• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kuldīgas novada domes 2024. gada 27. jūnija saistošie noteikumi Nr. 14/2024 "Grozījumi Kuldīgas novada domes saistošajos noteikumos Nr. 15/2023 "Kuldīgas novada Iedzīvotāju padomes nolikums"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2024., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/op/2024/129.12

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi Nr. 7/2024

Kuldīgas novada pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtība

Vēl šajā numurā

05.07.2024., Nr. 129

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Kuldīgas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 14/2024

Pieņemts: 27.06.2024.

OP numurs: 2024/129.12

2024/129.12
RĪKI

Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi Nr. 14/2024

Kuldīgā 2024. gada 27. jūnijā

Grozījumi Kuldīgas novada domes saistošajos noteikumos Nr. 15/2023 "Kuldīgas novada Iedzīvotāju padomes nolikums"

APSTIPRINĀTI
ar Kuldīgas novada domes 27.06.2024. sēdes lēmumu
(prot. Nr. 8, p. 102)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
58. panta sesto daļu

1. Izdarīt Kuldīgas novada domes 26.10.2023. saistošajos noteikumos Nr. 15/2023 "Kuldīgas novada Iedzīvotāju padomes nolikums" (Latvijas Vēstnesis, 2023, Nr. 216) (turpmāk – saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1.1. Izteikt saistošo noteikumu 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Padomes locekļu vēlēšanas tiek uzskatītas par leģitīmām, ja tajās piedalās vismaz 5 % (pieci) no attiecīgajā Pagastā/pilsētā reģistrēto iedzīvotāju skaita, kas ņemti pēc pēdējiem publiski pieejamiem PMLP datiem, izņemot Kuldīgas un Skrundas pilsētu. Kuldīgas pilsētā Padomes locekļu vēlēšanas tiek uzskatītas par leģitīmām, ja tajā piedalās vismaz 1 % (viens) no Kuldīgas pilsētā reģistrēto iedzīvotāju skaita, kas ņemti pēc pēdējiem publiski pieejamiem PMLP datiem, bet Skrundas pilsētā, ja tajās piedalās vismaz 2 % (divi) no Skrundas pilsētā reģistrēto iedzīvotāju skaita, kas ņemti pēc pēdējiem publiski pieejamiem PMLP datiem."

1.2. Izteikt saistošo noteikumu 17. punktu šādā redakcijā:

"17. Padomes vēlēšanas ir rīkojamas ne ātrāk kā 30 (trīsdesmit) dienas pēc Padomes locekļu kandidātu saraksta publiskošanas, informāciju publicējot oficiālajā tīmekļvietnē www.kuldigasnovads.lv un izliekot redzamā vietā Pagasta/pilsētas pārvaldes ēkā. Paziņojums par vēlēšanu rīkošanu tiek publicēts arī pašvaldības informatīvajā izdevumā "Kuldīgas Novada vēstis", Kuldīgas novada laikrakstā "Kurzemnieks", kā arī Pašvaldības un Pagasta/pilsētas oficiālajos sociālo tīklu kontos."

1.3. Svītrot saistošo noteikumu 21. punktu.

1.4. Papildināt saistošos noteikumus ar 22.1 punktu šādā redakcijā:

"22.1 Ja balsošanā vairāki kandidāti saņēmuši vienādu balsu skaitu, tad priekšroka tiek dota pieteikumu iesniegšanas secībā."

1.5. Papildināt saistošos noteikumus ar 36.1 punktu šādā redakcijā:

"36.1 Padome ir tiesīga lūgt Pašvaldības administrācijas viedokli par Padomes sēdē izskatāmu jautājumu un uzaicināt Pašvaldības administrācijas pārstāvi vai Domes deputātu uz Padomes sēdi."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja I. Astaševska

 

Paskaidrojuma raksts
Kuldīgas novada saistošajiem noteikumiem Nr. 14/2024 "Grozījumi Kuldīgas novada domes saistošajos noteikumos Nr. 15/2023 "Kuldīgas novada Iedzīvotāju padomes nolikums""

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu (turpmāk – Noteikumi) izdošanas mērķis ir izveidot konsultatīvu institūciju – Kuldīgas novada Iedzīvotāju padomi (turpmāk – Padome). Padomes tiek veidotas šādās Kuldīgas novada teritoriālajās vienībās: Alsungas pagastā, Ēdoles pagastā, Gudenieku pagastā, Īvandes pagastā, Kabiles pagastā, Kurmāles pagastā, Laidu pagastā, Nīkrāces pagastā, Padures pagastā, Pelču pagastā, Raņķu pagastā, Rendas pagastā, Rudbāržu pagastā, Rumbas pagastā, Skrundas pagastā, Snēpeles pagastā, Turlavas pagastā, Vārmes pagastā, Skrundas pilsētā un Kuldīgas pilsētā.

