• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jelgavas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas pilsētas domes 2024. gada 20. jūnija saistošie noteikumi Nr. 24-26 "Sabiedriskās kārtības noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.2024., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/op/2024/122.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Siguldas novada domes saistošie noteikumi Nr. 28

Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 18. maija saistošajos noteikumos Nr. 8 "Siguldas novada pašvaldības nolikums"

Vēl šajā numurā

26.06.2024., Nr. 122

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 24-26

Pieņemts: 20.06.2024.

OP numurs: 2024/122.6

2024/122.6
RĪKI

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Šī publikācija ir precizēta.
Precizējums: OP 2024/123.32

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 24-26

Jelgavā 2024. gada 20. jūnijā (prot. Nr. 7, 7. p.)

Sabiedriskās kārtības noteikumi

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka sabiedriskās kārtības normas Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) teritorijā.

2. Suņa īpašniekam vai turētājam aizliegts atrasties ar suni:

2.1. bez pavadas publiskajā ārtelpā un Langervaldes mežā, meža masīva teritorijā, kura robežojas ar Strautnieku ceļu, Veco ceļu un Rogu ceļu, izņemot suņu pastaigu laukumus un citus mežus;

2.2. Pasta salas teritorijā.

3. Pašvaldības speciāli ierīkotās vietās atļauts ierīkot naktsmītnes, celt teltis, kurināt ugunskurus vai grilēt.

4. Saistošo noteikumu 2.2. apakšpunktā ietvertais aizliegums tiek noteikts līdz 2024. gada 30. septembrim.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

 

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2024. gada 20. jūnija saistošo noteikumu Nr. 24-26 "Sabiedriskās kārtības noteikumi"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Šobrīd sabiedriskās kārtības normas Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) teritorijā un administratīvā atbildība par saistošo noteikumu neievērošanu ir noteikta Jelgavas pilsētas pašvaldības 2010. gada 23. septembra saistošajos noteikumos Nr. 10-15 "Jelgavas pilsētas sabiedriskās kārtības noteikumi" (turpmāk –Saistošie noteikumi Nr. 10-15). Savukārt Pašvaldības teritorijas, kurās ir aizliegts atrasties ar suņiem, noteiktas Jelgavas pilsētas pašvaldības 2016. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 16-12 "Par mājdzīvnieku turēšanu Jelgavas pilsētā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 16-12).

Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktā noteikta kārtība, kas paredz Pašvaldībai līdz 2024. gada 30. jūnijam turpināt piemērot saistošos noteikumus, kuri izdoti uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata un kuri bez šādas pārejas kārtības vairs nav piemērojami. Vienlaikus pašvaldības domei ir pienākums izvērtēt uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdot jaunus saistošos noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam līdz 2024. gada 30. jūnijam.

Saistošie noteikumi Nr. 10-15 izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 14. panta trešo daļu un 43. panta pirmās daļas 4. punktu. Savukārt Saistošie noteikumi Nr. 16-12 izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 10. punktu, un tie piemērojami līdz 2024. gada 30. jūnijam.

Līdz ar to Pašvaldībai nepieciešams izdot jaunus saistošus noteikumus atbilstoši Pašvaldību likuma 44. panta otrajā daļā ietvertajam pilnvarojumam. Ievērojot minēto, sagatavots saistošo noteikumu "Sabiedriskās kārtības noteikumi" (turpmāk – Saistošie noteikumi) projekts.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 14. punktu pašvaldības autonomā funkcija ir piedalīties sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā un līdz ar ko

Saistošie noteikumi nosaka sabiedriskās kārtības normas Pašvaldība teritorijā, kuras nav regulētas augstāk stāvošajos normatīvajos aktos.

Atbilstoši Ministru kabineta 2006. gada 04. aprīļa noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" 13. punktā iekļautajam pilnvarojumam ir noteiktas vietas Pašvaldības publiskajā ārtelpā, kurās ir aizliegt atrasties ar suņiem bez pavadas un teritorija, kurā aizliegts atrasties ar suņiem.

Saistošajos noteikumos noteiktais ierobežojums atrasties ar suni bez pavadas Langervaldes mežā ir saistīts ar to, ka minētā publiskā ārtelpa ir labiekārtota, kuru daudzi iedzīvotāji izmanto, kā pastaigas vietu vai sporta aktivitātēm. Domes sēdē tika izteikts priekšlikums minēto punktu papildināta ar meža masīva teritoriju, kura arī ir labiekārtota un no iedzīvotāju puses tiek aktīvi izmantota fiziskām aktivitātēm.

Savukārt Pasta salas teritorijā noteiktas aizliegums atrasties ar suni līdz 2024. gada 30. septembrim noteikts ar mērķi sakārtot Pasta salas infrastruktūru, ierīkojot speciālas urnas dzīvnieku ekskrementu savākšanai.

Saistošajos noteikumos noteikts, ka ierīkot naktsmītnes, celt teltis, kurināt ugunskurus vai grilēt var tikai Pašvaldības speciāli ierīkotās vietās.

Saistošajos noteikumos ietvertais regulējums ļaus panākt, lai publiskā ārtelpa veidotos droša iedzīvotājiem, neradot apdraudējumu, kas varētu rasties no suņu staidzināšanas bez pavadas, kā arī no iedzīvotāju patvaļīgas naktsmītņu ierīkošanas, telšu celšanas, ugunskuru kurināšanas vai grilēšanas tam neparedzētās vietās.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanai netiek prognozēta finansiāla ietekme uz Pašvaldības budžetu, kā arī nav nepieciešama jaunu institūciju izveide, jo Saistošo noteikumu īstenošanā iesaistītajām institūcijām nav plānoti jauni pienākumi vai funkcijas.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Nav sociālās ietekmes.

Ietekme uz vidi ir pozitīva, jo Saistošo noteikumu prasību ievērošana nodrošinās kārtību publiskajā ārtelpā.

Nav ietekmes uz iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci Pašvaldības teritorijā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām Par Saistošo noteikumu neievērošanu fiziskas un juridiskas personas var tikt sauktas pie administratīvās atbildības.

Nav paredzētas papildus administratīvās procedūras izmaksas.

Kontroli par Saistošo noteikumu izpildi veic Pašvaldības iestāde "Jelgavas pašvaldības policija" atbilstoši likuma "Par policiju" 19. panta otrās daļas 4. punktu.

Saistošie noteikumi tiks nosūtīti atzinuma sniegšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Jelgavas Vēstnesis" un Pašvaldības tīmekļvietnē www.jelgava.lv.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi ir nepieciešami Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 14. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas – piedalīties sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā, izpildei. Nav ietekmes uz cilvēkresursiem.

Pašvaldībā netiks veidotas jaunas darba vietas.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas pašvaldības policija" amatpersonas tiks iesaistītas Saistošo noteikumu ievērošanā, situācijas novērtēšanā un nepieciešamo pasākumu īstenošanā, lai panāktu noteikumos izvirzīto mērķu sasniegšanu.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildē nav paredzēts izveidot jaunu institūciju.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti plānotā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Saistošo noteikumu prasības un to izpilde neradīs papildu izmaksas Pašvaldībai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 04.06.2024. tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jelgava.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 18.06.2024. Sabiedrības viedokļi netika saņemti.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!