• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rēzeknes pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rēzeknes pilsētas domes 2024. gada 20. jūnija saistošie noteikumi Nr. 19 "Par koku ciršanu ārpus meža un apstādījumu aizsardzību Rēzeknes pilsētā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.2024., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/op/2024/123.35

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rēzeknes novada domes saistošie noteikumi Nr. 34

Par Rēzeknes novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem

Vēl šajā numurā

27.06.2024., Nr. 123

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 19

Pieņemts: 20.06.2024.

OP numurs: 2024/123.35

2024/123.35
RĪKI

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 19

2024. gada 20. jūnijā (prot. Nr. 103, 8. p., lēmums Nr. 1257)

Par koku ciršanu ārpus meža un apstādījumu aizsardzību Rēzeknes pilsētā

Izdoti saskaņā ar Meža likuma 8. panta otro daļu,
Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309
"Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" 22. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka:

1.1. ārpus meža augošu koku ciršanas izvērtēšanas kārtību Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā;

1.2. ja ieaugušie koki sasnieguši Meža likuma 3. panta 1. daļas 2. punkta kritērijus (koki ieauguši 0,5 hektāru un lielākā platībā, koku vidējais augstums ir vismaz 5 metri un mežaudzes šķērslaukums vienāds ar vai lielāks par mežaudzes minimālo šķērslaukumu), uz to attiecas Meža likumā noteiktās koku ciršanas mežā prasības un ierobežojumi;

1.3. zaudējumu atlīdzības par dabas daudzveidības samazināšanu (turpmāk – zaudējumu atlīdzība) aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtību;

1.4. pašvaldības apstādījumu apsaimniekošanas un aizsardzības kārtību. Apstādījumi šo saistošo noteikumu izpratnē ir visas ar augiem dabīgi apaugušas vai mākslīgi apaudzētas teritorijas uz pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošās zemes. Apstādījumi ietver pagalmu un būvju apstādījumus, dārzus, skvērus, ielu apstādījumus, parkus, mežaparkus, kapsētas u.c.

II. Koku ciršanas izvērtēšanas kārtība

2. Iesniegumus par koku ciršanu ārpus meža izskata Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Pilsētvides un attīstības pārvalde (turpmāk – Pārvalde).

3. Pārvalde veic vizuālu koku apskati dabā un noformē apsekošanas aktu.

4. Ciršanas gadījumā Pārvalde aprēķina zaudējumu atlīdzību saskaņā ar normatīvajiem aktiem un pašvaldības noteikto koeficientu.

5. Rēzeknes valstspilsētas administratīvajā teritorijā zaudējumu atlīdzības koeficients par dabas daudzveidības samazināšanu ir 0,3.

6. Ciršanas atļauja ir derīga vienu gadu no paziņošanas brīža, cērtot nokaltušu koku – vienu mēnesi.

III. Noteikumi būvdarbu veikšanai apstādījumos

7. Būvdarbu laikā:

7.1. koku sakņu saglabāšanai jānorobežo minimālā (stumbra diametrs x 10) vai vismaz kritiskā (stumbra diametrs x 5) sakņu aizsardzības zona metros rādiusā no stumbra, uzbūvējot pagaidu žogus vai izvietojot informatīvās zīmes;

7.2. koka stumbru apliek ar dēļu vairogu 2,0 metru augstumā, nebojājot koka mizu, bet koka sakņu sistēmas teritorijā izvieto slodzi izlīdzinošas pagaidu laipas vai plāksnes, zem tām uzber 20 centimetrus biezu grants vai šķembu slāni;

7.3. koka sakņu sistēmas rajonā kabeļus un cauruļvadus iegulda, nebojājot koka saknes. Ja darbu veikšanas gaitā saknes tiek bojātas, bojāto sakņu galus rūpīgi nolīdzina un tranšeju piepilda ar barības vielām bagātu augsni;

7.4. atraktās saknes jāpasargā no izžūšanas un saules staru iedarbības – jāietin elpojošā audumā un jāmitrina;

7.5. nepieļaut koku un krūmu apbēršanu vai atrakšanu;

7.6. būvmateriālus aizliegts nokraut tuvāk par 2 metriem no augošiem kokiem.

