• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2024. gada 9. jūlija noteikumi Nr. 451 "Grozījumi Ministru kabineta 2023. gada 22. augusta noteikumos Nr. 475 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.2. reformas "Sociālo un nodarbinātības pakalpojumu pieejamība minimālo ienākumu reformas atbalstam" 3.1.2.3.i. investīcijas "Ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojuma noturība un nepārtrauktība: jaunu ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpes pakalpojumu sniedzēju attīstība pensijas vecuma personām" otrās kārtas īstenošanas un uzraudzības noteikumi"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.2024., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/op/2024/133.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr. 548

Par pretendentu apstiprināšanu ievēlēšanai Eiropas Padomes Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību konsultatīvajā komitejā

Vēl šajā numurā

11.07.2024., Nr. 133

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 451

Pieņemts: 09.07.2024.

OP numurs: 2024/133.9

2024/133.9
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 451

Rīgā 2024. gada 9. jūlijā (prot. Nr. 28 36. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2023. gada 22. augusta noteikumos Nr. 475 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.2. reformas "Sociālo un nodarbinātības pakalpojumu pieejamība minimālo ienākumu reformas atbalstam" 3.1.2.3.i. investīcijas "Ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojuma noturība un nepārtrauktība: jaunu ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpes pakalpojumu sniedzēju attīstība pensijas vecuma personām" otrās kārtas īstenošanas un uzraudzības noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un finanšu vadību
19.3 panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2023. gada 22. augusta noteikumos Nr. 475 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.2. reformas "Sociālo un nodarbinātības pakalpojumu pieejamība minimālo ienākumu reformas atbalstam" 3.1.2.3.i. investīcijas "Ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojuma noturība un nepārtrauktība: jaunu ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpes pakalpojumu sniedzēju attīstība pensijas vecuma personām" otrās kārtas īstenošanas un uzraudzības noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2023, 164. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.9. līguma vai vienošanās par projekta īstenošanu (turpmāk – līgums) saturu, slēgšanas un grozīšanas kārtību, tai skaitā līguma vienpusēja uzteikuma nosacījumus;".

2. Papildināt ar 2.10. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.10. komercdarbības atbalsta piešķiršanas nosacījumus."

3. Izteikt 4. punktu šādā redakcijā:

"4. Investīcijas otrās kārtas mērķa grupa ir pensijas vecuma personas, kurām pašvaldības sociālais dienests ir piešķīris ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā, ja izdevumus par šo pakalpojumu ne vairāk kā 85 procentu apmērā no Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 13.1 panta trešajā daļā minētās pensijas vai atlīdzības, vai šā likuma 29. panta otrās daļas 1. punktā minētajiem pabalstiem, pārējo daļu līdzfinansējot pašvaldībai, sedz:

4.1. pensijas vecuma persona, kurai ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss;

4.2. pensijas vecuma persona, kurai nav piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss, vai viņas apgādnieki no saviem līdzekļiem, ja mērķa grupas persona nespēj samaksāt par minēto pakalpojumu."

4. Izteikt 7.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.1. līdz 2023. gada 30. jūnijam – 17 līgumu noslēgšana ar pašvaldībām par projektu īstenošanu;".

5. Izteikt 7.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.2. līdz 2026. gada 30. jūnijam – jaunu vietu nodrošināšana 852 senioriem tādu ilgtermiņa aprūpes pakalpojumu saņemšanai, kas pietuvināti ģimeniskai videi."

6. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Šo noteikumu 7. punktā minēto mērķrādītāju sasniegšanu apliecina šāds Kohēzijas politikas fondu vadības informācijas sistēmas Atveseļošanas fonda modulī (turpmāk – vadības informācijas sistēma) iesniegts dokumentu un informācijas kopums:

8.1. šo noteikumu 7.1. apakšpunktā noteiktā mērķrādītāja sasniegšanai – Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (turpmāk – aģentūra) informācija par noslēgtajiem:

8.1.1. šo noteikumu 7.1. apakšpunktā minētajiem līgumiem, kas paredz jaunu ģimeniskai videi pietuvinātu ilgstošas aprūpes pakalpojumu sniegšanas vietu izveidošanu, un to kopijas;

8.1.2. šo noteikumu 18.1. apakšpunktā noteiktajiem pilnvarojuma līgumiem un to kopijas;

8.1.3. šo noteikumu 18.2. apakšpunktā noteiktajiem nodomu protokoliem un to kopijas;

8.2. šo noteikumu 7.2. apakšpunktā noteiktā mērķrādītāja sasniegšanai:

8.2.1. finansējuma saņēmēja iesniegta būvniecības jomu regulējošajos normatīvajos aktos paredzētā apliecinājuma par būvdarbu pabeigšanu un ēku nodošanu ekspluatācijā kopija;

8.2.2. finansējuma saņēmēja sagatavots pārskats par izveidotajām pakalpojumu sniegšanas vietām, kurā ietverta šāda informācija:

8.2.2.1. ēku skaits, to atrašanās vieta, platība kvadrātmetros (m2), šo noteikumu 4. punktā minēto mērķa grupas personu izmitināšanai paredzēto vietu skaits ar finansējuma saņēmēja apstiprinājumu, ka šīs personas būs investīcijas galasaņēmēji, un pieejamais aprīkojums;

8.2.2.2. investīciju apmērs, kas nodrošina pāreju no institucionālās aprūpes uz vietējās kopienas nodrošinātu aprūpi pensijas vecuma personām;

8.2.2.3. ka pabeigtie projekti atbilst Būvju vispārīgo prasību būvnormatīvā LBN 200-21 noteiktajām minimālajām vides pieejamības prasībām un ministrijas izstrādātajiem labās prakses ieteikumiem vides piekļūstamības nodrošināšanai."

7. Izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Investīcijas otrās kārtas Atveseļošanas fonda finansējums ir 68 753 017 euro."

8. Izteikt 11. punktu šādā redakcijā:

"11. Investīcijas otrās kārtas kopējo finansējumu veido šo noteikumu 10. punktā minētais Atveseļošanas fonda finansējums un cits finansējums:

11.1. pašvaldības un privātais finansējums pievienotās vērtības nodokļa izmaksu segšanai;

11.2. pašvaldības un privātais finansējums investīcijas otrās kārtas projektu atbalstāmo darbību īstenošanai, ja investīcijas otrās kārtas projektu īstenošanai nepieciešamie ieguldījumi pārsniedz tiem pieejamo Atveseļošanas fonda finansējumu, bet tie ir tieši saistīti ar šo noteikumu 7.2. apakšpunktā minētā mērķrādītāja sasniegšanu un atbilst šo noteikumu 31. punktā minētajām atbalstāmajām darbībām un šo noteikumu 32. punktā minētajām attiecināmo izmaksu pozīcijām."

