• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mārupes novada domes 2024. gada 26. jūnija lēmums Nr. 36 "Par nekustamā īpašuma Dravnieku iela 20 (kadastra Nr. 80760070017) Mārupē, Mārupes novadā, detālplānojuma apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2024., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/op/2024/129.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ropažu novada domes lēmums Nr. 3336

Par detālplānojuma zemes vienībai Kalnu ielā 17, Garkalnē, Garkalnes pagastā, Ropažu novadā apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

05.07.2024., Nr. 129

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Mārupes novada dome

Veids: lēmums

Numurs: 36

Pieņemts: 26.06.2024.

OP numurs: 2024/129.15

2024/129.15
RĪKI

Mārupes novada domes lēmumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Mārupes novada pašvaldības domes lēmums Nr. 36

2024. gada 26. jūnijā (sēdes prot. Nr. 12)

Par nekustamā īpašuma Dravnieku iela 20 (kadastra Nr. 80760070017) Mārupē, Mārupes novadā, detālplānojuma apstiprināšanu

Mārupes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) dome, izskatot nekustamā īpašuma Dravnieku iela 20 (kadastra Nr. 80760070017) Mārupē, Mārupes novadā, detālplānojuma izstrādātāja IK "Plānošanas eksperti" 2024. gada 4.jūnija iesniegumu Nr. PE 06-24/1e (reģistrēts Pašvaldībā 2024. gada 5. jūnijā ar Nr. 1/2.1-2/306), ar kuru Pašvaldībā iesniegts detālplānojuma projekts nekustamā īpašuma Dravnieku iela 20 (kadastra Nr. 80760070017) Mārupē, Mārupes novadā (turpmāk – Īpašums), teritorijai (turpmāk – Detālplānojums) izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai par tā apstiprināšanu, konstatē:

1. Īpašums sastāv no apbūvētas zemes vienības (kadastra apzīmējums 80760073550, platība 3,8703 ha), uz kuras reģistrēta dzīvojamā māja un četras palīgēkas. Īpašums reģistrēts Mārupes pagasta zemesgrāmatas nodalījumā Nr. 29. Īpašuma īpašnieki ir SIA "SANDECOR" (pieder 1264/38703 domājamās daļas), V. D., personas kods [..] (pieder 8963/38703 domājamās daļas) un E. L., personas kods [..] (pieder 28476/38703 domājamās daļas).

2. Saskaņā ar spēkā esošo 2013. gada 18. jūnijā apstiprināto Mārupes novada (šobrīd Mārupes pagasta un Mārupes pilsētas) teritorijas plānojumu (turpmāk – Teritorijas plānojums), Īpašums atrodas ciema teritorijā (šobrīd Mārupes pilsētas) funkcionālajā zonā "Savrupmāju apbūves teritorija (DzS)". Apakšzonā noteiktā minimālā jaunveidojamās zemes vienības platība ir 0,1200 ha. Piekļuve Detālplānojuma teritorijai nodrošināta no Pašvaldības ielas – Dravnieku iela un privātīpašumā esošas ielas – Pētera iela. Detālplānojuma teritorijā reģistrēts īpaši aizsargājamais biotops "Mēreni mitras pļavas (kods 6510)" 1, 6276 ha platībā.

3. Detālplānojuma izstrāde Īpašuma teritorijai uzsākta ar Pašvaldības domes 2022. gada 24. augusta lēmumu Nr. 7 (protokols Nr. 17) par Detālplānojuma izstrādes uzsākšanu, apstiprinot darba uzdevumu Nr. 1/3-6/15-2022. Detālplānojuma izstrādes mērķis ir veikt Īpašuma daļas, aptuveni 1,0227 ha platībā, sadali 7 apbūves zemes gabalos, pārējā Īpašuma daļā saglabājot esošo izmantošanu, veidot vienotu ielu tīklu, nosakot ielu sarkanās līnijas, un detalizējot teritorijas uzmantošanas un apbūves noteikumus savrupmāju un rindu māju apbūvei.

4. Par Detālplānojuma izstrādi un finansēšanu 2022. gada 29. septembrī ir noslēgts līgums Nr. 1/3-5/20-2022 ar Detālplānojuma izstrādātāju IK "Plānošanas eksperti".

5. Publiskajai apspriešanai Detālplānojuma projekts nodots ar Pašvaldības domes 2023. gada 28. decembra lēmumu Nr. 70 (protokols Nr. 24). Publiskā apspriešana norisinājās laikā no 2024. gada 22. janvāra līdz 2024. gada 19. februārim. Paziņojumi par publisko apspriešanu un sanāksmi publicēti valsts vienotajā ģeotelpiskās informācijas portālā (turpmāk – ģeoportāls), Pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē un Pašvaldības informatīvajā izdevumā "Mārupes Vēstis" 2024. gada 22. janvārī, Pašvaldības Facebook kontā, kā arī 2024. gada 26. janvārī nosūtīti to nekustamo īpašumu īpašniekiem, kuru īpašumā esošās zemes vienības robežojas ar Detālplānojuma teritoriju. Informācija par publiskās apspriešanas norisi un informēšanas pasākumiem ietverta Ziņojumā par Detālplānojuma publiskās apspriešanas norisi un saņemto priekšlikumu vērā ņemšanu vai noraidīšanu (turpmāk – Ziņojums par apspriešanu).