IV. Apstādījumu apsaimniekošana un aizsardzība

8. Apstādījumu teritorijā ir aizliegts:

8.1. apkraut augošus kokus vai to sakņu sistēmu;

8.2. stādīt jaunus kokus, krūmus un puķes bez labiekārtošanas un apzaļumošanas projekta vai saskaņojuma ar pašvaldību;

8.3. braukt un novietot mehāniskos transportlīdzekļus, ja tas nav saistīts ar apstādījumu apsaimniekošanu.

V. Administratīvā atbildība un kompetence sodu piemērošanā

9. Noteikumu izpildi kontrolē Pārvalde un Rēzeknes valstspilsētas Pašvaldības policija.

10. Atbildība par koku patvaļīgu ciršanu vai bojāšanu ārpus meža un amatpersonu kompetence administratīvā pārkāpuma procesā noteikta vides tiesības reglamentējošās tiesību normās.

VI. Noslēguma jautājums

11. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Rēzeknes pilsētas domes 2019. gada 22. augusta saistošie noteikumi Nr. 22 "Par koku ciršanu ārpus meža un apstādījumu aizsardzību Rēzeknes pilsētā".

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Stecs

 

Pielikums
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 20. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 19
"Par koku ciršanu ārpus meža un apstādījumu
aizsardzību Rēzeknes pilsētā"

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības
Pilsētvides un attīstības pārvaldei

Atbrīvošanas aleja 93, Rēzeknē, LV-4601

   
 

(fiziskai personai – vārds, uzvārds; juridiskai personai – reģ. Nr.)

   
 

(adrese, tālrunis)

IESNIEGUMS

Lūdzu izsniegt atļauju nocirst

 

(koka suga, skaits, atrašanās vieta, nociršanas iemesls)

 
 
 
 

Pielikumā:

pilnvaras kopija (ja iesniegumu iesniedz pilnvarota persona)

daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku saraksts ar parakstiem par koka ciršanu vai saglabāšanu (ja koks atrodas uz daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopīpašnieku zemesgabala)

būvniecības ieceres dokumentācija (ja koku ciršanu paredz ar būvniecības ieceres dokumentāciju)

* Ar šo apliecinu, ka esmu informēts/a, ka Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Pilsētvides un attīstības pārvalde veiks manu personas datu apstrādi, t.sk. izmantojot datu bāzes, lai izvērtētu koka ciršanas atļaujas izsniegšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Datu pārzinis ir Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība, reģistrācijas Nr. 90000025465, juridiskā adrese: Atbrīvošanas aleja 93, Rēzekne, LV-4601, kas veic personas datu apstrādi ar nolūku izskatīt iesniegumu un pieņemt lēmumu par koku ciršanas atļaujas izsniegšanu vai pamatotu atteikumu.

Papildu informāciju par personas datu apstrādi var iegūt Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības tīmekļa vietnes www.rezekne.lv sadaļā Pašvaldība / Normatīvie akti / Privātuma politika, vai klātienē Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības un tās iestāžu klientu apkalpošanas vietās.

** Informējam, ka ziņojums (pakalpojuma rezultāts) tiks nosūtīts uz e-adreses kontu, ja personai tas ir aktivizēts.

.______. ______. 20___ .    
   

Paraksts

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes 20.06.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 19 "Par koku ciršanu ārpus meža un apstādījumu aizsardzību Rēzeknes pilsētā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir precizēt iepriekšējo noteikumu redakciju atbilstoši strukturālajām izmaiņām pašvaldībā, stājoties spēkā Pašvaldību likumam 2023. gada 1. janvārī.

Saskaņā ar Meža likuma 8. panta otro daļu vietējā pašvaldība savos saistošajos noteikumos par koku ciršanu ārpus meža pilsētas un ciema teritorijā nosaka zaudējumu atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu, kā arī šo zaudējumu aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtību. Zaudējumu atlīdzību ieskaita vietējās pašvaldības budžetā. Atbilstoši Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309 "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" 22. punktam pašvaldības dome izdod saistošos noteikumus par koku ciršanu ārpus meža.

