• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Siguldas novada domes 2024. gada 20. jūnija saistošie noteikumi Nr. 30 "Zemes vienību Nītaures ielā 26, Mergupes ielā 27 un Vītolu ielā 7, Mālpilī, Mālpils pagastā, Siguldas novadā, lokālplānojuma, ar kuru groza teritorijas plānojumu, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2024., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/op/2024/124.49

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

28.06.2024., Nr. 124

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Siguldas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 30

Pieņemts: 20.06.2024.

OP numurs: 2024/124.49

2024/124.49
RĪKI

Siguldas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 30

Siguldā 2024. gada 20. jūnijā

Zemes vienību Nītaures ielā 26, Mergupes ielā 27 un Vītolu ielā 7, Mālpilī, Mālpils pagastā, Siguldas novadā, lokālplānojuma, ar kuru groza teritorijas plānojumu, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa

Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2024. gada 20. jūnija lēmumu (prot. Nr. 11, 11. §)

 Izdoti saskaņā ar Teritorijas attīstības plānošanas likuma
25. panta pirmo daļu

1. Ar šiem saistošajiem noteikumiem tiek apstiprināti lokālplānojuma, ar kuru groza teritorijas plānojumu zemes vienību Nītaures ielā 26, Mergupes ielā 27 un Vītolu ielā 7, Mālpilī, Mālpils pagastā, Siguldas novadā, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa:

1.1. Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi (1. pielikums);

1.2. Grafiskā daļa – funkcionālais zonējums. Grafiskā daļa pieejama Ģeoportālā https://geolatvija.lv/geo/tapis#document_29993.

2. Valsts vienotajā ģeotelpiskās informācijas portālā www.geolatvija.lv pieejamā lokālplānojuma interaktīvā grafiskā daļa ir šo saistošo noteikumu neatņemama sastāvdaļa.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Kumskis

 

Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2024. gada 20. jūnija sēdes lēmumu (prot. Nr. 11 &11)
"Par lokālplānojuma zemes vienībām Nītaures ielā 26,
Mergupes ielā 27 un Vītolu ielā 7, Mālpilī, Mālpils pagastā,
Siguldas novadā, ar kuru groza teritorijas plānojumu,
apstiprināšanu un saistošo noteikumu izdošanu"

Siguldas novada pašvaldība
Reģistrācijas Nr. 90000048152
Pils iela 16, Sigulda, Siguldas nov., LV-2150
pasts@sigulda.lv http://www.sigulda.lv

Lokālplānojuma teritorijas plānojuma grozījumu veikšanai zemes vienību Nītaures ielā 26, Mergupes ielā 27 un Vītolu ielā 7, Mālpilī, Mālpils pagastā, Siguldas novadā, teritorijā

Redakcija 1.1.

Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi

Saturs

1. Prasības lokālplānojuma teritorijas izmantošanai, kas ir atšķirīgas no teritorijas plānojumā noteiktā

2. Prasības teritorijas izmantošanai un apbūves parametriem katrā funkcionālajā zonā

2.1. Mazstāvu dzīvojamās apbūves teritorija

2.2. Jauktas centra apbūves teritorija

2.3. Transporta infrastruktūras teritorija

3. Teritorijas ar īpašiem noteikumiem

4. Citi nosacījumi

4.1. Lokālplānojuma realizācijas kārtība

1. Prasības lokālplānojuma teritorijas izmantošanai, kas ir atšķirīgas no teritorijas plānojumā noteiktā

1. Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus Grafiskās daļas kartēs norādītajā teritorijā.

2. Funkcionālās zonas un teritorija ar īpašiem noteikumiem Lokālplānojuma teritorijā noteiktas saskaņā ar saistošo noteikumu Grafisko daļu.

3. Nav atļauts tāds teritorijas papildizmantošanas veids un aizliegts veikt tādu saimniecisko darbību, kas var pasliktināt apkārtējo iedzīvotāju dzīves apstākļus (ar trokšņa, smaku vai cita veida negatīvu ietekmi) un būtiski samazina apkārtējo nekustamo īpašumu vērtību.

4. Kā pastāvīgas dzīvojamās telpas nav atļauts izmantot ceļojumu treilerus, vagonus, konteinerus, saliekamas konstrukcijas, kas nav projektētas kā dzīvojamās mājas, izņemot būvlaukumos.

5. Lokālplānojuma teritorijā veic projektēšanas un inženiertehniskās sagatavošanas darbus, izstrādājot un saskaņojot būvniecības ieceres dokumentācijas saskaņā ar Lokālplānojuma risinājumiem.

