• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Alūksnes novada domes 2024. gada 25. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 14/2024 "Par Alūksnes novada teritorijas kopšanu un būvju uzturēšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.2024., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/op/2024/133.29

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Talsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 17

Grozījums Talsu novada domes 2021. gada 30. septembra saistošajos noteikumos Nr. 26 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Talsu novadā"

Vēl šajā numurā

11.07.2024., Nr. 133

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Alūksnes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 14/2024

Pieņemts: 25.04.2024.

OP numurs: 2024/133.29

2024/133.29
RĪKI

Alūksnes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Šī publikācija ir precizēta.
Precizējums: OP 2024/160.13

Alūksnes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 14/2024

Alūksnē 2024. gada 25. aprīlī (prot. Nr. 5, 6. p.)

Par Alūksnes novada teritorijas kopšanu un būvju uzturēšanu

Precizēti
ar Alūksnes novada pašvaldības domes
30.05.2024. lēmumu Nr. 157
(prot. Nr. 7, 4. p.)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
45. panta pirmās daļas 3. un 4. punktu,

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā kopjami Alūksnes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā esošie īpašumi un tajos esošās ēkas un būves, kā arī īpašumam piegulošā, publiskā lietošanā nodotā pašvaldības teritorija, nodrošinot sanitāro tīrību, teritorijas sakoptību, aizsardzību un pilsētvides ainavas saglabāšanu, kā arī paredzot administratīvo atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu.

2. Saistošajos noteikumos lietotie termini:

2.1. dalītais īpašums – nekustamais īpašums, kas sastāv no zemesgabala un būves, kas pieder dažādām personām;

2.2. nedzīvojamās ēkas – Alūksnes novada pilsētas un ciemu teritorijā esošās ēkas, kuras:

2.2.1. pēc lietošanas veida klasificētas kā nedzīvojamas ēkas atbilstoši Ministru kabineta 2018. gada 12. jūnija noteikumiem Nr. 326 "Būvju klasifikācijas noteikumi";

2.2.2. Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā nav reģistrētas kā dzīvojamās ēkas;

2.3. zemes īpašums – neapbūvēts vai apbūvēts zemesgabals;

2.4. citi termini saistošajos noteikumos lietoti Alūksnes novada teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu, Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma un Būvniecības likuma izpratnē.

II. Zemes īpašuma un tam piegulošo teritoriju uzturēšana un kopšana

3. Zemes īpašuma uzturēšanu un kopšanu un zemes īpašumam piegulošās teritorijas uzturēšanu un kopšanu nodrošina:

3.1. neapbūvētā zemes gabalā – zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs;

3.2. apbūvētā zemes gabalā – ēkas īpašnieks, ja saskaņā ar zemes nomas līgumu nav noteikta cita kārtība, bet, ja ēkas īpašnieks nav noskaidrojams, zemes īpašuma un tam piegulošās teritorijas kopšanu nodrošina zemes īpašnieks;

3.3. dalītā īpašuma gadījumā – daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopība vai pārvaldnieks (ja dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbības uzdots veikt pārvaldniekam), kura pienākums ir kopt zemes gabalus, kas nepieciešami šo māju uzturēšanai, pārvaldīšanai un apsaimniekošanai.

4. Noteikumu 3. punktā minētajām personām ir pienākums Alūksnes pilsētā un Alūksnes novada ciemu teritorijās nodrošināt zemes īpašumam (t.sk. viendzīvokļa dzīvojamās mājas) piegulošās teritorijas kopšanu no zemes īpašuma robežas līdz ietves, bet ja tādas nav, brauktuves tuvākai malai, bet ne vairāk ka 7 m platumā, ievērojot nosacījumu, ka piegulošās teritorijas platība, kas nekustamā īpašuma īpašniekam ir jākopj nepārsniedz pusi no nekustamā īpašuma platības, un šajos noteikumos noteikto kārtību.