6. Publiskās apspriešanas sanāksme notika klātienē, kā arī papildus tika dota iespēja pieslēgties, izmantojot tiešsaistes videokonferences sarunu rīku MS Teams platformā, 2024. gada 5. februārī, plkst.17.00. Publiskās apspriešanas sanāksmē piedalījās Pašvaldības pārstāvji un Detālplānojuma izstrādātājs, 1 privātpersona klātienē un 1 privātpersona pieslēdzās attālināti. Sanāksmes laikā sniegta prezentācija par Detālplānojuma risinājumiem, pārrunāti jautājumi par ielas izbūves risinājumiem un Detālplānojuma risinājumu ietekmi uz konkrēto kaimiņa īpašumu, kā arī par ilgtermiņā izbūvējamo ceļu Detālplānojuma teritorijā. Sanāksmes protokols un prezentācija pievienots Ziņojumā par apspriešanu.

7. Publiskās apspriešanas ietvaros netika saņemti iebildumi vai priekšlikumi par Detālplānojuma projektu no fiziskām vai juridiskām personām. Visas institūcijas sniegušas pozitīvus atzinumus par Detālplānojuma projektu, izņemot SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" sākotnēji sniedza negatīvu atzinumu, bet pēc redakcionālu precizējumu veikšanas Detālplānojuma projektā, saņemts pozitīvs atzinums. Apkopojums par atzinumiem iekļauts Ziņojumā par apspriešanu.

8. Veicot SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" atzinumā norādītos precizējumus, redakcionāli labojumi veikti Paskaidrojuma raksta teksta daļā un Grafiskās daļas kartē "Inženiertīkli" (papildināts ar informāciju par virzieniem un pievienojuma vietām ūdensvada un kanalizācijas pievienojumam, kas veidojami no atšķirīgiem punktiem, attiecīgi zemes vienībām Nr. 1-7 un zemes vienībai Nr. 10). Papildus, Grafiskajā daļā norādīti jaunveidojamo zemes vienību kadastra apzīmējumi. Detālplānojuma risinājumi nav mainīti, līdz ar to uzskatāms, ka veiktie redakcionālie labojumi nemaina iepriekš publiskajai apspriešanai nodotā Detālplānojuma projekta risinājumus, kā arī šīs izmaiņas neskar citu personu tiesiskās intereses, tāpēc nav nepieciešama Detālplānojuma projekta atkārtota publiskā apspriešana un nav nepieciešams pieņemt Pašvaldības domes lēmumu par Detālplānojuma projekta nodošanu pilnveidošanai. Par redakcionālajiem labojumiem sagatavots Detālplānojuma izstrādes vadītāja pamatojums redakcionālu labojumu veikšanai.

9. 2024. gada 5. jūnijā Pašvaldībā iesniegta redakcionāli precizētā Detālplānojuma redakcija un Kopsavilkums par Detālplānojuma izstrādi. Atbilstoši Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumu Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 628) 118. punktam, pašvaldībā, lēmuma pieņemšanai tiek iesniegta detālplānojuma redakcija, kas sastāv no Paskaidrojuma raksta, Grafiskās daļas un Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem, kā arī atsevišķā sējumā tiek iesniegts Kopsavilkums par detālplānojuma izstrādi. Minētie dokumenti, kā arī Ziņojums par apspriešanu publicēts ģeoportālā, saite: https://geolatvija.lv/geo/tapis?#document_30096.

10. Īpašuma īpašnieki – Detālplānojuma īstenotāji ir saskaņojuši Administratīvā līguma projektu par Detālplānojuma īstenošanas kārtību.

11. Detālplānojuma redakcija atbilst Teritorijas plānojuma Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu un MK noteikumu Nr. 628 prasībām, ir izpildītas Darba uzdevuma Nr.  1/3-6/15-2022 prasības.

Saskaņā ar Teritorijas attīstības plānošanas likuma 29. pantu vietējā pašvaldība detālplānojumu apstiprina ar vispārīgo administratīvo aktu, attiecinot to uz zemes vienību, un tas stājas spēkā pēc paziņošanas. Detālplānojums ir spēkā, līdz to atceļ vai atzīst par spēku zaudējušu. Detālplānojums zaudē spēku arī tad, ja ir beidzies termiņš, kurā bija jāuzsāk tā īstenošana, un gada laikā pēc šā termiņa izbeigšanās tas nav pagarināts. Vispārīgo administratīvo aktu, ar kuru apstiprināts detālpānojums, vietējā pašvaldība nosūta publicēšanai oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", izmantojot teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmu un ietverot minētajā administratīvajā aktā hipersaiti ar unikālo identifikatoru uz ģeoportālā pieejamo apstiprinātā detālplānojuma interaktīvo grafisko daļu, kas ir minētā administratīvā akta neatņemama sastāvdaļa.

Atbilstoši Teritorijas attīstības plānošanas likuma 31. panta pirmajai, otrajai un trešajai daļai detālplānojumu īsteno saskaņā ar administratīvo līgumu, kas noslēgts starp vietējo pašvaldību un detālplānojuma izstrādes īstenotāju. Līgumā, ievērojot Administratīvā procesa likuma noteikumus, iekļauj dažādus nosacījumus, termiņus un atcelšanas atrunas, kā arī prasības attiecībā uz objektu būvdarbu uzsākšanas termiņu, detālplānojuma teritorijas un publiskās infrastruktūras apsaimniekošanu, izbūves kārtām un to secību. Vietējā pašvaldība var noteikt termiņu, kurā uzsākama detālplānojuma īstenošana – detālplānojuma teritorijas izbūve (izmantošana) atbilstoši detālplānojuma risinājumam un noteiktajām prasībām. Zemes vienību sadalīšana vai apvienošana saskaņā ar detālplānojumu nav uzskatāma par detālplānojuma īstenošanu.

