• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2024. gada 25. jūnija noteikumi Nr. 398 "Biedrību un nodibinājumu klasificēšanas noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.2024., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/op/2024/123.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 399

Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 19. maija noteikumos Nr. 450 "Kārtība, kādā piemēro finanšu nodrošinājumu, slēdz un izbeidz nolietotu transportlīdzekļu, iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu vai videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas līgumu"

Vēl šajā numurā

27.06.2024., Nr. 123

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 398

Pieņemts: 25.06.2024.

OP numurs: 2024/123.4

2024/123.4
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 15 Pēdējās nedēļas laikā 22 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 398

Rīgā 2024. gada 25. jūnijā (prot. Nr. 26 22. §)

Biedrību un nodibinājumu klasificēšanas noteikumi

Izdoti saskaņā ar Biedrību un
nodibinājumu likuma 12.1 pantu

1. Noteikumi nosaka biedrību un nodibinājumu klasifikāciju atbilstoši to darbības jomai, kā arī darbības jomas pieteikšanas un maiņas kārtību.

2. Biedrības un nodibinājumi tiek klasificēti atbilstoši to darbības jomai (​pielikums).

3. Biedrību un nodibinājumu darbības joma ir tās darbībā nozīmīgākā joma, kas visprecīzāk raksturo organizācijas kopējo mērķi. Darbības joma ir nošķirta no metodēm, kādā organizācija sasniedz savus mērķus, kā arī no mērķgrupas, kura ir norādāma gada pārskata vadības ziņojuma atsevišķā ailē.

4. Biedrībai un nodibinājumam ir tiesības pieteikt ierakstīšanai biedrību un nodibinājumu reģistrā (turpmāk – reģistrs) ne vairāk kā piecas darbības jomas. 

5. Jaundibināmās biedrības un nodibinājumi darbības jomu ierakstīšanai reģistrā piesaka, iesniedzot Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā (turpmāk – Uzņēmumu reģistrs) pieteikumu par biedrības vai nodibinājuma ierakstīšanu reģistrā.

6. Biedrības un nodibinājumi ziņas par savu darbības jomu aktualizē reizi gadā, iesniedzot Valsts ieņēmu dienestā (elektroniskās deklarēšanas sistēmā) gada pārskatu un norādot galveno darbības jomu pārskata gada beigās.

7. Biedrībām un nodibinājumiem ir tiesības jebkurā laikā iesniegt pieteikumu Uzņēmumu reģistram par darbības jomas maiņu.

8. Uzņēmumu reģistrs, pamatojoties uz gada pārskatā vai saīsinātā gada pārskatā iekļauto informāciju par biedrības vai nodibinājuma darbības jomu, kas elektroniskā veidā saņemta no Valsts ieņēmumu dienesta, izdara ierakstu reģistrā par darbības jomu bez atsevišķa lēmuma pieņemšanas.

9. Biedrības un nodibinājumi ziņas par darbības jomu ierakstīšanai reģistrā piesaka, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā (elektroniskās deklarēšanas sistēmā) gada pārskatu par 2024. gadu un norādot galveno darbības jomu (jomas) pārskata gada beigās.

10. Noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

Ministru prezidente E. Siliņa

Tieslietu ministre I. Lībiņa-Egnere

 

Pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 25. jūnija
noteikumiem Nr. 398

Biedrību un nodibinājumu darbības jomas

Darbības jomas Nr.

Darbības jomas nosaukums

Darbības jomas apraksts
1. Darba devēju organizācija

Darba devēju organizācija vai darba devēju organizāciju apvienība, kas izveidota atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē darba devēju organizāciju darbību

2. Arodbiedrība

Arodbiedrība, arodbiedrības patstāvīga vienība vai arodbiedrības apvienība, kas izveidota atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē arodbiedrību darbību

3. Profesionālā biedrība un nodibinājums

Biedrības un nodibinājumi, kas apvieno, atbalsta, regulē, pārstāv vai aizstāv noteiktu nozari, jomu vai profesiju; pārstāv un aizstāv biedru intereses.

Piemēram, ražotāju, lauksaimnieku, komercbanku, mediķu, juristu organizācijas, ārstu biedrības

4. Kultūra un māksla

Biedrības un nodibinājumi, kas darbojas vizuālās mākslas, kino un audiovizuālās mākslas, arhitektūras, dizaina, teātra, mūzikas, grāmatniecības, literatūras, materiālā un nemateriālā kultūras mantojuma, tai skaitā Dziesmu un deju svētku tradīcijas, amatiermākslas, muzeju, arhīvu, bibliotēku, kultūras pieminekļu, ainavu un vēsturisku vietu aizsardzības, tradicionālo zināšanu, prasmju un prakses, mutvārdu tradīciju un izpausmju, kā arī citās iepriekš neminētās kultūras un mākslas jomās, kas atbalsta vai veicina šīs jomas.

Piemēram, kori, teātri, deju studijas, deju kopas, folkloras kopas, laikmetīgās mākslas un kultūras centri

5.

