "Turgeņeva iela" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Vilhelma Purvīša iela" (attiecīgā locījumā).

6. Aizstāt 14.6. apakšpunktā vārdus "Rīgas pilsētas" ar vārdu "pašvaldības".

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 12. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-279-sn "Grozījumi Rīgas domes 2013. gada 5. februāra saistošajos noteikumos Nr. 206 "Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Saistošie noteikumi precizē Rīgas domes 2013. gada 5. februāra saistošo noteikumu Nr. 206 "Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi" (turpmak – Saistošie noteikumi Nr. 206) izdošanas tiesisko pamatu.

Saistošie noteikumi Nr. 206 nosaka Rīgas valstspilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu posmos, apsaimniekošanas un lietošanas kārtību.

Likuma "Par autoceļiem" 6. panta 4.daļā noteikts, ka pašvaldība ar saistošajiem noteikumiem var paredzēt, ka par transportlīdzekļa novietošanu uz pašvaldības autoceļa vai ielas stāvēšanai drīkst iekasēt maksu. Šajos noteikumos norādāms attiecīgais autoceļš vai iela (to posms), vai konkrēta teritorija, kurā ietilpst autoceļi vai ielas (to komplekss), noteikts laiks, kurā stāvēšanai novietotā transportlīdzekļa atrašanās uz pašvaldības autoceļa vai ielas ir par maksu (piemēram, noteikts diennakts, nedēļas laiks), maksas apmērs un tās iekasēšanas kārtība.

Savukārt likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 13. punktā bija noteikts, ka dome ir tiesīga izdot saistošus noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, ja tas nav paredzēts likumos, par citiem likumos un Ministru kabineta noteikumos paredzētajiem jautājumiem, taču attiecīgais likums ir zaudējis spēku.

Ņemot vērā minēto un to, ka pašvaldības pilnvarojumu izdot Saistošos noteikumus Nr. 206 nosaka speciālā tiesību norma, proti, likuma "Par autoceļiem" 6. panta 4.1 punkts, tātad atsauce uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 13. punktu no Saistošo noteikumu Nr. 206 izdošanas tiesiskā pamatojuma ir svītrojama, kā arī tajā nav ietverama atsauce uz Pašvaldību likumu.

Turklāt, ņemot vērā Rīgas domes 2024. gada 21. februāra lēmumu Nr. RD-24-3408-lē "Par Turgeņeva ielas pārdēvēšanu par Vilhelma Purvīša ielu un grozījumiem Rīgas domes 03.02.1998. lēmumā Nr. 5536", saistošajos noteikumos precizētas B un C zonas maksas stāvvietu teritorijas, ietverot ielas jauno nosaukumu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Saistošajiem noteikumiem nav fiskālās ietekmes uz pašvaldības budžetu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Neietekmē.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Neietekmē.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Neietekmē.

6. Izpildes nodrošināšana

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešami papildu resursi.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2024. gada 18. aprīļa līdz 2024. gada 2. maijam tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv. Publikācijā norādītajā laikposmā sabiedrības priekšlikumi, iebildumi vai komentāri netika saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!