• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2024. gada 12. jūnija saistošie noteikumi Nr. RD-24-282-sn "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu akceleratoru un inkubatoru atbalsta programma"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2024., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/op/2024/117.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-283-sn

Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma"

Vēl šajā numurā

18.06.2024., Nr. 117

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-24-282-sn

Pieņemts: 12.06.2024.

OP numurs: 2024/117.9

2024/117.9
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 5 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-282-sn

Rīgā 2024. gada 12. jūnijā (prot. Nr. 121, 116. §)

Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu akceleratoru un inkubatoru atbalsta programma"

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" (turpmāk – Aģentūra) piešķir līdzfinansējumu Rīgas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Rīgas jaunuzņēmumu akceleratoru un inkubatoru atbalsta programma" ietvaros (turpmāk – līdzfinansējums).

2. Pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Rīgas jaunuzņēmumu akceleratoru un inkubatoru atbalsta programma" mērķis ir ar līdzfinansējuma palīdzību veicināt jaunuzņēmumu akceleratoru un inkubatoru izaugsmi Rīgā, atbalstot tādu organizāciju aktivitātes, kuru ikdienas darbs ir saistīts ar jaunuzņēmumu akcelerācijas un inkubācijas programmām, tādējādi veicinot arvien jaunu konkurētspējīgu jaunuzņēmumu rašanos un Rīgas kā jaunuzņēmumiem draudzīgas vietas atpazīstamību.

3. Uz līdzfinansējumu konkursa kārtībā var pieteikties komersants, biedrība vai nodibinājums (turpmāk – pretendents), kuru darbs ikdienā saistīts ar jaunuzņēmumu akcelerācijas un inkubācijas programmām, un pretendents pieteikuma iesniegšanas dienā atbilst šādiem kritērijiem:

3.1. tam ir pieredze attiecīgajā jomā pēdējo divu gadu laikā pirms pieteikuma iesniegšanas brīža;

3.2. tam nav nodokļu un citu valsts vai pašvaldību noteikto obligāto maksājumu parādu, kas pārsniedz 150 euro;

3.3. tam nav ierosināta tiesiskās aizsardzības procesa lieta, netiek īstenots tiesiskās aizsardzības process vai tam nav pasludināts maksātnespējas process.

4. Līdzfinansējums tiek sniegts no šim mērķim pašvaldības attiecīgā saimnieciskā gada budžetā paredzētajiem finanšu līdzekļiem.

5. Līdzfinansējums paredzēts:

5.1. pretendentam, kurš piedalās konkursā kā biznesa inkubators un 10 kalendāro mēnešu laikā no finansējuma saņemšanas nodrošina darbu ar divām līdz piecām jaunām savu biznesa ideju attīstošām komandām, sekmējot to attīstību tik tālu, lai dabā tiktu izgatavots funkcionējošs produkta prototips;

5.2. pretendentam, kurš piedalās konkursā kā biznesa akcelerators un 18 kalendāro mēnešu laikā no finansējuma saņemšanas nodrošina darbu ar divām līdz piecām jaunām savu biznesa ideju attīstošām komandām, sekmējot to attīstību tik tālu, lai biznesa idejai tiktu saņemtas papildus ārējas finanšu investīcijas (granti, balvas, privātu investoru ieguldījums u. tml.).

6. Vienam jaunuzņēmumu akceleratoram vai inkubatoram noteiktais līdzfinansējuma apmērs ir līdz 40 000 euro.

7. Konkursa ietvaros tiks vērtēts:

7.1. akceleratora/inkubatora darba pieredze;

7.2. akceleratorā/inkubatorā iesaistīto jaunuzņēmumu un dalībnieku skaits;

7.3. pienesums Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstībai;

7.4. pašvaldības ieguvums no konkrētā akceleratora/inkubatora darbības;

7.5. pašvaldības līdzfinansējuma proporcija attiecībā pret kopējām akceleratora/inkubatora darbības izmaksām.

8. Konkursu organizē Aģentūras izveidota konkursa komisija (turpmāk – komisija).

9. Komisija:

9.1. izstrādā un apstiprina konkursa nolikumu;

9.2. vērtē konkursa pieteikumus un pieņem lēmumus par līdzfinansējuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt līdzfinansējumu.

10. Konkursa nolikumā tiek noteikta:

10.1. konkursa pieteikuma iesniegšanas kārtība;

10.2. pieteikuma izvērtēšanas kārtība un vērtēšanas kritēriji;

10.3. lēmuma par līdzfinansējuma piešķiršanu pieņemšanas kārtība;

10.4. līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība;

10.5. nosacījumi līdzfinansējuma saņēmēja pārskata saturam;

10.6. līdzfinansējuma saņēmēja pārskata iesniegšanas kārtība.

11. Komisijas lēmumu var apstrīdēt Rīgas pilsētas izpilddirektoram.

12. Paziņojums par konkursu tiek publicēts tīmekļvietnē www.liveriga.com, norādot:

12.1. konkursa pieteikumu iesniegšanas vietu;

12.2. konkursa pieteikumu iesniegšanas termiņu;

12.3. konkursa nolikumu.

