• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preiļu novada domes 2024. gada 27. jūnija saistošie noteikumi Nr. 2024/13 "Par Preiļu novada pašvaldības stipendiju piešķiršanu vispārizglītojošo vidusskolu audzēkņiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.2024., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/op/2024/126.20

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rēzeknes novada domes saistošie noteikumi Nr. 24

Par teritoriju un būvju uzturēšanu Rēzeknes novadā

Vēl šajā numurā

02.07.2024., Nr. 126

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Preiļu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2024/13

Pieņemts: 27.06.2024.

OP numurs: 2024/126.20

2024/126.20
RĪKI

Preiļu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Preiļu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 2024/13

2024. gada 27. jūnijā

Par Preiļu novada pašvaldības stipendiju piešķiršanu vispārizglītojošo vidusskolu audzēkņiem

Apstiprināti ar Preiļu novada domes
2024. gada 27. jūnija sēdes lēmumu (prot. Nr. 8; 1. §)

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma
17. panta trešās daļas 21. punktu

I. Vispārīgie noteikumi

1. Saistošie noteikumi "Par Preiļu novada pašvaldības stipendiju piešķiršanu vispārizglītojošo vidusskolu audzēkņiem" (turpmāk – saistošie noteikumi) nosaka:

1.1. kārtību, kādā Preiļu novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) piešķir stipendijas pašvaldības dibināto vispārizglītojošo izglītības iestāžu (turpmāk – izglītības iestādes) 10.–12. klašu izglītojamajiem;

1.2. kritērijus stipendiju piešķiršanai.

2. Stipendiju piešķiršanas mērķis ir sekmēt izglītojamo motivāciju paaugstināt mācību sasniegumus, motivēt izglītojamos iegūt vidējo izglītību.

3. Stipendijas tiek piešķirtas un izmaksātas no pašvaldības budžetā šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem.

II. Stipendijas apmērs un piešķiršanas nosacījumi

4. Stipendijas apmērs vienam izglītojamajam mēnesī, pēc normatīvajos aktos noteiktās nodokļu nomaksas, ir:

4.1. 35,00 eur, ja vidējais vērtējums mācību priekšmetos iepriekšējā semestrī nav bijis zemāks par 7 ballēm, un vērtējums nevienā mācību priekšmetā nav zemāks par 6 ballēm;

4.2. 50,00 euro, ja vidējais vērtējums mācību priekšmetos iepriekšējā semestrī nav bijis zemāks par 8 ballēm, un vērtējums nevienā mācību priekšmetā nav zemāks par 6 ballēm.

5. Stipendiju noteikumos noteiktajā apmērā ir tiesīgs saņemt izglītības iestāžu 10.–12. klašu izglītojamais, kurš:

5.1. iegūst izglītību Pašvaldības dibinātās izglītības iestādes 10.–12. klasē;

5.2. nav pārkāpis izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumus;

5.3. nav administratīvi sodīts;

5.4. nav neattaisnoti kavējis mācību stundas.

6. Izglītojamo, kuri uzsāk mācības izglītības iestādes 10. klasē, stipendiju piešķiršanas izvērtēšanai pirmajā semestrī tiek ņemti vērā izglītojamā vispārējās pamatizglītības centralizēto eksāmenu rezultāti, kuros ir iegūti vidēji vismaz 30 %, kā arī vērtējums nevienā mācību priekšmetā nedrīkst būt zemāks par 6 ballēm.

III. Stipendiju piešķiršanas kārtība

7. Stipendiju piešķir uz vienu mācību semestri un izmaksā reizi mēnesī, ieskaitot to izglītojamā, izglītojamā vecāka vai tā likumiskā pārstāvja (turpmāk – vecāki) norādītajā bankas norēķinu kontā.

8. Rīkojumu par noteikumos noteikto stipendijas piešķiršanu izdod izglītības iestādes direktors. Rīkojumu saskaņo ar Pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāju.

9. Izglītības iestādes direktors par stipendijas piešķiršanu informē izglītojamā vecākus.

10. Stipendijas izmaksu pārtrauc ar nākamo mēnesi, ja netiek izpildīti noteikumu 5. punktā minētie nosacījumi.

IV. Lēmumu vai faktiskās rīcības apstrīdēšana un pārsūdzēšana

11. Izglītības iestādes direktora izdoto rīkojumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt, iesniedzot sūdzību Preiļu novada domē Raiņa bulvārī 19, Preiļos, Preiļu novadā vai elektroniski dome@preili.lv.

12. Novada domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

V. Noslēguma jautājums

13. Noteikumi stājas spēkā ar 2024. gada 1. septembri un 2024./2025. mācību gadā attiecināmi uz 10. klašu audzēkņiem, nākamajos mācību gados pakāpeniski uz 11. un 12. klašu audzēkņiem.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

 

Saistošo noteikumu Nr. 2024/13 "Par Preiļu novada pašvaldības stipendiju piešķiršanu vispārizglītojošo vidusskolu audzēkņiem"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir motivēt novada izglītojamos mācīties un ieinteresēt citu novadu labākos izglītojamos mācībām Preiļu novada pašvaldības vispārējās vidējās izglītības iestādēs, motivēt izglītojamos paaugstināt mācību sasniegumus, ievērot iestādes iekšējās kārtības noteikumus.

Līdz šim Preiļu novada pašvaldība motivējusi skolu audzēkņus, piešķirot balvas par mācību sasniegumiem mācību olimpiādēs, sporta sacensībās, stipendijas vidusskolēniem novadā nav bijušas.

Pašvaldības pilnvarojums izstrādāt saistošos noteikumus izriet no Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 21. punkta, kas nosaka, ka Pašvaldība nosaka pabalstu un cita veida materiālās palīdzības apmēru un piešķiršanas kārtību izglītojamajiem tās padotībā esošās izglītības iestādēs.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Novada teritorijā darbojas četras vidusskolas, divas no tām ir reorganizācijas procesā un 2026./2027. mācību gadā kļūs par pamatskolām. Plānotā ietekme uz pašvaldības budžetu – EUR 10 000,00 2024./2025. mācību gadā, aptuveni 20 000,00 euro turpmākajā gadā, ņemot vērā iespējamo skolēnu skaita pieaugumu vidusskolās, kā arī vidusskolas skolēnu mācību sasniegumu kāpumu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums tieši neietekmēs iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci. Saistošie noteikumi attiecas uz Preiļu novada pašvaldības vidējās izglītības iestāžu vidusskolas posma izglītojamajiem.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Preiļu novada pašvaldības Izglītības pārvalde.

Papildus izmaksas administratīvo procedūru veikšanai nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti kā pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva atbilstoši Pašvaldību likuma 5. pantam.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas darba vietas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Preiļu novada pašvaldības Izglītības pārvalde, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija un Aglonas vidusskola.

Stipendiju izmaksu veic Preiļu novada Izglītības pārvaldes finanšu darbības nodrošinājuma nodaļa.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts no 2024. gada 12. jūnija līdz 2024. gada 26. jūnijam publicēts pašvaldības oficiālajā mājaslapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Notikušas konsultācijas ar Preiļu novada Izglītības pārvaldi, novada vidusskolu direktoriem.

Sabiedrības pārstāvju viedokļi minētajā termiņā nav saņemti.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!