• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tukuma novada domes 2024. gada 27. jūnija saistošie noteikumi Nr. 27 "Par grozījumiem Tukuma novada domes 2021. gada 24. novembra saistošajos noteikumos Nr. 37 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Tukuma novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.2024., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/op/2024/133.33

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

11.07.2024., Nr. 133

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tukuma novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 27

Pieņemts: 27.06.2024.

OP numurs: 2024/133.33

2024/133.33
RĪKI

Tukuma novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 27

Tukumā 2024. gada 27. jūnijā (prot. Nr. 8, 4. §)

Par grozījumiem Tukuma novada domes 2021. gada 24. novembra saistošajos noteikumos Nr. 37 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Tukuma novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs"

IZDOTI
ar Tukuma novada domes
27.06.2024. lēmumu Nr. TND/1-1.1/24/351
(prot. Nr. 8, 4. §)

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma
12. panta otro prim daļu

Izdarīt Tukuma novada domes 2021. gada 24. novembra saistošajos noteikumos Nr. 37 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Tukuma novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs" šādus grozījumus:

1. aizstāt 3. punktā vārdus "katru mācību gadu" ar vārdiem "mācību gada",

2. izteikt 10. punktu jaunā redakcijā:

"10. No profesionālās ievirzes programmu un interešu izglītības programmu līdzfinansējuma vecāku maksas 50 % apmērā ar Skolas direktora rīkojumu tiek atbrīvoti:

10.1. otrs bērns, ja no vienas ģimenes vienu Skolu apmeklē divi bērni;

10.2. ja viens bērns vienā Skolā apgūst vairākas programmas;

10.3. daudzbērnu ģimenes bērni.",

3. papildināt 11. punktu pirms vārda "īpašiem" ar vārdiem un zīmēm "Atsevišķos gadījumos, t.sk. par",

4. svītrot 14. punktu,

5. aizstāt 18. punktā tekstu "tiek atmaksāts, izņemot līdzfinansējumu par kārtējo (tekošo) mēnesi" ar vārdiem "netiek atmaksāts".

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

Saistošo noteikumu Nr. 27 "Par grozījumiem Tukuma novada domes 2021. gada 24. novembra saistošajos noteikumos Nr. 37 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Tukuma novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Tukuma novada domes 2021. gada 24. novembra saistošajos noteikumos Nr. 37 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Tukuma novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs" (turpmāk – saistošie noteikumi) nepieciešams veikt izmaiņas atsevišķos punktos. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir precizēt līdzfinansējuma apjoma pārskatīšanas iespējas, precizēt gadījumus, kad ir iespējams saņemt līdzfinansējuma samazinājumu, kā arī samazināt administratīvo slogu.

Saistošo noteikumu 3. punktā vārdi "katru mācību gadu" aizstāti ar vārdiem "mācību gada". Grozījums veikts, jo līdzfinansējuma apjoms netiek pārskatīts katru mācību gadu.

Saistošo noteikumu 10. punkts tiek izteikts jaunā redakcijā, precizējot gadījumus, kad iespējams saņemt līdzfinansējuma samazinājumu. Saglabāta iespēja saņemt līdzfinansējuma atlaidi daudzbērnu ģimeņu bērniem. Noteikts, ka līdzfinansējuma atlaidi var saņemt arī ģimenes, kurās vismaz divi vienas ģimenes bērni apmeklē vienu profesionālās ievirzes izglītības iestādi. Punkts papildināts ar nosacījumu, ka līdzfinansējuma atlaidi var saņemt, ja bērns mācās divās profesionālās ievirzes izglītības programmās vienā izglītības iestādē.

Svītrots saistošo noteikumu 14. punkts, lai izglītojamo likumiskajiem pārstāvjiem mazinātu administratīvo slogu.

Saistošo noteikumu 18. punktā teksts "tiek atmaksāts, izņemot līdzfinansējumu par kārtējo (tekošo) mēnesi" aizstāti ar vārdiem "netiek atmaksāts". Grozījumi iekļauti, ņemt vērā, ka avansa maksājums kā norēķina veids par profesionālās ievirzes izglītības iestādes pakalpojumu ir izglītojamā likumiskā pārstāvja brīva izvēle.

Tukuma novada pašvaldībai atbilstoši Izglītības likuma 12. panta otrajai prim daļai ir tiesības paredzēt daļēju mācību maksu kā līdzfinansējumu profesionālās ievirzes izglītības iestādēs.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Precīzu saistošo noteikumu projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu noteikt nevar. Izglītojamo skaits un atvieglojumus saņēmušo skaits katru gadu ir mainīgs. Ņemot vērā, ka nav būtiski mainīti atvieglojumu nosacījumi, ietekme saglabāsies līdzšinējā apjomā.

2023. gadā vecāku līdzfinansējums septiņās Tukuma novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs (Engures Mūzikas un mākslas skola, Kandavas Mākslas un mūzikas skola, Kandavas Deju skola, Tukuma Mākslas skola, Tukuma Mūzikas skola, Kandavas Bērnu un jaunatnes sporta skola, Tukuma Sporta skola) bija 126 110,83 EUR.

3. Sociālā ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu sociālā ietekme ir labvēlīga, jo bērniem un jauniešiem ir iespēja apmeklēt dažādas profesionālās ievirzes izglītības iestādes (māksla, mūzika, deja, sports).

Saistošie noteikumi nerada ietekmi uz vidi, jo tiek izmantoti esošie resursi.

Tiešu ietekmi uz iedzīvotāju veselību un uzņēmējdarbības vidi saistošie noteikumi nerada.

