• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rēzeknes pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rēzeknes pilsētas domes 2024. gada 20. jūnija saistošie noteikumi Nr. 17 "Par Rēzeknes valstspilsētas simbolikas izmantošanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.2024., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/op/2024/123.34

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 19

Par koku ciršanu ārpus meža un apstādījumu aizsardzību Rēzeknes pilsētā

Vēl šajā numurā

27.06.2024., Nr. 123

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 17

Pieņemts: 20.06.2024.

OP numurs: 2024/123.34

2024/123.34
RĪKI

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 17

2024. gada 20. jūnijā (prot. Nr. 103, 6. p., lēmums Nr. 1255)

Par Rēzeknes valstspilsētas simbolikas izmantošanu

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas
7. punktu, 44. panta otro daļu un Ģerboņu likuma 8. panta 2.1 daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Rēzeknes valstspilsētas simboliku, kas ir Rēzeknes valstspilsētas karogs, Rēzeknes valstspilsētas ģerbonis, Rēzeknes valstspilsētas logotips, kā arī to lietošanas un izmantošanas kārtību, kā arī Konsultatīvās simbolikas padomes izveidošanas un darbības kārtību. Ar mērķi veicināt Rēzeknes valstspilsētas simbolikas popularitāti, nodevas noteikšana par tās izmantošanu netiek paredzēta.

II. Simbola un logotipa apraksts

2. Rēzeknes valstspilsētas karoga apraksts:

2.1. Rēzeknes valstspilsētas karogs (1. pielikums) ir taisnstūra audums ar trīs horizontālām joslām: augšējā un apakšējā josla ir gaiši zilā krāsā, vidējā josla – baltā krāsā, ievērojot Latvijas valsts karoga krāsu sadalījuma proporcijas, kā noteikts attiecīgajos normatīvajos aktos. Rēzeknes valstspilsētas karoga (turpmāk – Karoga) platuma un garuma attiecības ir 2:1;

2.2. Karogs ir divpusējs;

2.3. Karoga centrā attēlots Rēzeknes ģerbonis;

2.4. Karogs izgatavojams šādos izmēros: 1x2m, ģerboņa augstums – 66 cm;

2.5. Galda karodziņa izmēri ir 14x28 cm, un tā proporcijas atbilst Karoga proporcijām un aprakstam.

3. Rēzeknes valstspilsētas ģerboņa heraldiskais apraksts:

Rēzeknes ģerbonis ir zilā laukā zelta grifs, uz krūtīm sarkans vairodziņš ar sudraba siju Latvijas valsts karoga krāsu samēros (2. pielikums).

4. Rēzeknes valstspilsētas logotipa apraksts:

Rēzeknes logotips sastāv no pilsētas nosaukuma, simbola, sarkanas, zaļas, oranžas, gaiši zilas un tumši zilas krāsas, pamatojoties uz Rēzeknes valstspilsētas vizuālās identitātes vadlīnijām (3. pielikums).

III. Konsultatīvās simbolikas padomes izveidošana un darbība

5. Konsultatīvā simbolikas padome nav pastāvīgi darbojošās padome.

6. Konsultatīvā simbolikas padome tiek izveidota, pamatojoties uz Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības izpilddirektora (turpmāk – izpilddirektors) rīkojumu katra atsevišķa iesnieguma par valstspilsētas simbolikas izmantošanu izskatīšanai.

7. Konsultatīvā simbolikas padome nepieņem lēmumus, taču iesniedz izpilddirektora atzinumu par valstspilsētas simbolikas izmantošanu konkrētā gadījuma ietvaros. Pēc minētā atzinuma saņemšanas izpilddirektors saskaņo/nesaskaņo simbolikas izmantošanu konkrētā gadījuma ietvaros.

8. Konsultatīvās simbolikas padomes sastāvā ietilpst 4 (četri) locekļi, kuri no sava vidus ievēl padomes priekšsēdētāju, kuram vienādu balsu sadalījuma gadījumā ir noteicoša balss. Lai padome būtu balsstiesīga, tajā ir jāpiedalās vismaz ½ locekļu. Padomes locekļi ar balsojumu apstiprina atzinumu par simbolikas izmantošanu konkrētā gadījuma ietvaros un iesniedz apstiprināto atzinumu izpilddirektoram simbolikas izmantošanas saskaņošanai/nesaskaņošanai konkrēta gadījuma ietvaros.