9. Izteikt 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Investīcijas otrās kārtas ietvaros projekta iesniedzējs, kas pēc projekta iesnieguma apstiprināšanas un līguma noslēgšanas ir finansējuma saņēmējs (turpmāk – finansējuma saņēmējs), ir:

14.1. pašvaldība, pašvaldības iestāde, pašvaldības kapitālsabiedrība vai pašvaldības kontrolēta kapitālsabiedrība, kas nodrošina nekustamo īpašumu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu vai sociālo pakalpojumu sniegšanu (turpmāk – pašvaldības kapitālsabiedrība);

14.2. sociālo pakalpojumu sniedzējs – komersants, biedrība vai nodibinājums."

10. Papildināt ar 14.1 punktu šādā redakcijā:

"14.1 Ja šo noteikumu 14. punktā minētais finansējuma saņēmējs investīcijas otrās kārtas projekta ietvaros plāno sniegt ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu šo noteikumu 4.2. apakšpunktā minētajām personām, tas ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu sniedz kā vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojumu atbilstoši Eiropas Komisijas 2011. gada 20. decembra lēmumam Nr. 2012/21/ES par Līguma par Eiropas Savienības darbību 106. panta 2. punkta piemērošanu valsts atbalstam attiecībā uz kompensāciju par sabiedriskajiem pakalpojumiem dažiem uzņēmumiem, kuriem uzticēts sniegt pakalpojumus ar vispārēju tautsaimniecisku nozīmi (turpmāk – Eiropas Komisijas lēmums)."

11. Izteikt 15. punktu šādā redakcijā:

"15. Maksimālais ēku skaits, ko projekta iesniedzējs var paredzēt vienā investīcijas otrās kārtas projekta iesniegumā, lai veidotu ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu un saņemtu Atveseļošanas fonda finansējumu, ir trīs ēkas. Ja projekta iesniedzējs ir Rīgas valstspilsēta, tās iestādes vai pašvaldības kapitālsabiedrība, investīcijas otrās kārtas projekta iesniegumā paredzamais maksimālais ēku skaits ir sešas ēkas. Projekta iesniedzējs katrā projektu iesniegumu atlasē var iesniegt vienu projekta iesniegumu par ēku izveidi vienā administratīvajā teritorijā."

12. Izteikt 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Aģentūra veic atklātu projektu iesniegumu atlasi saskaņā ar aģentūras apstiprinātu un ministrijas saskaņotu investīcijas otrās kārtas projektu iesniegumu atlases nolikumu. Ja projektu iesniegumu atlasē neapstiprina projektu iesniegumus par visu investīcijas otrajai kārtai pieejamo Atveseļošanas fonda finansējumu, rīko atkārtotu projektu iesniegumu atlasi par atlikušo investīcijas otrajai kārtai pieejamo Atveseļošanas fonda finansējumu. "

13. Izteikt 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Projekta iesnieguma sagatavošanai un iesniegšanai vadības informācijas sistēmā paredz ne mazāk kā 30 darbdienas no projektu iesniegumu atlases izsludināšanas dienas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un tīmekļvietnē www.cfla.gov.lv. Projekta iesniedzējs sagatavo un iesniedz projekta iesniegumu vadības informācijas sistēmā, tam pievienojot:

18.1. šo noteikumu 48.11. apakšpunktā minēto pārvaldes lēmumu vai pilnvarojuma līgumu, ja finansējuma saņēmējs ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu paredz sniegt šo noteikumu 4.2. apakšpunktā minētajām personām;

18.2. šo noteikumu 14.2. apakšpunktā minētā finansējuma saņēmēja ar pašvaldību noslēgto nodomu protokolu par sadarbību ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma sniegšanā investīcijas otrās kārtas projektā izveidotajā infrastruktūrā, ja finansējuma saņēmējs ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu paredz sniegt šo noteikumu 4.1. apakšpunktā minētajām personām."

14. Izteikt 20. punktu šādā redakcijā:

"20. Investīcijas otrās kārtas projektu iesniegumu vērtēšanai aģentūra izveido projektu iesniegumu vērtēšanas komisiju, kuras sastāvā ir aģentūras pārstāvji un vismaz divi ministrijas pārstāvji. Projektu iesniegumu vērtēšanas komisijas balsstiesīgie locekļi paraksta apliecinājumu par interešu konflikta neesību saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2018. gada 18. jūlija Regulas (ES, Euratom) Nr. 2018/1046 par finanšu noteikumiem, ko piemēro Savienības vispārējam budžetam, ar kuru groza Regulas (ES) Nr. 1296/2013, (ES) Nr. 1301/2013, (ES) Nr. 1303/2013, (ES) Nr. 1304/2013, (ES) Nr. 1309/2013, (ES) Nr. 1316/2013, (ES) Nr. 223/2014, (ES) Nr. 283/2014 un Lēmumu Nr. 541/2014/ES un atceļ Regulu (ES, Euratom) Nr. 966/2012, 61. punktu, kā arī apņemas ievērot konfidencialitāti."

15. Izteikt 22. punktu šādā redakcijā:

"22. Pēc tam kad izvērtēta investīcijas otrās kārtas projektu iesniegumu atbilstība šo noteikumu 1. pielikumā minētajiem kvalitātes kritērijiem, projektu iesniegumus, kas saņēmuši minimāli nepieciešamo punktu skaitu šo noteikumu 1. pielikumā minēto 3.4., 3.5. un 3.7. kvalitātes kritēriju vērtējumā, sarindo dilstošā secībā atbilstoši iegūtajam punktu skaitam un:

22.1. ja vairāki projektu iesniegumi ieguvuši vienādu punktu skaitu, priekšroku dod tam projekta iesniegumam, kas ieguvis vairāk punktu par šo noteikumu 1. pielikumā minēto:

22.1.1. 3.10. kvalitātes kritēriju;

22.1.2. 3.9. kvalitātes kritēriju;

22.1.3. 3.8. kvalitātes kritēriju;

22.1.4. 3.4. kvalitātes kritēriju;

22.1.5. 3.5. kvalitātes kritēriju;

22.1.6. 3.6. kvalitātes kritēriju;

22.2. ja ir vienāds šo noteikumu 1. pielikuma 3.10. kvalitātes kritērija vērtējums, ņem vērā šo noteikumu 1. pielikuma 3.9. kvalitātes kritērija vērtējumu. Ja ir vienāds šo noteikumu 1. pielikuma 3.9. kvalitātes kritērija vērtējums, ņem vērā šo noteikumu 1. pielikuma 3.8. kvalitātes kritērija vērtējumu. Ja ir vienāds šo noteikumu 1. pielikuma 3.8. kvalitātes kritērija vērtējums, ņem vērā šo noteikumu 1. pielikuma 3.4. kvalitātes kritērija vērtējumu. Ja ir vienāds šo noteikumu 1. pielikuma 3.4. kvalitātes kritērija vērtējums, ņem vērā šo noteikumu 1. pielikuma 3.5. kvalitātes kritērija vērtējumu. Ja ir vienāds šo noteikumu 1. pielikuma 3.5. kvalitātes kritērija vērtējums, ņem vērā šo noteikumu 1. pielikuma 3.6. kvalitātes kritērija vērtējumu."