6. Pirms būvatļaujas saņemšanas veikt teritorijas inženiertehnisko sagatavošanu. Teritorijas apbūvi atļauts īstenot kārtās, ja apbūve tiek realizēta kārtās un pakāpeniski, inženiertehniskā sagatavošana lokālplānojuma teritorijā jāveic tādā apjomā, lai pirms būvatļauju izdošanas būtu nodrošināta piekļuve apbūvei paredzētajam zemes gabalam un tam nepieciešamie inženiertīkli. Sagatavošana ietver:

6.1. meliorācijas sistēmas pārkārtošanu, ja nepieciešams, un lietus ūdeņu novadīšanas tīklu izbūvi plānoto ielu teritorijā;

6.2. plānoto ielu izbūvi, kas ietver brauktuves izbūvi vismaz ar saistvielām nesaistītu segumu, kas izveidots uz tāda ielas pīrāga (pamatnes), kuru nākotnē iespējams izmantot cietā seguma izbūvei;

6.3. elektroapgādes un citu inženierkomunikāciju tīklu izbūvi plānoto ielu sarkano līniju robežās;

6.4. citus inženiertehniskās sagatavošanas pasākumus pēc nepieciešamības.

7. Tiklīdz ir iespēja pieslēgties centralizētiem ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem ir jānodrošina ūdens un kanalizācijas tīklu izveide ielu sarkano līniju robežās, pieslēgumi un tehniskais risinājums nosakāms attiecīgās inženierbūves būvniecības ieceres dokumentācijā. Laika posmā līdz centralizēto tīklu izbūvei atļauts ierīkot decentralizētu ūdens un kanalizācijas sistēmas, ievērojot spēkā esošos normatīvus un vides aizsardzības prasības.

8. Lokālplānojuma teritorijā ievēro noteiktās būvlaides:

8.1. paredzot savrupmāju un rindu māju dzīvojamo apbūvi zemes vienībā, ievēro būvlaidi 3 m attālumā no ielu sarkanās līnijas;

8.2. paredzot daudzdzīvokļu dzīvojamo apbūvi zemes vienībā, ievēro būvlaidi 6 m attālumā no ielu sarkanās līnijas;

8.3. izvietojot nedzīvojamo apbūvi zemes vienībā (publiskās un sabiedriskās būves), ievēro būvlaidi 6 m attālumā no ielu sarkanās līnijas;

8.4. zemes vienībai, kas robežojas ar autoceļu V59 Mālpils–Peļņi 30 m no autoceļa V59 ass līnijas.

9. Lokālplānojuma teritorijā ievēro vienotu arhitektonisko un tonālo koncepciju vienas ielas apbūves robežās. Ēku un būvju arhitektoniskais risinājums (apjoms, izvietojums, materiālu lietojums un tonalitāte) nosakāms būvniecības ieceres dokumentācijā, pēc iespējas objektu iekļaujot esošajā ainavā.

10. Ēku projektēšanā un būvniecībā maksimāli ievērot ēku energoefektivitātes paaugstināšanas standartus un ieteikumus, t.sk. pievēršot īpašu uzmanību ēku novietošanai pret debesu pusēm un ēku iekštelpu plānojumam, ēku izveidē jāizmanto kvalitatīvi būvniecības materiāli.

11. Lokālplānojuma teritorijas publiskās ārtelpas struktūru veido: ielas, laukumi, publisku ēku pagalmi.

12. Lokālplpānojuma teritorijas publiskās ārtelpas ierīkošanā un teritorijas labiekārtošanā ievēro universālā dizaina principus, nodrošinot teritorijas pieejamību arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

13. Mazo arhitektūras formu un citu labiekārtojuma elementu izvietojumu nosaka būvniecības ieceres dokumentācijā vai teritorijas labiekārtojuma projektā, to vizuālo izskatu un māksliniecisko noformējumu veido harmoniski iekļaujoties apkārtējā vidē un saskaņā ar apkārtējo ēku un būvju arhitektonisko stilu un noformējumu.

14. Ģeneratoru, ventilācijas un gaisa kondicionēšanas sistēmas izbūvējamas vietās, kas nav redzamas no publiskās ārtelpas vai izmantoti tādi arhitektūras risinājumi, kas tās vizuāli paslēpj vai samazina to redzamību no publiskās ārtelpas.

15. Zemes vienībās, kas robežojas ar Valsts autoceļu, ēkas aprīko ar īpašu skaņas izolāciju pret viena veida vai vairāku veidu vides trokšņiem un tādām ventilācijas vai gaisa kondicionēšanas iekārtām, kas dod iespēju pastāvīgi saglabāt izolētību no vides trokšņa. Konkrētu nepieciešamo prettrokšņa risinājumu, tā apjomu un veidu iekļauj būvniecības ieceres dokumentācijā.

16. Lokālplānojuma teritorijā ir jāparedz viena publiski pieejama labiekārtota zaļā zona, ne mazāka kā 500 m2. Tā paredzama izstrādājot pirmo dzaudzdzīvokļu vai publisku pakalpojuma ēku būvniecības ieceres dokumentāciju.

