• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2024. gada 9. jūlija noteikumi Nr. 441 "Kārtība, kādā dzelzceļa ritekļus reģistrē Eiropas ritekļu reģistrā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.2024., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/op/2024/133.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 447

Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 2.3.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt ilgtspējīgu daudzveidu mobilitāti pilsētās" 2.3.1.3. pasākuma "Veloinfrastruktūras attīstība" īstenošanas noteikumi

Vēl šajā numurā

11.07.2024., Nr. 133

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 441

Pieņemts: 09.07.2024.

OP numurs: 2024/133.4

2024/133.4
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 31 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 441

Rīgā 2024. gada 9. jūlijā (prot. Nr. 28 25. §)

Kārtība, kādā dzelzceļa ritekļus reģistrē Eiropas ritekļu reģistrā

Izdoti saskaņā ar Dzelzceļa likuma
31. panta pirmās daļas 13. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā dzelzceļa ritošajā sastāvā ietilpstošos ritekļus Latvijā reģistrē Eiropas ritekļu reģistrā (turpmāk – reģistrs).

2. Valsts dzelzceļa administrācija (turpmāk – administrācija) ir Latvijā atbildīga par ritekļu reģistrācijas iesniegumu izskatīšanu. Administrācijai ir piekļuve visiem Eiropas Savienības Dzelzceļu aģentūras (turpmāk – aģentūra) izveidotajā un uzturētajā reģistrā iekļautajiem datiem, kā arī ir tiesības reģistrēt un atjaunināt datus reģistrā.

3. Ritekli pēc tam, kad ir piešķirta atļauja laišanai tirgū, un pirms tā ekspluatēšanas pēc ritekļa turētāja attiecīga iesnieguma saņemšanas un izvērtēšanas reģistrē reģistrā.

4. Riteklim reģistrā var būt tikai viena derīga reģistrācija, kuru veic administrācija vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts kompetenta institūcija. Ritekli bez derīgas reģistrācijas reģistrā ekspluatēt nedrīkst.

5. Ritekli, kuram atļauja pirmo reizi piešķirta trešajā valstī un kuru paredzēts izmantot Eiropas Savienībā kā daļu no 1520 mm dzelzceļa sliežu ceļu platuma sistēmas kopīgā ritekļu parka, Latvijā nereģistrē, ja ritekļa turētāja reģistrācijas vieta nav Latvija.

II. Piekļuves tiesības reģistram un reģistrā iekļaujamo datu iesniegšanas tiesības

6. Lai šo noteikumu pielikumā minētais subjekts varētu pieprasīt piekļuvi reģistram vai lai to varētu identificēt reģistrā, nepieciešams aģentūras piešķirts uzņēmuma vai organizācijas kods. Uzņēmuma vai organizācijas koda izveidošanas un piešķiršanas kārtība, subjekta identifikācijas datu atjaunināšanas kārtība un aktuālais šo kodu saraksts ir pieejams aģentūras tīmekļvietnē.

7. Pēc uzņēmuma vai organizācijas koda piešķiršanas šo noteikumu pielikuma 1. vai 7. punktā minētais subjekts vai ikviens šo noteikumu pielikuma 2., 3., 4., 5., 6., 8. vai 9. punktā minētais subjekts, ja subjekta reģistrācijas vieta ir Latvija, administrācijai var pieprasīt piekļuvi reģistram, aizpildot aģentūras tīmekļvietnē attiecīgu veidlapu. Administrācija izvērtē pieprasījumu un pārbauda, vai personai ir tiesības pārstāvēt pieprasījuma iesniedzēju, vai pieprasījuma iesniedzējs ir šo noteikumu pielikumā minētais subjekts ar aģentūras piešķirto uzņēmuma vai organizācijas kodu un vai pieprasījuma iesniedzēja identifikācijas dati sakrīt ar aģentūras datiem.

8. Ja konstatē, ka pieprasījuma iesniedzējs atbilst šo noteikumu 7. punktā minētajiem nosacījumiem, administrācija pieprasījuma iesniedzējam aģentūras tīmekļvietnē izveido lietotāja kontu un piešķir identifikācijas rīkus un piekļuves tiesības reģistram šo noteikumu pielikumā norādītajā apjomā. Papildus šo noteikumu pielikumā noteiktajām ritekļa turētāja tiesībām ritekļa turētājam, kas ir identificēts ar ritekļa turētāja marķējumu, ir arī tiesības iesniegt ritekļa reģistrācijas iesniegumu šo noteikumu 10. punktā minētajos gadījumos.