Izglītība

Biedrības un nodibinājumi, kas nodrošina un veicina formālo un neformālo izglītību visos vecumposmos un izglītības ieguves formās, kā arī pieaugušo izglītību un mūžizglītību, tai skaitā dažādu veidu kursi, apmācības, nodarbības. 

Piemēram, izglītības iestādes, izglītības iestāžu atbalsta organizācijas, mazo bērnu skoliņas un interešu izglītības pulciņi, mācību centri, skolu atbalsta fondi

6. Zinātne

Biedrības un nodibinājumi, kas veic, veicina vai atbalsta zinātnisko darbību (tai skaitā zinātni, pētniecību, inovācijas), nodrošina pētījumus un analīzi, piemēram, sociālo zinātņu un sabiedriskās politikas jomā, medicīnā, fizikā, dabaszinātnēs, inženierijā, tehnoloģijās. 

Piemēram, pētniecības un izpētes centri

7. Veselība un slimību profilakse

Biedrības un nodibinājumi, kas nodrošina vai veicina sabiedrības veselību, izglītošanu un informēšanu par veselības un slimību profilakses jautājumiem (piemēram, pirmās palīdzības sniegšanas apmācības, ģimenes plānošanas pasākumi, konsultāciju sniegšana, veselīgs dzīvesveids); sniedz palīdzību atkarību ārstēšanā; aprūpes institūcijas, garīgās veselības un krīzes centri veselības jomā; medicīniskie un rehabilitācijas pakalpojumi; slimnīcas, kā arī cita ar veselību un slimību profilaksi saistīta darbība.

Piemēram, sociālās aprūpes centri, grupu mājas (dzīvokļi), dienas centri, dienas aprūpes centri, garīgās veselības un krīzes centri, slimnīcas un slimnīcu atbalsta organizācijas, rehabilitācijas centri

 

8. Sociālā aizsardzība un sociālā labklājība

Biedrības un nodibinājumi, kuru mērķis ir noteiktu iedzīvotāju grupu vai personu sociālās aizsardzības nodrošināšana (piemēram, atbalsts bērniem, jauniešiem, ģimenēm, personām ar invaliditāti vai funkcionāliem traucējumiem, vecāka gadagājuma cilvēkiem, bēgļiem), atbalsta sniegšana sociālā riska situācijās, uztura un ienākumu atbalsts, materiālā palīdzība, karjeras atbalsts un apmācības, nodarbinātības veicināšana, dzimumu līdztiesība, kā arī cita ar sociālo aizsardzību un labklājību veiktā darbība vai šādas darbības veicināšana.

Sabiedrības, it īpaši nabadzības, sociālās atstumtības un diskriminācijas riskam pakļautās personas, tai skaitā trūcīgo, maznodrošināto un mazaizsargāto personu grupu sociālās labklājības celšana, palīdzības sniegšana personām, kuru ienākumi un materiālā stāvokļa līmenis atbilst Ministru kabineta noteiktajam trūcīgas personas vai attiecīgās pašvaldības noteiktajam maznodrošinātās personas statusam vai kuras ir sociāli mazaizsargātās personu grupas atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par sociāli mazaizsargāto personu grupām.

Piemēram, organizācijas, kas darbojas ar sociālās atstumtības un nabadzības mazināšanas jautājumiem, organizācijas, kas sniedz palīdzību grūtībās nonākušajiem, kā arī sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniedzēji

9. Vides un dabas aizsardzība

Biedrības un nodibinājumi, kuru mērķis ir dabas aizsardzība, atjaunošana un ilgtspējīga apsaimniekošana, sugu un biotopu aizsardzība, invazīvo svešzemju sugu ietekmes mazināšana, īpaši aizsargājamo dabas teritoriju pārvaldīšana, dabas resursu saglabāšana un to ilgtspējīga izmantošana, vides kvalitātes saglabāšana, piesārņojuma samazināšana, ūdens resursu pārvaldīšana, sabiedrības izglītošana un informēšana vides un dabas aizsardzības jomā, kā arī cita ar vides un dabas aizsardzību saistīta darbība.

Piemēram, vides aizsardzības organizācijas, organizācijas, kas izveidotas kāda vides objekta (ezers vai purvs) saglabāšanai un ekosistēmas uzturēšanai, organizācijas, kas strādā ar dabas daudzveidības saglabāšanu

10. Dzīvnieku aizsardzība un labturība

Biedrības un nodibinājumi, kas nodrošina dzīvnieku aizsardzību un labturību, tai skaitā dzīvnieku patversmju pakalpojumus, savvaļas dzīvnieku saglabāšanu un aizsardzību, kā arī biedrības un nodibinājumi, kas cīnās par humānu attieksmi pret dzīvniekiem; veterinārija.

Piemēram, dzīvnieku patversmes, dzīvnieku pansijas, veterinārārstu klīnikas

11.

Mājokļu apsaimniekošana

Biedrības un nodibinājumi, kuru biedri ir šā apsaimniekotā nekustamā īpašuma īpašnieki, – biedri apsaimnieko tikai paši savu (biedra – fiziskas personas – īpašumā esošu) īpašumu, nodrošinot mājokļu attīstību, pārvaldību un apsaimniekošanu

12.