2. Prasības teritorijas izmantošanai un apbūves parametriem katrā funkcionālajā zonā

2.1. Mazstāvu dzīvojamās apbūves teritorija

2.1.1. Mazstāvu dzīvojamās apbūves teritorija (DzM1)

2.1.1.1. Pamatinformācija

17. Mazstāvu dzīvojamās apbūves teritorija (DzM1) ir funkcionālā zona ar apbūvi, kas nepārsniedz trīs stāvus. To nosaka mājokļa funkcijas nodrošināšanai, paredzot atbilstošu infrastruktūru.

2.1.1.2. Teritorijas galvenie izmantošanas veidi

18. Savrupmāju apbūve (11001).

19. Rindu māju apbūve (11005).

20. Daudzdzīvokļu māju apbūve (11006).

2.1.1.3. Teritorijas papildizmantošanas veidi

21. Biroju ēku apbūve (12001).

22. Tirdzniecības vai pakalpojumu objektu apbūve (12002): Apbūve, ko veido veikali, aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas), tirdzniecības centri (izņemot autotirdzniecības centri ar servisu), tirgi, tirgus paviljoni, kioski, segtie stendi, sezonas rakstura tirdzniecības vai pakalpojumu objekti, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, restorāni, bāri, kafejnīcas.

23. Tūrisma un atpūtas iestāžu apbūve (12003).

24. Sporta būvju apbūve (12005).

25. Izglītības un zinātnes iestāžu apbūve (12007).

26. Veselības aizsardzības iestāžu apbūve (12008).

27. Sociālās aprūpes iestāžu apbūve (12009).

28. Lauksaimnieciska izmantošana pilsētās un ciemos (22002).

29. Labiekārtota ārtelpa (24001).

30. Ārtelpa bez labiekārtojuma (24002).

2.1.1.4. Apbūves parametri

Nr.

Teritorijas izmantošanas veids Minimālā jaunizv. zemes gabala platība Maksimālais apbūves blīvums (%) Apbūves intensitāte (%) Apbūves augstums (m) Apbūves augstums (stāvu skaits) Minimālais brīvās zaļās teritorijas rādītājs (%)

31.

Savrupmāju apbūve 1200 m2 30     līdz 2 50

32.

Rindu māju apbūve 500 m2 1 40     līdz 2 50

33.

Daudzdzīvokļu māju apbūve 1500 m2 40     līdz 3 50

34.

Biroju ēku apbūve 1500 m2 40     līdz 3 50

35.

Tirdzniecības vai pakalpojumu objektu apbūve 1500 m2 50     līdz 2 50

36.

Tūrisma un atpūtas iestāžu apbūve 1500 m2 40     līdz 3 50

37.

Sporta būvju apbūve 2 60     līdz 2 50

38.

Izglītības un zinātnes iestāžu apbūve 1500 m2 40     līdz 3 50

39.

Veselības aizsardzības iestāžu apbūve 1500 m2 40     līdz 3 50

40.

Sociālās aprūpes iestāžu apbūve 1500 m2 40     līdz 2 50

41.

Lauksaimnieciska izmantošana pilsētās un ciemos 2 20     līdz 2 50

42.

Labiekārtota ārtelpa 2 10     līdz 1 50

43.

Ārtelpa bez labiekārtojuma 2 10     līdz 1 50

1 vienai sekcijai

2 pēc nepieciešamības

2.1.1.5. Citi noteikumi

Nenosaka

2.2. Jauktas centra apbūves teritorija

2.2.1. Jauktas centra apbūves teritorija (JC)

2.2.1.1. Pamatinformācija

44. Jauktas centra apbūves teritorija (JC) ir funkcionālā zona, ko nosaka teritorijai, kurā vēsturiski ir izveidojies plašs jauktu izmantošanu spektrs vai, kas kalpo kā pilsētas, ciema vai apkaimes centrs, kā arī apbūves teritorijās, ko plānots attīstīt par šādiem centriem.

2.2.1.2. Teritorijas galvenie izmantošanas veidi

45. Savrupmāju apbūve (11001).

46. Rindu māju apbūve (11005).

47. Daudzdzīvokļu māju apbūve (11006).

48. Biroju ēku apbūve (12001).

49. Tirdzniecības vai pakalpojumu objektu apbūve (12002): Apbūve, ko veido veikali, aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas), tirdzniecības centri (izņemot autotirdzniecības centri ar servisu), tirgi, tirgus paviljoni, kioski, segtie stendi, sezonas rakstura tirdzniecības vai pakalpojumu objekti, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, restorāni, bāri, kafejnīcas, spēļu nami, kazino, kā arī sadzīves un citu pakalpojumu objekti, izņemot degvielas uzpildes stacijas un transporta apkopes servisa objektus.

