• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Augšdaugavas novada domes 2024. gada 30. maija saistošie noteikumi Nr. 98 "Par atbalstu mazaizsargātajām personām". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2024., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/op/2024/128.35

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Augšdaugavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 99

Grozījumi Augšdaugavas novada pašvaldības domes 2023. gada 28. decembra saistošajos noteikumos Nr. 89 "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Augšdaugavas novada pašvaldībā"

Vēl šajā numurā

04.07.2024., Nr. 128

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Augšdaugavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 98

Pieņemts: 30.05.2024.

OP numurs: 2024/128.35

2024/128.35
RĪKI

Augšdaugavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Augšdaugavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 98

Daugavpilī 2024. gada 30. maijā (prot. Nr. 100, 1. &)

Par atbalstu mazaizsargātajām personām

Precizēti ar Augšdaugavas novada pašvaldības domes
2024. gada 27. jūnija lēmumu Nr. 2331 (prot. Nr. 104, 8. &)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Augšdaugavas novada pašvaldība sniedz materiālo atbalstu pacienta iemaksas apmaksai šajos saistošajos noteikumos noteiktajām mazaizsargātajām personām, kā arī ar to saistīto lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

2. Par mazaizsargātu šo saistošo noteikumu izpratnē ir uzskatāma persona, kurai saskaņā ar šiem saistošajiem noteikumiem pienākas materiālais atbalsts.

3. Par pacienta iemaksām šo saistošo noteikumu izpratnē ir uzskatāmas stacionāra un dienas stacionāra pacienta iemaksas.

4. Atbalstu sniedz tām personām, kuras savu dzīvesvietu ir deklarējušas Augšdaugavas novada administratīvajā teritorijā.

5. Atbalstu sniedz, neizvērtējot personas ienākumus.

6. Šajos saistošajos noteikumos noteiktā materiālā atbalsta izmaksu administrē Augšdaugavas novada Sociālais dienests (turpmāk – Sociālais dienests).

II. Atbalsta piešķiršanas kārtība

7. Atbalsts pacienta iemaksas apmaksai ir paredzēts Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca" stacionāra pacienta iemaksu līdz četrām gultas dienām kompensēšanai.

8. Tiesības saņemt atbalstu pacienta iemaksas apmaksai ir šādām personām:

8.1. nestrādājošiem pensionāriem, kuriem ir noteikta Latvijas Republikas vecuma pensija un, kuriem nav veselības apdrošināšanas polises;

8.2. nestrādājošām personām ar invaliditāti, kurām ir noteikta Latvijas Republikas invaliditātes pensija un, kuriem nav veselības apdrošināšanas polises.

9. Atbalsts pacienta iemaksas apmaksai tiek sniegts, pamatojoties uz noslēgto līgumu starp Sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca" un Augšdaugavas novada pašvaldību par pacienta iemaksu.

10. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca" līdz katra nākošā mēneša 15. datumam iesniedz Sociālajam dienestam personu sarakstu, kas ir izmantojušas Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca" pakalpojumus un atbilst šo saistošo noteikumu nosacījumiem.

11. Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca" personu sarakstā norāda šādu informāciju: personas vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietas adresi, izdotās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pensionāra apliecības numuru, pakalpojuma saņemšanas periodu un apmaksas apmēru, ievērojot 7. punkta nosacījumus.

12. Sociālā dienesta sociālā darba speciālisti pārbauda Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca" iesniegto personu sarakstu un to atbilstību šo saistošo noteikumu 4. un 8. punkta nosacījumiem.

13. Sociālais dienests pēc personu saraksta, ko iesniedza Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca", izvērtēšanas pieņem lēmumu par pacientu iemaksu apmaksu Sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca" vai atteikumu apmaksāt pacienta iemaksu.

14. Gadījumā, ja persona (turpmāk – atbalsta pieprasītājs), kura atbilst šo saistošo noteikumu nosacījumiem, ir pati veikusi pacienta iemaksas apmaksu un netika iekļauta Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca" iesniegto personu sarakstā, tā ir tiesīga vērsties Sociālajā dienestā, lai saņemtu materiālo atbalstu pacienta iemaksas apmaksai.

15. Atbalsta pieprasītājs vēršas Sociālajā dienestā ar rakstveida iesniegumu un iesniedz izdevumus apliecinošus dokumentus par pacienta iemaksu Sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca".