9. Ritekļa turētāja marķējuma prasības, ritekļa turētāja marķējuma piešķiršanas un atsaukšanas kārtība, ritekļa turētāja marķējuma reģistrs un kārtība, kādā veic izmaiņas reģistra datos, ir pieejama aģentūras tīmekļvietnē. Ritekļa turētāja marķējumu drīkst izmantot pēc tam, kad aģentūra ir publicējusi to ritekļa turētāja marķējuma reģistrā.

III. Ritekļu reģistrācijas gadījumi un ritekļa reģistrācijas iesnieguma iesniegšana

10. Ritekli reģistrā reģistrē šādos gadījumos:

10.1. jauna reģistrācija;

10.2. reģistrācijas atjaunināšana;

10.3. ritekļa turētāja maiņa;

10.4. par tehnisko apkopi atbildīgās struktūrvienības maiņa;

10.5. ritekļa īpašnieka maiņa;

10.6. reģistrācijas apturēšana;

10.7. reģistrācijas atjaunošana;

10.8. reģistrācijas anulēšana;

10.9. ritekļa Eiropas numura maiņa pēc ritekļa tehniskiem pārveidojumiem;

10.10. ritekļa Eiropas numura un ritekļa reģistrācijas Eiropas Savienības dalībvalsts maiņa.

11. Ritekļa turētājs vienā ritekļa reģistrācijas iesniegumā var apvienot vairākus ritekļa reģistrācijas gadījumus, kas minēti šo noteikumu 10. punktā.

12. Ritekļa turētāja ritekļa reģistrācijas iesniegums var attiekties uz vienu ritekli vai ritekļu sarakstu.

13. Pirms ritekļa reģistrācijas iesnieguma iesniegšanas ritekļa turētājs nodrošina, ka ir identificējams ar ritekļa turētāja marķējumu, kas tam piešķirts un publicēts šo noteikumu 9. punktā minētajā reģistrā, un ka ikviens subjekts, kuru nepieciešams norādīt attiecīgajā iesniegumā, ir identificējams ar uzņēmuma kodu, kas tam piešķirts un publicēts šo noteikumu 6. punktā minētajā sarakstā.

14. Pamatojoties uz "EK" verifikācijas deklarācijas izdevēja iestādes (personas, kas pieprasa atļauju ritekļa laišanai tirgū) vai ritekļa turētāja lūgumu, administrācija nodrošina ritekļa numura vai ritekļu numuru diapazona iepriekšēju rezervēšanu.

15. Ritekļa turētājs šo noteikumu 10.1. apakšpunktā minētajā gadījumā iesniedz administrācijā iesniegumu ritekļa jaunai reģistrācijai Latvijā, aizpildot noteikta parauga veidlapu aģentūras tīmekļvietnē, ja:

15.1. atļaujā laišanai tirgū norādītā ritekļa izmantošanas telpa aptver tikai Latvijas teritoriju;

15.2. atļaujā laišanai tirgū norādītā ritekļa izmantošanas telpa aptver ne tikai Latvijas teritoriju un ritekļa reģistrācijai nav izvēlēta kāda cita Eiropas Savienības dalībvalsts, kas ir ritekļa izmantošanas telpā;

15.3. atļaujā laišanai tirgū norādītā ritekļa izmantošanas telpa aptver ne tikai Latvijas teritoriju un vienlaikus iesniegums par attiecīgā ritekļa reģistrācijas anulēšanu ir iesniegts kompetentajai institūcijai citā izvēlētā Eiropas Savienības dalībvalstī, kas ir ritekļa izmantošanas telpā un kurā jau veikta ritekļa reģistrācija reģistrā;

15.4. riteklim, kuram atļauja pirmo reizi piešķirta trešajā valstī un kuru paredzēts izmantot Eiropas Savienībā kā daļu no 1520 mm dzelzceļa sliežu ceļu platuma sistēmas kopīgā ritekļu parka, ritekļa turētāja reģistrācijas vieta ir Latvija un Valsts dzelzceļa tehniskā inspekcija (turpmāk – inspekcija) ir izdevusi atļauju laišanai tirgū.