IV. Simbolikas un logotipa izmantošana

9. Karoga pacelšanas kārtība:

9.1. pie Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības ēkas – pastāvīgi;

9.2. pēc savas izvēles pie ēkām, kur izvietoti balsošanas iecirkņi – vēlēšanu un tautas nobalsošanas dienās kopā ar Latvijas valsts karogu;

9.3. pēc savas izvēles valsts svētkos kopā ar Latvijas valsts karogu, novietojot to Latvijas valsts karoga labajā pusē, skatoties uz ēkas fasādi;

9.4. pēc savas izvēles arī tautas, darba vai ģimenes svētkos, atceres dienās, kā arī citos gadījumos ikdienā, garantējot pienācīgu cieņu pret Karogu, bet katra gada 25. martā, 14. jūnijā, 17. jūnijā, 4. jūlijā, decembra pirmajā svētdienā, kā arī citās atceres un atzīmējamās dienās un Ministru kabineta īpaši noteiktajos gadījumos Karogs paceļams sēru noformējumā, kārtībā, kāda noteikta Latvijas valsts karogam.

10. Aizliegta sekojoša Karoga lietošanas kārtība:

10.1. Karogu nedrīkst pacelt virs un pie ēkām, kurās tiek veikts kapitālais remonts vai kuras ir avārijas stāvoklī. Izņēmums ir pilsētas pašvaldības ēkas; citās nepiemērotās vietās un apstākļos (piemēram, kokos, virs un pie saimniecības ēkām, nesakoptās vietās, ražošanas objektos un tamlīdzīgi);

10.2. lietot bojātu vai izbalējušu, krāsu paraugam un standartam neatbilstošu Karogu, kā arī izmantot Karoga krāsu salikumu ar citu atribūtiku;

10.3. izgatavot Karogu bez izpilddirektora saskaņojuma.

11. Pieļaujama Karoga izmantošana:

11.1. pamatojoties uz izpilddirektora saskaņojumu, Karoga attēlu drīkst izmantot arī citos gadījumos, kas nav paredzēti šajos noteikumos;

11.2. galda karodziņu fiziskas un juridiskas personas drīkst izmantot oficiālās pieņemšanās, ģimenes svētkos, kā arī citos gadījumos, garantējot pienācīgu cieņu pret galda karodziņu;

11.3. Rēzeknes valstspilsētas karoga izmainīto standarta formu drīkst izmantot, ja tā izmaiņas ir saskaņojis izpilddirektors.

12. Rēzeknes valstspilsētas ģerboņa izmantošanas kārtība:

12.1. Rēzeknes valstspilsētas ģerboni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības dome, tās iestādes un kapitālsabiedrības drīkst lietot (ciktāl tas nav pretrunā ar spēkā esošo normatīvo aktu prasībām) zīmogos, stūra spiedogos, uz veidlapām, iespieddarbos, uz izdevumu vākiem un titullapām, kā arī izvietot pilsētas ģerboni pie šo organizāciju ēkām, dienesta telpām, dienesta telpās un uz šīm iestādēm piederošajiem transportlīdzekļiem;

12.2. Rēzeknes valstspilsētas ģerboni 12.1. punktā minētās iestādes drīkst lietot uz atzinības un goda rakstiem, diplomiem, apliecībām, vizītkartēm un citiem oficiāliem dokumentiem tikai ar izpilddirektora saskaņojumu;

12.3. pamatojoties uz izpilddirektora saskaņojumu, drīkst atļaut lietot Rēzeknes valstspilsētas ģerboņa attēlu arī citos gadījumos, kas nav paredzēti šajos noteikumos;

12.4. Rēzeknes valstspilsētas ģerboņa izmainīto standarta formu atļauts izmantot, ja tā izmaiņas ir saskaņojis izpilddirektors.