13. Komisijas paziņojums par konkursa rezultātiem tiek publicēts tīmekļvietnē www.liveriga.com.

14. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 2022. gada 30. marta saistošos noteikumus Nr. 129 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu akceleratoru un inkubatoru atbalsta programma"" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 89).

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 12. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-282-sn "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu akceleratoru un inkubatoru atbalsta programma""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi.

Saistošie noteikumi "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu akceleratoru un inkubatoru atbalsta programma"" nosaka kārtību, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" piešķir līdzfinansējumu Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Rīgas jaunuzņēmumu akceleratoru un inkubatoru atbalsta programma" ietvaros.

Pēc Pašvaldību likuma stāšanās spēkā (no 2023. gada 1. janvāra) pašvaldība vairs nav tiesīga veikt grozījumus 2022. gada 30. marta saistošajos noteikumos Nr. 129 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu akceleratoru un inkubatoru atbalsta programma"", kas izdoti uz likuma "Par pašvaldībām" (spēkā līdz 2022. gada 31. decembrim) pilnvarojuma pamata. Savukārt atbilstoši Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktam pašvaldības domei jāizvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstība šim likumam un jāizdod jauni saistošie noteikumi atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 2. pantam pašvaldība savas funkcijas pilda, ievērojot attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses, savukārt uzņēmēji ir ieinteresēti attīstīt konkurētspējīgu, inovācijās balstītu uzņēmējdarbību, tāpēc pašvaldībai ir nepieciešams sadarboties ar uzņēmējiem savu funkciju īstenošanā, lai, piemēram, realizētu Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 12. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas – sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, rūpēties par bezdarba samazināšanu. Arī Rīgas valstspilsētas ilgtermiņa attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam ir noteikts, ka Rīgas ilgtermiņa attīstības mērķis ir "Rīga – starptautiski atpazīstama, nozīmīga un konkurētspējīga Ziemeļeiropas metropole". Viens no instrumentiem, kā var veicināt jaunuzņēmumu attīstību, ir finansiāla atbalsta sniegšana ekosistēmas uzlabošanai, veicinot jaunu investīciju un darbaspēka piesaisti. Saistošie noteikumi nepieciešami, lai reglamentētu minētā atbalsta sniegšanu, kas ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva. Pašvaldību likuma 5. pantā noteikts, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi.

Ņemot vērā iepriekšminēto, kā arī nepieciešamību veikt uzlabojumus līdzšinējā regulējumā, tiek izdoti jauni saistošie noteikumi.

2022. gada 19. jūlijā Finanšu ministrija atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma 9. panta pirmās daļas 1. punktam ir veikusi Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Rīgas jaunuzņēmumu akceleratoru un inkubatoru atbalsta programma" nolikuma jeb atbalsta programmas sākotnējo izvērtējumu un, ņemot vērā, ka nolikums ir sagatavots, ievērojot atbilstošā komercdarbības atbalsta regulējuma normas, neiebilst pret to apstiprināšanu Finanšu ministrijai 2022. gada 14. jūlijā iesniegtajā redakcijā, kura šobrīd netiek grozīta.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Finansējums tiek piešķirts no budžeta programmas 21.01.00. "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" līdzekļiem.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Atbalstot nevis atsevišķus uzņēmumus, bet organizācijas, kas strādā ar plašām uzņēmējdarbības akcelerācijas un inkubācijas programmām, līdzfinansējums dos vietējai jaunuzņēmumu ekosistēmai papildu stimulu dibināt jaunus kontaktus, veicināt konkurētspēju starptautiskā līmenī, atrast jaunus sadarbības partnerus vai potenciālos investorus. Jaunu uzņēmumu rašanās veicinās jaunu, labi apmaksātu darbavietu pieejamību pilsētā, tādējādi arī veicinot visas jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstību kopumā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Saistošie noteikumi paredz, ka administratīvās procedūras tiek noteiktas pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas konkursa nolikumā. Nolikumā regulējamo jautājumu loks definēts saistošajos noteikumos. Saistošie noteikumi paredz administratīvas procedūras pretendentiem, kas vēlas saņemt līdzfinansējumu konkursa ietvaros.

Saistošie noteikumi paredz, ka konkursa komisijas lēmumu var apstrīdēt Rīgas pilsētas izpilddirektoram.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūras "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" rīcībā ir nepieciešamie resursi programmas nodrošināšanai.

6. Izpildes nodrošināšana

Izpildi nodrošina Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra".

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošo noteikumi neparedz papildu ierobežojumus privātpersonām, tādēļ nav nepieciešams veikt samērīguma testu.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Ir notikušas konsultācijas ar jaunuzņēmumiem gan individuāli, gan Vienotā Rīgas jaunuzņēmumu atbalsta ekosistēmas attīstības sadarbības memoranda dalībnieku sapulcēs.

Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2024. gada 21. marta līdz 2024. gada 5. aprīlim tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. 2024. gada 5. aprīlī tika saņemts ierosinājums 5.2. apakšpunktā noteikto 10 mēnešu termiņu mainīt uz 18 mēnešiem, ņemot vērā, ka vidējais finansējuma piesaistes periods jaunuzņēmumiem ir 12–18 mēneši un saistošajos noteikumos noteiktais 10 mēnešu termiņš ir vairāk nekā izaicinošs. Ierosinājums tika ņemts vērā un iekļauts saistošo noteikumu projektā.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!