• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2024. gada 20. jūnija likums "Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2024., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/op/2024/124.13

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Vēlētāju reģistra likumā

Vēl šajā numurā

28.06.2024., Nr. 124

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 20.06.2024.

OP numurs: 2024/124.13

2024/124.13
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā

Izdarīt Saeimas vēlēšanu likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 13. nr.; 1998, 9., 13. nr.; 2002, 12., 13. nr.; 2003, 19. nr.; 2006, 8., 10. nr.; 2007, 13. nr.; 2009, 8. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 62. nr.; 2011, 46., 114., 144. nr.; 2012, 203. nr.; 2013, 191. nr.; 2014, 38., 140. nr.; 2016, 52. nr.; 2017, 147. nr.; 2018, 20. nr.; 2019, 118. nr.; 2021, 75., 193. nr.; 2022, 15. nr.) šādus grozījumus:

1. 22. pantā:

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Vēlēšanu telpās vēlēšanu iecirkņa komisijas (turpmāk — iecirkņa komisija) loceklis pēc tam, kad Elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā ir pārliecinājies, ka persona ir vēlētājs un ka šajā reģistrā nav atzīmes par piedalīšanos attiecīgās Saeimas vēlēšanās, Elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā izdara atzīmi par piedalīšanos attiecīgās Saeimas vēlēšanās un balsotāju sarakstā ieraksta vēlētāja vārdu, uzvārdu un personas kodu. Vēlētājs parakstās balsotāju sarakstā par visu attiecīgajā apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmju un vēlēšanu aploksnes saņemšanu.";

izteikt 3.1 daļas pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Ja Elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā ir atzīme par vēlētāja piedalīšanos vēlēšanās, taču viņš to noliedz, iecirkņa komisija sazinās ar tā iecirkņa komisiju, kur vēlētājs pēc Elektroniskā tiešsaistes vēlētāju reģistra ziņām ir balsojis, un noskaidro, vai tā iecirkņa balsotāju sarakstā ir vēlētāja paraksts."

2. Papildināt 24. panta 6.1 daļu pēc vārda "iekļautas" ar vārdiem "Elektroniskajā tiešsaistes".

3. Aizstāt 45. panta sestajā daļā vārdus "valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv vai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes oficiālajā tīmekļvietnē pieejamu bezmaksas elektronisko pakalpojumu" ar vārdiem "speciālu tiešsaistes formu, kas pieejama".

4. Izteikt 45.1 panta piekto daļu šādā redakcijā:

"(5) Vēlēšanu dienā pēc iecirkņa atvēršanas un vēlēšanu kastu aizzīmogošanas iecirkņa komisija izsniedz ieslodzījuma vietas administrācijai balsotāju sarakstu veidlapas, visu attiecīgajā vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes, ar attiecīgās iecirkņa komisijas zīmogu apzīmogotas vēlēšanu aploksnes un aizzīmogotu vēlēšanu kasti. Valsts reģionālās attīstības aģentūra ieslodzījuma vietas administrācijai nodrošina piekļuvi Elektroniskajam tiešsaistes vēlētāju reģistram."

5. Izteikt 45.2 panta pirmās daļas pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Ieslodzījuma vietas administrācija balsotāju sarakstā ieraksta vēlētāja vārdu, uzvārdu, personas kodu un Elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā izdara atzīmi par piedalīšanos attiecīgās Saeimas vēlēšanās."

