• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Varakļānu novada domes 2024. gada 30. maija saistošie noteikumi Nr. 10 "Varakļānu novada pašvaldības saistošie noteikumi par palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 3.07.2024., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/op/2024/127.22

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 9

Par Gulbenes novada pašvaldības materiālās palīdzības pabalstiem bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas un ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, un audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei

Vēl šajā numurā

03.07.2024., Nr. 127

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Varakļānu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 10

Pieņemts: 30.05.2024.

OP numurs: 2024/127.22

2024/127.22
RĪKI

Varakļānu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Varakļānu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 10

Varakļānos 2024. gada 30. maijā

Varakļānu novada pašvaldības saistošie noteikumi par palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas

APSTIPRINĀTI
ar Varakļānu novada domes
30.05.2024. sēdes lēmumu Nr. 7.20

PRECIZĒTI
ar Varakļānu novada domes
27.06.2024. sēdes lēmumu Nr. 8.28

Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
25.2 panta pirmo un piekto daļu, Ministru kabineta 2005. gada
15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām
garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam,
kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes
aprūpes beigšanās" 24.9, 24.11, 24.13 un 24.14 punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto sociālo garantiju (turpmāk – sociālās garantijas) apmēru un izmaksas kārtību Varakļānu novada pašvaldībā (turpmāk – Pašvaldība) pilngadību sasniegušajam bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam no pilngadības sasniegšanas dienas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās (turpmāk – pilngadību sasniegušais bārenis).

2. Sociālās garantijas ir tiesīgs saņemt pilngadību sasniegušais bārenis, par kura ārpusģimenes aprūpi lēmumu pieņēmusi Varakļānu novada bāriņtiesa (turpmāk – iesniedzējs).

3. Lai saņemtu sociālās garantijas, Varakļānu novada bāriņtiesa (turpmāk - Bāriņtiesa) iesniedz Varakļānu novada pašvaldības Sociālajā dienestā (turpmāk – Sociālais dienests) lēmumu, iesniedzēja iesniegumu un citus lēmuma pieņemšanai nepieciešamos dokumentus: e-adresē vai e-pastā: soc.dienests@varaklani.lv, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, vai nosūtot pa pastu, klātienē adresē: Rīgas iela 9, Varakļāni, LV-4838.

4. Sociālās garantijas piešķir, neizvērtējot mājsaimniecības ienākumus un materiālo situāciju.

5. Lēmumu par sociālo garantiju piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt pieņem Sociālais dienests ne vēlāk kā mēneša laikā no dienas, kad saņemts Bāriņtiesas lēmums.

6. Iesniedzējam un Bāriņtiesas pienākums ir nekavējoties ziņot Sociālajam dienestam par izmaiņām apstākļos, kuri bija par pamatu sociālo garantiju saņemšanai.

7. Sociālās garantijas izmaksā Pašvaldības grāmatvedība pēc Sociālā dienesta lēmuma pieņemšanas līdz kārtējā mēneša 20. datumam.

8. Sociālajam dienestam ir tiesības atteikt piešķirt sociālās garantijas vai atcelt lēmumu par sociālo garantiju piešķiršanu pilnībā vai daļēji, ja iesniedzējs vai Bāriņtiesa nav ziņojusi Sociālajam dienestam par izmaiņām apstākļos, kuri bija par pamatu sociālo garantiju saņemšanai.

II. Sociālo garantiju veidi, apmērs un izmaksas kārtība

9. Sociālo garantiju veidi:

9.1. naudas līdzekļi patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

9.2. vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

9.3. pabalsts ikmēneša izdevumiem;

9.4. mājokļa pabalsts.

10. Pašvaldība pilngadību sasniegušajam bārenim izmaksā naudas līdzekļus patstāvīgas dzīves uzsākšanai, kuru apmērs ir 40 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk – ienākumu mediāna), bet personai ar invaliditāti kopš bērnības ir 60 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no ienākumu mediānas.

11. Pašvaldība pilngadību sasniegušajam bārenim izmaksā vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei ienākumu mediānas apmērā, piemērojot koeficientu 1,7 (noapaļots līdz veseliem euro).

12. Ja pilngadību sasniegušais bārenis mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu, Pašvaldība izmaksā pabalstu ikmēneša izdevumiem, kas ir 20 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no ienākumu mediānas, bet personai ar invaliditāti kopš bērnības ir 30 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no ienākumu mediānas.

