• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saulkrastu novada domes 2024. gada 26. jūnija saistošie noteikumi Nr. SN 8/2024 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Saulkrastu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2024., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/op/2024/130.28

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valkas novada domes saistošie noteikumi Nr. 7

Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Valkas novadā

Vēl šajā numurā

08.07.2024., Nr. 130

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saulkrastu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: SN 8/2024

Pieņemts: 26.06.2024.

OP numurs: 2024/130.28

2024/130.28
RĪKI

Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 8/2024

Saulkrastos 2024. gada 26. jūnijā

Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Saulkrastu novadā

Apstiprināti Saulkrastu novada domes
2024. gada 26. jūnija sēdē (prot. Nr. 14/2024 § 18)

Izdoti saskaņā ar Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo
un ceturto daļu, Veterinārmedicīnas likuma 21.3 panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678
"Klaiņojošo suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16. punktu,
2006. gada 4. aprīļa Ministru kabineta noteikumu Nr. 266
"Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai,
tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs,
kā arī suņa apmācībai" 13. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieku / turētāju pienākumus, kā arī klaiņojošu dzīvnieku izķeršanas kārtību Saulkrastu novadā.

2. Noteikumu mērķis nodrošināt tīru un veselīgu vidi Saulkrastu novada teritorijā, lai dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, kā arī novērst mājas (istabas) dzīvnieku klaiņošanu.

II. Mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieku un turētāju tiesības un pienākumi

3. Novadā ārpus norobežotās teritorijas- novada zaļajā zonā un mežā suns bez pavadas īpašnieka uzraudzībā un redzeslokā var atrasties tādā attālumā, kādā īpašnieks/ turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību, izņemot šādas vietas Saulkrastu novada administratīvās teritorijā, kur suns jāved pavadā:

3.1. bērnu, atpūtas, sporta un rotaļu laukumos;

3.2. izglītības iestāžu teritorijās;

3.3. vietās, kurās uzstādītas speciālas zīmes (piktogrammas) vai aizliegums noteikts citos normatīvajos aktos.

4. Medību teritorijā, pieteikto medību laikā, bez uzpurņa un pavadas, bet ar kakla siksnu, var atrasties medībās izmantojamie šķirnes suņi.

5. Dzīvojamo māju īpašumā esošajā piegulošajā teritorijā var tikt turēti sterilizēti bezsaimnieka kaķi ar nosacījumu, ja atbilstoši īpašnieku noteiktajai kārtībai ir saņemts dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums, tiek nodrošināta to labturība un apzīmēšana un personas, kuras veic bezsaimnieka kaķu barošanu, nodrošina barošanas vietas sakopšanu.

III. Klaiņojošu dzīvnieku izķeršana un izolācija

6. Klaiņojošu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu Saulkrastu novada teritorijā nodrošina Saulkrastu novada pašvaldības izvēlētais dzīvnieku ķērājs, ar kuru Saulkrastu novada pašvaldība ir noslēgusi līgumu.

7. Dzīvnieku ķērājs nodrošina noķertā mājas (istabas) dzīvnieka ievietošanu dzīvnieku patversmē, ar kuru noslēgts attiecīgs līgums. Izvērtējot situāciju, ir tiesības dzīvnieku patversmē ievietotiem suņiem implantēt mikroshēmu.

8. Gadījumā, ja dzīvnieku ķērājs identificē (pēc žetona vai citām pazīmēm) noķerto dzīvnieku, tad informē īpašnieku par dzīvnieka atrašanās vietu. Īpašnieks (turētājs) sedz visus ar izķeršanu un transportēšanu saistītos izdevumus.

9. Dzīvnieku patversmē ievietotos mājas (istabas) dzīvniekus īpašnieks vai turētājs 14 (četrpadsmit) dienu laikā var saņemt, uzrādot konkrētā mājas (istabas) dzīvnieka vakcinācijas apliecību un apmaksājot visus izdevumus, kas saistīti ar dzīvnieka izķeršanu, transportēšanu un uzturēšanu. Ja īpašnieks vai turētājs dzīvnieku patversmes noteiktajā laika periodā nav pieteicies, patversme var piedāvāt dzīvnieku jaunam īpašniekam vai turētājam, vai veikt eitanāziju.

10. Par ievainotu mājas (istabas) dzīvnieku vai mājas (istabas) dzīvnieka līķi publiskajās vietās Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā jāziņo Saulkrastu novada pašvaldības policijai vai arī personai, ar kuru pašvaldība noslēgusi līgumu par mājas (istabas) dzīvnieku līķu savākšanu.

11. Persona, paziņojot par klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu mājas (istabas) dzīvnieku, sniedz savu kontaktinformāciju, kā arī visu viņas rīcībā esošo informāciju par attiecīgā Mājdzīvnieka atrašanās vietu, izskatu un uzvedību.

12. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku, kas izrāda agresivitātes pazīmes vai uzbrūk cilvēkam vai citam dzīvniekam, jāpaziņo Saulkrastu novada pašvaldības policijai.