MK noteikumu Nr. 628 119. punkts noteic, ka pašvaldība četru nedēļu laikā no dienas, kad detālplānojuma izstrādes vadītājs ir nodrošinājis pieejamību MK noteikumu Nr. 628 118. punktā minētajiem dokumentiem, pieņem vienu no šādiem lēmumiem: par detālplānojuma projekta apstiprināšanu un vispārīgā administratīvā akta izdošanu, kuram pievienots administratīvais līgums par detālplānojuma īstenošanu (119.1. apakšpunkts), par detālplānojuma projekta pilnveidošanu vai jaunas redakcijas izstrādi, norādot lēmuma pamatojumu (119.2. apakšpunkts), vai par atteikumu apstiprināt detālplānojumu, norādot lēmuma pamatojumu (119.3. apakšpunkts).

Ievērojot minēto un to, ka administratīvā līguma noteikumi par Detālplānojuma īstenošanu ir saskaņoti, pamatojoties uz Teritorijas attīstības plānošanas likuma 29. pantu, 31. panta pirmo, otro un trešo daļu, Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 21. punktu un Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumu Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" 119.1. apakšpunktu, kā arī ņemot vērā Attīstības un vides jautājumu komitejas 2024. gada 19. jūnija atzinumu iesniegt izskatīšanai lēmuma projektu "Par nekustamā īpašuma Dravnieku iela 20 (kadastra Nr. 80760070017) Mārupē, Mārupes novadā, detālplānojuma apstiprināšanu", atklāti balsojot ar 15 balsīm "par" (Andrejs Ence, Valdis Kārkliņš, Mārtiņš Bojārs, Ilze Bērziņa, Jānis Kazaks, Jānis Lagzdkalns, Normunds Orleāns, Guntis Ruskis, Ivars Punculis, Ira Dūduma, Aivars Osītis, Oļegs Sorokins, Līga Kadiģe, Gatis Vācietis, Nikolajs Antipenko), "pret" nav, "atturas" 2 (Andris Puide, Jānis Lībietis), Mārupes novada pašvaldības dome nolemj:

1. Apstiprināt nekustamā īpašuma Dravnieku iela 20 (kadastra Nr. 80760070017) Mārupē, Mārupes novadā, detālplānojuma 1.1. redakciju, hipersaite uz apstiprinātā detālplānojuma redakciju ģeoportālā: https://geolatvija.lv/geo/tapis?#document_30096.

2. Uzdot Mārupes novada pašvaldības izpilddirektora vietniecei attīstības un vides jautājumos pēc lēmuma pārsūdzēšanas termiņa beigām slēgt ar nekustamā īpašuma Dravnieku iela 20 (kadastra Nr. 80760070017) Mārupē, Mārupes novadā, īpašniekiem Administratīvo līgumu par detālplānojuma īstenošanas kārtību (saskaņotais līguma projekts lēmuma pielikumā).

3. Noteikt, ka detālplānojums īstenojams saskaņā ar noslēgto Administratīvo līgumu par detālplānojuma īstenošanas kārtību.

4. Uzdot Mārupes novada pašvaldības Attīstības un plānošanas pārvaldei:

4.1. Pieņemto lēmumu piecu darba dienu laikā pēc tā spēkā stāšanās ievietot Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā (TAPIS), tai skaitā nosūtīt izsludināšanai oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", izmantojot teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmu, publicēt pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.marupe.lv un nodrošināt informācijas pieejamību Mārupes novada pašvaldības informatīvajā izdevumā "Mārupes Vēstis".

4.2. Publicēt Mārupes novada pašvaldības tīmekļa vietnē saiti uz apstiprināto detālplānojumu ģeoportālā un saiti uz izsludināto detālplānojumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

5. Uzdot Mārupes novada Būvvaldei nodrošināt detālplānojuma ietvaros paredzētā būvniecības procesa atbilstību noslēgtajam Administratīvajam līgumam par detālplānojuma īstenošanas kārtību.

6. Uzdot Mārupes novada pašvaldības Attīstības un plānošanas pārvaldei sadarbībā ar Mārupes novada Pašvaldības īpašumu pārvaldi nodrošināt detālplānojuma īstenošanas uzraudzību.

7. Mārupes novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Personāla un dokumentu pārvaldības nodaļai pieņemto lēmumu nosūtīt nekustamā īpašuma Dravnieku iela 20 Mārupē, Mārupes novadā, īpašniekiem.

Atbilstoši Teritorijas attīstības plānošanas likuma 29. pantam vispārīgais administratīvais akts par detālplānojuma apstiprināšanu stājas spēkā pēc paziņošanas.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumu Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" 125. punktu detālplānojuma ierosinātājam un detālplānojuma teritorijā ietilpstošo nekustamo īpašumu īpašniekiem (tiesiskajiem valdītājiem) vispārīgo administratīvo aktu par detālplānojuma apstiprināšanu paziņo Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 70. panta pirmajai un otrajai daļai, kā arī Paziņošanas likuma 9. panta otrai daļai administratīvais akts, kas sūtīts pa elektronisko pastu, uzskatāms par paziņotu otrajā darba dienā pēc tā nosūtīšanas.