16. Izteikt 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Investīcijas otrās kārtas projekta iesniedzējs – pašvaldības kapitālsabiedrība un sociālo pakalpojumu sniedzējs (komersants, biedrība vai nodibinājums) – lēmumu par tā projekta iesniegumu var apstrīdēt Finanšu ministrijā un pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Projekta iesniedzējs – pašvaldība vai pašvaldības iestāde – var apstrīdēt aģentūras pieņemto lēmumu viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas Finanšu ministrijā. Finanšu ministrijas pieņemtais lēmums nav pārsūdzams."

17. Izteikt 31. punktu šādā redakcijā:

"31. Investīcijas otrās kārtas ietvaros ir īstenojama jaunu ēku būvniecība ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma sniegšanai pensijas vecuma personām ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, atbalstot šādas darbības:

31.1. projekta īstenošanu pamatojošās dokumentācijas (piesaistes būvprojekta un citas tehniskās dokumentācijas) izstrāde (izņemot projekta iesnieguma veidlapas aizpildīšanu un iesniegšanu vadības informācijas sistēmā);

31.2. būvniecība un teritorijas labiekārtošana, būvekspertīze, būvuzraudzība, autoruzraudzība;

31.3. vizuālās identitātes prasību nodrošināšana, ja tas nav paredzēts būvniecības līgumā;

31.4. materiāli tehniskā nodrošinājuma iegāde, tai skaitā digitālo risinājumu ieviešana;

31.5. vides pieejamības konsultācijas;

31.6. projekta vadība."

18. Izteikt 33. punktu šādā redakcijā:

"33. Izmaksas šo noteikumu 31.6. apakšpunktā minētās atbalstāmās darbības īstenošanai finansējuma saņēmējs plāno kā vienu izmaksu pozīciju trīs procentu apmērā no projektam pieejamā Atveseļošanas fonda finansējuma."

19. Izteikt 35.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"35.3. kas radušās šo noteikumu 31. punktā minēto atbalstāmo darbību īstenošanai, pārsniedz līgumā noteikto Atveseļošanas fonda finansējuma un pievienotās vērtības nodokļa izmaksu apmēru un ir nepieciešamas šo noteikumu 7.2. apakšpunktā noteiktā mērķrādītāja sasniegšanai, bet šādas izmaksas ir iekļaujamas investīcijas otrās kārtas projektā kā attiecināmais pašvaldības finansējums vai privātais finansējums."

20. Izteikt 38. punktu šādā redakcijā:

"38. Pēc šo noteikumu 30. punktā minētā līguma noslēgšanas finansējuma saņēmējs var pieprasīt aģentūrai veikt avansa maksājumu, starpposma maksājumus un noslēguma maksājumu, ievērojot šādu maksājumu pieprasīšanas un veikšanas kārtību un nosacījumus:

38.1. avansa maksājumu pieprasa un veic šādā kārtībā:

38.1.1. finansējuma saņēmējs sagatavo avansa maksājuma pieprasījumu, kurā pamato avansa maksājuma nepieciešamību un apmēru. Avansa maksājumu var veikt vairākos maksājumos, nākamo avansa daļu izmaksājot pēc tam, kad iepriekšējā ir apgūta pilnā apmērā. Avansa maksājuma apmērs nevar pārsniegt 50 procentus no projektam pieejamā Atveseļošanas fonda finansējuma apmēra, un tas šo noteikumu 14.1. apakšpunktā minētajam finansējuma saņēmējam ir jāizmanto sešu mēnešu laikā no tā saņemšanas dienas saimnieciskā gada ietvaros, bet šo noteikumu 14.2. apakšpunktā minētajam finansējuma saņēmējam – sešu mēnešu laikā no tā saņemšanas dienas. Avansa izmantošanas termiņu var pagarināt, iesniedzot aģentūrai pamatojumu termiņa pagarināšanai;

38.1.2. aģentūra pārbauda šo noteikumu 38.1.1. apakšpunktā minēto avansa maksājuma pieprasījumu un, ja aģentūrai nav iebildumu par avansa maksājuma pamatojumu, veic avansa maksājumu;

38.2. starpposma maksājumu pieprasa un veic šādā kārtībā:

38.2.1. finansējuma saņēmējs sagatavo starpposma maksājuma pieprasījumu, kurā pamato investīcijas otrās kārtas projektā faktiski veiktās izmaksas un starpposma maksājuma apmēru. Pieprasījumu starpposma maksājumam finansējuma saņēmējs var iesniegt arī laikposmā, kad finansējuma saņēmējs izmanto šo noteikumu 38.1.1. apakšpunktā minēto avansa maksājumu;

38.2.2. aģentūra pārbauda šo noteikumu 38.2.1. apakšpunktā minēto starpposma maksājuma pieprasījumu un, ja aģentūrai nav iebildumu par starpposma maksājuma pamatojumu, veic starpposma maksājumu;

38.3. noslēguma maksājumu pieprasa un veic šādā kārtībā:

38.3.1. finansējuma saņēmējs sagatavo noslēguma maksājuma pieprasījumu, kurā pamato investīcijas otrās kārtas projektā faktiski veiktās izmaksas, to apmēru un šo noteikumu 7.2. apakšpunktā minētā mērķrādītāja sasniegšanu, tai skaitā ietverot šo noteikumu 8.2. apakšpunktā minēto dokumentu un informācijas kopumu;

38.3.2. aģentūra pārbauda šo noteikumu 38.3.1. apakšpunktā minēto noslēguma maksājuma pieprasījumu un, ja aģentūrai nav iebildumu par noslēguma maksājuma pamatojumu, veic noslēguma maksājumu;

38.4. aģentūra, veicot avansa un starpposma maksājumus finansējuma saņēmējam, nodrošina, ka avansa un starpposma maksājumos norādītā Atveseļošanas fonda finansējuma kopsumma nepārsniedz 90 procentus no projektam pieejamā Atveseļošanas fonda finansējuma apmēra."

21. Izteikt 41.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.2. piesaistot šo noteikumu 31. punktā minēto atbalstāmo darbību īstenošanai nepieciešamo personālu vai īstenojot iepirkumus, nodrošina, ka projekta īstenošanas laikā tiek ievēroti interešu konflikta, korupcijas un krāpšanas novēršanas nosacījumi, vismaz paredzot, ka projekta vadībā un īstenošanā iesaistītais personāls un iepirkumu līgumu izpildītāji ir:

41.2.1. informēti par korupcijas un interešu konflikta novēršanas jautājumiem un krāpšanas pazīmēm;

41.2.2. parakstījuši apliecinājumus par interešu konflikta neesību un par pienākumu ziņot par konstatētajiem vai iespējamajiem trūkumiem un pārkāpumiem;

41.2.3. informēti par iespēju ziņot par pārkāpumiem un par ziņotāju aizsardzību atbilstoši Trauksmes celšanas likumam;".