13. Rēzeknes valstspilsētas logotipa izmantošanas kārtība:

13.1. Rēzeknes logotipu ar izpilddirektora saskaņojumu drīkst lietot pasākumos, izdevumos un objektos ar augstu saturisko, māksliniecisko un estētisko līmeni, kā arī uz kvalitatīvām precēm, suvenīriem un iesaiņojumiem;

13.2. Rēzeknes logotipu drīkst lietot tikai atbilstoši Rēzeknes valstspilsētas vizuālās identitātes vadlīnijām;

13.3. aizliegts izmantot izmainītu logotipa grafisko attēlu bez izpilddirektora saskaņojuma;

13.4. pamatojoties uz izpilddirektora saskaņojumu, drīkst atļaut lietot Rēzeknes logotipu arī citos gadījumos, kas nav paredzēti šajos noteikumos.

14. Rēzeknes valstspilsētas Karoga, ģerboņa, logotipa attēlus vai to elementus drīkst izmantot juridiskas un fiziskas personas reklāmā, suvenīru ražošanā vai citiem komerciāliem mērķiem tikai ar izpilddirektora saskaņojumu šajos noteikumos atrunātajā kārtībā.

15. Standartus un kvalitātes prasības produkcijai, uz kuras drīkst atveidot Rēzeknes valstspilsētas simboliku un tās elementus, saskaņo izpilddirektors.

16. Tirdzniecības uzņēmumiem vai individuālajiem tirgotājiem, pieņemot realizēšanai jebkura veida izstrādājumus ar Rēzeknes valstspilsētas simboliku, jāpieprasa no ražotāja izpilddirektora saskaņojuma apstiprināta kopija, kam jāatrodas šo izstrādājumu realizēšanas vietā.

V. Saskaņojuma saņemšana

17. Šajos noteikumos minētajos gadījumos Rēzeknes valstspilsētas simbolikas izmantošanas saskaņojuma saņemšanai fiziskām un juridiskām personām Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā jāiesniedz sekojoši dokumenti:

17.1. iesniegums;

17.2. juridiskām personām – reģistrācijas apliecības kopija;

17.3. fiziskām personām – VID izsniegta individuālā darba vai nodokļu maksātāja reģistrācijas apliecība;

17.4. izstrādājuma skice vai etalona paraugs;

17.5. izmantošanas mērķa un formas apraksts brīvā formā;

17.6. ziņas par plānotajiem ražošanas (izgatavošanas) apjomiem un ziņas par laika periodu, kurā plānots ražot (izgatavot) izstrādājumu/-us.

18. Padomes locekļi ar balsojumu apstiprina atzinumu par simbolikas izmantošanu konkrētā gadījuma ietvaros un iesniedz apstiprināto atzinumu izpilddirektoram simbolikas izmantošanas saskaņošanai/nesaskaņošanai konkrēta gadījuma ietvaros.

VI. Noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par noteikumu pārkāpšanu

19. Kontroli par noteikumu izpildi nodrošina Rēzeknes valstspilsētas Pašvaldības policija.

VII. Noslēguma jautājums

20. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos dienu zaudē spēku Rēzeknes pilsētas domes 2012. gada 13. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 10 "Par Rēzeknes pilsētas simbolikas izmantošanu".

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Stecs

 

1. pielikums
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 20. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 17
"Par Rēzeknes valstspilsētas simbolikas izmantošanu"

Rēzeknes valstspilsētas karogs

Rēzeknes valstspilsētas karoga poligrāfiskai attēlošanai izmanto PANTONE vai CMYK krāsu toņus, bet attēlošanai elektroniskā vidē (piemēram, tīmeklī) izmanto PANTONE vai CMYK krāsu toņiem atbilstošus RGB krāsu standarta kodus:

(baltais) PANTONE White;

(Gaiši zilais) PANTONE Process Blue C;

(heraldiskais zilais) PANTONE 286C vai CMYK 100/66/0/2, RGB 19/73/145;

(heraldiskais sarkanais) PANTONE 186C vai CMYK 0/100/81/4, RGB 204/32/48;

