• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Salaspils novada domes 2024. gada 27. jūnija saistošie noteikumi Nr. 16/2024 "Pašvaldības sociālie pabalsti audžuģimenei". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2024., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/op/2024/130.25

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Salaspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 17/2024

Par atbalsta pasākumiem mājokļa vides pielāgošanai personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem

Vēl šajā numurā

08.07.2024., Nr. 130

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Salaspils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 16/2024

Pieņemts: 27.06.2024.

OP numurs: 2024/130.25

2024/130.25
RĪKI

Salaspils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Salaspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 16/2024

2024. gada 27. jūnijā

Pašvaldības sociālie pabalsti audžuģimenei

Apstiprināti Salaspils novada domes sēdē
2024. gada 27. jūnijā (prot. Nr. 12, 4. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354
"Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka Salaspils novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) pabalstu audžuģimenei vai specializētai audžuģimenei (turpmāk – audžuģimene) veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalstu veidi:

2.1. pabalsts bērna uzturam;

2.2. pabalsts apģērba, apavu un mīkstā inventāra iegādei bērnam;

2.3. pabalsts par audžuģimenes pienākumu pildīšanu.

3. Pabalstu apmērs:

3.1. pabalsts bērna uzturam mēnesī;

3.1.1. 525 euro apmērā;

3.1.2. 875 euro apmērā, ja audžuģimenē ievieto bērnu ar invaliditāti vai bērnu līdz divu gadu vecumam.

3.2. pabalsts apģērba, apavu un mīkstā inventāra iegādei bērnam vienu reizi gadā:

3.2.1. 560 euro apmērā – līdz septiņu gadu vecumam;

3.2.2. 700 euro apmērā – no septiņu gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai.

3.3. pabalsts par audžuģimenes pienākumu pildīšanu neatkarīgi no audžuģimenē ievietoto bērnu skaita – 300 euro apmērā mēnesī.

II. Pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtība

4. Tiesības saņemt noteikumu 2.1. un 2.2. apakšpunktā minētos pabalstus ir audžuģimenei, kurā Salaspils novada bāriņtiesa (turpmāk – Bāriņtiesa) ievietojusi bērnu, un kura ar pašvaldību noslēgusi līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē.

5. Tiesības saņemt noteikumu 2.3. apakšpunktā minēto pabalstu ir audžuģimenei, kura deklarējusi dzīvesvietu un dzīvo pašvaldības administratīvajā teritorijā un kura ar pašvaldību ir noslēgusi līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē.

6. Lai saņemtu pabalstu, persona (viens no audžuģimenes vecākiem) pēc līguma noslēgšanas ar pašvaldību par bērna ievietošanu audžuģimenē iesniedz Sociālajam dienestam adresētu iesniegumu, kurā norāda vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, oficiālo elektronisko adresi vai elektroniskā pasta adresi, tālruņa numuru, kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas konta numuru, audžuģimenē ievietotā bērna, par kuru tiek pieprasīts pabalsts, vārdu, uzvārdu, personas kodu un pabalsta veidu.

7. Iesniegums pabalsta piešķiršanai jāiesniedz pieprasot pabalstu pirmo reizi, kā arī tad, ja ir mainījušies apstākļi, kas bija par pamatu pabalsta piešķiršanai vai ir notikušas citas izmaiņas (piemēram, atvērts cits norēķinu konts).

8. Pabalsti tiek piešķirti, neizvērtējot bērna un audžuģimenes materiālo situāciju.

9. Pabalstus piešķir un to izmaksu organizē Salaspils novada pašvaldības iestāde "Salaspils novada Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests).

10. Noteikumu 2.1. un 2.3. apakšpunktā minētos pabalstus izmaksā līdz katra mēneša 10. datumam par iepriekšējo mēnesi, proporcionāli bērna pavadīto dienu skaitam audžuģimenē.