22. Izteikt 41.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.4. ja atbilstoši normatīvajiem aktiem par Atveseļošanas fonda plāna īstenošanas un uzraudzības kārtību ir konstatēti trūkumi un pārkāpumi projekta īstenošanā, atmaksā saņemto avansa, starpposma vai noslēguma maksājumu;".

23. Izteikt 41.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.5. iepirkumus veic atbilstoši normatīvajiem aktiem publisko iepirkumu jomā, īstenojot atklātas, pārredzamas, nediskriminējošas un konkurenci nodrošinošas iepirkuma procedūras, tai skaitā ievērojot normatīvajā aktā par publisko būvdarbu līgumos obligāti ietveramajiem noteikumiem un to saturu noteiktās prasības. Ja nepieciešams, šo noteikumu 14.1. apakšpunktā minētie finansējuma saņēmēji var savstarpēji vienoties par centralizēta publiskā iepirkuma organizēšanu;".

24. Papildināt ar 41.5.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.5.1 šo noteikumu 14.2. apakšpunktā minētais finansējuma saņēmējs ievēro Ministru kabineta 2017. gada 28. februāra noteikumos Nr. 104 "Noteikumi par iepirkuma procedūru un tās piemērošanas kārtību pasūtītāja finansētiem projektiem" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 104) noteikto līguma slēgšanas tiesību piešķiršanas procedūru (ja attiecināms) un ierobežojumus šādu līgumu slēgšanai, tai skaitā aizpilda un apstiprina MK noteikumu Nr. 104 1. pielikumā noteikto apliecinājumu par interešu konflikta neesību un pievieno to iepirkumu līgumu slēgšanas dokumentācijai;".

25. Izteikt 41.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.6. ja vien ir iespējams, organizējot iepirkuma procedūru, ievēro zaļā iepirkuma un sociāli atbildīgā iepirkuma principus;".

26. Izteikt 41.12. apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.12. nodrošina, ka projekta ietvaros izveidotās ēkas vismaz piecus gadus pēc noslēguma maksājuma saņemšanas tiks izmantotas, lai sniegtu pakalpojumu šo noteikumu 4. punktā minētajām mērķa grupas personām, kurām ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojums ir piešķirts ar sociālā dienesta lēmumu;".

27. Izteikt 41.13. apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.13. šo noteikumu 14.1. apakšpunktā minētais finansējuma saņēmējs var nodot projekta ietvaros izveidotās ēkas šo noteikumu 41.12. apakšpunktā minētajā laikposmā un ieguldījumu amortizācijas periodā bezatlīdzības lietošanā sociālo pakalpojumu sniedzējam, ar kuru pašvaldība ir noslēgusi deleģēšanas līgumu vai iepirkumu līgumu par ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma sniegšanu mērķa grupas personām;".

28. Izteikt 41.14. apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.14. nodrošina informācijas un publicitātes pasākumus saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2021. gada 12. februāra Regulas (ES) Nr. 2021/241, ar ko izveido Atveseļošanas un noturības mehānismu, 34. panta 2. punktu un 2021. gada 3. septembrī parakstītā Komisijas un Latvijas Republikas Atveseļošanas un noturības mehānisma finansēšanas nolīguma 10. pantu;".

29. Papildināt ar 41.15. apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.15. pēc ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu infrastruktūras izveidošanas nodrošina pakalpojuma reģistrēšanu Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā atbilstoši normatīvajiem aktiem par sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrēšanu, bet ne vēlāk kā līdz 2027. gada 30. jūnijam;".

30. Papildināt ar 41.16. apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.16. nekavējoties informē aģentūru, ja šo noteikumu 41.12. apakšpunktā minētajā laikposmā un ieguldījumu amortizācijas periodā ir paredzēts mainīt infrastruktūras izmantošanas nosacījumus tā, ka projekta darbības būs saistītas saistīts ar saimniecisko darbību, un tādējādi sniegtais atbalsts būs kvalificējams kā komercdarbības atbalsts. Ja šo noteikumu 41.12. apakšpunktā minētajā laikposmā un ieguldījumu amortizācijas periodā ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu infrastruktūra kļūst par tādu, kas ir saistīta ar saimniecisko darbību, kurai sniegtais atbalsts būtu kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, vai ja tiek pārkāptas šajos noteikumos noteiktās komercdarbības atbalsta piešķiršanas prasības vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojuma sniegšanai, finansējuma saņēmējs no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, atmaksā aģentūrai saņemto nelikumīgo atbalstu saskaņā ar Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem;".

31. Papildināt ar 41.17. apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.17. ja šo noteikumu 41.12. apakšpunktā minētajā laikposmā un ieguldījumu amortizācijas periodā tiek veikta šo noteikumu 41.2 punktā minētā papildinošā saimnieciskā darbība, finansējuma saņēmējs šo noteikumu 30. punktā minētajā līgumā noteiktajā kārtībā sagatavo un iesniedz aģentūrai pārskatu par papildinošās saimnieciskās darbības apjomu no infrastruktūras kopējās gada jaudas (platības vai finanšu izteiksmē) un nodrošina aprēķinus pamatojošo dokumentu pieejamību papildinošās saimnieciskās darbības uzraudzībai. Ja ir pārsniegts šo noteikumu 41.2 punktā minētais papildinošās saimnieciskās darbības ierobežojums, finansējuma saņēmējs šo noteikumu 30. punktā minētajā līgumā noteiktajā kārtībā iesniedz ziņojumu aģentūrai par konstatēto pārkāpumu un saskaņā ar Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem atmaksā aģentūrai saņemto nelikumīgo atbalstu par attiecīgo gadu, kurā konstatēts pārkāpums, no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta."

32. Papildināt ar 41.1 punktu šādā redakcijā:

"41.1 Šo noteikumu 41.12. apakšpunktā minētajā laikposmā un ieguldījumu amortizācijas periodā finansējuma saņēmējs nodrošina atsevišķu grāmatvedības uzskaiti un izsekojamību, nodalot šo noteikumu 4.1. un 4.2. apakšpunktā minētajām personām sniegto atbalstu."

33. Papildināt ar 41.2 punktu šādā redakcijā:

"41.2 Šo noteikumu 41.12. apakšpunktā minētajā laikposmā un ieguldījumu amortizācijas periodā finansējuma saņēmējs vienlaikus ar ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu sniegšanu šo noteikumu 4.1. apakšpunktā minētajām mērķa grupas personām var:

41.21. veikt papildinošo saimniecisko darbību, t. i., veikt darbības, kas ir tieši saistītas ar ēkas ekspluatāciju un tai nepieciešamas vai nesaraujami saistītas ar tās galveno ar saimniecisko darbību nesaistīto izmantojumu, patērējot tādu pašu resursu, piemēram, materiālus, aprīkojumu, darbaspēku, kā ar saimniecisko darbību nesaistītajām darbībām, kopumā nepārsniedzot 20 procentus no infrastruktūras kopējās gada jaudas (platības vai finanšu izteiksmē);

41.22. papildinošas saimnieciskas darbības ietvaros sniegt ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu pensijas vecuma personām, kuras ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojumu saņem ar sociālā dienesta lēmumu par šā pakalpojuma piešķiršanu vai bez šāda lēmuma un kuras pašas vai viņu apgādnieki pilnā apmērā sedz pakalpojuma izmaksas."