13. Ja pilngadību sasniegušais bārenis studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā, Pašvaldība izmaksā pabalstu ikmēneša izdevumiem, kas ir 20 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no ienākumu mediānas, bet personai ar invaliditāti kopš bērnības ir 30 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no ienākumu mediānas. Pabalsta izmaksu aptur studiju pārtraukuma laikā un to atjauno, ja studijas tiek atsāktas. Par studiju pārtraukšanu pilngadību sasniegušajam bārenim ir pienākums nekavējoties informēt Sociālo dienestu.

14. Naudas līdzekļus patstāvīgas dzīves uzsākšanai, vienreizējo pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei, kā arī pabalstu ikmēneša izdevumiem pārskaita iesniedzēja iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā.

15. Mājokļa pabalstu aprēķina un piešķir saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto kārtību.

16. Pieprasot mājokļa pabalstu, papildus noteikumu 3. punktā noteiktajam iesniedz dzīvojamās telpas īres līguma kopiju (uzrādot oriģinālu), apliecinošus dokumentus par dzīvojamās telpas lietošanas izdevumiem par iepriekšējo vai kārtējo mēnesi.

17. Mājokļa pabalstu piešķir uz 3 mēnešiem, ne vairāk kā 4 reizes kalendārajā gadā.

18. Piešķirto mājokļa pabalstu pārskaita pakalpojumu sniedzējiem vai nepieciešamības gadījumā uz iesniedzēja norādīto kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu, vai izmaksā iesniedzējam skaidrā naudā.

III. Lēmuma par sociālo garantiju piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

19. Sociālā dienesta lēmumu par sociālo garantiju piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt var apstrīdēt Pašvaldībā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

20. Pašvaldības pieņemto lēmumu par sociālo garantiju piešķiršanu vai atteikumu tos piešķirt var apstrīdēt Varakļānu novada pašvaldības domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

21. Varakļānu novada pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājumi

22. Saistošie noteikumi stājas spēkā Pašvaldību likuma 47. panta noteiktajā kārtībā.

23. Ar noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Varakļānu novada pašvaldības 2013. gada 28. novembra saistošie noteikumi Nr. 14 "Par pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas".

Varakļānu novada pašvaldības
domes priekšsēdētāja vietniece J. Grudule

 

Varakļānu novada domes saistošo noteikumu Nr. 10 "Varakļānu novada pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 

Dome izdod saistošos noteikumus, kuros noteikta sociālo garantiju izmaksas kārtība bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam no pilngadības sasniegšanas dienas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai Varakļānu novada pašvaldībā.

Saistošie noteikumi ir sagatavoti aktualizējot līdz šim spēkā esošo noteikumu redakciju, nosakot mājokļa, ikmēneša izdevumu, vienreizēja un patstāvīgas dzīves uzsākšanai pabalsta apmērus un to piešķiršanas, lēmumu apstrīdēšanas kārtību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Fiskālās ietekmes prognoze: būtiska ietekmē uz pašvaldības budžetu netiek plānota.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošie noteikumi nerada jaunas tiesības un neuzliek jaunus pienākumus vides, veselības jomā, nerada ietekmi uz konkurenci un uzņēmējdarbību.

Noteikumi nosaka sociālās palīdzības – pabalstu sniegšanas kārtību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu izpilde neparedz jaunu administratīvo procedūru ieviešanu un neparedz izmaksu pieaugumu to nodrošināšanai.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu izpildi pašvaldība īstenos esošo cilvēkresursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Varakļānu novada pašvaldības Centrālās pārvaldes grāmatvedība, Sociālais dienests un bāriņtiesa. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi nerada papildus izmaksas, tie ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz to, kas ir nepieciešams, lai pašvaldība sniegtu palīdzību, noteiktu tās apmēru un veidus, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešās daļas noteiktajam, sabiedrības viedokļa noskaidrošanai un priekšlikumu iesniegšanai saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts tika publicēts no 2024. gada 8. maija līdz 30. maijam pašvaldības tīmekļvietnē www.varaklani.lv.

Noteiktā termiņa ietvaros priekšlikumi par saistošo noteikumu projekta redakciju nav saņemti.

Varakļānu novada pašvaldības
domes priekšsēdētāja vietniece J. Grudule

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!