• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2024. gada 25. jūnija noteikumi Nr. 399 "Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 19. maija noteikumos Nr. 450 "Kārtība, kādā piemēro finanšu nodrošinājumu, slēdz un izbeidz nolietotu transportlīdzekļu, iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu vai videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas līgumu"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.2024., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/op/2024/123.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 400

Grozījums Ministru kabineta 2009. gada 27. oktobra noteikumos Nr. 1227 "Noteikumi par regulējamiem sabiedrisko pakalpojumu veidiem"

Vēl šajā numurā

27.06.2024., Nr. 123

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 399

Pieņemts: 25.06.2024.

OP numurs: 2024/123.5

2024/123.5
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 15 Pēdējās nedēļas laikā 22 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 399

Rīgā 2024. gada 25. jūnijā (prot. Nr. 26 25. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 19. maija noteikumos Nr. 450 "Kārtība, kādā piemēro finanšu nodrošinājumu, slēdz un izbeidz nolietotu transportlīdzekļu, iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu vai videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas līgumu"

Izdoti saskaņā ar Dabas resursu nodokļa likuma 
6.1 panta astoto daļu, 7. panta septīto daļu, 
8. panta otrās daļas 11. un 12. punktu, 9. panta otrās daļas
10. un 11. punktu, 9.1 panta otrās daļas 7. punktu 
un 11.panta piekto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2009. gada 19. maija noteikumos Nr. 450 "Kārtība, kādā piemēro finanšu nodrošinājumu, slēdz un izbeidz nolietotu transportlīdzekļu, iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu vai videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas līgumu" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 81. nr.; 2013, 99. nr.; 2016, 251. nr.; 2018, 163. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu nosaukumu šādā redakcijā:

"Kārtība, kādā piemēro finanšu nodrošinājumu, slēdz un izbeidz tekstilizstrādājumu, nolietotu transportlīdzekļu, iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu vai videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas līgumu".

2. Izteikt tiesību akta izdošanas pamatojuma norādi šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Dabas resursu nodokļa likuma 6.1 panta astoto daļu, 7. panta septīto daļu, 8. panta otrās daļas 11. un 12. punktu, 9. panta otrās daļas 10. un 11. punktu, 9.1 panta otrās daļas 7. punktu un 11.panta piekto daļu".

3. Izteikt 1.11. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.11. kārtību, kādā iesniedz, pagarina un atjauno finanšu nodrošinājumu;".

4. Papildināt ar 1.12. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.12. kārtību, kādā slēdz, groza un izbeidz līgumu par tekstilizstrādājumu atkritumu apsaimniekošanas sistēmas piemērošanu, un līguma grozīšanas nosacījumus, kā arī gadījumus un kārtību, kādā vienpusēji atkāpjas no šā līguma;".

5. Papildināt ar 1.13. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.13. uz personu, kura pretendē uz tiesībām kļūt par apsaimniekotāju (turpmāk – pretendents), attiecināmos atbilstības kritērijus, pretendenta izvērtēšanas kārtību un kārtību, kādā dienests informē pretendentu par atteikumu izskatīt iesniegtos dokumentus un slēgt tekstilizstrādājumu, nolietotu transportlīdzekļu, iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu vai videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas līgumu (turpmāk – apsaimniekošanas līgums)."

6. Papildināt ar 1.1 punktu šādā redakcijā:

"1.1 Pretendents iesniedz dienestā iesniegumu un tam pievienotu apsaimniekošanas plānu, kas noteikts normatīvajos aktos par kārtību, kādā piemēro ražotāja paplašinātās atbildības sistēmu tekstilizstrādājumiem un atbrīvo no nodokļa samaksas par transportlīdzekļiem, iepakojumu un vienreiz lietojamiem galda traukiem un piederumiem vai videi kaitīgām precēm (turpmāk – apsaimniekošanas plāns)."

7. Papildināt ar 1.2 punktu šādā redakcijā:

"1.2 Dienests 10 darbdienu laikā izvērtē šo noteikumu 1.1 punktā minētā pretendenta atbilstību šādiem kritērijiem:
1.21. pretendents saskaņā ar Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra vai Valsts ieņēmumu dienesta publicēto informāciju iesnieguma izskatīšanas laikā nav pasludināts par maksātnespējīgu, neatrodas likvidācijas procesā, tā saimnieciskā darbība nav apturēta vai pārtraukta vai nodokļu un nodevu parāds kopsummā nepārsniedz 150 euro;
1.22. pretendents vai pretendenta (komercsabiedrības) amatpersona nav riska persona atbilstoši likuma "Par nodokļiem un nodevām" 1. panta 31. punkta "c" apakšpunktā noteiktajiem atbilstības kritērijiem un divus gadus pirms iesnieguma iesniegšanas nav bijusi iekļauta Valsts ieņēmumu dienesta uzturētajā riska personu sarakstā."