Saskaņā ar Teritorijas attīstības plānošanas likuma 30. panta pirmo daļu detālplānojumu var pārsūdzēt administratīvajā tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā mēneša laikā pēc tam, kad paziņojums par detālplānojuma apstiprināšanu ir publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence

 

Pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes
2024. gada 26. jūnija lēmumam Nr. 36
(sēdes prot. Nr. 12)

ADMINISTRATĪVAIS LĪGUMS Nr. ______
par nekustamā īpašuma Dravnieku iela 20 (kadastra Nr. 80760070017)
detālplānojuma īstenošanas kārtību

(Saskaņots projekts)

Mārupē,

Līguma parakstīšanas datums ir pēdējā
pievienotā droša elektroniskā paraksta un
tā laika zīmoga pievienošanas datums

Mārupes novada pašvaldība, reģistrācijas Nr.  90000012827, juridiskā adrese: Daugavas iela 29, Mārupe, Mārupes novads, LV-2167 (turpmāk – Pašvaldība), kuru saskaņā ar Mārupes novada pašvaldības nolikumu pārstāv tās izpilddirektora vietniece attīstības un vides jautājumos Ilze Krēmere, no vienas puses, un

nekustamā īpašuma Dravnieku iela 20 (kadastra Nr. 80760070017) Mārupē, Mārupes novadā, īpašnieks V. D., personas kods …, kuru uz 2020. gada 30. oktobra pilnvaras Nr. 5987 pamata pārstāv A. R., personas kods….., E. L., personas kods …, un SIA "SANDECOR", reģistrācijas numurs 42103107542, tās valdes locekles I. Ž. personā, (turpmāk – Detālplānojuma īstenotājs), no otras puses,

turpmāk visi kopā – Līdzēji,

pamatojoties uz Valsts pārvaldes iekārtas likuma 80. panta pirmās daļas 2. punktu, Teritorijas attīstības plānošanas likuma 31. panta pirmo, otro un trešo daļu, ņemot vērā Mārupes novada pašvaldības domes 2024. gada 26. jūnija lēmumu Nr. 36 "Par nekustamā īpašuma Dravnieku iela 20 (kadastra Nr. 80760070017) Mārupē, Mārupes novadā, detālplānojuma apstiprināšanu",

noslēdz šādu administratīvo līgumu par detālplānojuma īstenošanas kārtību (turpmāk – Līgums):

1. LĪGUMĀ LIETOTIE TERMINI:

1.1. Detālplānojums – nekustamā īpašuma Dravnieku iela 20 (kadastra Nr. 80760070017) Mārupē, Mārupes novadā, detālplānojums, kas apstiprināts ar Mārupes novada pašvaldības domes 2024. gada 26. jūnija lēmumu Nr. 36.

1.2. Apbūves noteikumi – Detālplānojuma teritorijas izmantošanas un apbūves nosacījumi.

1.3. Detālplānojuma teritorija – Mārupes novada teritorija nekustamā īpašuma Dravnieku iela 20 (kadastra Nr. 80760070017) Mārupē, Mārupes novadā, robežās.

2. LĪGUMA PRIEKŠMETS

2.1. Līdzēji vienojas par Detālplānojuma īstenošanas kārtību un realizācijas termiņu, Detālplānojuma spēka zaudēšanas gadījumiem, kā arī par prasībām attiecībā uz Detālplānojuma teritoriju un detālplānojuma īstenošanas ietvaros izbūvētās publiskās infrastruktūras apsaimniekošanu, izbūves secību, atbilstoši Līguma noteikumiem.

3. DETĀLPLĀNOJUMA ĪSTENOTĀJA TIESĪBAS UN PIENĀKUMI

3.1. Detālplānojuma īstenotājs īsteno Detālplānojumu saskaņā ar Līguma noteikumiem, Detālplānojuma Apbūves noteikumiem, Detālplānojuma realizācijas kārtību un Detālplānojuma Grafisko daļu, kā arī, ievērojot normatīvos aktus, kas regulē būvniecību, vides aizsardzību, zemes ierīcību un Detālplānojuma teritorijai spēkā esošo novada teritorijas plānojumu.

3.2. Detālplānojumu atļauts īstenot vienlaikus visā teritorijā vai pa kārtām, ievērojot Detālplānojuma Grafiskās daļas kartēs noteikto zemes vienību numerāciju, un ievērojot nosacījumu, ka jaunu zemes vienību izveide un apbūve atļauta tikai tādās zemes vienībās, līdz kurām ir izbūvēts un nodots ekspluatācijā ceļš vismaz ar šķembu segumu un galvenās inženierkomunikācijas (elektroapgāde, centralizētā ūdensapgāde un centralizētā sadzīves kanalizācija).

3.3. Detālplānojuma īstenotājs veic Detālplānojuma teritorijas izbūvi (inženiertehnisko sagatavošanu):

3.3.1. izstrādā būvniecības dokumentāciju plānotās ielas zemes vienībā Nr. 8 un Dravnieku ielas posma savienojumam ar Pētera ielu, lietus ūdens novadīšanas sistēmas un inženierkomunikāciju izbūvei, un meliorācijas sistēmu pārkārtošanai zemes vienībās no Nr. 1 līdz Nr. 7, paredzot zemes vienības būvprojektos iespēju detālplānojuma teritorijā izbūvēto infrastruktūru nodot ekspluatācijā pa daļām, ja nepieciešams. Būvprojektu izstrādā atsevišķi plānotajai ielai zemes vienībā Nr. 8 un atsevišķi Dravnieku ielas posmam līdz Pētera ielai.