6. Izteikt 45.3 panta trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Vēlēšanu dienā pirms balsošanas sākšanas Nacionālo bruņoto spēku komandiera pilnvarota persona pirmā vēlētāja klātbūtnē pārliecinās par to, vai vēlēšanu kaste ir tukša, un aizzīmogo to. Valsts reģionālās attīstības aģentūra Nacionālo bruņoto spēku komandiera pilnvarotai personai nodrošina piekļuvi Elektroniskajam tiešsaistes vēlētāju reģistram. Nacionālo bruņoto spēku komandiera pilnvarota persona, kas iepriekš Elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā ir pārliecinājusies, ka persona ir vēlētājs un ka šajā reģistrā nav atzīmes par piedalīšanos attiecīgās Saeimas vēlēšanās, Elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā izdara atzīmi par piedalīšanos attiecīgās Saeimas vēlēšanās un balsotāju sarakstā ieraksta vēlētāja vārdu, uzvārdu un personas kodu. Ja Elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā ir atzīme par vēlētāja piedalīšanos vēlēšanās, taču viņš to noliedz, Nacionālo bruņoto spēku komandiera pilnvarota persona rīkojas šā likuma 48.1 panta 2.1 daļā noteiktajā kārtībā. Katram vēlētājam Nacionālo bruņoto spēku komandiera pilnvarota persona izsniedz visu Rīgas vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes un vēlēšanu aploksni, kas apzīmogota ar attiecīgās iecirkņa komisijas zīmogu, un vēlētājs par to parakstās balsotāju sarakstā. Atsevišķu vēlēšanu zīmju izsniegšana ir aizliegta. Balsošana organizējama vismaz triju vēlētāju klātbūtnē. Elektroniskā tiešsaistes vēlētāju reģistra darbības pārtraukuma gadījumā Nacionālo bruņoto spēku komandiera pilnvarota persona rīkojas šā likuma 48.2 pantā noteiktajā kārtībā."

7. Izteikt 48.1 panta otro un 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(2) Vēlēšanu telpās iecirkņa komisijas loceklis, kas iepriekš Elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā ir pārliecinājies, ka ziņas par personu ir iekļautas šajā reģistrā un tajā nav atzīmes par šīs personas piedalīšanos attiecīgās Saeimas vēlēšanās, Elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā izdara atzīmi par vēlētāja piedalīšanos vēlēšanās un balsotāju sarakstā ieraksta vēlētāja vārdu, uzvārdu un personas kodu. Vēlētājs parakstās balsotāju sarakstā.

(21) Ja Elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā ir atzīme par vēlētāja piedalīšanos vēlēšanās, iecirkņa komisija sazinās ar tā iecirkņa komisiju, kur vēlētājs pēc Elektroniskā tiešsaistes vēlētāju reģistra ziņām ir balsojis. Iecirkņa komisija, kur vēlētājs balsojis iepriekš, balsotāju sarakstā anulē ierakstu par balss nodošanu glabāšanā."

8. Izteikt V2 nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"V2 nodaļa
Balsošanas kārtība Elektroniskā tiešsaistes vēlētāju reģistra darbības pārtraukuma gadījumā
".

9. 48.2 pantā:

papildināt pirmo daļu pēc vārda "iekļautas" ar vārdiem "Elektroniskajā tiešsaistes";

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Tiklīdz iespējams pārliecināties, ka ziņas par personu ir iekļautas Elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā un tajā nav atzīmes par šīs personas piedalīšanos vēlēšanās, iecirkņa komisija, netraucējot balsošanu, pārbauda šīs ziņas pēc atsevišķajiem balsotāju sarakstiem, Elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā izdara atzīmi par vēlētāja piedalīšanos vēlēšanās un balsotāju sarakstos atzīmē, vai personas balss ir līdzskaitāma.";

papildināt ceturtās daļas 3. punktu pēc vārda "atrodama" ar vārdiem "Elektroniskajā tiešsaistes";

papildināt ceturtās daļas 4. punktu pēc vārda "pēc" ar vārdiem "Elektroniskā tiešsaistes".

10. Papildināt 48.3 panta pirmo daļu pēc vārda "iekļautas" ar vārdiem "Elektroniskajā tiešsaistes".

Likums stājas spēkā 2024. gada 1. septembrī.

Likums Saeimā pieņemts 2024. gada 20. jūnijā.

Valsts prezidents E. Rinkēvičs

Rīgā 2024. gada 28. jūnijā

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!