Teritorijas, kopienas un apkaimes attīstība

Biedrības un nodibinājumi, kas darbojas, lai uzlabotu dzīves kvalitāti vietējā līmenī – noteiktas kopienas vai apkaimes robežās, kas ietver arī apkaimes attīstību noteiktās dzīves jomās (piemēram, zaļā dzīves veida attīstīšana, veloceliņu infrastruktūras attīstība). 

Piemēram, apkaimju organizācijas vai kaimiņu biedrības

13. Ekonomika

Biedrības un nodibinājumi, kuru mērķis ir uzlabot ekonomisko infrastruktūru un kapacitāti, attīstīt finanšu pasākumus, uzņēmējdarbības programmas, sniegt tehniskās un vadības konsultācijas, palīdzības programmas lauku attīstībai, kā arī veikt citas ar ekonomisko attīstību saistītas darbības.

Piemēram, organizācijas, kas veicina ilgtspējīgu uzņēmējdarbību, iedrošina jauniešus iesaistīties uzņēmējdarbībā

14. Demokrātija un pilsoniskā sabiedrība

Biedrības un nodibinājumi, kuru mērķis ir veicināt pilsoniskas un demokrātiskas sabiedrības attīstību kopumā, paaugstināt iedzīvotāju līdzdalību demokrātiskā procesā, sekmēt nacionālas, solidāras, atvērtas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstību un pilsonisko izglītību, attīstot iedzīvotāju pilsoniskās zināšanas, pilnveidojot un veicinot viņu prasmes un attieksmi.

Piemēram, pretkorupcijas organizācijas, apvienības jeb tīklu organizācijas, domnīcas

15.

Cilvēktiesību un indivīda tiesību aizsardzība

Biedrības un nodibinājumi, kas aizstāv noteiktu cilvēku grupu un sabiedrības grupu intereses, nodrošina juridisko palīdzību un interešu pārstāvību, biedrības un nodibinājumi, kuras veic citu darbību, kas nodrošina, atbalsta vai veicina cilvēktiesību un indivīda tiesību aizsardzību.

Piemēram, pacientu tiesību aizsardzības organizācijas, patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas, organizācijas, kas sniedz palīdzību noziegumu upuriem vai apvieno mazākumtautību pārstāvjus, citas organizācijas, kas izveidotas, lai pārstāvētu un aizstāvētu noteiktas fizisko personu grupas intereses

16. Labdarība

Biedrības un nodibinājumi, kuru mērķis ir labdarības aktivitātes, filantropija vai filantropijas starpniecība, nesaņemot par to atlīdzību un bez pretpienākuma.

Piemēram, labdarības fondi un labdarības veikali

17. Brīvprātīgā darba veicināšana

Biedrības un nodibinājumi, kas organizē brīvprātīgo darbu un sekmē sabiedrības līdzdalību brīvprātīgajā darbā, tai skaitā piesaista un apmāca brīvprātīgā darba veicējus

18.

Sports un sporta atbalsts

Sporta organizācija, sporta atbalsts un citas ar sportu un sporta atbalstu saistītas darbības (fiziskās kultūras attīstīšana, visu veidu individuālas vai organizētas aktivitātes fiziskās un garīgās veselības saglabāšanai un uzlabošanai, kā arī panākumu gūšanai sporta sacensībās).

Piemēram, sporta klubi, sporta federācijas, sporta bāzes, sporta pasākumu organizēšana

19. Starptautiskā palīdzība un attīstības sadarbība

Biedrības un nodibinājumi, kuru mērķis ir īstenot vai veicināt kultūras apmaiņu, sociālo un ekonomisko attīstību starptautiskā līmenī. Biedrības un nodibinājumi, kas veicina un pārrauga cilvēktiesību ievērošanu un miera uzturēšanu starptautiskā līmenī.

Piemēram, organizācijas, kas strādā ar attīstības sadarbības jautājumiem, īsteno attīstības sadarbības aktivitātes

20. Palīdzības sniegšana katastrofu gadījumos un ārkārtas situācijās

Biedrības un nodibinājumi, kuru mērķis ir nodrošināt, atbalstīt, veicināt palīdzības sniegšanu katastrofu gadījumos un ārkārtas situācijās, kas apdraud cilvēku dzīvību vai veselību, rada cilvēku upurus, nodara materiālos zaudējumus vai kaitējumu videi u. c.

21. Tematiska interešu kopa, interešu klubs

Biedrības un nodibinājumi, kas apvieno personas ar vienām interesēm un kuru mērķis ir biedroties bez interešu aizstāvības aktivitātēm, piemēram, dažādu interešu un hobiju klubi.

Piemēram, medību klubi un makšķernieku biedrības, antīko automobiļu īpašnieku biedrības, palīdzības grupas atkarībās slīgstošiem cilvēkiem vai personām, kas sirgst ar kādu diagnozi

22. Darbs ar jaunatni Biedrības un nodibinājumi, kuri veic darbu ar jaunatni
23. Citur neklasificēta darbības joma Biedrības un nodibinājumi, kuru darbības joma neatbilst nevienai no Biedrību un nodibinājumu klasifikācijā minētajām darbības jomām

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!