34. Papildināt ar 44.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"44.4. šo noteikumu 41.12. apakšpunktā minētajā laikposmā un ieguldījumu amortizācijas periodā uzrauga, vai finansējuma saņēmēja īstenotā papildinošā saimnieciskā darbība nepārsniedz 20 procentus no infrastruktūras kopējās gada jaudas (platības vai finanšu izteiksmē)."

35. Papildināt ar IV1 nodaļu šādā redakcijā:

"IV1. Ar komercdarbības atbalsta saņemšanu saistītie nosacījumi

48.1 Vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojuma piešķiršanā un uzraudzībā ievēro šādus nosacījumus:

48.11. ja ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu sniedz pašvaldība vai tās iestāde, pašvaldība pieņem pārvaldes lēmumu, kurā pilnvaro finansējuma saņēmēju sniegt šo noteikumu 14.1 punktā minēto vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojumu. Ja ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu sniedz pašvaldības kapitālsabiedrība vai šo noteikumu 14.2. apakšpunktā minētais finansējuma saņēmējs, tas noslēdz ar pašvaldību pilnvarojuma līgumu, ar kuru tam uztic sniegt šo noteikumu 14.1 punktā minēto vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojumu. Pārvaldes lēmuma vai pilnvarojuma līguma īstenošanu investīcijas otrās kārtas ietvaros nodrošina ar aģentūras atbalstu;

48.12. šo noteikumu 48.11. apakšpunktā minētajā pārvaldes lēmumā vai pilnvarojuma līgumā norāda:

48.12.1. sniedzamo ģimeniskai videi pietuvināto pakalpojumu;

48.12.2. prasību ģimeniskai videi pietuvinātam pakalpojuma sniedzējam uzturēt un atjaunot nepieciešamo tehnisko aprīkojumu, lai nodrošinātu šo noteikumu 48.12.1. apakšpunktā minētā pakalpojuma izpildi;

48.12.3. ģimeniskai videi pietuvināto sociālo pakalpojumu sniegšanas laikposmu – 10 gadus;

48.12.4. ģimeniskai videi pietuvināto sociālo pakalpojumu sniegšanas teritoriju;

48.12.5. sociālo pakalpojumu sniedzējam piešķirto ekskluzīvo vai īpašo tiesību būtību;

48.12.6. iespējas saņemt atlīdzības jeb kompensācijas maksājumus, kā arī kompensācijas aprēķināšanas, kontroles un pārskatīšanas nosacījumus un kompensācijas pārmaksas novēršanas un atmaksāšanas nosacījumus;

48.12.7. atsauci uz Eiropas Komisijas lēmumu;

48.13. komercdarbības atbalsta saņēmējs un pašvaldība jeb vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojuma pilnvarojuma uzlicējs nodrošina, ka pilnvarojuma periodā un vismaz 10 gadus pēc pilnvarojuma perioda beigām tiek saglabāta un nodrošināta pieejamība projekta izmaksu pamatojošiem dokumentiem, ar projektu saistītajai dokumentācijai un citai informācijai, kas ir nepieciešama, lai noteiktu, vai piešķirtais atbalsts ir atbilstošs komercdarbības atbalsta piešķiršanas nosacījumiem vispārējas tautsaimniecības nozīmes pakalpojumu sniegšanai;

48.14. šo noteikumu 14. punktā minētais finansējuma saņēmējs, kas sniedz vispārējas tautsaimniecības pakalpojumu, iesniedz aģentūrā vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojuma pilnvarojuma uzlicēja apliecinājumu par šo noteikumu 48.12.6. apakšpunktā minēto maksājumu kontroli un pārskatīšanu, kā arī to pārmaksas novēršanu un atgūšanu ne retāk kā reizi trijos gados un šo noteikumu 48.11. apakšpunktā minētā pārvaldes lēmuma vai pilnvarojuma līguma darbības perioda beigās."

36. Izteikt V nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"V. Noslēguma jautājumi".

37. Svītrot 49. punktu.

38. Papildināt ar 50. punktu šādā redakcijā:

"50. Ja investīcijas otrās kārtas pirmās projektu iesniegumu atlases finansējuma saņēmējs paredz veidot ģimeniskai videi pietuvinātu infrastruktūru šo noteikumu 4.2. apakšpunktā minētajai mērķa grupai, tas līdz 2026. gada 30. jūnijam iesniedz aģentūrā šo noteikumu 48.11. apakšpunktā minēto pārvaldes lēmumu vai pilnvarojuma līgumu."

39. Izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (pielikums).

Ministru prezidente E. Siliņa

Labklājības ministrs U. Augulis

 

Pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 9. jūlija
noteikumiem Nr. 451

"1. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 22. augusta
noteikumiem Nr. 475

Projekta iesnieguma vērtēšanas kritēriji Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna investīcijas 3.1.2.3.i. "Ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojuma noturība un nepārtrauktība: jaunu ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpes pakalpojumu sniedzēju attīstība pensijas vecuma personām" otrās kārtas ietvaros

1. IZSLĒGŠANAS KRITĒRIJI Kritēriju ietekme uz lēmuma pieņemšanu (N1)
1.1. Projekta iesniedzējs uz projekta iesnieguma iesniegšanas un atbalsta piešķiršana brīdi2 atbilst izslēgšanas kritērijiem, kas noteikti Eiropas Parlamenta un Padomes 2018. gada 18. jūlija Regulas (ES, Euratom) Nr. 2018/1046 par finanšu noteikumiem, ko piemēro Savienības vispārējam budžetam, ar kuru groza Regulas (ES) Nr. 1296/2013, (ES) Nr. 1301/2013, (ES) Nr. 1303/2013, (ES) Nr. 1304/2013, (ES) Nr. 1309/2013, (ES) Nr. 1316/2013, (ES) Nr. 223/2014, (ES) Nr. 283/2014 un Lēmumu Nr. 541/2014/ES un atceļ Regulu (ES, Euratom) Nr. 966/2012, 136. panta 1. un 4. punktā3

N

2. ATBILSTĪBAS KRITĒRIJI Kritēriju ietekme uz lēmuma pieņemšanu (P4, N5)
2.1.

Projekta iesniedzējs atbilst noteikumos par Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.2. reformas "Sociālo un nodarbinātības pakalpojumu pieejamība minimālo ienākumu reformas atbalstam" 3.1.2.3.i. investīcijas "Ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu noturība un nepārtrauktība: jaunu ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpes pakalpojumu sniedzēju attīstība pensijas vecuma personām" otrās kārtas īstenošanu un uzraudzību (turpmāk – noteikumi) noteiktajām prasībām