(heraldiskais zelts) PANTONE 873C vai CMYK 0/32/100/9, RGB 211/142/0;

(heraldiskais sudrabs) PANTONE 877C vai CMYK 0/0/0/27, RGB 195/196/198;

(melnais) PANTONE BlackC vai CMYK 0/0/0/100, RGB 0/0/0.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Stecs

 

2. pielikums
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 20. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 17
"Par Rēzeknes valstspilsētas simbolikas izmantošanu"

Rēzeknes valstspilsētas ģerbonis

Rēzeknes valstspilsētas ģerboņa poligrāfiskai attēlošanai izmanto PANTONE vai CMYK krāsu toņus, bet attēlošanai elektroniskā vidē (piemēram, tīmeklī) izmanto PANTONE vai CMYK krāsu toņiem atbilstošus RGB krāsu standarta kodus:

(baltais) PANTONE White;

(heraldiskais zilais) PANTONE 286C vai CMYK 100/66/0/2, RGB 19/73/145;

(heraldiskais sarkanais) PANTONE 186C vai CMYK 0/100/81/4, RGB 204/32/48;

(heraldiskais zelts) PANTONE 873C vai CMYK 0/32/100/9, RGB 211/142/0;

(heraldiskais sudrabs) PANTONE 877C vai CMYK 0/0/0/27, RGB 195/196/198;

(melnais) PANTONE BlackC vai CMYK 0/0/0/100, RGB 0/0/0.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Stecs

 

3. pielikums
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 20. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 17
"Par Rēzeknes valstspilsētas simbolikas izmantošanu"

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Stecs

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes 2024. gada 20. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 17 "Par Rēzeknes valstspilsētas simbolikas izmantošanu"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošo noteikumu "Par Rēzeknes valstspilsētas simbolikas izmantošanu" izdošana ir pamatojama ar 2023. gada 1. janvārī spēkā stājušos Pašvaldību likumu. Līdzšinējie Rēzeknes pilsētas domes 2012. gada 13. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 10 "Par Rēzeknes pilsētas simbolikas izmantošanu" ir izdoti uz šobrīd jau spēku zaudējušā likuma "Par pašvaldībām" pamata. Atbilstoši Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktam, uz likuma "Par pašvaldībām" pamata izdotie saistošie noteikumi piemērojami līdz 2024. gada 30. jūnijam un šajā termiņā domei ir jāizdod jauni saistošie noteikumi.

Saistošie noteikumi ir izstrādāti jaunā redakcijā, aktualizējot to izdošanas tiesisko pamatojumu un precizējot normas atbilstoši izmaiņām normatīvajos aktos.

Saistošie noteikumi izstrādāti ar mērķi nostiprināt valstspilsētas identitāti, padarīt valstspilsētu atpazīstamu pēc tās oficiālās simbolikas, nodrošināt Rēzeknes valstspilsētas simbolikas korektu lietojumu, veicināt vienotu identitātes izpratni un sekmēt Rēzeknes iedzīvotāju patriotismu.

Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 7. punkts nosaka, ka dome ir tiesīga izlemt ikvienu pašvaldības kompetences jautājumu. Tikai domes kompetencē ir noteikt pašvaldības un tās teritoriālā iedalījuma vienību simboliku, likumā noteiktajā kārtībā saskaņojot to ar Valsts heraldikas komisiju. Šā likuma 44. panta otrā daļa nosaka, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

Ģerboņa likuma 8. panta 2.1 daļa noteic, ka dome savos saistošajos noteikumos nosaka Ģerboņu reģistrā reģistrēta pašvaldības ģerboņa lietošanas noteikumus.

Saistošo noteikumu projektā saglabāts pašreiz Rēzeknes pilsētas domes 2012. gada 13. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 10 "Par Rēzeknes pilsētas simbolikas izmantošanu " noteiktais pašvaldības ģerboņa, karoga un logotipa apraksts.