16. Ritekļa turētājs aizpilda veidlapā norādītos obligātos laukus.

17. Reģistrējot ritekli, administrācija katram riteklim piešķir 12 ciparu ritekļa Eiropas numuru. Ja riteklis ar astoņu ciparu reģistrācijas numuru jau reģistrēts paredzētajai izmantošanai ārpus Eiropas Savienības kā daļa no 1520 mm dzelzceļa sliežu ceļa platuma sistēmas kopīgā ritekļu parka, administrācija reģistrē ritekli ar šo astoņu ciparu numuru. Ja, pamatojoties uz iesniegumu, "EK" verifikācijas deklarācijas izdevēja iestāde (persona, kas pieprasa atļauju ritekļa laišanai tirgū) vai ritekļa turētājs saņēma iepriekš rezervētu ritekļa numuru, šo ritekļa numuru izmanto pirmajā reģistrācijā.

18. Reģistrā reģistrēts ritekļa turētājs, aizpildot un iesniedzot attiecīgu iesniegumu aģentūras tīmekļvietnē, nekavējoties ziņo administrācijai par jebkādiem grozījumiem reģistrā Latvijā ievadītajos ar turētāju saistītā ritekļa reģistrācijas datos, tajā skaitā ziņo par ritekļa ekspluatācijas izbeigšanu tā izjaukšanas vai turpmākas nereģistrēšanas dēļ.

19. Ja riteklis reģistrēts Latvijā, reģistrā reģistrētais ritekļa turētājs iesniedz šo noteikumu 10.2., 10.3., 10.4., 10.5., 10.6., 10.7., 10.8., 10.9. vai 10.10. apakšpunktā minētajā gadījumā administrācijai attiecīgu ritekļa reģistrācijas iesniegumu, aizpildot noteikta parauga veidlapu aģentūras tīmekļvietnē. Veidlapā aizpilda tikai tos laukus, kas attiecas uz atbilstošo ritekļa reģistrācijas gadījumu.

20. Veidlapa, kuru ritekļa turētājs aizpilda, iesniedzot aģentūras tīmekļvietnē administrācijai iesniegumu šo noteikumu 10. punktā minētajos gadījumos, šajā tīmekļvietnē ir pieejama pēc ritekļa turētāja autentifikācijas. Ritekļa turētājs autentifikācijai izmanto tam piešķirtos identifikācijas rīkus.

21. Ja riteklis reģistrēts Latvijā, ritekļa turētājs šo noteikumu 10.10. apakšpunktā minētajā gadījumā vienlaikus iesniedz šī ritekļa jaunas reģistrācijas iesniegumu kompetentajai institūcijai citā izvēlētā Eiropas Savienības dalībvalstī, kas ir atļaujā laišanai tirgū norādītajā ritekļa izmantošanas telpā.

22. Visos šo noteikumu 10. punktā minētajos gadījumos ritekļa turētāja pārstāvis ritekļa reģistrācijas iesniegumam pievieno:

22.1. pilnvaru, ja iesniegumu iesniedz ritekļa turētāja pilnvarota persona;

22.2. dokumentu, kas apliecina amatpersonas tiesības bez īpaša pilnvarojuma pārstāvēt ritekļa turētāju, ja tā reģistrācijas vieta ir citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

23. Šo noteikumu 10.1. apakšpunktā minētajā gadījumā ritekļa reģistrācijas iesniegumam ritekļa turētājs papildus pievieno:

23.1. attiecīgā ritekļa īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu;

23.2. attiecīgā ritekļa īpašnieka apliecinājumu par šī ritekļa turētāju, norādot datumu, no kura tas noteikts par ritekļa turētāju, ja tā īpašnieks nav ritekļa turētājs;

23.3. attiecīgajam riteklim noteiktās sertificētās par tehnisko apkopi atbildīgās struktūrvienības apliecinājumu, norādot datumu, no kura tā piekrīt būt par šī ritekļa tehnisko apkopi atbildīgā struktūrvienība, ja tā turētājs nav minētā struktūrvienība.

24. Šo noteikumu 10.3. apakšpunktā minētajā gadījumā ritekļa reģistrācijas iesniegumam ritekļa turētājs papildus pievieno jaunā ritekļa turētāja apliecinājumu, norādot datumu, no kura tas piekrīt būt par šī ritekļa turētāju.

25. Šo noteikumu 10.4. apakšpunktā minētajā gadījumā ritekļa reģistrācijas iesniegumam ritekļa turētājs papildus pievieno jaunās, sertificētās, par tehnisko apkopi atbildīgās struktūrvienības apliecinājumu, norādot datumu, no kura tā piekrīt būt par šī ritekļa tehnisko apkopi atbildīgā struktūrvienība.