N
2.2. Projekta iesniedzējam Latvijas Republikā nav Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parādu6, tai skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādu, kas kopsummā pārsniedz 150 euro, izņemot nodokļu maksājumus, kuru maksāšanas termiņš saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 24. panta pirmo, 1.3 un 1.daļu ir pagarināts, sadalīts termiņos, atlikts vai atkārtoti sadalīts termiņos vai attiecībā uz kuriem ir noslēgts vienošanās līgums saskaņā ar minētā likuma 41. pantu P
2.3. Projekta iesnieguma mērķis atbilst noteikumos noteiktajam mērķim P
2.4. Projekta iesniegumā plānotās darbības atbilst noteikumos minētajām atbalstāmajām darbībām, projekta darbībām noteikti atbilstoši sasniedzamie rezultāti P
2.5. Projekta iesniegumā paredzētais Atveseļošanas fonda finansējums vienai ēkai nepārsniedz noteikumos minēto finansējumu, kopējais Atveseļošanas fonda finansējums ir noteikts atbilstoši projektā paredzētajam ēku skaitam P
2.6. Projekta iesniegumā norādītie finansējuma avoti atbilst noteikumu nosacījumiem P
2.7. Projekta iesniegumā plānotās izmaksas atbilst noteikumos minētajām attiecināmajām izmaksām, tās ir pamatotas, aritmētiski precīzas un tieši saistītas ar projekta mērķa un mērķrādītāju sasniegšanu P
2.8. Projekta iesniegumā paredzēta noteikumu 7.2. apakšpunktā minētā mērķrādītāja sasniegšana noteikumos noteiktajā termiņā, mērķrādītāja vērtība ir precīzi noteikta, pamatota, izmērāma un sekmē noteikumos noteiktā investīcijas mērķa sasniegšanu P
2.9. Projekta iesniegumā ir aprakstīta projekta īstenošanas kapacitāte, tai skaitā norādīts projekta administrēšanai un īstenošanai nepieciešamais personāls un sniegts tā apraksts, norādīta projekta iesniedzēja finansēšanas kapacitāte, kā arī sniegts projekta īstenošanas risku izvērtējums un noteikti pasākumi risku mazināšanai P
2.10. Projekta iesniedzējs atbilstoši noteikumos minētajiem termiņiem piecus gadus pēc noslēguma maksājuma veikšanas apņemas nodrošināt pakalpojumu sniegšanu mērķa grupas personām, tai skaitā nodrošināt nepieciešamos līdzekļus projekta ietvaros izveidoto ēku un pakalpojuma uzturēšanai P
2.11. Projekta īstenošanas termiņš atbilst noteikumos noteiktajam projekta īstenošanas termiņam P
2.12.

Projekta iesniegumā ir paredzētas darbības, kas veicina principa "nenodarīt būtisku kaitējumu" ievērošanu

P
2.13. Projekta iesniegumā ir norādīts, ka sociālā pakalpojuma sniegšanas vieta ir plānota atbilstoši ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma principiem (klientiem ir pieejama dzīvojamā istaba un virtuve, kur uzturas visi, tai skaitā darbinieks ar specifiskiem uzdevumiem, vienlaikus katram klientam ir arī sava personiskā telpa – guļamistaba (vienvietīga vai divvietīga)) P
2.14. Projekta iesniegumā ir norādīts, ka katra ēka tiks aprīkota vismaz ar noteikumos noteikto minimālo aprīkojumu P
2.15. Projekta iesniegumā ir norādīts, ka sociālā pakalpojuma sniegšanas vietā plānots nodrošināt mājokli, ēdināšanu, drošību, sociālo aprūpi un rehabilitāciju, medikamentu lietošanas uzraudzību, kopības sajūtas radīšanu, bet ģimenes ārsta vizītes un citus speciālistus – ārpus pakalpojuma sniegšanas vietas/ārpakalpojumā P
2.16. Projekta iesniegumā ir norādīts, kā sociālā pakalpojuma sniegšanas vietā tiks nodrošināta klientu dienas ritma pielāgošana ģimenes dzīvei, saglabāta personas kontrole pār savu dzīvi un personas pašaprūpes spēju uzturēšana P
2.17. Projekta iesniegumā ir norādīts pakalpojuma sniegšanai nepieciešamo cilvēkresursu nodrošināšanas (sociālais darbinieks, sociālais aprūpētājs, aprūpētāji u. c.) plāns/prognoze P
2.18. Projekta iesniegumā ir norādīts, kā pakalpojuma sniegšanā iesaistītajiem speciālistiem tiks nodrošinātas zināšanas par ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma sniegšanas principiem un specifisku aprūpes vajadzību nodrošināšanu klientiem (piemēram, personām ar demenci, personām ar smagiem pašaprūpes traucējumiem) P
2.19. Projekta iesniegumā plānotais apkārtējās teritorijas iekārtojums paredz iespējas klientu aktīvai brīvā laika pavadīšanai ārpus telpām (piemēram, celiņi pastaigām, soliņi, nojumes, iespēja darboties dārzā u. c.) P
2.20. Projekta iesniegumā plānotais apkārtējās teritorijas iekārtojums paredz aprīkojumu fizisku aktivitāšu veikšanai P
2.21. Projekta iesniegumā paredzēta digitālo risinājumu nodrošināšana pakalpojuma sniegšanā P
2.22. Projekta iesniegumā plānotas darbības vides piekļūstamības nodrošināšanai gan pakalpojuma sniegšanas vietā (iekštelpās un ārtelpā), gan ieejai/iebrauktuvei no ielas/ceļa P
2.23. Projekta iesniegumā norādīts, kā tiks nodrošināta pakalpojuma kvalitātes un klientu dzīves kvalitātes uzraudzība P
2.24. Projekta iesniegumā norādīts, ka finansējuma saņēmējam ir īpašuma tiesības vai lietošanas tiesības uz termiņu, kas nav īsāks par pieciem gadiem no projektā veiktā noslēguma maksājuma datuma, uz nekustamo īpašumu, kurā tiks veikti ieguldījumi P
3. KVALITĀTES KRITĒRIJI Apakškritēriji/punktu skaits