Noteikumos ir aktualizēta Padomes vēlēšanu un darba organizācijas kārtība. Noteikumi nosaka Padomes kompetenci, Padomes locekļu skaitu, ievēlēšanas kārtību un darbības termiņu, Padomes darba organizāciju un kārtību, kādā pašvaldības institūcijas izskata Padomes iesniegumus.

Noteikumi pieņemti 26.10.2023., stājās spēkā 08.11.2023., taču, izvērtējot citu pašvaldību pieredzi, kā arī, uzklausot Kuldīgas novada pašvaldības organizētajās kopsapulcēs izteiktos viedokļus, lai Padomes vēlēšanu procesā tiktu iesaistīti pēc iespējas vairāk attiecīgo pagastu, pilsētu iedzīvotāji, nepieciešams veikt Noteikumu grozījumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Nav prognozējamas būtiskas negatīvas ietekmes uz Pašvaldības budžetu, jo nav nepieciešamības veidot jaunas institūcijas, Padomes locekļu darbs nav algots.

Padomes sēžu organizēšanai padome izmanto pašvaldības īpašumā esošas telpas, iekārtas un aprīkojumu, iepriekš to saskaņojot ar attiecīgās pagasta/pilsētas pārvaldes vadītāju. Tādējādi tiek izmantoti pašvaldības rīcībā esošie resursi un netiek radītas papildu izmaksas.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Pozitīva sociālā ietekme, sabiedrībai tiek dota iespēja iesaistīties pašvaldības darbā, pārstāvēt iedzīvotāju intereses un veicināt iedzīvotāju saikni ar Pašvaldību.

Noteikumu pieņemšana labvēlīgi ietekmēs apkārtējo vidi – tiks gādāts par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitārās tīrības uzturēšanu, pilsētvides ainavas un esošā kultūras mantojuma saglabāšanu. Tiks dota iespēja Padomēm iesaistīties dokumentu izstrādes darba grupās attīstības plānošanas jautājumos, kas skar attiecīgo pagasta/pilsētas teritoriju.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas. Pašvaldība par saviem līdzekļiem organizē padomes locekļu vēlēšanas un nodrošina padomes locekļus ar darbam nepieciešamajām telpām un iekārtām.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie Noteikumi:

1. gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana un uzturēšana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana; pretplūdu pasākumi; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana), kā arī noteikt teritoriju un būvju uzturēšanas prasības, ciktāl tas saistīts ar sabiedrības drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu;

2. sniegt iedzīvotājiem daudzveidīgu kultūras piedāvājumu un iespēju piedalīties kultūras dzīvē, sekmēt pašvaldības teritorijā esošā kultūras mantojuma saglabāšanu un sniegt atbalstu kultūras norisēm;

3. sekmēt saimniecisko darbību pašvaldības administratīvajā teritorijā un sniegt tai atbalstu.

Padomes darbības nodrošināšanā tiek iesaistīti Kuldīgas novada pašvaldības administrācijas darbinieki, attiecīgā pagasta/pilsētas pārvaldes vadītājs un darbinieki. Padomes darbības nodrošināšanai jaunas darba vietas netiek veidotas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Izpildes nodrošināšanai papildu resursi nav nepieciešami. Noteikumu izpildi nodrošina katra attiecīgā pagasta/pilsētas iedzīvotāju kopsapulce, kurā Padome sniedz pārskatu par Padomes darbu.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par Noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, Noteikumu projekts tiek publicēts Kuldīgas novada pašvaldības tīmekļa vietnē: www.kuldigasnovads.lv. Plānotais sabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu izvērtēšana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļa vietnē. Pēc sabiedrības viedokļa saņemšanas un izskatīšanas, saņemto priekšlikumu vai iebildumu apkopošanas, tos, izvērtējot lietderības apsvērumus, paredzēts iekļaut Noteikumos. Sabiedrības viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas, tas ir no 2024. gada__. jūnija līdz 2024. gada __. jūnijam. Pašvaldībā … viedoklis/komentārs par Noteikumu projektu. Noteikumus un paskaidrojuma rakstu izsludinās, tos publicējot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja I. Astaševska

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!