26. Šo noteikumu 10.5. apakšpunktā minētajā gadījumā ritekļa reģistrācijas iesniegumam ritekļa turētājs papildus pievieno attiecīgā ritekļa īpašuma tiesību maiņu apliecinošu dokumentu.

27. Šo noteikumu 10.7. apakšpunktā minētajā gadījumā ritekļa reģistrācijas iesniegumam ritekļa turētājs papildus pievieno:

27.1. jaunā ritekļa turētāja apliecinājumu, norādot datumu, no kura tas piekrīt būt par šī ritekļa turētāju, ja ritekļa reģistrācija tika apturēta, jo dienā, kad riteklim reģistrētais ritekļa turētājs ir izslēdzams no reģistra, neviens cits nav piekritis attiecīgā ritekļa turētāja statusam;

27.2. jaunās, sertificētās, par tehnisko apkopi atbildīgās struktūrvienības apliecinājumu, norādot datumu, no kura tā piekrīt būt par šī ritekļa tehnisko apkopi atbildīgā struktūrvienība, ja ritekļa reģistrācija tika apturēta, jo dienā, kad riteklim reģistrētā par tehnisko apkopi atbildīgā struktūrvienība ir izslēdzama no reģistra, neviens cits nav piekritis attiecīgā ritekļa par tehnisko apkopi atbildīgās struktūrvienības statusam.

28. Šo noteikumu 10.1., 10.3., 10.4. un 10.7. apakšpunktā minētajā gadījumā pievieno arī pilnvaru, ja ritekļa reģistrācijas iesniegumam pievienoto attiecīgā subjekta apliecinājumu sniegusi šī subjekta pilnvarota persona, un dokumentu, kas apliecina amatpersonas tiesības bez īpaša pilnvarojuma pārstāvēt attiecīgo subjektu, ja šī subjekta reģistrācijas vieta ir citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

29. Šo noteikumu 10.8. apakšpunktā minētajā gadījumā ritekļa reģistrācijas iesniegumam ritekļa turētājs papildus pievieno dokumentu, kas apliecina, ka attiecīgajam riteklim anulēts astoņu ciparu reģistrācijas numurs, ar kādu tas tika reģistrēts paredzētajai izmantošanai ārpus Eiropas Savienības kā daļa no 1520 mm dzelzceļa sliežu ceļa platuma sistēmas kopīgā ritekļu parka, ja šī ritekļa reģistrācijas anulēšanai iemesls norādīts kods 20 – ritekļa pārreģistrācija ar citu numuru, lai to turpinātu izmantot Eiropas Savienības dzelzceļa sistēmā.

30. Ja inspekcija ir izsniegusi atļauju laišanai tirgū tādam riteklim, kuram atļauja pirmo reizi piešķirta trešajā valstī un kuru paredzēts izmantot Eiropas Savienībā kā daļu no 1520 mm dzelzceļa sliežu ceļu platuma sistēmas kopīgā ritekļu parka, kā arī ja šis riteklis reģistrēts Latvijā, tā turētāja maiņas gadījumā reģistrā reģistrētais ritekļa turētājs iesniedz iesniegumu par attiecīgā ritekļa reģistrācijas anulēšanu, ja jaunā ritekļa turētāja reģistrācijas vieta nav Latvija.

31. Ritekļa turētājs var aģentūras tīmekļvietnē iegūt informāciju par sava iesnieguma virzību un jebkādām tā statusa izmaiņām, kā arī iesniegt sava iesnieguma papildinājumus un precizējumus.

IV. Ritekļa reģistrācijas iesnieguma izskatīšana un ritekļa reģistrācija

32. Administrācija ritekli reģistrē vai iesniegtās ziņas reģistrā aktualizē, ja ritekļa turētāja iesniegtajā ritekļa reģistrācijas iesniegumā ir korekti aizpildīti obligātie vai attiecīgie lauki un, ja nepieciešams, pievienoti visi vajadzīgie dokumenti.

33. Administrācija 20 darbdienu laikā pēc ritekļa reģistrācijas iesnieguma saņemšanas veic vienu no šādām darbībām:

33.1. reģistrē ritekli vai aktualizē reģistrā iesniegtās ziņas, ja izpildītas šo noteikumu 32. punktā minētās prasības, izņemot šo noteikumu 35. punktā paredzēto gadījumu;

33.2. pieprasa ritekļa turētājam ritekļa reģistrācijas iesnieguma korekciju vai paskaidrojumu, ja nav izpildītas šo noteikumu 32. punktā minētās prasības, izņemot šo noteikumu 33.3. apakšpunktā paredzēto gadījumu;

33.3. aptur ritekļa reģistrāciju šo noteikumu 10.3. vai 10.4. apakšpunktā minētajā gadījumā, ja reģistrācijas iesniegumā ir korekti aizpildīti attiecīgie lauki, bet nav pievienots nepieciešamais apliecinājums attiecīgi no jaunā ritekļa turētāja vai jaunās par tehnisko apkopi atbildīgās struktūrvienības par to, no kura datuma tā piekrīt šādam statusam.