Saistošie noteikumi neierobežo konkurenci, jo fiziskās un juridiskās personas var piedāvāt profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmas.

4. Ietekme uz administratīvām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu ietvaros personas var vērsties attiecīgajā profesionālās ievirzes izglītības iestādē vai Tukuma novada Izglītības pārvaldē. Saistošie noteikumi līdzšinējo kārtību būtiski nemaina. Nav paredzētas papildu administratīvās procedūras.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Izglītības likuma 12. panta otrās prim daļas noteiktās pašvaldības tiesības – paredzēt daļēju maksu kā līdzfinansējumu par izglītības ieguvi pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs – īstenošanai.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešama jaunu institūciju izveide vai papildu cilvēkresursu piesaiste.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu

Saistošo noteikumu izpildē nav paredzēts izveidot jaunas institūcijas, esošo likvidācija vai reorganizācija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai, un pašvaldības rīcība ir atbilstoša likumam un dotā pilnvarojuma ietvaram.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu projekts ar Tukuma novada domes Finanšu komitejas 2024. gada 23. maija lēmumu Nr. TND/1-6.1/24/5 (prot. Nr. 5, 7. §) nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Tukuma novada pašvaldības tīmekļvietnē www.tukums.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas. Laiks viedokļa izteikšanai bija no 2024. gada 24. maija līdz 7. jūnijam.

Minētajā termiņā pašvaldībā saņemti divi fizisku personu viedokļi.

Fizisko personu viedokļi ir izvērtēti un paskaidrojuma rakstā tiek sniegts šāds pārskats.

Vienas personas viedoklis, kurā ierosināts:

1) izteikt 9. punktu jaunā redakcijā:

9. No profesionālās ievirzes programmu un interešu izglītības programmu līdzfinansējuma vecāku maksas 100 % apmērā ar Skolas direktora rīkojumu tiek atbrīvoti: (tā kā tika mainīts 10. punkta formulējums, tad arī 9. punkta formulējumu būtu vēlams formulēt identisku (izņemot %)).

Pašvaldības viedoklis – pašvaldība nepiekrīt personas viedoklim, jo noteikumu 9. punkts ir ar plašāku tvērumu, atbrīvojot no jebkādas maksas, kas var tikt noteikta ar atsevišķu domes lēmumu.

2) Atstāt 14. punktu (nav pamata vecākiem samazināt administratīvo slogu, jo iestādē strādājošie bez vecāka iesnieguma nevar zināt un tālāk informēt Finanšu nodaļu, ka ģimenei ir piešķirts maznodrošinātās ģimenes statuss vai daudzbērnu ģimenes statuss, ka skolā sporto divi bērni utt. Vecāku iesniegums, neskaidrību gadījumā, kalpo arī kā pierādījums tam, ka ir prasīts līdzfinansējuma samazinājums. Lai skolas direktors sagatavotu rīkojumu par līdzfinansējuma samazinājumu, ir jābūt pamatojumam un vecāku iesniegumi vai vecāku iesniegtās izziņas no sociālā dienesta, ir šis pamatojums).

Pašvaldības viedoklis – pašvaldība nepiekrīt personas viedoklim, jo Ministru kabineta 2019. gada 25. jūnija noteikumos Nr. 276 "Valsts izglītības informācijas sistēmas noteikumi" ir noteikts, ka sistēmā iekļauj informāciju par invaliditāti, ka izglītojamais ir no trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes, norādot laikposmu, no kura līdz kuram ģimenei ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss, savukārt informāciju par daudzbērnu ģimenes statusu un tā apliecinājumu vecāks, ja vēlas saņemt līdzfinansējuma maksas samazinājumu, var informēt iestādi pēc savas iniciatīvas.

3) Vēlos vērst uzmanību, ka šo noteikumu 3. punktā ir minēts, ka "Līdzfinansējuma apmēru… ar lēmumu nosaka Tukuma novada dome...". Kur ir publicēts šāds lēmums? Ar noteikumu 24.1., 24.2. un 24.3. punktiem spēku zaudēja iepriekšējie saistošie noteikumi, kuros bija atrunāta konkrēta līdzfinansējuma maksas summa katrā izglītības iestādē par katru izglītības programmu, līdz ar to nav saprotams, cik, par ko tagad vecākam jāmaksā.

Pašvaldības viedoklis – lēmums par pašvaldības līdzfinansējumu tiek publicēts Tukuma novada pašvaldības mājaslapā www.tukums.lv sadaļā "Domes sēžu lēmumprojekti", kā arī tie ir pieejami Tukuma novada profesionālās ievirzes izglītības iestādēs.

Otras personas viedoklis, kurā ierosināts:

Priekšlikums, izteikt 11. punktu šādā redakcijā: Atsevišķos gadījumos, t.sk. par īpašiem sasniegumiem un aktivitāti ar direktora rīkojumu Skolas izglītojamo var atbrīvot no vecāku līdzfinansējuma maksas 50 % vai 100 % apmērā.  Pamatojums: situācijas var būt dažādas un šīs punkts ļaus direktoriem brīvāk rīkoties un pieņemt lēmumus kuri skar vecāku līdzmaksājuma apmēru.

Pašvaldības viedoklis – ņemot vērā, ka priekšlikums tika iekļauts arī Finanšu komitejas darba kārtībā kā deputāta priekšlikums, un balsošanas rezultātā priekšlikums tika atbalstīts, tad priekšlikums iekļauts saistošajos noteikumos, papildinot 11. punktu.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!