Pašvaldību likums nošķir pašvaldības izpilddirektora pilnvaras no domes priekšsēdētāja pilnvarām, veicinot varas dalīšanas principa ieviešanu pašvaldību pārvaldībā, kā arī atslogojot domi un domes priekšsēdētāju no saimniecisku un organizatorisku lēmumu pieņemšanas, kas raksturīgi izpildvarai. Attiecīgi, saistošo noteikumu projekts paredz, ka turpmāk saskaņojumu Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības simbolikas izmantošanai izsniegs pašvaldības izpilddirektors.

Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Rēzeknes pilsētas domes 2012. gada 13. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 10 "Par Rēzeknes pilsētas simbolikas izmantošanu".

Par pašvaldības ģerboņa lietošanas noteikumu pārkāpumiem personas ir saucamas pie atbildības Ģerboņu likumā noteiktajā kārtībā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu īstenošana neparedz papildus ietekmi uz pašvaldības budžetu, jo neparedz jaunas iniciatīvas.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Sociālā ietekme – vienota simbolika veicina piederības sajūtu Rēzeknes valstspilsētai.

Ietekme uz vidi – nav.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav.

Lai veicinātu valstspilsētas simbolikas izmantošanu suvenīru un citu izstrādājumu izgatavošanā, kā arī popularizētu valstspilsētu, simbolikas lietošanai netiek noteikta nodeva. Šādā veidā tiek sekmēta uzņēmēju interese par kvalitatīvu un daudzveidīgu izstrādājumu ražošanu, pozitīvi ietekmējot uzņēmējdarbības vidi.

Ietekme uz konkurenci – nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu projekts nemaina līdzšinējo kārtību. Šie noteikumi nav paredzēti, lai būtiski mainītu esošo regulējumu, bet gan lai uzlabotu jau pastāvošo sistēmu. Iesniegumi par simbolikas izmantošanu ir adresējami Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībai, Atbrīvošanas aleja 93, Rēzekne; e-pasts: dome@rezekne.lv. Piedāvātais regulējums nemaina līdzšinējo kārtību attiecībā uz privātpersonām. Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu īstenošanā nav paredzēta esošo institūciju likvidācija vai reorganizācija, kā arī netiks veidotas jaunas darba vietas. Noteikumu īstenošanai tiks izmantoti pašvaldības esošie cilvēkresursi, kuriem netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildē iesaistītā institūcija ir uz rīkojuma pamata izveidotā pašvaldības Konsultatīvā simbolikas padome, kas izskata katru iesniegumu.

Kontroli par noteikumu izpildi veic Rēzeknes valstspilsētas Pašvaldības policija.

Par pašvaldības ģerboņa lietošanas noteikumu pārkāpumiem personas tiek sauktas pie atbildības Ģerboņu likumā noteiktajā kārtībā.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanai un paredz tikai nepieciešamos pasākumus tā īstenošanai. Pašvaldības rīcība un izvēlētie līdzekļi ir atbilstoši un piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Atbilstoši Kultūras ministrijas viedoklim par Rēzeknes valstspilsētas saistošo noteikumu projektu, 3.1. punkta redakcija ir precizēta saskaņā ar Valsts heraldikas komisijas sastādīto un Ģerboņu reģistrā 2008. gada 8. decembrī reģistrēto Rēzeknes pilsētas ģerboņa aprakstu. Ņemot vērā Latvijas valsts prezidenta kancelejas Valsts heraldikas komisijas viedokli, no noteikumu 3.1. punkta redakcijas ir izņemts heraldiskajā aprakstā komentētais iespējamais heraldisko krāsu aizvietojums. Nodrošināta Rēzeknes valstspilsētas karoga un ģerboņa attēlam pievienoto heraldisko krāsu toņu atbilstība heraldiskajam aprakstam un Ministru kabineta 2019. gada 10. decembra noteikumiem Nr. 600 "Noteikumi par Latvijas valsts ģerboņa un Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Zemgales ģerboņu heraldisko krāsu toņiem un grafiskajiem apzīmējumiem".

Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts, nodrošinot sabiedrības līdzdalību normatīvo aktu izstrādes procesā, tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2024. gada 7. maija līdz 2024. gada 7. jūnijam. Norādītajā laika posmā sabiedrības pārstāvji nebija izteikuši priekšlikumus vai iebildumus.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Stecs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!