5. Noteikumu 3. punktā minētās personas zemes īpašumam piegulošajā teritorijā, kā arī teritorijā, kas vērsta pret publisku ārtelpu Alūksnes pilsētā un ciemu teritorijās, nodrošina:

5.1. regulāru (ne retāk kā vienu reizi mēnesī) zāles pļaušanu un savākšanu;

5.2. teritorijas sakopšanu, t.sk. apstādījumu uzturēšanu, nokritušo lapu un zaru, kritušo koku un krūmu augļu savākšanu, nepieļaujot to uzkrāšanos, izņemot, ja īpašumā ir īpaši aprīkotas kompostēšanas vietas;

5.3. ka uzkopšanas rezultātā radīto netīro ūdeņu, zāles, sniega, ledus un citu priekšmetu izmešana, izliešana vai novietošana notiek vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos, transporta kustību vai piekļuvi ugunsdzēsības hidrantiem, lietus ūdens uztvērēju restēm un vākiem, inženiertīklu akām, sabiedriskajos apstādījumos, sabiedriskā transporta pieturvietās.

6. Noteikumu 3. punktā minētajām personām ir pienākums nedzīvojamo ēku teritorijās, kas vērstas uz publiskai lietošanai paredzētas teritorijas pusi, nodrošināt objekta skatlogu, ārdurvju un fasādes tīrību, kā arī logu un durvju noslēgšanu tā, lai nebojātu ainavu un novērstu nepiederošu personu iekļūšanu un uzturēšanos tajās.

7. Noteikumu 3. punktā minētajām personām zemes īpašumam piegulošajā teritorijā, kā arī teritorijā, kas vērsta pret publisku ārtelpu Alūksnes pilsētā un ciemu teritorijās ir pienākums:

7.1. regulāri veikt dzīvžogu, t.sk. krūmu un koku, formēšanu, ja tie traucē pārvietoties gājējiem un transportlīdzekļiem, pēc kopšanas darbiem sakopt teritoriju. Koku (izņemot augļu koku) zaru apzāģēšana saskaņojama ar Alūksnes novada pašvaldības iestādi "Spodra";

7.2. veikt zāles pļaušanu vismaz divas reizes gadā, ne vēlāk kā līdz 22. jūnijam un 30. jūlijam. Teritorijās, kur izstrādāts apsaimniekošanas plāns (piemēram, parks, u.c. teritorijas), zāles pļaušana tiek nodrošināta atbilstoši apsaimniekošanas plānam.

III. Prasības būvju fasādēm un citām ārējām konstrukcijām

8. Pilsētvides ainavas vai ainaviski vērtīgās teritorijas uzturēšanas prasības būvju fasādēm un citām ārējām konstrukcijām (tai skaitā logu, durvju, balkonu, lodžiju, izkārtņu u.c. ārējo konstrukciju) paredz to uzturēšanu tādā tehniskā un vizuālā kārtībā, kas atbilst būves arhitektoniskajam veidolam, nedegradē vidi un nebojā apkārtesošo pilsētvides ainavu, netraucē uztvert kultūrvēsturiskos pieminekļus, neizjauc kultūrvēsturiskās vides tēlu, kā arī kultūrvēsturisko vērtību kopuma radīto noskaņu, tāpēc to īpašnieks vai tiesiskais valdītājs:

8.1. nodrošina būvju fasāžu savlaicīgu remontu un krāsošanu atbilstoši būves arhitektoniskajam stilam un apkārt esošajai pilsētvides ainavai, nepieļaujot nesakoptas fasādes stāvokli – fasādi, kurai ir bojāts krāsojums (samelnējis, plankumains vai pilnīgi zudis), ir atsegts ārējo konstrukciju pamatmateriāls, plaisas, izdrupumi vai apdares materiālu atslāņojumi, korozija, satrupējumi, erozija;

8.2. nodrošina būvju logu un durvju ailu noslēgšanu, nepieļauj saplēstus logu stiklojumus, atjauno atlocījušās palodzes, novērš citus līdzīgus bojājumus;

8.3. nepieļauj būtiskus bojājumus būvju lietus ūdens novadīšanas sistēmu elementos, caurrūsējumu, detaļu neesamību, detaļu deformāciju vai līdzīgus bojājumus;

8.4. demontē funkcionalitāti zaudējušus būvju elementus, kas nav nesošās konstrukcijas un potenciāli neietekmē būves konstruktīvo noturību;

8.5. likvidē uz būves vai uz arhitektoniskajiem elementiem augošus krūmus, kokus vai sūnas;

8.6. uztur žogus to vārtus un citu elementu tehniskā un vizuāli nebojātā stāvoklī.