IV. Noteikumu izpildes uzraudzības un kontroles kārtība

13. Saulkrastu novada pašvaldības policijai ir tiesības mājas (istabas) dzīvnieku īpašniekam vai turētājam prasīt uzrādīt mājas (istabas) dzīvnieku pasi un vakcinācijas apliecību, kā arī pārliecināties vai mājas (istabas) dzīvniekam normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir implantēta mikroshēma.

14. Saulkrastu novada pašvaldības policijai ir tiesības ir tiesības izdot administratīvos aktus par suņa apzīmēšanu un reģistrāciju.

15. Atbildība par šo noteikumu pārkāpšanu ir paredzēta Dzīvnieku aizsardzības likuma X nodaļā "Administratīvie pārkāpumi dzīvnieku aizsardzības jomā un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā".

16. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumu neievērošanu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Saulkrastu novada pašvaldības policija.

17. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Saulkrastu novada pašvaldības Administratīvā komisija.

V. Noslēguma jautājumi

18. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Saulkrastu novada domes 2022. gada 26. janvāra saistošie noteikumi Nr. SN 2/2022 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Saulkrastu novadā"

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis

 

Paskaidrojuma raksts
Saulkrastu novada domes 2024. gada 26. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. SN 8/2024 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Saulkrastu novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

Mērķis, nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. pants satur deleģējumu pašvaldībai izdot saistošos noteikumus par klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu un, ja nepieciešams, nogalināšanu, kā arī par atļauju pilsētā vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā turēt sterilizētu bezsaimnieka kaķi, ja tiek nodrošināta tā labturība un apzīmēšana. Veterinārmedicīnas likuma 21.3 panta trešā daļa noteic, ka pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka institūciju, kas ir pilnvarota pašvaldības vārdā veikt normatīvajos aktos par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību noteikto suņa apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzību un kontroli attiecīgajā administratīvajā teritorijā, kā arī ir tiesīga izdot administratīvos aktus par suņa apzīmēšanu un reģistrāciju.

Noteikumi izstrādāti ar mērķi nodrošināt tīru un veselīgu vidi Saulkrastu novada teritorijā, lai dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, kā arī lai novērst mājas (istabas) dzīvnieku klaiņošanu.

Saistošo noteikumu izdošanas nepieciešamība pamatojama arī ar to, ka saistošo noteikumu izdošanas tiesiskajā pamatojumā ietvertās tiesību normas ir zaudējušas spēku. Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts noteic, ka Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam.

2006. gada 4. aprīļa Ministru kabineta noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" 13. punkts noteic, ka pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suns bez pavadas var atrasties zaļajā zonā un mežā (izņemot vietējo pašvaldību noteiktās vietas, kur saskaņā ar vietējo pašvaldību saistošajiem noteikumiem tas ir aizliegts) pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību. Pamatojoties uz minēto noteikumos ir nostiprinātas vietas, kurās mājas (istabas) dzīvniekam ir aizliegts atrasties bez pavadas.

Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus Pašvaldības budžetā klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanai ir paredzēti 3000 euro.
Sociālā ietekme Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums nerada būtisku sociālo ietekmi.
Ietekme uz vidi un iedzīvotāju veselību Piemērojot saistošos noteikumus tiks nodrošināta tīru un veselīga vide Saulkrastu novada teritorijā, proti, tiks nodrošināts, ka dzīvnieku turēšana nerada draudus cilvēkiem un dzīvniekiem. Ņemot vērā, ka nereti klaiņojoši dzīvnieki rada draudus cilvēku drošībai un veselībai, novēršot dzīvnieku klaiņošanu tiks veicināta pozitīva ietekme uz iedzīvotāju veselību.
Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums nerada ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.
Plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums nerada ietekmi uz konkurenci.
Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām – gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām Saistošo noteikumu piemērošanā privātpersona var griezties Saulkrastu novada pašvaldības policijā, Pārtikas un veterinārajā dienestā, Valsts policijā.

Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumu neievērošanu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Saulkrastu novada pašvaldības policija.

Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Saulkrastu novada pašvaldības Administratīvā komisija.

Ietekmi uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Noteikumu piemērošanai papildus cilvēkresursu piesaiste nav nepieciešama un pašvaldības funkciju pārskatīšana nav nepieciešama.
Izpildes nodrošināšana Saistošo noteikumu izpildē nav paredzēts izveidot jaunas institūcijas vai manīt esošo institūciju kompetenci. Izpildes nodrošināšana tiks veikta apstiprinātā pašvaldības budžeta ietvaros.
Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošajos noteikumos izvirzītās prasības ir atbilstošas normatīvajam regulējumam un saistošo noteikumu izvirzītā mērķa sasniegšanai un paredz vienīgi to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām (tostarp saistošo noteikumu projekta publiskās izvērtēšanas laikā saņemtos sabiedrības viedokļus) Saistošo noteikumu projekts laika posmā no 2024. gada 12. jūnija līdz 2024. gada 26. jūnijam (divas nedēļas) ir ievietots Saulkrastu novada pašvaldības tīmekļa vietnē sadaļā Saistošo noteikumu projekti sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Par saistošo noteikumu projektu nav saņemti sabiedrības ierosinājumi.

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!