50. Tūrisma un atpūtas iestāžu apbūve (12003).

51. Sporta būvju apbūve (12005).

52. Izglītības un zinātnes iestāžu apbūve (12007).

53. Veselības aizsardzības iestāžu apbūve (12008).

54. Sociālās aprūpes iestāžu apbūve (12009).

55. Labiekārtota ārtelpa (24001).

2.2.1.3. Teritorijas papildizmantošanas veidi

Nenosaka

2.2.1.4. Apbūves parametri

Nr.

Teritorijas izmantošanas veids Minimālā jaunizv. zemes gabala platība Maksimālais apbūves blīvums (%) Apbūves intensitāte (%) Apbūves augstums (m) Apbūves augstums (stāvu skaits) Minimālais brīvās zaļās teritorijas rādītājs (%)

56.

Savrupmāju apbūve 1200 m2 30     līdz 2 50

57.

Rindu māju apbūve 500 m2 3 40     līdz 2 50

58.

Daudzdzīvokļu māju apbūve 1500 m2 40     līdz 3 50

59.

Biroju ēku apbūve 1500 m2 40     līdz 3 50

60.

Tirdzniecības vai pakalpojumu objektu apbūve 1500 m2 40     līdz 3 50

61.

Tūrisma un atpūtas iestāžu apbūve 1500 m2 40     līdz 3 50

62.

Sporta būvju apbūve 4 50     līdz 2 50

63.

Izglītības un zinātnes iestāžu apbūve 1500 m2 50     līdz 3 50

64.

Veselības aizsardzības iestāžu apbūve 1500 m2 40     līdz 3 50

65.

Sociālās aprūpes iestāžu apbūve 1500 m2 40     līdz 3 50

66.

Labiekārtota ārtelpa 4 10     līdz 1 50

3 vienai sekcijai

4 pēc nepieciešamības

2.2.1.5. Citi noteikumi

Nenosaka

2.3. Transporta infrastruktūras teritorija

2.3.1. Transporta infrastruktūras teritorija (TR1)

2.3.1.1. Pamatinformācija

67. Transporta infrastruktūras teritorija (TR1) ir funkcionālā zona, ko nosaka, lai nodrošinātu visu veidu transportlīdzekļu un gājēju satiksmei nepieciešamo infrastruktūru, kā arī lai nodrošinātu lidostu un ostu uzņēmumu darbību un attīstībai nepieciešamo teritorijas organizāciju un inženiertehnisko apgādi.

2.3.1.2. Teritorijas galvenie izmantošanas veidi

68. Inženiertehniskā infrastruktūra (14001).

69. Transporta lineārā infrastruktūra (14002).

70. Transporta apkalpojošā infrastruktūra (14003).

2.3.1.3. Teritorijas papildizmantošanas veidi

71. Biroju ēku apbūve (12001).

72. Tirdzniecības vai pakalpojumu objektu apbūve (12002).

73. Noliktavu apbūve (14004).

2.3.1.4. Apbūves parametri

Nenosaka

2.3.1.5. Citi noteikumi

Nenosaka

3. Teritorijas ar īpašiem noteikumiem

Nenosaka

4. Citi nosacījumi

4.1. Lokālplānojuma realizācijas kārtība

74. Primāri nodrošināma piekluve Lokālplānojuma teritorijai no esošās nobrauktuves Vītolu ielā. Pirms būvniecības procesa uzsākšanas Lokālplānojuma teritorijā jāveic teritorijas inženiertehniskā sagatavošana.

75. Pēc lokālplānojuma stāšanās spēkā, izstrādā zemes ierīcības projektu, ņemot vērā zemes lietderīgas izmantošanas iespējas, ievērojot teritorijā esošo dabas elementu atrašanās vietas un robežas, teritoriju ielu sarkanajās līnijās izdalot atsevišķā zemes vienībā.

76. Zemes ierīcības projektā norāda realizācijas kārtas, paredzot, ka pirmajā kārtā realizējama zemes vienību izveide, kas sakrīt ar plānoto ielu sarkanajām līnijām, savukārt, ēku apbūvei paredzētās zemes vienības realizē pēc:

76.1. būvniecības dokumentācijas izstrādes plānotajām ielām un inženiertīkliem;

76.2. inženiertehnisko tīklu (elektroapgāde un cita, ja iespējams un nepieciešams) izbūve ielu sarkanajās līnijās, nodrošinot pievienojumus plānotajām nodalāmajām zemes vienībām;

76.3. plānotās ielas izbūves zemes klātnes līmenī ar šķembu segumu, cietais segums izbūvējams pēc 80 % apbūves īstenošanas;

76.4. adrešu un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu saņemšanas no Pašvaldības.

77. Zemes vienības, kurās paredzēta rindu māju apbūve, sadali var veikt pēc rindu mājas nodošanas ekspluatācijā.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!