3.3.2. izbūvē Detālplānojumā plānoto ielu zemes vienībā Nr. 8 ar pagaidu apgriešanās laukumu tās galā un Dravnieku ielas posmu, paredzot iespēju veikt ielu izbūvi un nodošanu ekspluatācijā pa posmiem:

• 1. posms – ielas izbūve ar šķembu segumu, paredzot lietus ūdens novadīšanu no ielas braucamās daļas un galvenās inženierkomunikācijas (ūdensapgāde, kanalizācija, elektroapgāde);

• 2. posms – ielas cietais segums, gājēju ietves izbūve, ielu apgaismojums un apstādījumu ierīkošana;

3.3.3. izbūvē un nodod ekspluatācijā inženierkomunikācijas (vismaz centralizētais ūdensvads ar hidrantiem, centralizētā sadzīves kanalizācija, elektroapgādes tīkli), nodrošinot pieslēgumu izbūvi līdz komunikāciju pievienojuma vietai novada centralizētajiem tīkliem un nodrošinot pieslēguma iespējas katrai no dzīvojamās apbūves zemes vienībām;

3.3.4. izbūvē un nodod ekspluatācijā ūdensapgādes, kanalizācijas un elektroapgādes pievadus līdz zemes vienībām Nr. 1 un Nr. 2.

3.3.5. veic meliorācijas sistēmu pārbūvi zemes vienībās no Nr. 1 līdz Nr. 7.

3.3.6. izbūvē un nodod ekspluatācijā ielas apgaismojumu.

3.4. Detālplānojuma īstenotājs nodrošina projektēto zemes vienību kadastrālo uzmērīšanu, zemes lietošanas veidu un mērķu aktualizāciju, zemes vienību reģistrāciju nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā un reģistrāciju zemesgrāmatā.

3.5. Detālplānojuma īstenotājs apņemas pirms Līguma 3.3. punktā paredzēto būvprojektu izstrādes, noslēgt ar Pašvaldību kā Dravnieku ielā esošās inženierbūves īpašnieci ielas sarkano līniju teritorijā apbūves mērķim atbilstošus civiltiesiskus līgumus, ja to slēgšanu kā izbūves priekšnosacījumu paredz spēkā esošie normatīvie akti, pirms attiecīga līguma noslēgšanas saņemot arī zemes īpašnieku saskaņojumu. Normatīvajos aktos paredzēto maksājumu maksāšanas pienākums civiltiesisko līgumu izpildes nodrošināšanai nevar būt par attaisnojošu pamatu Detālplānojuma īstenotājam atteikties no Līguma punkta izpildes attiecībā uz Dravnieku ielas posma izbūves pienākumu.

3.6. Detālplānojuma īstenotājs apmaksā visus ar Detālplānojuma īstenošanu saistītos izdevumus (izņemot 5.6, 5.7 un 5.8. punktos paredzētās darbības) līdz brīdim, kamēr par konkrētu darbību īstenošanu nav noslēgtas atsevišķas rakstiskas vienošanās, ar kuru šo pienākumu uzņemas trešā persona (tai skaitā, bet ne tikai, pārjaunojuma Līgums ar personu, kura uzņemas teritorijas apsaimniekotāja pienākumus vai iegūst īpašuma tiesības uz jebkuru Detālplānojumā ietverto nekustamo īpašumu vai tā daļu Līguma darbības laikā).

3.7. Izbūvētās ielas to sarkano līniju robežās un inženierkomunikācijas līdz piederības robežai Detālplānojuma īstenotājs apsaimnieko un uztur par saviem finanšu līdzekļiem, līdz īpašuma tiesību izbeigšanas brīdim.

3.8. Detālplānojuma īstenotājs neliedz pieslēguma iespēju detālplānojuma teritorijā izbūvētajām komunikācijām, ja to izbūve nepieciešama pakalpojuma nodrošināšanai citos īpašumos.

3.9. Detālplānojuma īstenotājs nodrošina, ka līdz zemes vienību apbūves uzsākšanai Detālplānojuma teritorija ir sakopta un uzturēta kārtībā.

3.10. Vienlaikus ar daļēju vai pilnu īpašumtiesību maiņu uz Detālplānojumā ietvertajiem nekustamajiem īpašumiem, Detālplānojuma īstenotāja pienākums ir informēt ikvienu Detālplānojumā ietvertā nekustamā īpašuma ieguvēju par noslēgto Līgumu un tā noteikumiem.

3.11. Izveidojot jaunas apbūves zemes vienības, līdz brīdim, kad detālplānojuma ietvaros izbūvētās ielas ir atsavinātas Pašvaldībai, Detālplānojuma īstenotājam ir pienākums tās fiziski un juridiski nodrošināt ar piekļuvi. Piekļuvi nodrošina, nosakot izbūvētajām ielām pašvaldības nozīmes ielas statusu saskaņā ar Zemes pārvaldības likuma 8.panta regulējumu.