IV. Saistošo noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība

9. Administratīvā pārkāpuma procesu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Pašvaldības iestāžu "Alūksnes novada pašvaldības policija" un "Būvvalde" amatpersonas.

10. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Alūksnes novada pašvaldības Administratīvā komisija.

11. Par saistošo noteikumu 4. punkta prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz četrdesmit naudas soda vienībām.

12. Par saistošo noteikumu 5. punkta prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz četrdesmit naudas soda vienībām.

13. Par saistošo noteikumu 6. punkta prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simts naudas soda vienībām.

14. Par saistošo noteikumu 7. punkta prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simts naudas soda vienībām.

15. Par saistošo noteikumu 8. punkta prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz divi simti naudas soda vienībām.

V. Noslēguma jautājums

Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Alūksnes novada pašvaldības domes 2022. gada 30. jūnija saistošie noteikumi Nr. 13/2022 "Par Alūksnes novada teritorijas kopšanu un būvju uzturēšanu".

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers

 

Alūksnes novada pašvaldības domes 2024. gada 25. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 14/2024 "Par Alūksnes novada teritorijas kopšanu un būvju uzturēšanu"
paskaidrojuma raksts

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Pašvaldību likuma 44. panta pirmā daļa noteic, ka dome atbilstoši likumā vai Ministru kabineta noteikumos ietvertam pilnvarojumam izdod saistošos noteikumus.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma 45. panta pirmās daļas 3. un 4. punktu dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, nosakot administratīvos pārkāpumus un par tiem piemērojamos administratīvos sodus, ja likumos nav noteikts citādi, jautājumos par teritoriju un būvju uzturēšanu, ciktāl tas saistīts ar sabiedrības drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu, par īpašumam piegulošu, publiskā lietošanā nodotu pašvaldības teritoriju (gājēju ietves un zālāji līdz brauktuves malai, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas) kopšanu.

Lai nodrošinātu samērīgumu starp personai uzlikto pienākumu un sakoptu vidi, saistošajos noteikumos noteikts piegulošās teritorijas uzturēšanas pienākums 7 m platumā no zemes īpašuma robežas, saglabājot nosacījumu, ka piegulošās teritorijas platība nepārsniedz pusi no zemes īpašuma platības. Pašvaldība, uzliekot personai pienākumu kopt tās īpašumam piegulošo teritoriju 7 m platumā ir izvērtējusi personas pienākumu apjomu, tas ir samērīgs un adekvāti sadalīts starp pašvaldību un personu. Lai nodrošinātu estētisku pilsētvides ainavu, saistošajos noteikumos tiek noteikts pienākums nopļauto zāli savākt.

No 2023. gada 1. janvāra spēkā stājās Pašvaldību likums. Saskaņā ar Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktu, pašvaldības domei jāizvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstība Pašvaldību likumam un jāizdod jauni saistošie noteikumi. Saistošie noteikumi izstrādāti un izdoti atbilstoši spēkā esošajam regulējumam.

Saistošo noteikumu mērķis ir noteikt vienotu kārtību, kādā kopjama Alūksnes novada administratīvā teritorija, tajā skaitā uzturamas tajā esošās būves, nodrošinot sanitāro tīrību, teritorijas sakoptību, aizsardzību un pilsētvides ainavas saglabāšanu.

Nosakot administratīvā soda veidu un mēru, tiks ņemts vērā izdarītā pārkāpuma raksturs, pie atbildības saucamās personas personība (juridiskajai personai – reputācija), mantiskais stāvoklis, pārkāpuma izdarīšanas apstākļi, atbildību mīkstinošie un pastiprinošie apstākļi.