16. Izdevumus apliecinošus dokumentus, ko iesniedz atbalsta pieprasītājs, Sociālais dienests pieņem un atzīst, ja tie izdoti ne agrāk kā 3 mēnešus pirms iesniegšanas dienas.

17. Sociālais dienests lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt atbalsta pieprasītājam pieņem Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

III. Apstrīdēšanas un pārsūdzības kārtība

18. Sociālā dienesta pieņemto lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Augšdaugavas novada pašvaldības izpilddirektoram.

19. Augšdaugavas novada pašvaldības izpilddirektora pieņemto lēmumu vai faktisko rīcību var pārsūdzēt Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā tiesā.

IV. Noslēguma jautājumi

20. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākošajā dienā pēc to izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

21. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Augšdaugavas novada pašvaldības domes 2021. gada 9. decembra saistošie noteikumi Nr. 20 "Par atbalstu mazaizsargātajām personām" (Latvijas Vēstnesis, 2022., Nr. 4).

Augšdaugavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Kucins

 

Paskaidrojuma raksts
Augšdaugavas novada pašvaldības domes 2024. gada 30. maija saistošajiem noteikumiem Nr. 98 "Par atbalstu mazaizsargātajām personām"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1. Saistošo noteikumu "Par atbalstu mazaizsargātajām personām" (turpmāk – saistošie noteikumi) izdošanas mērķis ir noteikt kārtību, kādā Augšdaugavas novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) sniedz materiālo atbalstu pacienta iemaksas apmaksai pensionāriem un personām ar invaliditāti. Saistošie noteikumi tiek izdoti, pamatojoties uz Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu.

2. Līdz saistošo noteikumu izdošanai atbalsts mazaizsargātām personām Augšdaugavas novadā tika nodrošināts saskaņā ar Augšdaugavas novada pašvaldības domes 2021. gada 9. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 20 "Par atbalstu mazaizsargātajām personām", kuri tika izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu. Minētais tiesību akts ar 2023. gada 1. janvāri ir zaudējis spēku.

3. Stājoties spēkā saistošajiem noteikumiem, spēku zaudēs Augšdaugavas novada pašvaldības domes 2021. gada 9. decembra saistošie noteikumi Nr. 20 "Par atbalstu mazaizsargātajām personām".

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Atbalsts saistošajos noteikumos minētajām mazaizsargātajām personām tika nodrošināts un plānots arī turpināt nodrošināt, kompensējot pacienta iemaksu līdz četrām gultas dienām Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca" stacionārā šādām iedzīvotāju grupām:

- nestrādājošiem pensionāriem, kuriem ir noteikta Latvijas Republikas vecuma pensija un, kuriem nav veselības apdrošināšanas polises un

- nestrādājošām personām ar invaliditāti, kurām ir noteikta Latvijas Republikas invaliditātes pensija un, kuriem nav veselības apdrošināšanas polises.

2022. gadā šim mērķim izlietoti 18074 euro, 2023. gadā – 20584 euro, 2024. gada 1. ceturksnī – 5954 euro (23,8 %).

2024. gada budžetā atbalsta pacienta iemaksas apmaksai plānotais finansējums ir 25000 euro apmērā.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 1. Pašvaldība nodrošina Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 6. punktā noteikto – gādāt par iedzīvotāju veselību — īstenot veselīga dzīvesveida veicināšanas pasākumus un organizēt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību. Saistošo noteikumu regulējums pozitīvi ietekmē iedzīvotāju veselību, nodrošinot vienlīdzīgas iespējas veselības uzlabošanas jomā.

2. Plānotais regulējums neietekmēs konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošie noteikumi neradīs papildu izmaksas uz administratīvajām procedūrām un administratīvajām izmaksām.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi neprasa papildu jaunu cilvēkresursu iesaisti atbalsta piešķiršanai vai nodrošināšanai.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi turpina nodrošināt Augšdaugavas novada Sociālais dienests, jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija nav nepieciešama.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Pret ieguvumiem nav izvērtējams izmaksu samērīgums.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai uz divām nedēļām no 2024. gada 10. maija līdz 23. maijam saistošo noteikumu projekts tika publicēts oficiālajā tīmekļvietnē Augšdaugavas novada pašvaldības mājaslapā www.augsdaugavasnovads.lv, sadaļā Sabiedrības līdzdalība – Sabiedrības viedoklis par saistošo noteikumu projektiem. No publicēšanas datuma netika saņemts neviens ierosinājums vai ieteikums.

Augšdaugavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Kucins

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!