3.12. Detālplānojuma īstenotājam ir tiesības:

3.12.1. Veikt Detālplānojuma paredzēto zemes vienību nodalīšanu atbilstoši Detālplānojuma risinājumiem, ievērojot Līguma noteikumus;

3.12.2. Pēc ārējo inženierkomunikāciju izbūves projektēto ielu teritorijā atsavināt izbūvēto un ekspluatācijā nodoto infrastruktūru komunikāciju turētājiem, savstarpēji vienojoties;

3.12.3. Pēc plānoto ielu un inženierkomunikāciju izbūves un nodošanas ekspluatācijā, atsavināt Pašvaldībai zemi un izbūvētās inženierbūves zemes vienībā Nr. 8 (Autotransporta infrastruktūras objekta teritorija). Ierosināt nodot Pašvaldības īpašumā var tikai tādas zemes vienības, kuras vienlaikus atbilst visām prasībām:

3.12.3.1. tā ir izdalīta kā atsevišķa zemes vienība, kurai vismaz ir piešķirts kadastra apzīmējums un veikta kadastrālā uzmērīšana;

3.12.3.2. iela attiecīgajā posmā ir izbūvēta atbilstoši to būvniecības ieceres dokumentācijā norādītajam risinājumam, nodota ekspluatācijā un kā inženierbūve reģistrēta nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā;

3.12.3.3. ja atsavināšanai piedāvātais īpašums ir kopīpašums, atsavināšanas process ir ierosināts uz visām atsavināmā nekustamā īpašuma domājamām daļām vienlaikus.

4. PAŠVALDĪBAS TIESĪBAS UN PIENĀKUMI

4.1. Pašvaldībai ir pienākums:

4.1.1. nodrošināt Detālplānojuma īstenošanas uzraudzību saskaņā ar normatīvajiem aktiem;

4.1.2. izstrādājot jaunu teritorijas plānojumu, integrēt tajā Detālplānojumā paredzētos risinājumus un Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus pēc būtības, ja uz jauna Teritorijas plānojuma izstrādes brīdi Detālplānojuma īstenošana norit saskaņā ar Līgumā noteiktajiem termiņiem un noteikumiem;

4.1.3. pieņemt normatīvajos aktos paredzētos lēmumus par atdalāmajām projektētajām zemes vienībām, lietošanas mērķa un adreses piešķiršanu, ievērojot Līguma 5.5. punkta nosacījumus;

4.1.4. pēc jauno apbūves zemes vienību izveidošanas, lemt par pašvaldības nozīmes ielas statusa noteikšanu izbūvētajai ielai saskaņā ar Zemes pārvaldības likuma 8.1 panta regulējumu, neparedzot ielas apsaimniekošanu un uzturēšanu par pašvaldības līdzekļiem, līdz brīdim, kad iela tiek atsavināta Pašvaldībai;

4.1.5. noslēgt pārjaunojuma Līgumu ar ikvienu personu, kura iegūst īpašuma tiesības uz jebkuru Detālplānojumā ietverto nekustamo īpašumu Līguma darbības laikā;

4.1.6. Pašvaldībai ir saistoši Līguma noteikumi, izsniedzot attiecīgās atļaujas projektēšanai un būvniecībai Detālplānojuma teritorijā.

4.2. Pašvaldībai ir pienākums lemt par zemes vienības Nr. 8 atsavināšanu pēc ielas būvniecības un labiekārtošanas pilnīgas pabeigšanas un nodošanas ekspluatācijā, ja visi ielas zemes vienības īpašnieki to ierosina, un pie nosacījuma, ka ir apbūvētas vismaz 80 % apbūvei paredzētās zemes vienības.

4.3. Pašvaldība var lemt par zemes vienības Nr. 8 atsavināšanu pēc inženierkomunikāciju un ielu ar šķembu segumu izbūves un nodošanas ekspluatācijā, ja tiek panākta šāda vienošanās.

4.4. Pašvaldība neuzņemas saistības noteiktā termiņā veikt ielas izbūvi ar cieto segumu, izbūvējot arī paredzēto labiekārtojumu – gājēju ietves un apgaismojumu, ja tā pārņem īpašuma tiesības uz ielas zemes vienību saskaņā ar Līguma 4.3 punktu.

4.5. Pašvaldībai ir tiesības izvirzīt prasības apgaismojuma izbūvei attiecībā uz energoefektivitātes risinājumiem un vienotas sistēmas veidošanai, ja ielas apgaismojumu plānots nodot apsaimniekošanā pašvaldībai.

5. ĪSTENOŠANAS TERMIŅI UN CITI NOTEIKUMI

5.1. Detālplānojuma īstenotājs nodrošina Detālplānojuma īstenošanu šādos termiņos:

5.1.1. uzsāk Detālplānojuma īstenošanu, nodrošinot būvprojektu izstrādi ielu un galveno inženierkomunikāciju izbūvei un vienota meliorācijas pārkārtošanas risinājuma īstenošanai, 2 (divu) gadu laikā no Līguma abpusējas parakstīšanas;

5.1.2. ielas izbūves 1. posmu (šķembu segums un lietusūdeņu atvade un meliorācijas risinājumi) un galveno inženierkomunikāciju izbūvi īsteno 4 (četru) gadu laikā no Līguma abpusējas parakstīšanas;

5.1.3. ielas izbūves 2. posmu (cietais segums ar paredzēto labiekārtojumu – gājēju ietves un apgaismojums), ne vēlāk kā 2 (divu) gadu laikā pēc tam, kad veikta apbūve 80 % nodalītajās zemes vienībās.