Noteikumi attiecināmi uz visām zemēm, kas nav Meža likuma 3. panta pirmās daļas objekts.

2023. gada 19. oktobrī Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības dome, pieņemot lēmumu Nr. 1010 Par Rēzeknes valstspilsētas Pašvaldības policijas izveidošanu un tās nolikuma apstiprināšanu, nolēma ar 01.12.2023. Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā izveidot iestādi "Pašvaldības policija".

Rēzeknes pilsētas domes 2019. gada 22. augusta saistošie noteikumi Nr. 22 "Par koku ciršanu ārpus meža un apstādījumu aizsardzību Rēzeknes pilsētā" spēkā esošā redakcijā noteikumu uzraudzības un kontroles pienākums, izņemot Pilsētvides un attīstības pārvaldes amatpersonas, ir noteikts ari Centrālās administrācijas struktūrvienībai – Administratīvai inspekcijai.

2024. gada 21. februārī Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības dome pieņēma lēmumu Nr. 1135 Par reorganizācijas pasākumiem pašvaldības pārvaldes struktūrā no 01.03.2024. izslēdzot no pašvaldības Centrālās administrācijas struktūrvienību Administratīvā inspekcija.

Izmaiņas pašvaldības darbības tiesiskajā regulējumā nepieciešamas arī saistībā ar sabiedrības iesaisti, kas nodrošinās viedokļu uzklausīšanu un izvērtēšanu sabiedrībai būtiskos ar pašvaldību darbību saistītos jautājumos.

Ar noteikumiem nav paredzēts veidot no esošā regulējuma radikāli atšķirīgu normatīvo aktu pēc būtības, bet gan nepieciešams uzlabot jau esošo kārtību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu

Ietekme uz pašvaldības budžetu ieņēmumu daļā nav precīzi aprēķināma, jo atkarīga no zaudējumu atlīdzības summu iemaksas, nebūtiska, bet pozitīva ietekme uz budžeta ieņēmumu daļu.

Nav attiecināms uz izdevumu daļu.

Nav paredzēta ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā.

Lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešami papildus resursi un nav paredzēta jaunu institūciju vai darba vietu veidošana.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Ietekme uz vidi ir saistīta ar videi radītajiem zaudējumiem, koku nozāģēšanas gadījumā.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – saistošie noteikumi ierobežo uzņēmējdarbības aktivitātes un komersantu, tik tālu, cik tiek noteikti aizliegumi saistībā ar atļauju neizsniegšanu, kas būtiski ietekmē uzņēmēj darbības vides attīstību.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām

gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Izpildes nodrošināšanai pašvaldībai papildu resursi nav nepieciešami.

Noteikumi paredz, kādi dokumenti pievienojami iesniegumam par koku ciršanas atļaujas izsniegšanu, kāda papildinformācija noteiktos gadījumos var tikt pieprasīta.

Saistošo noteikumu piemērošanu nodrošina Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Pilsētvides un attīstības pārvalde.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros kontrolē Rēzeknes valstspilsētas Pašvaldības policija un Pilsētvides un attīstības pārvalde.

Atbildība par koku patvaļīgu ciršanu vai bojāšanu ārpus meža un amatpersonu kompetence administratīvā pārkāpuma procesā noteikta vides tiesības reglamentējošās tiesību normās.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz nebūtiskas papildu izmaksas zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam, kam jāatlīdzina zaudējumi par dabas daudzveidības samazināšanu saistībā ar koku ciršanu pilsētas teritorijā. Aprēķins veicams Ministru kabineta noteiktā kārtībā.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Pamatojoties uz Pašvaldību likuma 47. panta trešo daļu, Zemkopības ministrijai tika lūgts sniegt viedokli par Saistošo noteikumu projektu, tādējādi nodrošinot satura atbilstību attiecīgās jomas tiesiskajam regulējumam. Attiecīgā nozares ministrija nav sniegusi viedokli par Saistošajiem noteikumiem.

Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2024. gada 21. maija līdz 2024. gada 4. jūnijam. Norādītajā laika posmā sabiedrības pārstāvji nebija izteikuši priekšlikumus vai iebildumus.

Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un pašvaldības tīmekļvietnē www.rezekne.lv.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Stecs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!