Maksimālais iegūstamais

punktu skaits un punktu

piešķiršanas kārtība

Minimālais nepieciešamais punktu skaits
3.1. Iedzīvotāju virs darbspējas vecuma skaits pašvaldības teritorijā7 3.1.1. Darbspējas vecumu pārsniegušo iedzīvotāju skaits pašvaldības teritorijā ir 10 000 vai vairāk – 2 2V -
3.1.2. Darbspējas vecumu pārsniegušo iedzīvotāju skaits pašvaldības teritorijā ir mazāks par 10 000, bet lielāks par 5000 – 1
3.1.3. Darbspējas vecumu pārsniegušo iedzīvotāju skaits pašvaldības teritorijā ir mazāks par 5 000 – 0
3.2. Iedzīvotāju virs darbspējas vecuma īpatsvars pašvaldības teritorijā8 3.2.1. Darbspējas vecumu pārsniegušo iedzīvotāju īpatsvars pašvaldības teritorijā ir virs Latvijas vidējā rādītāja (21,24 %) – 2 2V -
3.2.2. Darbspējas vecumu pārsniegušo iedzīvotāju īpatsvars pašvaldības teritorijā ir Latvijā vidējā rādītāja līmenī (21,24 %) vai zem tā, bet ne mazāks par 20 % – 1
3.2.3. Darbspējas vecumu pārsniegušo iedzīvotāju īpatsvars pašvaldības teritorijā ir mazāks par 20 % – 0
3.3. Pašvaldībā ir pieprasījums pēc ģimeniskai videi pietuvinātiem ilgstošas aprūpes pakalpojumiem pensijas vecuma personām

3.3.1. Projekta iesniegumā izvērtēts pašvaldības iedzīvotāju apmierināto un neapmierināto pieprasījumu daudzums pēc sociālās aprūpes pakalpojumiem pensijas vecuma personām ar aprūpes vajadzībām un pamatojums ģimeniskai videi pietuvināta aprūpes pakalpojuma nepieciešamībai konkrētajā pašvaldības teritorijā – 4

6S -
3.3.2. Projekta iesniegumā sniegts pamatojums prognozēm par sociālo pakalpojumu sniedzēja noslodzes nodrošināšanu ilgtermiņā – 2
3.3.3. Projekta iesniegumā nav izvērtēts pieprasījums pēc ģimeniskai videi pietuvinātiem ilgstošas aprūpes pakalpojumiem pensijas vecuma personām un nav pamatota ģimeniskai videi pietuvināta aprūpes pakalpojuma nepieciešamība konkrētajā pašvaldības teritorijā – 0
3.4. Plānotais mērķa grupas personu skaits plānotajā pakalpojuma sniegšanas vietā (adresē) 3.4.1. Norādītajā sociālā pakalpojuma sniegšanas adresē tiks veidotas mazāk nekā 3 mājas ne vairāk kā 16 klientiem katrā9 – 3 3V 1
3.4.2. Norādītajā pakalpojuma sniegšanas adresē tiks veidotas 3 mājas ne vairāk kā 16 klientiem katrā – 1
3.4.3. Norādītajā pakalpojuma sniegšanas adresē tiks veidotas vairāk nekā 3 mājas vai vairāk nekā 16 klientiem katrā – 0
3.5. Sociālā pakalpojuma sniegšanas teritorijas (adrese) pieejamība ar sabiedrisko transportu 3.5.1. Norādītā sociālā pakalpojuma sniegšanas adrese ir ērti pieejama ar sabiedrisko transportu – projekta iesniegumā norādītais attālums līdz sabiedriskajam transportam ir viegli sasniedzams, ejot kājām vai izmantojot tehniskos palīglīdzekļus (nav lielāks par 1 km), transporta kursēšanas biežums ir vairākas reizes dienā katrā virzienā, nodrošinot iespēju nokļūt līdz administratīvajam centram un vispārējiem pakalpojumiem – turp un atpakaļ vienas dienas laikā – 3 3V 1
3.5.2. Norādītās sociālā pakalpojuma sniegšanas adreses pieejamība ar sabiedrisko transportu ir daļēja – projekta iesniegumā norādītais attālums līdz sabiedriskajam transportam nav viegli sasniedzams, ejot kājām vai izmantojot tehniskos palīglīdzekļus (lielāks par 1 km), vai transporta kursēšanas biežums ir vienu reizi dienā katrā virzienā – 1
3.5.3. Norādītā sociālā pakalpojuma sniegšanas adrese nav pieejama ar sabiedrisko transportu – projekta iesniegumā norādītais attālums līdz sabiedriskajam transportam nav sasniedzams, ejot kājām vai izmantojot tehniskos palīglīdzekļus, vai transporta kursēšanas biežums ir retāk nekā vienu reizi dienā – 0
3.6. Veidojamā sociālā pakalpojuma sniegšanas vieta plānota integrētā vidē, ņemot vērā pašvaldībās esošo vispārējo pakalpojumu (ārstniecības iestādes, kultūras iestādes u. c.) pieejamību

3.6.1. Projekta iesniegumā ir norādīts, ka sociālā pakalpojuma sniegšanas vietai ir viegli pieejami (sasniedzami) vispārējie pakalpojumi, ko izmanto pārējā sabiedrība, – ārsts, fizioterapija u. c. medicīniskās aprūpes iespējas, veikali, pastaigu vietas, kultūras iestādes un citas publiskas telpas, piemēram, kapela vai dievnams, relaksācijas iespējas, frizieris, nodarbību un brīvā laika pavadīšanas iespējas, infrastruktūra – projekta iesniegumā norādīts attālums līdz ārstniecības iestādēm, veikalam un citām publiskajām vietām, sniegta informācija par ceļu segumu un vides piekļūstamību. Personai ir iespēja tos sasniegt saviem spēkiem vai ar aprūpētāja atbalstu, tai skaitā izmantojot sabiedrisko transportu, – 4

4V -

3.6.2. Projekta iesniegumā ir norādīts, ka sociālā pakalpojuma sniegšanas vietai ir pieejami (sasniedzami) atsevišķi vispārējie pakalpojumi, ko izmanto pārējā sabiedrība, – ārsts, fizioterapija u. c. medicīniskās aprūpes iespējas, veikali, pastaigu vietas, kultūras iestādes un citas publiskas telpas, piemēram, kapela vai dievnams, relaksācijas iespējas, frizieris, nodarbību un brīvā laika pavadīšanas iespējas, infrastruktūra – projekta iesniegumā norādīts attālums līdz ārstniecības iestādēm, veikalam un citām publiskām vietām, sniegta informācija par ceļu segumu, vides piekļūstamību. Personai ir iespēja tos sasniegt saviem spēkiem vai ar aprūpētāja atbalstu, tai skaitā izmantojot sabiedrisko transportu, – 2

3.6.3. Projekta iesniegumā ir norādīts, ka sociālā pakalpojuma sniegšanas vietai nav pieejami vispārējie pakalpojumi, ko izmanto pārējā sabiedrība, – ārsts, fizioterapija u. c. medicīniskās aprūpes iespējas, veikali, pastaigu vietas, kultūras iestādes un citas publiskas telpas, piemēram, kapela vai dievnams, relaksācijas iespējas, frizieris, nodarbību un brīvā laika pavadīšanas iespējas, infrastruktūra – no pakalpojuma sniegšanas vietas tie ir pieejami tikai ar speciāli organizētu transportu vai nodrošinot tos pakalpojumu sniegšanas vietā – 0