5.2. Pirms ielas vai inženierkomunikāciju zemes vienībā Nr. 8 būvprojektu saskaņošanas, Detālplānojuma īstenotājs slēdz Līguma 3.5. punktā paredzēto vienošanos ar Pašvaldību, nodrošinot arī normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā būvprojekta saskaņošanu ar to zemes vienību īpašniekiem, kuru teritoriju skar Dravnieku ielas posma brauktuves, ietves vai inženierkomunikāciju izbūve.

5.3. Meliorācijas sistēmas projektēšanas un būvniecības darbu īstenošana jānodrošina pirms vai vienlaikus ar citu inženierkomunikāciju un ielas izbūvi. Pēc meliorācijas sistēmas pārbūves pabeigšanas un nodošanas ekspluatācijā, pārbūvi normatīvajos aktos noteiktā kārtībā reģistrē meliorācijas kadastra informācijas sistēmā.

5.4. Ielu un galveno inženierkomunikāciju izbūve var tikt īstenota vienlaikus visā Detālplānojuma teritorijā vai pa kārtām, nodrošinot pieslēgumu izbūvi līdz komunikāciju pievienojuma vietai novada centralizētajiem tīkliem un pieslēguma iespējas katrai no projektētajām dzīvojamās apbūves zemes vienībām. Izbūves kārtu sadalījumu nosaka būvprojektā, paredzot iespēju nodot ekspluatācijā katru izbūves kārtu atsevišķi. Veicot ielas izbūvi pa daļām, izbūvētā ielas posma galā izbūvējams pagaidu apgriešanās laukums.

5.5. Zemes vienību sadale un reģistrācija zemesgrāmatā var tikt veikta vienlaikus visai Detālplānojuma teritorijai vai pa daļām pēc Pašvaldības domes lēmuma par adrešu un nekustamā īpašuma lietošanas mērķa piešķiršanu jaunveidotajām zemes vienībām, ievērojot nosacījumu, ka jaunveidojamai zemes vienībai ir nodrošināta piekļuve no izbūvētas un ekspluatācijā nodotas ielas un līdz tai ir izbūvētas un nodotas ekspluatācijā galvenās inženierkomunikācijas (centralizētā sadzīves notekūdeņu kanalizācija, centralizētā ūdensapgāde, elektroapgāde). Zemes vienību Nr. 1 un Nr. 2 sadale un kā atsevišķu īpašumu izveidošana var tik veikta pēc Līguma 3.3.4. punkta izpildes.

5.6. Ēku projektēšana un būvniecība katrā no detālplānojuma teritorijas izdalītajām zemes vienībām var tikt organizēta individuāli, pēc izdalīto zemes vienību reģistrācijas zemesgrāmatā, ja konkrētajai zemes vienībai nodrošināta fiziska un juridiska piekļuve pa izbūvētu un ekspluatācijā nodotu publiski lietojamu ielu (izpildīts līguma 3.11. punkts), un ir nodrošināta centralizētās ūdensapgādes un centralizētās kanalizācijas pieslēguma iespēja, un nodrošināts elektroapgādes pieslēgums.

5.7. Gāzes apgādes un elektronisko sakaru tīklu tehnisko projektu izstrādi un izbūvi, kā arī zemes vienību apbūvi realizē jaunizveidoto zemes vienību īpašnieki saskaņā ar normatīvajos aktos paredzētā kārtībā izstrādātiem tehniskajiem projektiem.

5.8. Drenāžas pārkārtošanas un lietus ūdens uztveršanas un novadīšanas risinājumi attiecīgajā zemes vienībā, paredzami pie ēku būvprojektu izstrādes.

5.9. Zemes vienība Nr. 8 (iela) ir atsavināma par labu Pašvaldībai savstarpēji vienojoties un pēc attiecīga Pašvaldības domes lēmuma pieņemšanas ievērojot Līguma 4.2 un 4.3. punktu noteikumus, līdz tam nosakāms pašvaldības nozīmes ielas statuss bez uzturēšanas pienākuma Pašvaldībai.

5.10. Zemes vienības Nr. 9 izdalīšana jānodrošina vēlākais pēc ielas izbūves, ja tās atsavināšana netiek paredzēta sabiedrības vajadzībām būvprojekta īstenošanai.

5.11. Detālplānojuma teritorijas apbūves laikā nedrīkst pasliktināt izmantoto ielu un pievedceļu tehnisko stāvokli, būvdarbu pasūtītājam ir pienākums nodrošināt (paredzot šo pienākumu būvdarbu veicējam), ka nekavējoties tiek novērsti radītie bojājumi.

5.12. Detālplānojums uzskatāms par īstenotu pēc ielu un galveno inženierkomunikāciju (elektroapgādes, ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli) izbūves un nodošanas ekspluatācijā, un plānotās apbūves īstenošanas.

5.13. Ja Detālplānojuma īstenotājs neievēro Līguma noteikumus, Pašvaldība ir tiesīga piemērot Administratīvā procesa likuma 368. pantā noteiktos administratīvā akta piespiedu izpildes līdzekļus – noteikt piespiedu naudu vai noteikt izpildi piespiedu kārtā ar aizvietotājizpildi.