34. Ja ritekļa turētājs izpilda administrācijas norādījumus un novērš neatbilstību šo noteikumu 32. punktā minētajām prasībām, administrācija 20 darbdienu laikā no neatbilstību novēršanas dienas reģistrē ritekli vai aktualizē reģistrā iesniegtās ziņas, izņemot šo noteikumu 35. punktā paredzēto gadījumu.

35. Administrācija šo noteikumu 10.10. apakšpunktā minētajā gadījumā anulē ritekļa reģistrāciju, ja izpildītas šo noteikumu 32. punktā minētās prasības un ir zināms, ka kompetentā institūcija citā izvēlētā Eiropas Savienības dalībvalstī, kas ir atļaujā laišanai tirgū norādītajā ritekļa izmantošanas telpā, pēc ritekļa turētāja attiecīga iesnieguma saņemšanas ir veikusi reģistrā šī ritekļa jaunu reģistrāciju.

36. Administrācija iepriekšējo ritekļa turētāju izslēdz no reģistra un viņš tiek atbrīvots no attiecīgo pienākumu pildīšanas tikai tad, kad jaunais ritekļa turētājs ir apliecinājis, ka piekrīt šī ritekļa turētāja statusam.

37. Iepriekšējā par tehnisko apkopi atbildīgā struktūrvienība tiek atbrīvota no attiecīgo pienākumu pildīšanas pēc tam, kad administrācija to izslēdz no reģistra. Iepriekšējā par tehnisko apkopi atbildīgā struktūrvienība tehniskās apkopes dokumentāciju nodod šī ritekļa turētājam vai jaunajai par tehnisko apkopi atbildīgajai struktūrvienībai.

38. Administrācija aptur ritekļa reģistrāciju reģistrā šādos gadījumos:

38.1. ja ir saņemts ritekļa turētāja iesniegums par attiecīgā ritekļa reģistrācijas apturēšanu un administrācija nav pieprasījusi ritekļa turētājam iesnieguma korekciju vai paskaidrojumu;

38.2. ja dienā, kad riteklim reģistrētais ritekļa turētājs ir izslēdzams no reģistra, neviens jauns ritekļa turētājs nav piekritis attiecīgā ritekļa turētāja statusam;

38.3. ja dienā, kad riteklim reģistrētā par tehnisko apkopi atbildīgā struktūrvienība ir izslēdzama no reģistra, neviena jauna, sertificēta, par tehnisko apkopi atbildīgā struktūrvienība nav piekritusi par attiecīgā ritekļa tehnisko apkopi atbildīgās struktūrvienības statusam;

38.4. pēc inspekcijas pieprasījuma, ja atsaukts vai nav spēkā sertifikāts vai tam līdzvērtīgs dokuments attiecīgajam riteklim reģistrētajai par tehnisko apkopi atbildīgajai struktūrvienībai;

38.5. pēc aģentūras vai inspekcijas pieprasījuma, ja attiecībā uz reģistrēto ritekli pieņemts lēmums atsaukt vai grozīt ritekļa tipa atļauju vai atļauju ritekļa laišanai tirgū.

39. Administrācija pamatotos gadījumos var nolemt apturēt ritekļa reģistrāciju reģistrā, ja ritekļa turētājs sniedzis nepatiesas ziņas.

40. Lai pēc ritekļa reģistrācijas apturēšanas to atjaunotu, administrācija atkārtoti pārbauda nosacījumus, kas bija šī ritekļa reģistrācijas apturēšanas pamatā. Attiecīgā gadījumā šādu pārbaudi administrācija veic sadarbībā ar inspekciju, ja tā pieprasījusi ritekļa reģistrācijas apturēšanu.