3.7. Projekta iesniedzēja gatavība projekta darbību īstenošanai 3.7.1. Pašvaldības teritorijas plānojums paredz pakalpojuma sniegšanai plānotās apbūves iespējamību attiecīgajā teritorijā – 3 15S 3
3.7.2. Plānotajai pakalpojuma sniegšanas vietai piegulošajā teritorijā ir izbūvēta sadalne elektrības pieslēguma veikšanai – 2
3.7.3. Plānotajai pakalpojuma sniegšanas vietai piegulošajā teritorijā ir centralizētā ūdensvada pieslēgšanas iespējas – 2

3.7.4. Plānotajai pakalpojuma sniegšanas vietai piegulošajā teritorijā ir centralizētās kanalizācijas pieslēgšanas iespējas – 2

3.7.5. Uz projekta iesniegšanas brīdi ir uzsākta iepirkuma procedūra vai noslēgts līgums projekta piesaistei zemesgabalam – 3
3.7.6. Uz projekta iesniegšanas brīdi ir uzsākta iepirkuma procedūra vai noslēgts līgums projektā plānoto būvdarbu veikšanai – 3
3.7.7. Projekta iesniegumā nav informācijas, kas apliecina projekta iesniedzēja gatavību projekta darbību īstenošanai, – 0
3.8. Pašvaldības ieguldījums deinstitucionalizācijas īstenošanā un vienmērīga sociālo pakalpojumu tīkla attīstībā

3.8.1. Pašvaldības teritorijā ir sociālo pakalpojumu sniedzēji, kuri nodrošina šādus sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus pensijas vecuma personām un personām ar funkcionāliem traucējumiem – aprūpi mājās un dienas aprūpes centra pakalpojumu pensijas vecuma cilvēkiem, aprūpi mājās un dienas aprūpes centra un grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojumus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, specializētās darbnīcas pakalpojumu personām ar smagiem funkcionāliem traucējumiem – 4

7S -
3.8.2. Projekta iesniegumā paredzēts attīstīt ģimeniskai videi pietuvinātus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojumus pensijas vecuma personām ar demenci – 3

3.8.3. Pašvaldības teritorijā nav sociālo pakalpojumu sniedzēju, kuri nodrošina šādus sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus pensijas vecuma personām un personām ar funkcionāliem traucējumiem – aprūpi mājās un dienas aprūpes centra pakalpojumu pensijas vecuma cilvēkiem, aprūpi mājās un dienas aprūpes centra un grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojumus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, specializētās darbnīcas pakalpojumu personām ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, un projekta iesniegumā nav paredzēts attīstīt ģimeniskai videi pietuvinātus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojumus pensijas vecuma personām ar demenci – 0

3.9. Finansējuma saņēmēja projekta īstenošanas un finanšu kapacitāte 3.9.1. Uz projekta iesniegšanas brīdi ir pieņemts pašvaldības lēmums par projekta īstenošanu (norādot adresi, kurā tiks veidots sociālā pakalpojuma sniedzējs) un finansējuma nodrošināšanu, tai skaitā norādot, ja nepieciešams, ka plānots ņemt Valsts kases aizdevumu (ja attiecināms) – 2 6S -
3.9.2. Finansējuma saņēmējs apliecina, ka ir pietiekama cilvēkresursu un administratīvā kapacitāte, kā arī finanšu kapacitāte projekta īstenošanai un pabeigšanai līdz noteikumos noteiktajam datumam, tai skaitā ir saņemts apliecinājums izmaksu pieauguma rezultātā radušos izmaksu segšanai – 2
3.9.3. Finansējuma saņēmējs apliecina, ka nodrošinās pievienotās vērtības nodokļa izmaksas un nepieciešamo papildu finansējumu projekta atbalstāmo darbību īstenošanai, ja tāda vajadzība rastos, – 2
3.9.4. Projekta iesniegumā nav informācijas vai pievienotu dokumentu, kas apliecina finansējuma saņēmēja projekta īstenošanas un finanšu kapacitāti, – 0
3.10. Veidojamā sociālā pakalpojuma sniegšanas vieta nav plānota ilgstošas sociālās aprūpes institūcijas teritorijā un nerobežosies ar to 3.10.1. Projekta iesniegumā norādītā pakalpojuma sniegšanas adrese nav plānota ilgstošas sociālās aprūpes institūcijas teritorijā un nerobežosies ar to – 4 4S -
3.10.2. Projekta iesniegumā norādītā pakalpojuma sniegšanas adrese ir plānota ilgstošas sociālās aprūpes institūcijas teritorijā vai robežosies ar to – 0

Piezīmes.

V – piemēro vienu atbilstošo kritēriju.

S – piemēro visus atbilstošos kritērijus (summējot tiem piemērojamo punktu skaitu).


 Projekta iesniegumu noraida, ja kādā no kritērijiem vērtējums ir "Jā".

2 Atbilstību kritērijam pārbauda:

1) uz projekta iesnieguma iesniegšanas dienu;

2) uz lēmuma par projekta iesnieguma apstiprināšanas dienu vai atzinuma par nosacījumu izpildi pieņemšanas dienu, ja ir bijis pieņemts lēmums par projekta iesnieguma apstiprināšanu ar nosacījumu.

3 Atbilstību Eiropas Parlamenta un Padomes 2018. gada 18. jūlija Regulas (ES, Euratom) Nr. 2018/1046 par finanšu noteikumiem, ko piemēro Savienības vispārējam budžetam, ar kuru groza Regulas (ES) Nr. 1296/2013, (ES) Nr. 1301/2013, (ES) Nr. 1303/2013, (ES) Nr. 1304/2013, (ES) Nr. 1309/2013, (ES) Nr. 1316/2013, (ES) Nr. 223/2014, (ES) Nr. 283/2014 un Lēmumu Nr. 541/2014/ES un atceļ Regulu (ES, Euratom) Nr. 966/2012, 136. panta 1. punkta "b" apakšpunktam vērtē saskaņā ar vispārīgo atbilstības kritēriju Nr. 2.2.

Ja kritērijs neatbilst, aģentūra pieņem lēmumu par projekta iesnieguma apstiprināšanu ar nosacījumu.

Ja kritērijs neatbilst, atbildīgā iestāde pieņem lēmumu par projekta iesnieguma noraidīšanu.

Informācija par projekta iesniedzēja nodokļu parādiem tiek pārbaudīta, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku datubāzi (https://www6.vid.gov.lv/NPAR):

1) uz projekta iesnieguma iesniegšanas dienu;

2) uz precizējumu iesniegšanas dienu, kā arī gadījumos, kad iepriekš netika izvirzīts nosacījums.

Centrālās statistikas pārvaldes dati par 2023. gadu, pieejami – https://data.stat.gov.lv/pxweb/lv/OSP_PUB/START__POP__IR__IRD/IRD081/table/tableViewLayout1/.

Centrālās statistikas pārvaldes dati par 2023. gadu – aprēķins, ņemot vērā iedzīvotāju kopējo skaitu sadalījumā pa pašvaldībām un cilvēku skaitu pēc darbspējas vecuma sadalījumā pa pašvaldībām."

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!