5.14. Gadījumā, ja tiek apstrīdēts vai pārsūdzēts Detālplānojums vai būvatļaujas, kas izsniegtas būvju būvniecībai Detālplānojuma teritorijā, Līguma 5.1 apakšpunktā noteiktie termiņi tiek apturēti. Pēc attiecīgās institūcijas lēmuma vai tiesas sprieduma spēkā stāšanās, Pašvaldībai un Detālplānojuma īstenotājam ir jāvienojas par jauniem Detālplānojuma īstenošanas termiņiem.

5.15. Detālplānojums ir spēkā, līdz to atceļ vai atzīst par spēku zaudējušu. Detālplānojums zaudē spēku arī tad, ja ir beidzies termiņš, kurā bija jāuzsāk tā īstenošana, un gada laikā pēc šā termiņa izbeigšanās tas nav pagarināts.

6. NEPĀRVARAMA VARA

6.1. Līdzēji ir atbrīvoti no atbildības par Līguma pilnīgu vai daļēju neizpildi, ja šāda neizpilde radusies nepārvaramas varas vai ārkārtēja rakstura apstākļu rezultātā, kuru darbība sākusies pēc Līguma noslēgšanas un kuru nevarēja iepriekš ne paredzēt, ne novērst. Pie nepārvaramas varas vai ārkārtēja rakstura apstākļiem pieskaitāmi: stihiskas nelaimes, avārijas, epidēmijas, karastāvoklis, streiki, varas un pārvaldes institūciju rīcība, normatīvo aktu, kas būtiski ierobežo un aizskar Līdzēju tiesības un ietekmē uzņemtās saistības, pieņemšana un stāšanās spēkā.

6.2. Līdzējam, kas atsaucas uz nepārvaramu varas vai ārkārtēja rakstura apstākļu darbību, nekavējoties par šādiem apstākļiem rakstveidā jāziņo otram līdzējam. Ziņojumā jānorāda, kādā termiņā, pēc viņa uzskata, ir iespējama un paredzama Līgumā paredzēto saistību izpilde, un pēc pieprasījuma, šādam ziņojumam ir jāpievieno izziņa, kuru izsniegusi kompetenta institūcija un, kura satur ārkārtējo apstākļu darbības apstiprinājumu un to raksturojumu.

7. LĪGUMA SPĒKĀ STĀŠANĀS UN CITI NOTEIKUMI

7.1. Līgums ir spēkā no Līguma noslēgšanas brīža un līdz Līgumā noteikto saistību pilnīgai īstenošanai vai Līguma izbeigšanai.

7.2. Līgums ir uzskatāms par īstenotu pēc ielu un inženierkomunikāciju nodošanas ekspluatācijā, zemesgabalu pilnīgas sadales, un publiskās infrastruktūras atsavināšanas pašvaldībai vai pakalpojuma sniedzējam.

7.3. Līgums nekavējoties zaudē spēku, ja Detālplānojums tiek atcelts vai atzīts par spēku zaudējušu.

7.4. Līgums ir saistošs Līdzējiem.

7.5. Līgums ir pārjaunojams ar ikvienu personu, kura iegūst īpašuma tiesības uz jebkuru Detālplānojumā ietverto nekustamo īpašumu Līguma darbības laikā. Ja Līgums netiek pārjaunots un tas būtiski ietekmē turpmāko Detālplānojuma realizāciju, Pašvaldībai ir tiesības apturēt Detālplānojuma īstenošanu un izskatīt jautājumu par tā atzīšanu par spēku zaudējušu saskaņā ar Līguma 5.12. punktu.

7.6. Strīdi, kas rodas Līguma neizpildes gadījumā, tiek risināti sarunu ceļā. Gadījumā, ja Līdzēji nespēj vienoties savstarpējo sarunu ceļā, strīdi risināmi tiesā atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktai kārtībai.

7.7. Līdzējiem ir tiesības veikt nepieciešamās tikšanās, pārrunas, kā arī izpildīt citas saskaņotas darbības, kas saistītas ar Līguma izpildi. Līguma teksts var tikt mainīts un papildināts, Līdzējiem savstarpēji vienojoties. Jebkuri Līguma grozījumi un papildinājumi noformējami rakstveidā, jāparaksta visiem Līdzējiem, jāpievieno Līgumam un tie uzskatāmi par Līguma neatņemamu sastāvdaļu.

7.8. Līgums ir izstrādāts un noformēts uz 6 (sešām) lapaspusēm un parakstīts elektroniski.

8. LĪDZĒJI

Pašvaldība:

Mārupes novada pašvaldība

Nod. maks. reģ. Nr. 90000012827

adrese: Daugavas iela 29, Mārupe,

Mārupes novads, LV-2167

AS "SEB BANKA" Āgenskalna filiāle

Konts: LV69UNLA0003011130405

Kods: UNLALV2X

(paraksts)

________________

Izpilddirektora vietniece attīstības un vides jautājumos Ilze Krēmere

 

Detālplānojuma īstenotājs:

V. D.,

personas kods: …,

adrese: …,

kuru uz 2020. gada 30. oktobra pilnvaras Nr. 5987 pamata pārstāv A. R.

personas kods: …

(paraksts)

________________________

A. R.

E. L.,

personas kods …

adrese: ….

(paraksts)

________________________

E. L.

SIA "SANDECOR",

reģistrācijas numurs 42103107542,

juridiskā adrese: Stīgu iela 31, Mežāres,

Babītes pagasts, Mārupes novads

LV-2101

(paraksts)

______________________

Valdes locekle I. Ž.

Teritorijas izmantošanas un apbūves nosacījumi

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!