41. Administrācija anulē ritekļa reģistrāciju reģistrā šādos gadījumos:

41.1. ja ir saņemts ritekļa turētāja iesniegums par attiecīgā ritekļa reģistrācijas anulēšanu un administrācija nav pieprasījusi ritekļa turētājam iesnieguma korekciju vai paskaidrojumu;

41.2. ja pēc tehniskiem pārveidojumiem riteklim pēc tā turētāja attiecīga iesnieguma saņemšanas piešķirts jauns ritekļa Eiropas numurs un veikta jauna reģistrācija;

41.3. ja kompetentā institūcija citā izvēlētā Eiropas Savienības dalībvalstī, kas ir atļaujā laišanai tirgū norādītajā ritekļa izmantošanas telpā, pēc ritekļa turētāja attiecīga iesnieguma saņemšanas ir veikusi reģistrā šī ritekļa jaunu reģistrāciju.

42. Ritekli, kura reģistrācija reģistrā ir apturēta vai anulēta, Eiropas Savienības dzelzceļa sistēmā ekspluatēt nedrīkst.

43. Ritekļa turētājs, ritekļa īpašnieks, par tehnisko apkopi atbildīgā struktūrvienība vai "EK" verifikācijas deklarācijas izdevēja iestāde (persona, kas pieprasa atļauju ritekļa atļauju tirgū) pēc reģistrācijas datu izmaiņām, ar kurām minētais subjekts ir saistīts, uz elektroniskā pasta adresi saņem automātisku paziņojumu par attiecīgajām izmaiņām reģistrā, ja tas pieteicies šādu paziņojumu saņemšanai.

V. Noslēguma jautājumi

44. Riteklis, kas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai pēc valsts reģistrā esošo ritekļa datu pārsūtīšanas uz reģistru tajā ir reģistrēts, savu numuru un reģistrācijas statusu reģistrā saglabā.

45. Pēc valsts reģistrā esošo datu par ritekļiem pārsūtīšanas uz reģistru, iesniedzot aģentūras tīmekļvietnē pirmo reizi administrācijai attiecīgu ritekļa reģistrācijas iesniegumu šo noteikumu 10.2., 10.3., 10.4., 10.5., 10.6., 10.7., 10.8., 10.9. vai 10.10. apakšpunktā minētajā gadījumā, ritekļa turētājs noteikta parauga veidlapā aizpilda arī citus attiecīgos laukus, ja reģistrā trūkst šādu datu par ritekli.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2016. gada 11. maija Direktīvas (ES) 2016/797 par dzelzceļa sistēmas savstarpēju izmantojamību Eiropas Savienībā.

Ministru prezidente E. Siliņa

Satiksmes ministrs K. Briškens

 

Pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 9. jūlija
noteikumiem Nr. 441

Subjekti, kuriem piešķiramas piekļuves tiesības Eiropas ritekļu reģistram, un šo tiesību apjoms

1. Valsts dzelzceļa tehniskā inspekcija
1.1. Visu datu lasīšanas tiesības
2. Ritekļa turētājs
2.1. Visu datu lasīšanas tiesības par ritekli, kura turētājs tas ir
3. Par tehnisko apkopi atbildīgā struktūrvienība
3.1. Visu datu lasīšanas tiesības par ritekli, par kura tehnisko apkopi atbildīgā struktūrvienība tā ir, izņemot datus par šī ritekļa īpašnieku
4. Ritekļa īpašnieks
4.1. Visu datu lasīšanas tiesības par ritekli, kura īpašnieks tas ir
5. Pārvadātājs
5.1. Visu datu lasīšanas tiesības, pamatojoties uz viena vai vairāku ritekļu numuriem, izņemot datus par ritekļa īpašnieku
6. Dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs
6.1. Visu datu lasīšanas tiesības, pamatojoties uz vienu vai vairāku ritekļu numuriem, izņemot datus par ritekļa īpašnieku
7. Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs
7.1. Visu datu lasīšanas tiesības par ritekli, par kuru veic pārbaudes vai revīzijas
8. EK verifikācijas deklarācijas izdevēja iestāde (persona, kas pieprasa atļauju ritekļa laišanai tirgū)
8.1. Visu datu lasīšanas tiesības par ritekli, kuram tā ir EK verifikācijas deklarācijas izdevēja iestāde (persona, kas pieprasa atļauju ritekļa laišanai tirgū), izņemot datus par šī ritekļa īpašnieku
9. Subjekti, ko atzinusi Valsts dzelzceļa tehniskā inspekcija vai Eiropas Savienības Dzelzceļu aģentūra
9.1. Datu lasīšanas tiesības Valsts dzelzceļa tehniskās inspekcijas vai Eiropas Savienības Dzelzceļu aģentūras noteiktajā apjomā un ilgumā, izņemot datus par ritekļa īpašnieku

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!