11. Noteikumu 2.2. apakšpunktā minēto pabalstu izmaksā vienu reizi gadā:

11.1. pirmo reizi pabalsta apmēru aprēķina proporcionāli no dienas, kad bērns ievietots audžuģimenē līdz kārtējā gada beigām un izmaksas summu noapaļo līdz veseliem euro;

11.2. par katru nākamo kalendāro gadu pabalstu izmaksā pilnā apmērā līdz 1. februārim, ja audžuģimene Sociālajā dienestā iesniegusi pārskatu par iepriekšējā kalendārajā gadā izmaksātā pabalsta izlietojumu.

12. Audžuģimene, kurai piešķirti pabalsti, informē Sociālo dienestu par apstākļiem, kas varētu būt par iemeslu pabalstu izmaksas pārtraukšanai. Informācija sniedzama ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā pēc minēto apstākļu rašanās.

13. Noteikumu 2. punktā minēto pabalstu izmaksu pārtrauc, ja:

13.1. bērns sasniedzis pilngadību;

13.2. bērna uzturēšanās audžuģimenē tiek izbeigta, pamatojoties uz Bāriņtiesas lēmumu.

14. Noteikumu 2.3. apakšpunktā minētā pabalsta izmaksu pārtrauc arī gadījumā, ja audžuģimene deklarē savu dzīvesvietu ārpus Salaspils novada pašvaldības administratīvās teritorijas.

15. Ja bērns pārtrauc uzturēties audžuģimenē, par pašvaldības līdzekļiem iegādātais apģērbs, apavi un mīkstais inventārs paliek viņa lietošanā.

III. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

16. Sociālā dienesta lēmumu par pašvaldības pabalsta piešķiršanu audžuģimenei, atteikumu to piešķirt vai pabalsta izmaksas pārtraukšanu var apstrīdēt Salaspils novada domē lēmumā noteiktajā termiņā.

17. Salaspils novada domes pieņemto lēmumu persona var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā tiesību aktos noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājums

18. Atzīt par spēku zaudējušiem Salaspils novada domes 2006. gada 16. augusta saistošos noteikumus Nr. 30/2006 "Pašvaldības sociālie pabalsti audžuģimenei".

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks

 

Saistošo noteikumu Nr. 16/2024 "Pašvaldības sociālie pabalsti audžuģimenei"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 2023. gada 1. janvārī stājās spēkā Pašvaldību likums un spēku zaudēja likums "Par pašvaldībām". Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktā noteikts, ka pašvaldības dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un līdz 2024. gada 30. jūnijam izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam.

Ņemot vērā to, ka 2024. gada 31. jūnijā spēku zaudēs Salaspils novada domes 2006. gada 16. augusta saistošie noteikumi Nr. 30/2006 "Pašvaldības sociālie pabalsti audžuģimenei" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 30/2006), ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" (turpmāk – MK noteikumi) 78. punkta nosacījumiem, pabalstu bērna uzturam un pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenei izmaksā no tās pašvaldības budžeta līdzekļiem, kura noslēgusi līgumu ar audžuģimeni.

Savukārt, Pašvaldību likuma 44. panta otrajā daļā noteikts, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

Jaunie saistošie noteikumi "Pašvaldības sociālie pabalsti audžuģimenei" (turpmāk – Saistošie noteikumi) ir izstrādāti ar mērķi sniegt atbalstu audžuģimenēm un veicināt ģimeniskas vides nodrošināšanu bērnam uz laiku, kamēr bērns var atgriezties savā ģimenē vai, ja tas nav iespējams, līdz bērna aizbildnības nodibināšanai vai adopcijai.

Saistošie noteikumi nosaka Salaspils novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) nodrošinātā materiālā atbalsta veidus audžuģimenēm, materiālā atbalsta apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

Saistošajos noteikumos noteikti šādi materiālā atbalsta veidi audžuģimenēm:

1. pabalsts bērna uzturam;

2. pabalsts apģērba, apavu un mīkstā inventāra iegādei bērnam;

3. pabalsts par audžuģimenes pienākumu pildīšanu.