Administratīvais sods paredzēts ar mērķi – atturēt saistošo noteikumu 3. punktā minētās personas no pārkāpumu izdarīšanas, aizstāvēt pārējo iedzīvotāju tiesības dzīvot sakoptā, tīrā un drošā vidē.

Saistošo noteikumu izdošanas mērķis nav administratīvi sodīt pēc iespējas vairāk personas, bet gan nodrošināt pašvaldības administratīvās teritorijas kopšanu un tajā esošo būvju uzturēšanu ciktāl tas ir saistīts ar sabiedrības drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Tā kā noteikumi paredz arī administratīvo atbildību par noteikumu neievērošanu, budžetā var rasties ieņēmumi no noteikumos paredzētajiem administratīvajiem sodiem. Lai nodrošinātu noteikumu izpildi, nav nepieciešams veidot jaunu institūciju vai jaunas darba vietas.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme – uzlabosies vides sakoptība, kas veicinās iedzīvotāju labsajūtu.

Ietekme uz vidi – saistošo noteikumu īstenošana nodrošinās sakārtotu vidi un sanitāro tīrību, tādējādi aizsargājot sabiedrības drošību un veicinot sabiedrības labklājību.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – ar saistošajiem noteikumiem tiks ieviesti nosacījumi, lai nepieļautu antisanitāru apstākļu rašanos un novērstu bīstamības, kas var ietekmēt cilvēku drošību un veselību.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav tieši attiecināms. Noteikumu regulējums netiešā veidā labvēlīgi ietekmēs estētiskas, higiēniskas, ekoloģiski tīras, drošas un ainaviski pievilcīgas vides veidošanos ap komercobjektiem.

Ietekme uz konkurenci – nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Administratīvā pārkāpuma procesu par saistošo noteikumu pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Pašvaldības iestāžu "Alūksnes novada pašvaldības policija" un "Būvvalde" amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietas izskata Alūksnes novada pašvaldības Administratīvā komisija. No saistošajos noteikumos iekļautajām normām Alūksnes novada pašvaldības amatpersonu un Administratīvās komisijas funkcijas un uzdevumi netiek paplašināti vai sašaurināti. Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos persona var vērsties Alūksnes novada pašvaldībā.

Nav paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie saistošie noteikumi – Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 2. punktā noteikto pašvaldības autonomo funkciju izpildei, t.i. gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (publiskai lietošanai paredzēto teritoriju uzturēšana; parku, skvēru un zaļo zonu un uzturēšana), kā arī noteikt teritoriju un būvju uzturēšanas prasības, ciktāl tas saistīts ar sabiedrības drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu. Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, un tie tiks īstenoti esošo funkciju un resursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanā netiek paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošina esošās pašvaldības institūcijas:

Alūksnes novada pašvaldības iestāde "Būvvalde",

Alūksnes novada pašvaldības iestāde "Alūksnes novada pašvaldības policija".

Administratīvā pārkāpuma lietas izskatīs Alūksnes novada pašvaldības Administratīvā komisija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumi sekmēs Alūksnes novada administratīvās teritorijas sanitāro tīrību, teritorijas sakoptību, aizsardzību un pilsētvides saglabāšanu, piemērojot samērīgus noteikumus minētā mērķa sasniegšanai. Noteikumi izdoti atbilstoši Pašvaldību likumā noteiktajam pilnvarojumam pašvaldības domei izdot saistošos noteikumus par teritoriju un būvju uzturēšanu, ciktāl tas saistīts ar sabiedrības drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu, un īpašumam piegulošu, publiskā lietošanā nodotu pašvaldības teritoriju (gājēju ietves un zālāji līdz brauktuves malai, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas) kopšanu.

Noteikumi paredz tikai noteikumu mērķa sasniegšanai nepieciešamos nosacījumus, pašvaldībā pieejamo resursu ietvaros.

8. Projekta izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Projekts no 26.03.2024. līdz 09.04.2024. publicēts Alūksnes novada pašvaldības mājaslapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.
9. Informācija par sabiedrības izteiktajiem viedokļiem par saistošo noteikumu projektu Sabiedrības viedoklis par saistošo noteikumu projektu un to paskaidrojuma rakstu nav saņemts.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!