8. Papildināt ar 1.3 punktu šādā redakcijā:

"1.3 Ja dienests šo noteikumu 1.2 punktā minētajā termiņā konstatē, ka pretendents neatbilst šo noteikumu 1.2 punktā minētajiem kritērijiem, tas rakstveidā brīdina par to pretendentu un uzdod 10 darbdienu laikā novērst neatbilstības. Ja 10 darbdienu laikā neatbilstības netiek novērstas, dienests pieņem lēmumu par atteikumu izskatīt iesniegto apsaimniekošanas plānu un slēgt apsaimniekošanas līgumu un paziņo to pretendentam."

9. Izteikt 2. punktu šādā redakcijā:

"2. Apsaimniekošanas līgumu noslēdz uz laikposmu, par kādu dienests pieņēmis lēmumu slēgt apsaimniekošanas līgumu ar nodokļa maksātāju vai ar apsaimniekotāju:
2.1. ja nodokļa maksātājs vai apsaimniekotājs iesniegumu iesniedz pirmo reizi vai iepriekšējā apsaimniekošanas līguma darbības laikā dienesta pārbaudēs vai auditoru atzinumos tam ir konstatēti pārkāpumi, kuru dēļ izbeigts apsaimniekošanas līgums, apsaimniekošanas līgumu noslēdz uz vienu gadu;
2.2. ja nodokļa maksātājs vai apsaimniekotājs iesniegumu iesniedz atkārtoti un iepriekšējā apsaimniekošanas līguma darbības laikā tam nav konstatēti pārkāpumi, kuru dēļ izbeigts apsaimniekošanas līgums, apsaimniekošanas līgumu noslēdz uz trim gadiem, ja iesniegumā nav norādīts īsāks laikposms."

10. Izteikt 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Nodokļa maksātājam vai apsaimniekotājam, kas ar dienestu noslēdzis apsaimniekošanas līgumu, ir pienākums ziņot dienestam par izmaiņām saistību izpildē, kuras ietvertas apsaimniekošanas plānā. Pamatojoties uz lēmumu par grozījumu izdarīšanu apsaimniekošanas līgumā, dienests un nodokļa maksātājs vai apsaimniekotājs izdara grozījumus apsaimniekošanas līgumā."

11. Izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Ja, īstenojot apsaimniekošanas plānu, nodokļa maksātājs vai apsaimniekotājs konstatē, ka izpildīt apsaimniekošanas plānu nav iespējams vai tas ir nelietderīgi, nodokļa maksātājs vai apsaimniekotājs piecu darbdienu laikā par to rakstveidā informē dienestu. Dienests 10 darbdienu laikā sagatavo un iesniedz attiecīgu informāciju Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas padomei – par transportlīdzekļu apsaimniekošanu, Iepakojuma apsaimniekošanas padomei – par iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu apsaimniekošanu vai Videi kaitīgo preču atkritumu un tekstilizstrādājumu apsaimniekošanas padomei – par videi kaitīgo preču atkritumu un tekstilizstrādājumu apsaimniekošanu. Dienests pieņem lēmumu par nepieciešamajiem grozījumiem apsaimniekošanas līgumā vai apsaimniekošanas līguma izbeigšanu."

12. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Ja nodokļa maksātājs vai apsaimniekotājs tekstilizstrādājumu, transportlīdzekļu, iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu vai videi kaitīgo preču atkritumu (turpmāk – attiecīgā veida atkritumi) apsaimniekošanas sistēmu nepiemēro vai piemēro nepilnīgā apmērā un neizpilda apsaimniekošanas līgumā ietvertās saistības, kā arī nav par to rakstveidā informējis dienestu, dienests 10 darbdienu laikā pēc tam, kad konstatēts, ka apsaimniekošanas līgumā ietvertās saistības nav pildītas, sastāda par to aktu un rakstveidā pieprasa no nodokļa maksātāja vai apsaimniekotāja paskaidrojumu par apsaimniekošanas līguma saistību nepildīšanu."

13. Izteikt 10.1 punktu šādā redakcijā:

"10.1 Ja Dabas resursu nodokļa likumā noteiktajos termiņos nodokļa maksātājs, kas pats izveidojis un piemēro attiecīgā veida atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, vai apsaimniekotājs finanšu nodrošinājumu nav atjaunojis un iesniedzis dienestā, dienests ir tiesīgs pieņemt lēmumu par apsaimniekošanas līguma izbeigšanu, sākot ar nākamā ceturkšņa pirmā mēneša pirmo dienu."

14. Papildināt ar VI nodaļu šādā redakcijā:

"VI. Noslēguma jautājums
18. Šo noteikumu 1.12. apakšpunkts un grozījumi attiecībā uz šo noteikumu nosaukuma papildināšanu ar vārdu "tekstilizstrādājumu", noteikumu izdošanas pamatojuma papildināšanu ar Dabas resursu nodokļa likuma 6.panta astoto daļu un 9.panta otrās daļas 7. punktu un šo noteikumu 6. un 8. punkta papildināšanu attiecībā uz tekstilizstrādājumiem stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā."

Ministru prezidente E. Siliņa

Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministre I. Bērziņa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!