Saistošajos noteikumos pabalsta apmērs bērna uzturam, kā arī apģērba, apavu un mīkstā inventāra iegādei bērnam tiek saglabāts līdzšinējā apmērā, tomēr jaunajos Saistošajos noteikumos tas noteikts skaitliskā izteiksmē EUR par katru audžuģimenē ievietoto bērnu, un tieši:

1. Pabalsta apmērs bērna uzturam:

1.1. 525 euro mēnesī;

1.2. 875 euro mēnesī, ja audžuģimenē ievieto bērnu ar invaliditāti vai bērnu līdz divu gadu vecumam.

2. Pabalsta apmērs bērna apģērba, apavu un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenei tiek noteikts:

2.1. 560 euro apmērā – līdz septiņu gadu vecumam;

2.2. 700 euro apmērā – no septiņu gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai.

3. Pabalsts par audžuģimenes pienākumu pildīšanu tiek piešķirts papildus valsts noteiktajai atlīdzībai par audžuģimenes pienākumu pildīšanu audžuģimenei, kura deklarējusi dzīvesvietu un dzīvo pašvaldības administratīvajā teritorijā, un tā apmērs tiek noteikts 130 euro mēnesī, neatkarīgi no audžuģimenē ievietoto bērnu skaita. Šis pabalsts ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva un tās mērķis ir veicināt audžuģimeņu kustības attīstību pašvaldībā, sniedzot materiālu atbalstu tieši pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušām un dzīvojošām audžuģimenēm.

Saistošajos noteikumos minētie pabalsti tiek piešķirti neizvērtējot bērna un audžuģimenes materiālo situāciju un to izmaksa tiek pārtraukta, ja bērns sasniedzis pilngadību vai bērna uzturēšanās audžuģimenē tiek izbeigta, pamatojoties uz Bāriņtiesas lēmumu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Uz doto brīdi pabalstus saņem septiņas audžuģimenes (deklarētas citās pašvaldībās), kuros ievietoti 11 Salaspils novada pašvaldības bērni.

2023. gadā kopējais izmaksātais pabalstu apmērs vienai ģimenei bija 7649,28 euro, no kuriem;

• uzturam 6293,82 euro;

• atlīdzība par pienākumu pildīšanu 1243,64 euro;

• apģērbam (vidēji vienam bērnam) 48,49 euro;

• mīkstajam inventāram (vidēji vienam bērnam) 63,33 euro.

Savukārt, deviņām audžuģimenēm (par 13 bērniem) kopā izmaksāti – 83698,77 euro, no kuriem:

• uzturam 69232,00 euro;

• atlīdzība par pienākumu pildīšanu 13680,00 euro;

• apģērbam 533,44 euro (7 bērniem);

• mīkstajam inventāram 253,33 euro (4 bērniem).

Projekts neietekmēs pašvaldības budžetu 2024. gadā, jo pabalsti tiks izmaksāti apstiprinātā budžeta ietvaros.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums attiecas un pozitīvi ietekmēs audžuģimenes, kurās ar Salaspils novada bāriņtiesas lēmumu ievietots bērns un kurām ar pašvaldību noslēgts līgums par bērna ievietošanu audžuģimenē. Saistošajiem noteikumiem nav tiešas ietekmes uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošajiem noteikumiem nebūs ietekme uz kopējo administratīvo slogu, jo netiek veidotas jaunas institūcijas un netiek noteikti jauni pienākumi. Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Salaspils novada Sociālais dienests.

Saistošie noteikumi paredz, ka iesniegums pabalsta piešķiršanai būs jāiesniedz pieprasot pabalstu pirmo reizi, kā arī tad, ja ir mainījušies apstākļi, kas bija par pamatu pabalsta piešķiršanai vai ir notikušas citas izmaiņas (piemēram, atvērts cits norēķinu konts).

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 11. punktā noteiktās pašvaldības funkcijas izpildei – īstenot bērnu tiesību un interešu aizsardzību. Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Salaspils novada Sociālais dienests, pieņemot un izskatot iesniegumus, pieņemot lēmumu un nodrošinot pabalstu izmaksu.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai – sniegt atbalstu audžuģimenēm, un paredz tikai to, kas ir nepieciešams norādītā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Ievērojot Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu projekts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 06.06.2024. līdz 20.06.2024. Neviens viedoklis par projektu no sabiedrības netika saņemts.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!